» »

Trinajstletnik izključen iz šole

Trinajstletnik izključen iz šole

Slo-Tech -

Nek oče je želel biti dober oče, zato je svojega sina poučil o splošnih računalniških osnovah. Med drugim pa mu je tudi pokazal, kako lahko z DOS ukazom pošiljaš sporočila prek mreže.

Sine pa je navdušen nad odkritjem to zadevo pokazal svojim prijateljem v šoli. Ob tem je približno 80 računalnikov prejelo sporočilo "Hey!", med drugim tudi ravnateljevo, ki pa je sporočilo preprosto ignoriral.

Toda šolska administratorica in učiteljica je zadevo vzela resno in storilca vprašala, če je to res on naredil in ga povprasala kako, potem pa ukrepala naprej. Zadevo je prignala tako daleč, da je bil sine za tri dni izključen iz šole.

Ob vsem tem se avtor prispevka sprašuje, kaj je otrok sploh storil napak. Ni poslal sporočila z "grdimi besedami", ni uporabljal kake ZlobneKode™, samo pognal je vgrajen DOS ukaz. Med drugim pa je možno t.i. "Messenger service", ki skrbi za pošiljanje in prejemanje takih sporočil, tudi izklopiti. Klik!

Kaj pa vi, že znate pošiljati sporočila prek omrežja?

69 komentarjev

«
1
2

swar ::

Mislm ta je pa huda,ucetiljica ga je pa suspendirala ker je pac zabita in ne zna uporabljat racunalnika in tamau bolj obvlada >:D

Klemenn ::

hm ja..to so pa profesorice

ko sem jz mogu profesorici, ki je glih FAKS naredila, pokazat kak podčrtaš celo stran v glavi oz nogi w wordu :\

gabl136 ::

Sej človek ne more verjet s čim vse se ljudje danes ubadajo!8-O 8-O

Romčy ::

ke bolane

R@C@ ::

jaz se še spomnim nekaj v zvezi mreže in pošiljanja..., sam nisem pa 100%, je blo nekaj v stilu...

NETWHO (pregled omrežnih mest)
net send "uporabnikov IP ali ime računalnika" besedilo

naj me popravi nekdo če ni prav.... morda kdaj še prav pride

Ziga Dolhar ::

> ko sem jz mogu profesorici, ki je glih FAKS naredila, pokazat kak podčrtaš celo stran v glavi oz nogi w wordu

O ti ubožec.

Sicer sem pa vedno trdil, da je naš fri čist v kurcu, sploh jih ne naučijo, kako se v Wordartu fontu določi teksturo ... :\

Jebediah, učenje tega je _daleč_ od namena faksa, (ne) veš.

Jebediah, boš omenil tudi to, kako je nesposobna, da 3dsmaxa obvladaš veliko bolj kot ona?
https://dolhar.si/

n0_body ::

lol
jzst sem zato SKOR dobu opomin
prfoksi so pač glupi:D

Klemenn ::

Jebediah, boš omenil tudi to, kako je nesposobna, da 3dsmaxa obvladaš veliko bolj kot ona?

nope, se nisem nikol učil tega, niti ne vem čemu služi :)

NoUse4AName ::

Ja joj no, worda ne obvlada. Pol pa sigurno nima pojma o racunalnistvu. Res pravi bedaki na FRI, ki te ucijo programirat namesto, da bi se word ucili uporabljat.

JustVi ::

Da ti ni potrebno tri dni v šolo...je kazen ali nagrada :D

Smorny ::

Jaz sem na faksu ušpičil nekaj podobnega (nenamenoma). Moje sporočilo so fasali vsi računalniki tehniških fakultet v MB. Se zgodi :8)
btw: net send * blabla>:D
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

gabl136 ::

@JustVi: LOL:D

pingec ::

kak pa to sploh posljes?
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

mare_ ::

net send IP_ali_ime_računalnika sporočilo

ferjan ::

net send ukaz je še posebno "uporaben" če ga v neskončnost ponavljamo v batch datoteki. :D >:D

Tero ::

Mene pa zanima zakaj mi tale net send ne dela?:\
C:\Documents and Settings\Administrator>net send 192.168.0.1 zdravo
An error occurred while sending a message to 192.168.0.1.

