»

LG se zares odreka telefonom

vir: CNet
CNet - LG, drugi največji južnokorejski proizvajalec elektronike, je dokončno obupal nad proizvodnjo pametnih telefonov. Novica ni presenečenje, saj oddelek že skoraj šest let ni pridelal dobička in govorice o opustitvi posla so vztrajale že od začetka leta.

Južnokorejski LG je Androidne telefone proizvajal dvanajst let in večina med nami je bodisi imela katerega bodisi ga je imel družinski član. Tako je bilo tudi še v zadnjem času, ko je imela znamka kljub očitnemu hiranju in zaostajanju za konkurenco še vedno zgledno mesto v spodnjem in srednjem cenovnem segmentu. Toda računica je neizprosna: LGjev oddelek za pametne telefone je bil nazadnje profitabilen v letu 2015 in je po tem nanizal kar 23 četrtletij z rdečimi številkami, s skupno izgubo v višini skoraj štirih in pol milijard dolarjev. Že več kot dve leti ga nismo našli med prvo deseterico na svetovni ravni. Posledično smo že v začetku leta slišali resne namige tudi iz samega podjetja, da se ukvarjanje s telefoni bliža koncu....

53 komentarjev

Malezija izpustila šest tisoč gensko spremenjenih komarjev

Daily Mail - Malezija je objavila, da je v boju proti širjenju mrzlice dengue 21. decembra v okolje izpustila 6000 gensko spremenjenih samcev komarja vrste Aedes aegypti. Omenjena bolezen, ki jo širijo samice komarja, povzroča hude težave v Maleziji, saj je lani zbolelo 46 tisoč ljudi in zaradi nje umrlo 134 ljudi, številke pa so v porastu. V boju zoper to bolezen so v okolje izpustili komarje, ki so genetsko modificirani tako, da imajo njihovi potomci krajšo življenjsko dobo od normalnih. Znanstveniki upajo, da bodo s tem v genski bazen komarjev vnesli škodljive gene, ki bodo pomagali brzdati njihovo razmnoževanje in širjenje mrzlice dengue. Preizkus je bil končan 5. januarja, ko so vse preživele komarje pobili z insekticidom, sedaj pa poteka...

62 komentarjev

Pogon na mrtve mačke

CNN.com - Petinpedesetletni podjetnež iz Nemčije, ki ima domačo tovarno biodizla, je za nemški časopis povedal, da pri proizvodnji biodizla v mešanico organskih odpadkov dodaja mrtve mačke, ki jih najde na cesti. Po njegovem navajanju dodanih 20 mrtvih mačkov pripomore k 50 litrom goriva, po prevoženih 170 tisoč kilometrih pa ni opazil stranskih učinkov na motorju.

Nemški ekvivalent DPMŽ je že v alarmnem stanju in že protestira.

Novico je opazil Brane2 v debati o biodizlu, objavljena pa je bila na CNN.

54 komentarjev

Mobilni telefoni niso nevarni bencinskim črpalkam

The inquirer - Če ste se le poglobili v navodila za uporabo mobilnega telefona (včasih imam sicer močan občutek, da se marsikdo ni), ste gotovo prebrali opozorilo, da je uporaba mobilnega telefona prepovedana v medicinskih ustanovah, na letalih in bencinskih črpalkah. Seveda, iskre, ki množično švigajo iz telefona, bi lahko pognale črpalko v zrak. Vsaj takšno je bilo prepričanje, podkrepljeno z videoposnetkom ene od nesreč na črpalki nekje v Angliji.

Da je nevednosti dovolj in da je potrebno poiskati odgovor dilemi, ali mobilniki res lahko povzročijo vžig gorivo, so si rekli pri britanski oddaji Brainiacs. Star dostavni avto so napolnili z gorivom in hlapi, vanj vstavili šest delujočih mobilnikov in vse hkrati poklicali. Zgodilo se, po pričakovanjih, ni seveda nič.

Zanimivo je, da je bilo za vžig dovolj, če se je bakrene žice, ki je segala v notranjost vozila, dotaknil prostovoljec, oblečen v nylonska oblačila. Še klik.

