»

Android uspešno v prvem četrtletju, Windows Phone 7 nekoliko manj

engadget - Pri analitični družbi Gartner so pripravili podatke o prodajnih rezultatih mobilnih platform v prvem letošnjem trimesečju, ki je postregla z nekoliko zanimivimi podatki. Microsoftu naj bi uspelo v prvem letošnjem četrtletju tako prodati le okrog 3,6 milijona naprav z enim izmed mobilnih Windowsev, a naj bi bilo le 1,6 milijona teh naprav opremljenih z Windows Phone 7, preostala dva milijona pa s starejšim Windows Mobile. Boljše čase napovedujejo za prihodnje leto, ko naj bi se prodaja povečala zahvaljujoč prihodu Nokie, a vseeno so te številke v primerjavi s konkurenti slabe.

Daleč v ospredju je bil namreč Android, s katerim naj bi bilo opremljenih prek 36 milijonov novih naprav, prodanih v preteklem četrtletju. Na drugem mestu s 27,6 milijoni sledi hodeči mrtvec Symbian, medtem ko je...

8 komentarjev

Sony Ericsson skromno, a dobičkonosno

Guardian - Sony Ericsson je objavil poslovne rezultate za prvo četrtletje v fiskalnem letu 2011. V teh treh mesecih so s prihodki v višini 1,1 milijarde evrov ustvarili 15 milijonov evrov dobička. Prihodki so v primerjavi z enakim obdobje leto pred tem nižji za 18 odstotkov, medtem ko se je dobiček znižal celo za 48 odstotkov. V tem času so se zadolžili za 375 milijonov evrov, skupno pa ima skupina 604 milijone evrov nezapadlih posojil. Gotovine imajo 599 milijonov dolarjev.

Prodali so 8,1 milijona izdelkov, kar je 26 odstotkov manj kot leto poprej. Edini kazalnik, ki je zrasel, je povprečna cena prodanega aparat, ki se je povzpela za pet odstotkov na 141 evrov. Skupno tako Sony Ericssonov tržni delež na področju pametnih telefonov znaša pet odstotkov...

10 komentarjev

Transmeta se prodaja

The Register - Zaključuje se ena izmed najbolj zanimivih zgodb v zadnjem desetletju računalništva, to je zgodba o Transmeti. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1995 in je svojo pot začelo zelo skrivnostno, saj v prvih letih delovanja ni izdalo skoraj nič o sebi. Njihova spletna stran je od postavitve leta 1997 pa do leta 2000 prikazovala le napis Te spletne strani še ni tu. Sčasoma so informacije o Transmeti le pricurljale in odkrili smo, da ciljajo na izredno varčne in zmogljive procesorje x86. Kljub naprednim rešitvam ni poslovala pozitivno, zato se je leta 2005 prestrukturirala iz izdelovalca čipov v prodajalca svoje tehnologije za izdelavo čipov. Med drugim je v njej do leta 2003 delal tudi Linus Torvalds, znani skrbnik Linuxa.

Špekulacije o prevzemu so se razplamtele leta 2005, ko so mnogi videli AMD v vlogi odrešenika in kupca, a do sklenitve kupčije ni prišlo. Tokrat gre zares, saj jo bo za 255 milijonov dolarjev prevzelo podjetje Novafora. Prevzem bo dokončan v prvem četrtletju...

5 komentarjev

Transmete ni več

Slashdot - Po petih letih od prodaje svojega prvega izdelka se je kalifornijska Transmeta poslovila. Transmetin paradni konj je bil procesor Crusoe, ki ga je odlikovala izjemno nizka poraba električne energije in posledično majhno gretje v primerjavi z Intelovimi primerki tistega časa. Intel je takoj odgovoril s tehnologijami za zmanjšanje porabe in prepolovil Transmetine dohodke v letu 2003. Naslednje leto je Transmeto zapustil še Linus Torvalds. Od takrat je podjetje tonilo vedno globlje, tako da so sedaj odločili prodati, kar je od podjetja ostalo, hongkonškemu Culturecom Holdings. Več o tem.

0 komentarjev

SCO-ju zmankuje denarja?

Slashdot - Slashdot poroča, da naj bi se SCO-ju, samooklicanemu lastniku Unixa, vse bolj krčila denarnica, zahvaljujoč ne ravno rožnati prodaji in številnim tožbam. Krčenje pravnega proračuna na 31 milijonov dolarjev tako ni presenetljiva novica, saj so pravni stroški podjetja v prejšnjem četrtletju znašali zavidljivih 7.3 milijona dolarjev, kar je skoraj polovica stroškov, ki jih je podjetje imelo v prejšnjih petih četrtletjih (15 milijonov). Klik!

