» »

Bartoni, drugikrat

Bartoni, drugikrat

več strani -

O Bartonih smo danes že poročali. Ogledali ste si lahko teoretičen članek X-Bit Labsovcev, sedaj, ko se oboroženi z vsemi informacijami, pa je na vrsti praksa -- testi. Ne mislim dolgoveziti, teste si oglejte kar sami:

Pa imate dobršno mero branja za dolg ponedeljkov večer, ako nimate na urniku kaj edukativnega branja.

11 komentarjev

tha_man ::

Mislim da je pametno da je AMD obdržal 333MHz bus, ker dvomim da bi 400MHz naredilo bistveno razliko v performancah, izgubili pa bi kompatibilnost za nazaj, kar je po mojem mnenju trenutno bolj najbolj pomembno. Dejstvo je da je K7 arhitektura sedaj resnično prišla do meje, še vedno pa lahko s kompatibilnostjo za nazaj obdržijo veliko dosedanjih uporabnikov AMDjev, saj je Barton kljub vsemu zakon procesor.

Kar se pa novih sistemov tiče, sem osebno še vedno za P4 od 2.53G naprej, izpod tega pa za AMD.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

AtaStrumf ::

Če dobro prebereš test na Anandtech-u in xbitlabs-ih kaj več niti ne rabiš. Se pa splača oba ta dva prebrat, ker se lepo dopolnjujeta, da dobiš celotno sliko.

morphling1 ::

FSB je pri AMD procih največje ozko grlo, zato se z dvigovanjem tega največ pridobi. Tudi 200 MHz ni nič posebnega, problem nastaja v omejitvah čipseta ker brez raznih metod ki so znane overclockerjem je že zelo težko doseči stabilno delovanje dosti nad 200 MHz v normalnih pogojih kar se zahteva od plate.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Tarzan ::

Morphling, a si tud ti opazil, da niso mogli laufat na 200MHz sinhrono Bartonov? Jaz mislim, da je to isti problem, kot pri T-bredih B ki delajo na 166MHZ FSB. Pomoje bi s sekanjem mostička v L12 dobil 133MHz FSB in bi lepo delal nad 200MHZ.

...Ampak, kdo sem jest, da bi jim pamet solil... Oni so great bwane, ki opisujejo hardware ne pa jaz...[:\]

morphling1 ::

Hja saj pravim custom fore ki jih pogruntajo overclockerji, spravijo vsako zadevo do meje. Samo problem je z nemodificiranim hardwerom. Recimo jaž že vidim probleme z nforce2 platami ki imajo prenizko chipset napetost. Ker tiste ne bodo na noben načim mogle stabilno delati na 200 FSB. Čeprav 200 FSB Bartona verjetno še nekaj časa ne bo, in vmes bodo sigurno prišli novejši revisioni n2 plat.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Brane2 ::

Kolk je pričakovana cena XP3000+ ? Zveni kot idealna izbira za dual CPU mashino. Na testih ni toliko hitrejši od XP2800+ da bi mu upalAMD kaj dosti naviti ceno, 2x cache pa je blagodejen najbolj ravno za te plate.

A se da katero od cenejših@Mlacom dual plat naviti na 166/200 MHz FSB in katere se da štelat ? Napetostna navijanja me niti ne zanimajo toliko (to lahko ročno poštimam), bolj me zanima FSB štelunga. A ima Barton sploh možnost dela v SMP (dual)načinu ?

morphling1 ::

Uf 3000+ je zankrat čisto predrag (čez 600$), kar se dual plat tiče, Tyanka kot mi je znano nima nobenih možnosti spreminjanja. Tarzan ima Asus dual plato in to bo znal povedat če ima, mislim da neke omejene možnosti so.
Kako je pa z Bartonom v dual načinu pa ne bi še vedel uradno seveda nima podpore, neuradno pa pomoje kar lepo deluje.
Brane čisto tako btw zakaj rabiš tako hudo dualie moč ?
A ni cenej kak linux cluster skupaj sestavit :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Brane2 ::

Iskreno rečeno- ne rabim jo. Moji Celerončki čisto lepo laufajo. Ravno danes sem naroču enga 1.4GHz Tualatinčka pri Mlacomu, da se spet malo poigram. :D

V bistvu iščem izgovor, da si sestavim eno solidno mashinco za doma. Rad bi SMP stroj, ker veliko lepše laufa od navadnih single CPU strojčkov. Glede na to, da pridno prebiram kilograme literature o Linuxu in se učim na vse pretege, bi v kratkem mogoče celo znal najti uporabno vrednost takega stroja. Sicer pa gre bolj za zabavo, nabiranje izkušenj, mogoče kak članek...

