»

Bo Microsoft izdeloval procesorje?

Slo-Tech - New York Times poroča, da naj bi Microsoft začel razvijat lasten procesor. V ta namen je ustanovil raziskovalni oddelek, na čelo katerega je postavil Charlesa P. Thackerja. Z razvojem lastnega procesorja želi Microsoft postati neodvisen od drugih dobaviteljev procesorjev. Microsoftovi procesorji naj bi bili namenjeni predvsem za izdelke lastne blagovne znamke, predvsem za Xbox naslednje generacije.

Več v New York Times-u.

39 komentarjev

Želite gručo XBOX-ov?

Slashdot - Že pred nekaj časa so pogruntali, kako prepričati Xbox, da naj poganja tudi operacijski sistem Linux. Poskusi so bili uspešni in tako so pri Anandtechu prišli do ideje, da bi povezali skupaj več Xboxov ter jih uporabljali za renderiranje scen. En sam Xbox se je po pričakovanju odrezal zelo slabo, v skupini pa so že pokazali zavidljive rezultate. V preskusih izrisovanja ter razprševanja kod ključev se je skupek osmih že odrezal bolje od dvoprocesorskega Opteron oz. Xeona s 3.06 GHz.

19 komentarjev

Kakšen bo novi Xbox?

Slashdot - Z Xboxom se je Microsoft podal na zanj novo avanturo -- osvajanje trga igralnih konzol. Zaenkrat ima precej manjše uspehe, kot denimo pri namiznih računalnikih, saj ga je Sonyjev PlayStation 2 prekosil za faktor 5, Xbox pa podjetju še vedno ne prinaša dobička. Zato se je podjetje najbogatejšega Zemljana odločilo, da izda novo, izboljšano različico svoje igralne konzole. Vsebovala bo 3 64-bitne IBM-ove procesorje in grafično kartico podjetja ATI, ki naj bi bila mnogo hitrejša od prihajajočega R400. Kompatibilnost s prvo različico konzole ni zagotovljena, ker naj bi bila predraga, Xbox Next pa naj bi na trg priromal jeseni 2005, vsekakor pa pred PlayStationom 3, kar naj bi bilo ključnega pomena za Microsoft. Klik!

Na novico nas je opozoril CaqKa.

9 komentarjev

Mišljenje piscev virusov

Slashdot - Clive Thompson je v reviji New York Times objavil zanimiv prispevek, v katerem predstavlja biografije nekaj mladeničev, ki se ukvarjajo s pisanjem virusov. Branje je precej obsežno, saj se razprostira po kar desetih straneh. Na začetku se na primer spoznamo z mladim Avstrijcem, Mariom, ki je ustvaril Batch Trojan Generator -- preprosto orodje za ustvarjanje nesnage, ki je med drugim na voljo za prenos z avtorjeve spletne strani. Ponuja nekaj preprostih, a še kako zaželjenih možnosti zlobnežev. Naj formatiram C:? Pišem čez vse datoteke?

Zanimivo branje ...

4 komentarji

Bo X-box 2 tekel na 65 nanometrih?

The inquirer - Sedaj, ko je jasno, da je Microsoft za svojo prihajajočo konzolo izbral ATi za grafični del in IBM za procesor, so sedaj iz IBM-a potrdili, da bi naj bili procesorji, ki jih izdeluje IBM za Microsoft, zgrajeni v 65-nanometerski tehnologiji.

IBM, ki je že dolgo poznan kot eden izmed najboljših izdelovalcev procesorjev (nenazadnje imajo na vesti PowerPC 970), bi tako prav lahko za Redmondskega velikana in njegovo konzolo izdeloval 5GHz procesorje. Kako se bo X-Box 2 odnesel proti Playstation 3 (ki bo prav tako zgrajen z 65-nanometersko tehnologijo), bi naj videli leta 2005. Klik!

26 komentarjev

Boj za naslednjo generacijo DVD

The New York Times -

Dasi sedanji DVD-ji zadoščajo trenutnim potrebam potrošnikov in industrije, pa se podjetja že mrzlično pripravljajo na novo generacijo, ki bo prišla na tržišče predvidoma leta 2005 in bo omogočila shranjevanje veliko večje količine podatkov na DVD-nosilce. Spet smo priče dobro poznanemu boju, čigav standard bo prevladal. NEC in Toshiba razvijata svojo rešitev HD-DVD, pri kateri bodo nosilci debeli 0,6 mm, izdelava pa podobna današnjim DVD-jem, medtem ko skupina Bluray Group, ki jo vodita Sony in Matsushita, dela na svoji implementaciji, kjer bodo nosilci debeli zgolj 0,1 mm in prepisljivi, česar za HD-DVD še ne moremo trditi.

Obe tehnologiji sta še daleč od tega, da bi jih v bližnji prihodnosi videli na prodajnih policah, a vseeno bosta skupini vsaka svoje rešitve predstavili že na Consumer Electronics Showu v Las Vegasu ob konca prihodnjega tedna in skušali pridobiti čim večjo podporo, zakaj navsezadnje bodo končno odločitev, kateri standard bo prevladal, sprejeli najverjetneje v...