Se bo ekipa na podoben način lotila tudi uporabe mobilnikov v letalih?

18 komentarjev

Ti nori Ameri

CNN.com - Česa vsega si pravniški sistem ZDA ne izmisli? V Denverju v Coloradu je sodnik odredil 60 dni hišnega pripora neki ženski, ki je brala e-maile bivše žene njenega moža. Po tem ko je prebrala vsaj 215 elektronskih pošiljk moževe bivše zakonske žene jo je sodnik spoznal za krivo in izrekel sodbo, češ da naj bo to poduk vsem, ki bi želeli storiti kaj podobnega. Ah, ja!

Pa naj še kdo reče, da je zakon intimna zveza, polna zaupanja in spoštovanja.

19 komentarjev

Nov internetni rekord

vir: CNN
CNN - Kot poroča CNN, so evropski in ameriški znanstveniki postavili nov rekord v prenosu podatkov prek interneta. V 30 minutah jim je uspelo prenesti več kot 1,1 terabajt podatkov iz Evropskega inštituta za jedrske raziskave v Ženevi (CERN) v kalifornijski Inštitut tehnologij. S tem so dosegli prenos hitrosti 5,44 gigabitov na sekundo, s čimer so prejšnjo rekordno znamko podvojili. Za primerjavo naj povemo, da bi s takšno hitrostjo povprečen DVD film prenesli z interneta v pičlih sedmih sekundah. Več o tem.

20 komentarjev

Šef prepovedal e-pošto

CNet - John Caudwell, vodja britanske verige trgovin s telefoni Phones 4U, je v četrtek prepovedal uslužbencem uporabo elektronske pošte za medsebojno komunikacijo. Od sedaj naprej naj vsa komunikacija ponovno začne potekati po telefonu oziroma osebno.

Po njegovih ocenah je približno 2500 zaposlenih vsak dan porabilo približno tri ure za elektronsko korespondenco s kolegi. Odločitev je povezana z ugotovitvijo, da so uslužbenci vedno več časa preživeli za računalnikom, namesto da bi se pogovarjali s sodelavci oziroma strankami. Podjetje ocenjuje, da bodo s to akcijo prihranili milijon funtov mesečno. Rezultati so vidni že po parih dneh, saj naj bi se storilnost občutno povečala.

11 komentarjev

Šc, komar, šc!

CNN.com - Vas med telefoniranjem pikajo komarji? Če ste odgovorili pritrdilno, ima največji južnokorejski mobilni operater pravo stvar za vas. Svojim naročnikom namreč omogoča dolpoteg zvoka za telefon, ki odganja komarje. Zadeva menda deluje v radiju enega metra, mobilnik pa porabi za 30% več energije kot brez odganjalca, saj deluje vedno, ko je mobilnik vključen. Seveda je zvok neslišen za človeško uho. Povezava do izvorne novice.

8 komentarjev

RIAA napovedala na stotine tožb

več strani -

RIAA je na včerajšnji seji ponovno spregovorila o nelegalnem izmenjevanju glasbe prek internetnih servisov (P2P), kar jim je velik trn v peti. Predsednik Cary Sherman je dejal, da bo RIAA v Združenih državah začela z masovnimi tožbami proti posameznikom, ki omogočajo nelegalno izmenjavo glasbe (torej uporabniki P2P-programov). Poudaril je, da ni pomemben obseg nedovoljenega delovanja in da so zanje vsi enaki. Prvi plaz nekaj sto tožb se bo usul najkasneje v desetih tednih, ko bo RIAA zbrala dokaze. Kazni naj bi znašale od 750 do 150.000 dolarjev za vsako pesem, ki jo posamezniki ponujajo. Tudi zapornih kazni ne izključujejo.

V ZDA trenutno po grobih ocenah P2P-programe nelegalno uporablja 57 milijonov Američanov. Na prvem mestu so KaZaA, Grokster in Morpehus, ki so postali popularni po propadu pionirja Napsterja. Založniki pravijo, da jim to gromozansko omrežje odžira milijarde dolarjev zaslužka in milijone dobička.

Odzivi javnosti so zelo mešani, a prevladuje mnenje, da RIAA spet...

20 komentarjev