The message alias could not be found on the network.

More help is available by typing NET HELPMSG 2273.


C:\Documents and Settings\Administrator>net helpmsg 2273

The message alias could not be found on the network.


EXPLANATION

This message alias could not be located.

ACTION

Check the spelling of the message alias. If it is correct, then the computer tha
t is to receive your message may be busy. Try sending the message again later.
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

njok ::

Oba racunalnika morata meti vkljucen messenger service.

Road Runner ::

probi z imenom računalnika namest ip-ja

SleepLess ::

še posebaj uporabno je to na kakih lanpariy-ih :), če pa ti gre kdo na živce pa batch file napišeš ki se ponavlja v "neskončnost" >:D >:D >:D

Jux ::

@tero

moraš met windows network, pa ne podat ip-ja ampak computer name.

recimo

net send juxela-beast /*moj računalnik se tko imenuje*/ JUX 0wnZ!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

LoneWolf ::

Ob vsem tem se avtor prispevka sprašuje, kaj je otrok sploh storil napak. Ni poslal sporočila z "grdimi besedami", ni uporabljal kake ZlobneKode™, samo pognal je vgrajen DOS ukaz.

Nekateri ne locite razlike med znanjem in aplikacijo znanja. Nic ni narobe, ce mali pozna NET SEND ukaz, za to tudi ni bil izkljucen iz sole. Izkljucen je bil zaradi nacina, kako je to svoje znanje uporabil. Posiljanje "Hey!" na 80 racunalnikov ni konstruktivna uporaba znanja, prej vandalizem. Ce nima pametne ideje, kaj bi z NET SEND koristnega pocel, ga lahko vsaj pusti pri miru.

Takele novice sodijo v rumeni tisk, vecina adolescentnih komentarjev zgoraj pa tudi. Po isti logiki bi se lahko zgrazali zakaj so nekoga, ki je stol prikljucil na 220V is scvrl sosolca, izkljucil namesto da bi dobil petico pri elektrotehniki, ali pa klical FBI nad srednjesolskega mulca, ki je splezal na cerkveni zvonik in postrelil 25 ljudi, namesto da bi mu dali medaljo za izvrstne strelske dosezke in izjemno znanje o ravnanju z orozjem.

Znanje je moc, moc pa se lahko izkoristi v pozitivne ali negativne namene. Ce nekdo z znanjem ne zna pocet drugega kot da dela zgago, bo bolje za vse ostale da ostane neumen. Mali zgoraj je demonstriral, da svojega znanja (ki mimogrede v tem primeru ni niti nic posebnega ali inovativnega) ne zna uporabit na pameten nacin, in dobil je tri dni prostega casa, da o tem razmisli. Cisto pravilno.

hruske ::

Ja, ampak glej. Jaz imam svoj racunalnik, ki je 90% casa v razsulu. Zakaj? Ker na njem skoz eksperimentiram "skrajnosti". Mulc pa svojga racunalnika nima ... kje se naj potem nauci takele zanimivosti? Doma mu fotr ne bo pustu skoz kj tazga oz. ta mu je to se pokazov v stilu, da je to zanimiva rec, ampak on tega, da je to "resna rec" ni vedel, tega se je zavedel sele ko mu je to foksa rekla. In oni so potem njega dali za zgled.

Ceprav (ce ste sli brat vir) tista foksa malo pretirava.

Uglavnem... bit dobr admin ni kr tko. Primoz ze ve ;)

necromncr ::

According to Carl, Sweeney asked him, "Did you do this?"

"Yes," he replied.

"Do you know that this is serious?" she asked him, according to Carl.


LOL!!! Zenska sploh ne ve, kaj bi ji mulc lahko se vse naredil, pa se spravlja nad tako malenkost!