12 komentarjev

X-Box & Linux = Najcenejši računalnik?

več strani - New York Times je spisal članek, zakaj ljudje sploh modificirajo XBox, v želji da bi nanj namestili Linux ter tako za zelo nizko ceno dobili računalnik srednjega razreda. Za 180 ameriških zelencev namreč dobimo konzolo, ki jo lahko z modifikacijo spremenimo v Linux sistem, na katerem lahko predvajamo zvočne datoteke, igramo X-Box igre, brskamo po internetu in pač vse ostalo, kar lahko počnemo z PCji. Dobro utemeljitev je podal vodja projekta X-Box Linux: "X-Box je cenejši kot PC. X-Box je manjši kot PC. X-Box izgleda lepše. X-Box je tišji. Zaradi vsega tega je X-Box idealen PC za v dnevno sobo."

Dolgo in zanimivo branje: izvorni članek in skrajšana različica.

3 komentarji

Linux na Xbox možen brez strojnih modifikacij

ZDNet - Skupina Free-X je za Xbox Dashboard izdala "popravek", ki omogoča namestitev in poganjanje s strani Microsofta neavtoriziranih programov ali celo operacijskih sistemov. Skupina pravi, da se je za izdajo programske opreme odločila zaradi Microsoftove ignorance do Linux boot loaderja, ki bi omogočal avtorizirano namestitev operacijskega sistema Linux. Če se exploit izkaže za delujočega, jim 100.000 dolarjev nagrade, ponujene s strani šefa podjetja Lindows, ne uide. Klik!

8 komentarjev

X-Box emulator je trojanec!

Overclockers Australia - Hm, očitno imajo hekerji trenutno spet preveč časa in se morajo izživljati nad nečem. Tokrat je bil na udaru domnevni X-Box emulator, ki se skriva v datoteki EMU_xbox.exe in je namenjen vsemu drugemu kot emuliranju naslovov iz X-Boxa. V prej omenjeni datoteki se namreč skriva trojanec, zato se ne igrajte z njo in jo, če jo slučajno srečate na internetu, mirne volje prezrite. Več o samem trojancu si lahko preberete tukaj.

4 komentarji

Vedno nižje

3D Chipset - Tokrat pa ne cene. Ampak Nvidiin GPU, ki naj bi ležal v prihajajočem X-boxu. Ko je Microsoft naznanil X-box, so rekli, da bo GPU deloval pri (uau) 300MHz! Potem je prišlo do nekih problemov, komplikacij in kar naenkrat so rekli, da bo GPU deloval pri 250MHz. To je veljalo do včeraj...
Danes pa si lahko tu preberete nove specifikacije GPU-a in sami boste videli, da je padel na 233MHz. Kakšne probleme ima Nvidia si lahko le predstavljamo... Sploh je z razvojem X-boxa povezano več problemov kot z razvojem drugih igralnih konzol, se vam ne zdi? Si je Microsoft zastavil cilje svoje igralne konzole malo preagresivno? Ali pa so te le močni porodni krči konzole, ki bo pokončala PC-je, oziroma vsaj igre na njih (I think NOT!)?

3 komentarji

Nvidia in zvok

Penstar Systems - Nvidia, sodeč po teh govoricah, kmalu ne bo več le proizvajalec grafičnih čipov. Vstopila naj bi tudi na tržišče zvočnih čipov.
Kot veste, Nvidia sodeluje z Microsoftom pri izdelavi X-Box konzole. Nvidiin del je seveda grafika in zvok. To je združeno v čipu imenovanemu MCPX (media and communications processor for X-Box). Tukaj pa se poraja vprašanje. Če že Nvidia načrtuje zvočni čip za X-Box, zakaj ne bi izdala še nekaj podobnega za PC? Očitno si je Nvidia postavila isto vprašanje in ugotovila, da tehtnega razloga, da ne bi, ni. Torej se Creativu, ki je po propadu Aureal Company postal pravi monopolist, obeta močna konkurenca s strani Nvidie. Kaj pa proizvajalci zvočnih kartic (Hercules, Turtle Beach,...) pravijo? Seveda so navdušeni. Če pride do "vojne" med Creativeom in Nvidio, bodo cene čipov šle le še navzdol. Ampak ne pozabite, gre (le) za govorico!...

4 komentarji

Še malo X-Boxa

FlipCode - No X-Box naj bi bil predstavljen 5. Januarja na CES-u. Predstavil pa ga naj bi sam Bill Gates (potem se bo pa X-Box sesul kot Win98 ). Okno za prihod na trg (v Ameriki seveda) pa naj bi bilo med 15. Septembrom in 15. Oktobrom naslednje leto. Obenem pa naj bi nas takrat čakalo že morje iger. Tukaj pa si lahko preberete stvari še malo bolj podrobno, z razlagami. Bomo videli...

5 komentarjev