»

Intel z drugačnim poimenovanjem izdelkov

X-Bit Labs - Če so vas oznake različnih platform, ki jih je oglaševal Intel, od časa do časa zmedle, boste veseli novice, da bo Intel končal s to prakso. TG Daily poroča, da se bo Intel odslej posvetil reklamiranju posameznih procesorjev, kar je v preteklosti že počel. Pri procesorjih se bodo osredotočili na Core, ki bodo na voljo v oblikah Core i7 (za najzahtevnejše uporabnike), Core i5 (za povprečne) in Core i3 (najcenejši). Tako bo, denimo, prihajajoči čip Lynnfield na voljo kot Intel Core i5 ali i7, odvisno od zmogljivosti in funkcionalnosti, medtem ko bo Clarksfield Core i7. Poleg teh bodo ostali Intel Pentium (za običajne procesorje), Celeron (za dostopnejše procesorje) in Atom (za pametne telefone, netbooke in podobne).

Pri platformah bo masaker silovitejši. Znamko Centrino bodo prihodnje leto prisilno upokojili, v rabi bo ostala le še za označevanje čipov za Wi-Fi. Znamka vPro bo...

5 komentarjev

AOpen Pentium M mamaplata

The inquirer - AOpen je predstavil dobro opremljeno namizno ploščo za Intel Pentium M procesorje, ki so sicer prvotno namenjeni prenosnikom, ampak si jih zaradi majhne porabe, posledično hladnega delovanja in hitrosti najbrž želi marsikdo videti v svojem namiznem računalu. Nova plošča je zgrajena okoli veznega čipovja Intel 915GM in je opremljena s krmilnikom S-ATA za diske, režo za grafiko PCIe, dvojnim gigabitnim LAN-vmesnikom PCIe, vgrajenim DVI-vmesnikom, zvokom 7.1, podporo za HDTV ... Podpira tudi pomnilnik DDRII s 533 Mhz ali navaden DDR s 333 MHz. Ploščo izdelujejo v formatu micro ATX. Cena? Še ni znana, prav tako se še ničesar ne ve o dobavljivosti tega izdelka. Za podrobnejši opis izdelka skočite sem, lahko pa si tudi preberete novico na strani proizvajalca.

15 komentarjev

Intel Developer Forum

News Forge - Od 17. do 19. februarja je v Moscone Centru potekal Intel Developer Forum, vsakoletno srečanje soustvarjalcev in podpornikov Intela. O revolucionarnih novostih ne bomo poročali, ker jih pač ni bilo, govora pa je bilo predvsem o spremembah cen. Še najpomembnejši dogodek je verjetno bil, da je Intel končno razkril načrte o razširitvi nabora ukazov x86 s 32 na 64 bitov. Tako je AMD vendarle dobil priznanje za svoje delo s procesorji Opteron, ki so prvi poganjali 32-bitne aplikacije in hkrati tudi 64-bitne. No ja, Intel v dokumentaciji ni niti omenil podjetja Advanced Micro Devices, kar je razjezilo tudi Linusa Torvaldsa, ki je v enem izmed sporočil na dopisnem seznamu pokazal svojo ogorčenost nad egoizmom Intela.

0 komentarjev

Centrino na osebnih računalnikih?

The inquirer - Če je res, kar piše The inquirer, se je Intel odločil, da bo začel s prodajo Centrino izdelkov tudi za osebne računalnike. Če pomislimo, je to zelo logično, saj ima njihova trenutna ponudba eno veliko pomanjkljivost ali morda bolje rečeno presežnost, na katero pa je Centrino skoraj imun. Govorim seveda o ogromni porabi električnega toka in zaskrbljivo visokih temperaturah, ki jih doseže njihov trenutni paradni konj Pentium 4 3,4 GHz E Prescott.

Kot veste, je Centrino tržno ime za kombinacijo procesorja Pentium M in posebnega, prav za ta sistem razvitega veznega čipovja, ki se od drugih loči predvsem po nekaterih dodatnih funkcijah, npr. majhno porabo energije in podporo za brezžična omrežja. Pentium M je bil osnovan na Pentium III arhitekturi, zato ima kljub relativno majhni delovni frekvenci, še vedno precej impresivno računsko moč. Ker pa gre za mobilni sistem, ki je odvisen od akumulatorske baterije, je bil seveda načrtovan tako, da porabi kar najmanj električne energije in da...