NoUse4AName ::

LoneWolf, te tvoje primerjave niso niti priblizno umestne. Je komu skodoval, ker je poslal sporocilo? Ne. In zato tudi to ni vandalizem. Ti, ko si se kaj novega naucil nisi nikoli hotel tega sprobat?
V bistvu je z tem svojim sporocilom vzbudil drugim zanimanje, kako se to naredi. Torej je to njegovo sporocilo imelo v bistvu pozitiven efekt na ostale, ker so se nekaj novega naucili.
Tista uciteljica je pa verjetno samo uzaljena, ker ve nek trinajstletnik nekaj kar ona ne ve. Mascuje se mu pa lahko brez posledic.

A1eN ::

bravo sine...tako naprijed!! :D :D

Ziga Dolhar ::

> LoneWolf, te tvoje primerjave niso niti priblizno umestne. Je komu skodoval, ker je poslal sporocilo? Ne. In zato tudi to ni vandalizem. Ti, ko si se kaj novega naucil nisi nikoli hotel tega sprobat?


Torej spam nikomu ne škoduje. Oz. je razlika v tem, da je spama več, zaradi česar dejansko škoduje? ...

p.s.: naslov novice je za stran, kot je Slotech, popolnoma neprimeren. (Ne, ne moti me typo, ampak slaba in pomanjkljiva formulacija.)
https://dolhar.si/

LoneWolf ::

@NoUse4AName:

Ti, ko si se kaj novega naucil nisi nikoli hotel tega sprobat?

Imam navado pogledat se korak naprej in razmislit o posledicah tega kar delam, sploh ce se posledice ne ticejo samo mene. Ampak to sem jaz.

V bistvu je z tem svojim sporocilom vzbudil drugim zanimanje, kako se to naredi. Torej je to njegovo sporocilo imelo v bistvu pozitiven efekt na ostale, ker so se nekaj novega naucili.

Isti argument bi se lahko prenesel na pisce (nedestruktivnih) virusov. Se ti vzbudi zanimanje za pisanjem virusov, ko dobis v mailbox par sto sporocil dnevno z 100k attachmenti? Komu mogoce celo res. Vecina jih izusti par $#@!. Po drugi strani tudi ne pisejo vsi virusov samo zato, ker bi jih lahko, vecina tistih, ki eksperimentirajo in se ucijo dejansko premore nekaj zdrave pameti.

Zakaj ljudje danes rutinsko izklapljajo Messenger service in firewall-i blokirajo ta port? Ker se ljudje bojijo, da bi jim kdo vzbudil zanimanje za znanjem? Ali pa ima to kaj zveze s tem, da imajo poln kufer zapirat nadlezne popup-e? Zame je posiljanje taksnih sporocil vandalizem in tudi ni brez negativnih posledic.

Ni bil resen prekrsek? Saj ga niso poslal na elektricni stol, dobil je tri dni frej. Ni vedel kaj dela? Zdaj ve, drugi pa tudi, namen dosezen. Fotr mu ne posti delat neumnosti doma? You bet ya!

Zheegec ::

Pri nas je nekdo kliknil na *.bat "klikni me", pa smo vsi na mreži dobili msg "po***aj se", pa se je prfoksa sam nasmehnila :D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

mihec87 ::

ok sj vem da je butasto sam kako nj to dam v batch oz kako nj to nrdim da se bo ponavlalo.

NoUse4AName ::

LoneWolf in Ziggga: tudi z virusi/spamom je neumestna primerjava, ker je on namrec poslal samo eno sporocilo. In jas ne poznam nobenega, ki bi zivce izgubil ce dobi en random email (brez attachmentov, tako kot sporocilo). To pa zato, ker ni bil oskodovan. Ce pa ti dobis par sto sporocil na dan z attachmenti pa si oskodovan (zere disk, cas in bandwith) in to ni isto.

LoneWolf ::

@NoUse4AName:
Glede na to, da te to ne moti, predlagam, da ti vsak nadobuden srednjesolec na svetu povezan na internet, ki ga zanima NET SEND ukaz poslje eno (vsak samo eno!) sporocilo - vsi se bodo nekaj naucili, ti mi bos pa povedal, kaksno zanimanje so ti vzbudili. Ce bos seveda utegnil naredit se kaj drugega kot klikat OK gumbe...