Sicer pa je že na začetku tožb proti "Linuxu" bilo znano dejstvo, da SCO nima pretiranih razlogov za mirno spanje.

16 komentarjev

Transmetin nov procesor

X-Bit Labs - Transmeta, podjetje iz Santa Clare, znano predvsem po svojih inovativnih in energetsko varčnih procesorjih Crusoe, je danes objavila ime Crusojevega naslednika, kodno poimenovanega TM8000. Procesor, poprej poimenovan Astro, se bo odslej klical Efficeon, kar naj bi povdarjalo njegovo nizko porabo in visoke performanse.

Procesor sam je zasnovan na 256 bitni VLIW (Very Large Instruction Word) arhitekturi, kateri gre zahvala da procesor zmore osem ukazov na urin cikel, kar je dvakrat več, kot jih je lahko izvedel Crusoe. Efficeoni bodo zgrajeni v 0,13 mikronski tehnologiji v podjetju TSMC, njihova hitrost ob splavitvi pa bo 1,4 GHz.

Za konec pa samo še povezava na originalno novico, kjer si lahko preberete malce več podatkov o Efficeonu.

3 komentarji

Transmeta z izgubo

X-Bit Labs -

Kalifornijska Transmeta Corporation, ki vam je verjetno poznana po svojih procesorjih Crusoe, ki so občutno varčnejši in hladnejši od današnjih procesorjev, se že dalj časa otepa rdečih številk. Žal ne preveč uspešno.

V drugem četrtletju letošnjega leta so prihodki od prodaje znašali dobrih pet milijonov dolarjev, kar je za slab milijon manj kot v prvem četrtletju in kar za dobra dva manj kot v enakem obdobju lani. Bolj zaskrbljujoč je podatek o izgubi, ki se je navkljub optimističnim napovedim povečala glede na prvo četrtletje. Pridelali so je je 22 milijonov dolarjev, kar je za dva milijona več kot v prvem četrtletju, a mnogo manj kot 35,6 milijonov, ki so jih pridelali v enakem obdobju lani. Podrobnejše informacije.

8 komentarjev

Intel podvojil dobiček

The Register -

Z mesecem julijem smo že pošteno zakoračili v drugo polovico letošnjega leta, tako da se lahko v kratkem nadejamo obilice poslovnih rezultatov podjetij za drugo četrtletje. Danes imamo pred seboj Intelove.

V celotnem drugem kvartalu so dohodki od prodaje znašali 6,8 milijarde dolarjev, kar je za osem odstotkov več kot v enakem obodobju lani (6,3 mrd). Čisti dobiček je znašal 896 milijonov dolarjev, kar je za 101 % več v lanskem drugem četrtletju, ko so ga pridelali 'zgolj' 446 mio.

Za tretje četrtletje Intelovi tržniki napovedujejo zaslužke med 6,9 in 7,5 milijardami. Intel se je vsled odličnih rezultatov odločil povečati proračun za raziskave in inovacije, tako da bodo le-temu letos namenili 4,2 milijarde namesto prvotno načrtovanih štirih. Intelove delnice trenutno kotirajo pri vrednostih okrog 24 dolarjev. The Register, The Inquirer.

6 komentarjev

Torvalds zapušča Transmeto

News Forge - Drage punčke!

Smo v času, ko ste vse po vrsti do ušes zaljubljene, kar priznajte. Večina, seveda, v pametne, bogate, lepe in močne računalničarje. Gotovo je marsikatero od vas prevzel tudi imenitni stvarnik Linuxa - Linus Torvalds - ki je sicer poročen in ima otroka, a to ni nikakršna ovira za ljubezensko zvezo. Sporočam vam, da bo s prvim julijem zamenjal naslov elektronske pošte. Namesto na torvalds@transmeta.com mu boste sporočila pošiljale na torvalds@osdl.org.

Linus se je namreč poslovil od podjetja Transmeta, kjer je delal več kot šest let. Zdaj se bo v celoti posvetil razvoju Linuxa in bo delal znotraj OSDL, ki ga sponzorirajo številna gigantska podjetja, kot so IBM, NEC, CA, Nokia ...

P.S.: Za vas je pomemben le prvi del. Drugega, torej tistega, ki ga niste razumele, pa prenesite vsem fantom tega sveta.