Brane2 ::

Aja, kar se clustra tiče, to ni vedno odgovor za vse. Velikokrat full pomaga, ko imaš konske moči na razpolago na lokalnem vodilu. :D

Pravzaprav so clustri za mnoge stvari neuporabni, zaradi počasnosti komunikacije med procesorji.
Kot je videt, bo kljub ceni Bartona AMD še vedno lahko v realu najcenejša SMP rešitev.

morphling1 ::

Hehe, cool. Samo še vedno mislim da se ne splača, za ceno enega Bartona 3000+ dobiš praktično dva 2400+ MP proca ter dual plato na AMD MPX 760 čipsetu (US cene) flikneš gor vodno ter vse skupaj brez težav naviješ na 3000+. Dva dual sistem na tbredih pa pojesta tudi Bartona :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Tarzan ::

Takole je stvar z Asusko...
FSB lahko dvigaš do 180MHz (+/- nekaj MHz, na serverju nimam monitorja in ne morm gledat BIOSA ;)) Nad to vrednost v BIOSU ne moreš, mogoče se da kaj narest z WPCREDIT-om, ampak dvomim. Multiplikatorji so zaklenjeni, se ne da niti s prej omenjenim programom nič pomagat.

Stvar je taka, memory bandwith pri teh platah močno šepa, glede na to, da sta procesorja dva, bi moral čipset podpirat vsaj Dual DDR, potem mislim, da bi bili Dual CPU sistemi NORO hitri. V glavnem, čiste računske aplikacije ala RC5-72, Seti 2 (AstroPulse), sysoft Sandra itd, bojo delal noro hitro tudi z okrnjeno pomnilniško pasovno širino , ampak v drugih programih, kjer je mem. bandwith pomemben plata ne izkoristi dveh procesorjev kot bi jih lahko.

Za primer naj povem, da sem imel notri 2× XP1800+ navita na 2100+, in imam sedaj 2×2400+ navita na okoli 2800+ (ene 2850MHz) in je razlika precej majhna. Pri sandri dobim nor rezultat, ampak naprimer pri Setiju so časi okrog 3 ure. (AR 0.417 =~ 3:20) Prej so bili rezultati slabši v povprečju za manj kot 30 minut!!!.

Če boš kupil ali če že imaš tako plato, potem se ti splača nabavit maximalno 2400+, je pa res, da znajo Bartoni z več L2 cachea delat nekoliko bolje. Morphling, tukej pa pomoje lahko ti kaj več poveš :D

Vodnega hlajenja pa nisem probal, ampak ne verjamem, da bi kaj dosegel, ker je maksimalna voltaža 1.85V, voltmoda pa ne znam narest, pa tud na internetu nisem zasledil, če je sploh kdo že delal voltmod.

Aja FSB mam na ušivih 146MHz (neki tazga, se ne spomnm 100%), tako da bi bli rezultati verjetno dosti boljši, če bi procesorja porezal tako, da bi imela nižji multiplier in bi delovala na višjih FSB frekvencah.

dost mate>:D ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Test HD 5850 & HD 5870 grafičnih kartic

Oddelek: Strojna oprema
91583 (1361) OZZY
»

Primerjalni test antivirusnih programov

Oddelek: Novice / Varnost
156861 (5900) MrStein
»

Asus CD-RW

Oddelek: Kaj kupiti
301423 (1155) romci1
»

Katerga?

Oddelek: Kaj kupiti
111038 (874) ABX
»

POMOČ pri nakupu oz. menjavi matične plošče in rama

Oddelek: Strojna oprema
6806 (600) kuglvinkl

Več podobnih tem