Zacne se z enim idiotom, konca pa z miljardno industrijo anti-virus software-a, spam blockerjev in firewallov.

ender ::

mihec:

@echo off
:start
net send workgroup sporočilo
goto start


LoneWolf: če ti začnejo messenger sporočila presedat, ni noben problem izklopit servisa
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

blank3 ::

mihec87: zakaj se mi zdi da ne bos to doma probaval? >:D
Zelo sem zaposlen. Potreboval bi brezcasje... vsaj za nekaj casa.

chuck ::

Se strinjam, da gre za maščevanje učiteljice, oziroma še bolje, verjetno je kaj preveč slišala o hackanju (seveda še vedno ne ve, kaj to sploh je) in sedaj je mislila, da je to tega prišlo in so pač morali narediti "example" iz njega.
Gre pa tudi za strah pred neznanjem iz tega področja, predvsem pri starejših in ker pač nimajo pojma, jim domišljija rojeva svoje. Saj se spomnite, da Kevinu Mitnicku v zaporu niso dovolili uporabljati telefona, ker je tožilec prepričal sodnika, da bi lahko preko telefona (brez PCja seveda) spustil jedrske rakete:D

Prav tako je tudi odgovornost učiteljic, da skrbijo kaj lahko učenci počnejo in kaj ne. Ker pač ni izklopila tega sporočilnega sistema, je njena krivda da je to tega sploh prišlo.

mihec87 ::

ne jest bom to delal sam doma na svojem racunalniku0:) 0:) >:D

mare_ ::

hm, kako se pa tole "ugasne" - mislim, če narediš en tak bat file, pa ga po nesreči zaženeš, a je treba potem na vseh pop-up-ih klikni OK>:D , al se da za vse naenkrat naredit?

Jaka83 ::

Uf, sami rojeni odvetniki. Jst se strinjam z obema stranema, saj sta tako učiteljica, kot 13-letnik ravnala narobe. Učiteljica bi lahko service preprosto izklopila (verjetno ga ne zna >:D ), 13-letnik pa bi lahko take "norčije" pustil doma. Ampak s tem res ni oškodoval nobenega. Hmmm, I can't see why a couple of leters could harm anyone ore anything. :\ Dobr, razumem spam, ampak "Hey!", to pa res ni pobralo ne vem kolk živcev. Spet pa je potem tukaj prfoksa, ki pravi misli, da se vse lahko stopnjuje.
OK, lahko bi to preprosto rešili s pogovorom in "mulc" bi se naučil lekcije na lep način (sej mogoče bo to spet naredil, da bo spet lahko doma :D ).
Kaj pa tako mlado bitje ve kaj dela, mislm get real man!

AtaStrumf ::

Sem sporobal in lepo deluje samo sem tudi opazil, da tista glupa pop up sporočilca, ki jih dobivam po internetu delujejo očitno prek tega messanger service-a (ker zgledajo identično), zato me zanima kje/kako ga izklopim in kateri port moram zapret.

Mavrik ::

Start -> Run -> services.msc -> dvojni klik na Messenger -> Stop -> Startup type: Disabled -> Ok
The truth is rarely pure and never simple.

hruske ::

Gre pravzaprav zato, da bodo morali vsakih nekaj let, ko se bodo generacije zamenjale, nekoga kot vzor kaznovati, ker bo nekaj takega pogruntal. Vedno se bo našel nekdo, ki v tem ne bo videl nic resnega in bo pac to nic hudega slutec poizkusil.