18 komentarjev

Poslovni rezultati Transmete

X-Bit Labs -

Podjetje Transmeta je prejšnji konec tedna objavilo poslovne rezultate prvega fiskalnega četrtletja letošnjega leta. Kot so analitiki že dalj časa napovedovali, je podjetje poslovalo z izgubo. Neto dohodki od prodaje so znašali 6 mio dolarjev, medtem ko so lani znašali 6,1 mio v zadnjem in 4,1 mio dolarjev v prvem četrtletju. Izgube so znašale 20,1 mio dolarjev ali 0,15 dolarja na delnico. Izguba se je v primerjavi z lanskim leto zmanjšala; lani v prvem četrtletju 30,9 in v zadnjem 21,7 mio dolarjev.

Še besedica o pričakovanjih. Podjetje načrtuje okrog pet milijonov dolarjev prihodkov v tem četrtletju, izguba pa naj bi se spustila na 0,13 dolarja na delnico. Več o tem.

0 komentarjev

Kaj nam pripravlja Transmeta?

The inquirer - Transmeta je podjetje, ki ga marsikateri poznate po procesorjih Crusoe, ki so zadnje čase botrovali marsikateri žolčni razpravi. Kljub temu je podjetju uspelo prepričati nekaj proizvajalcev, ki sedaj uporabljajo njihove procesorje v razne prenosnike. Trenutno se podjetje ukvarja z 1GHz procesorjem TM5800, ki ga v posameznih primerkih pošilja proizvajalcem prenosnikov. Čip uporablja bakrene povezave in je proizveden v tovarni TSMC. In kako kaže prihodnost? Podjetje pričakuje, da bo začelo poslovati z dobičkom leta 2003 (doslej je poslovalo z izgubo), istega leta pa naj bi lansirali tudi nove procesorje. Kateri bodo to, pa si lahko pogledate na spodnjem roadmapu.

1 komentar

Transmeta v rdečih.

Vnunet - Se mi zdi, da sem zadnjič jamral o "primanjkljaju odpuščanj"; ne kliči hudiča, pravijo. Transmeta, procesorje razvijajoče in izdelujoče podjetje, najbolj znano po enem svojih ustanoviteljev, Linusu Torvaldsu, je namreč v preteklem četrtletju pridelalo celih $7.5 MIO prihodkov, s katerimi so ustvarili $25.2 MIO izgube (v enakem obdobju lani $10.5 MIO prihodkov ter $17.8 MIO izgube). Podjetje bo vsled tega odpustilo 200 zaposlenih, kar pa predstavlja kar 40 % vseh zaposlenih, polega tega pa opustilo delo na procesorju TM6000 ter se osredotočilo na TM5800; obisk črnih številk pa pričakujejo leta 2003... Klik!

2 komentarja

Upiranje Microsoftu

Linux Today - Pljuvanje po Microsoftu je račualniški šport številka 1. A večina ljudi se le redko vpraša, česa je MS pravzaprav kriv in zaradi kakšnih globjih razlogov ga ne marajo. Je preveč uspešen ali so njegove poslovne poteze res neetične? Je vzrok pljuvanja otroško obnašanje zaradi nemoči ali je mogoče to čisto pragmatična poteza s katero se poskuša narediti nekaj za boljši svet? Je upor brez pomena ali pa lahko David premaga Goljata? Je Borg res superiorna vrsta, ki se ji bomo morali vsi podrejati? Očitno vlade in odvetniki ne bodo pomagali, kaj lahko torej naredimo sami?

8 komentarjev

AMD raste, Intel pada

več strani - AMD je danes objavil prihodke in zaslužke za zadnje četrtletje 2000. Kot bi si lahko mislili, je podjetje več, kot uspešno, saj je prodaja znašala skoraj $1.2 milijarde, čisti prihodek pa skoraj $180 milijonov. To je seveda rezultat več kot uspešne prodaje AMDjevih glavnih proizvodov, računalniških procesorjev in flash pomnilnika, ki se je v primerjave z istim obdobjem lani dvignila za kar 33%. To pomeni, da je prejšnje leto za AMDja bilo rekordno v vseh pogledih. No, če vas o podjetju in njegovih načrtih zanima več (s finančnega stališča...) kar pojdite sem.

Po drugi strani pa svet trenutno ni preveč svetel za Intela. Da se je podjetje začelo otepati s pravimi finančnimi težavami kaže vrsta ukrepov, ki so jih uvedli za leto 2001. Tako so zamrznili vsa dodatna zaposlovanja in širjenja poslovnih prostorov, največji udarec pa bo po vsej verjetnosti zaprtje portoriške PCB tovarne nekje v sredini tega leta. Kaj to pomeni za tamkajšnje gospodarstvo vrjetno ni potrebno posebej razlagati,...

11 komentarjev