13 komentarjev

WiFi v vsak čip

Slashdot - O Intelovih naborih za prenosnike Centrino smo že pisali. Ena od njihovih dobrih lastnosti je tudi vgrajen WiFi, ki je del nabora čipovja. Sedaj se nam očitno nekaj podobnega obeta na področju namiznih računalnikov. Tako so pri Intelu sedaj predstavili svojo vizijo uvajanja WiFi v vsak dom. Del čipovja Grantsdale bo tudi WiFi čip. Da pa ne bo vse tako lepo, kot se sliši, omenimo še, da je to samo čip brez radijskega oddajnika. Slednjega bodo uporabniki morali še vedno dokupiti kot dodatno razširitveno kartico. Kupcem bo nabor na voljo enkrat v prvi polovici naslednjega leta.

Proizvajalci obstoječe opreme se sicer pritožujejo, da jim bo Intel s to potezo odvzel dobršen del trga, a po drugi strani priznavajo, da bo ta poteza pocenila uvajanje WiFi v domove in tudi poenostavila celoten proces.

Še bolj zanimiva pa je Intelova napoved, da nameravajo s časom vgraditi WiFi čip v njihove procesorje...

22 komentarjev

Intel in Prescott

več strani - Nekaj podatkov o tem prihajajočem procesorju iz Intelovih logov. 90 nanometrski Pentiumi 4 z SSE3 bodo po pričakovanjih v letu 2004 dosegli lepo številko sedemdesetih (70) milijonov in do konca leta dosegli hitrost štirih gigahertzev. 60 % vseh procesorjev, ki jih bodo izdelali bodo prav P4 Prescotti s 3,6 in 3,8 GHz v Q2 in Q3, medtem ko bodo 90 nm Celerone 2,8 in 3,06 GHz izdelali že v drugem kvartalu. Prav tako nameravajo povečati izdelavo Centrinov - prenosniških procesorjev, saj ti že sedaj obvladujejo kar 42 % celotnega trga mobilnih procesorjev. The Register in X-bit labs.

9 komentarjev

Zamude pri Intelu

X-Bit Labs - Intelovi Prescott procesorji, ki so bili planirani za drugo četrtino leta 2003 so prestavljeni na četrto četrtino istega leta. To pa ni veliko, boste rekli. Res ni, a problem nastane pri tem, da masovna produkcija 90 nanometrskih procesorjev za končne uporabnike ne bo mogoča niti do prve četrtine naslednjega leta. Če bodo že zamudili, naj bodo pa vsaj toliko hitrejši in boljši!

Tako Tejas (leto 2005) kot Prescott bosta zgrajena na, že v P4 uporabljanem, NetBurstu (množica elementov, ki poskrbijo za hitrejše upravljanje ("handlanje") z ukazi - 400 MHz FSB, SSE2, ...), a seveda bosta imela precej višji tako FSB kot frekvenco jedra. Prav tako bosta povečana predpomnilnika L1 (iz 8 kB na 16 in 24 - Northwood / Prescott / Tejas) in L2 (90 nm procesorji 1 MB, 65 nm Tejasi pa 2 MB) ter dodanih nekaj novih inštrukcij v sami arhitekturi, ohranili pa bodo Hyper-Threading. Predvidevajo pa tudi da bodo precej bolj požrešni z energijo - Prescott na primer kar okoli 120 W. Klik!

Nastalo luknjo...

9 komentarjev

Intel preiskuje Centrinov hrošč

E-week - Intel je prejšnji teden odkril motečega hrošča v svoji mobilni Centrino platformi. Po trditvah eWeek povzroči omenjeni hrošč napako samo v nekaterih primerih, ko je v računalniku nameščen Nortelov VPN-program. V splošnem se tako na prenosnikih na Centrino platformi in nameščinim VPN-programjem sistem občasno sesuje z modrim zaslonom. Trenutno je najverjetnejši vzrok Intelova družina PROSet gonilnikov. Intel in Nortel zadevo pospešeno raziskujeta, do objave popravka pa ostajajo delne rešitve, ki nekaterim uporabnikom sicer še vedno povzročajo težave, večini pa, sicer z omejitvijo funkcionalnosti, delujejo stabilno. Več o tem.

6 komentarjev

Athlon XP Mobile vs Pentium M

Tom's Hardware - Danes je pri prenosnih računalnikih najpomembnejša zmogljivost v navezi z nizko porabo energije. Na Tom's Hardware so primerjali dva na trgu trenutno najbolj aktualna procesorja za te vrste računalnikov: Athlon XP-M in Pentium 4 Mobile Centrino. Stestirali so ju v nekaj programih in primerjali ceno. Dvajset-stranski test je kar zanimiv in ga priporočam vsem, ki se odločate za nakup novega prenosnika. Klik!

0 komentarjev