Ziga Dolhar ::

Videl hudega v čem -- v komandi net send al v razpošiljanju sporočil?
https://dolhar.si/

Jeebs ::

Men napiše da ''send'' komanda ni znana.;( What am I missing here?:\ Imam pa WinME.;( Sej grem zdej enkrat na XP, k so mi Meeeeee že presedl, pa tud sesuvat so se zdej začel za popizdit.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

LoneWolf ::

Gre pravzaprav zato, da bodo morali vsakih nekaj let, ko se bodo generacije zamenjale, nekoga kot vzor kaznovati, ker bo nekaj takega pogruntal. Vedno se bo našel nekdo, ki v tem ne bo videl nic resnega in bo pac to nic hudega slutec poizkusil.

Za vse tiste, ki si ne morejo pomagat, da ne bi probal vtaknit prstov v 220V vticnico bo poskrbela evolucija, za take, ki pa enostavno morajo zalaufat neumnost kot je "net send" na javnem solskem omrezju bodo pac zadoscal solski vzgojni ukrepi - to ali pa naslednje generacije. Vseh neumnosti tudi ne gre opravicevat z ucenjem. Ce ze mora na vsak nacin probat, lahko to naredi tako, da ne bo nikogar motil - naj organizira lan party, pa tam net senda do nezavesti, ce ga bo kdo gledal.

hruske ::

Ziggga, ocitno v obojem.

LoneWolf, zato se pa dobi zaščitne pokrovčke za štekarje, mar ne? Ravno zato, da majhni in učeči se otroci ne postanejo žrtve evolucije.

LoneWolf ::

In zato so vzgojni solski ukrepi, da se majhne in ucece se otroke nauci kaj se sme in kaj ne, ce ze sami nimajo dovolj obcutka za te stvari.

Tomaz27 ::

Se popolnoma strinjam z Lonewolf-om. To da pa se da messenger izklopit pa ne opravicuje tega. Tudi elektriko se da izklopit pa je ne izklopimo ker bi pac kdo lahko nevem kaj naredil z njo. Sicer pa nevem zakaj tolko dvignjenega prahu sej pa te ni dobo neke jake kazni. Tu se zaj tako pise kot da je bil obsojen na 4 leta zapora. Pac je bil za 3 dni izkljucen, vzgojna kazen za njega in ostale da se iz tega nekaj naucijo. Najvecjo krivdo pa tak nosi foter kaj ga pa uci take stvari. Res nevem zakaj bi 13 letnik moral vedet kako se uporablja net send ukaz. Verjetno nebo zato nic boljse priso skozi v zivljenju.

BigWhale ::

V bistvu se strinjam z LoneWolfom. Jaz bi vsakega, ki preveckrat pozene ping ali pa portscam poslal na tridnevno tlako v en rudnik. Zato, da bi se naucil kaj se sme in kaj ne. Pa se hardware bi mu polomil...

Aja? prevec strogo? No, razmisljajte o tem, takrat ko vam bo en na ircu 'tejkal' kanal... Pa ne hodit jokat na forum... ;>

gabl136 ::

@mk-klavz: LOL

ostali: ne glede na to kaj rečete se mi še zmeraj zdi neumno, za froca je bil 3-dnevni odmor itak nagrada, kazen je pa ubistvu občutil samo foter:\

Phoebus ::

Dejstvo je, da je na vseh takšnih omrežjih kot so šolska prepovedano delati stvari ki ne pašejo v omrežja. Ne bom našteval vseh prepovedanih zadev ker jih poznamo.
To, da je izkoristil (ali kakorkoli rečemo temu) omrežje s funkcijo, vgrajeno v OS, nikakor ne opravičuje njegovega dejanja.
Sicer bi po vašem mnenju lahko naredil ping of death in reku.."ja pa sej je del OSa....sej nisem jaz kriv".
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WhatsApp v boju zoper lažne novice omejuje posredovanje sporočil

Oddelek: Novice / NWO
135060 (3822) 49106
»

Tezave z kupcem na bolhi glede konzole (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Konzole
10716144 (11260) stara mama
»

email marketing

Oddelek: Pomoč in nasveti
51232 (1196) nobodyelse
»

Trinajstletnik izključen iz šole (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
695140 (5140) Tomaz27
»

Sistem je blokiran!

Oddelek: Pomoč in nasveti
131192 (1021) Space Surfer

Več podobnih tem