»

Razvozlana komunikacija med mrežnico in možgani

PhysOrg.com - Znanstveniki na Weill Medical Collegeu, ki deluje pod okriljem Univerze Cornell v ZDA, razvijajo prostetično oko, ki bo slepim zaradi poškodb mrežnice omogočilo vrnitev dobršnega dela vida. Novo tehnologijo je predstavila nevrologinja in profesorica Sheila Nirenberg, ki vodi raziskave.

Pojasnila je, da se njena ekipa že dolgo časa ukvarja z razvozlavanjem jezika možganov. Ena izmed poti, ki vodi od tod, se konča tudi v očeh. Pri videčih posameznikih fotoreceptorji na mrežnici, ki sestojijo iz dveh vrst celic (paličic in čepkov), zbirajo svetlobne impulze. Posamezni fotoni povzročijo reverzibilno izomerizacijo 11-cis-retinala v trans-retinal, ki je aktivni del proteina rodopsina. To sproži zapleteno biokemično kaskado, po kateri se za mrežnico svetloba pretvori v električne impulze, ki jih...

28 komentarjev

Podaljšek v zidu

HotHardware - Čeprav USBji napadajo, dobre stare vtičnice, ki naše naprave, pripomočke in orodja napajajo z izmenično napetostjo, še ne bodo izkoreninjene. Še več, vtičnic je vedno premalo oz. so od mesta želene uporabe preveč oddaljeno. To smo do sedaj reševali s podaljški, razdelilci oz. kombinacijo obeh, medtem pa so rešitev za premajhno število vtičnic že pred časom predstavili v oblikovalskem studiu Art Lebdev. S pritiskom na gumb pod vtičnico se le-ta zapelje iz zida in razkrije štiri dodatne vtičnice po obodu kocke, na kateri se nahajajo.

Zdaj je rešen tudi...

26 komentarjev

Ena, dve, mnogo, mnogo, mnogo ...

Slashdot - Znanost in tehnika se že nekaj desetletij ukvarjata z zanimivo hipotezo, ki govori o omejevanju naših misli s strani jezika, ki ga govorimo. Kljub temu, da se ideja tim. "lingvističnega determinizma" zdi mnogim strokovnjakom sporna, pa je nedavna raziskava nakazala, da temu morda vendarle ni tako. Brazilsko pleme Pirahã je znano po tem, da v svojem jeziku ne pozna besed za števila, večja od dve. Lovci, ki prebivajo v okolici reke Amazonke, so v študiji morali opisati razliko med štirimi objekti v vrsti in petimi. Pa jim žal ni uspelo!

8 komentarjev

Virtualna ograja

New Scientist - Da sodobna tehnologija prodira na vsa področja življenja dokazuje tale novica. Raziskovalci iz Dartmouth College iz ZDA namreč razvijajo posebne ovratnike za - krave. Ovratnik vsebuje GPS ter Wi-Fi kartico preko katere naprava komunicira s centralo, napajanje pa je izvedeno preko sončnih celic. GPS centrali sporoča lokacijo in če se krava približa navidezni meji, se sproži signal, ki naj bi kravo odvrnil nazaj. S slednjim imajo raziskovalci sicer še manjše težave, vendar se jih trudijo rešiti.

Očitno hekerjem še ne bo tako kmalu zmanjkalo dela.

22 komentarjev

Tiskanje hiše

New Scientist - Če lahko brizgalni tiskalnik tiska sliko na papir, potem ni nobenega razloga, da ne bi tudi večja šoba na enak način špricala betona. Vodena preko gonilnika, bi izpisovala CAD-datoteko, ki bi v enem dnevu postal hiša v našem 3D-svetu.

Ravno tega so se lotili pri nekem nemškem podjetju, podprti z znanjem na Južnokalifornijski univerzi. Leta 2005 naj bi izpljunili prvi "iztis"!

27 komentarjev

Ob - smer jug, jugozahod

New Scientist - Edino, kar mi je bilo pri Sovjetski zvezi všeč, projekt preusmerjenja sibirskih rek na jug, je ukinil že Gorbačov. Zdaj pa, ko so zaradi ogrevanja Zemlje zaznali precej večje pretoke teh rek, so spet obudili načrte, da jih deloma speljejo proti Aralskemu jezeru in toplim puščavam Srednje Azije, kjer bi jih lahko koristno uporabili.

Seveda bodo "varuhi narave" proti in iz vsega skupaj ne bo nič, a vsaj pionirski duh le še ni povsem zamrl.

32 komentarjev

Najbližji asteroid

Asteroid 2003 SQ222

vir: The Queen's University Belfast
več strani -

Kot poročajo New Scientist, je prejšnji vikend letel mimo Zemlje asteroid, ki se ji je izmed vseh opazovanih najbolj približal, saj je letel le 88.000 km mimo nas. Spomnimo, da geostacionarni sateliti krožijo na oddaljenosti približno 39.500 km. Asteroid so poimenovali 2003 SQ222, njegov obhodni čas okrog Sonca po zelo eliptični tirnici pa znaša 1,85 zemeljskega leta.

Novico so objavili tudi pri Washington Times, kjer pa so jo prekomerno napihnili, trdeč, da je šlo za vesoljsko telo srednje velikosti. V resnici je SQ222 eden izmed najmanjših zaznanih asteroidov, ki so potovali mimo Zemlje (in delno skozi njeno eksosfero). Izmerili so mu velikost 3 - 5 metrov, medtem ko je...

5 komentarjev

Space Shuttli se bodo vrnili

New Scientist - Po januarski nesreči Columbie, v kateri je tragično izgubilo življenje sedem astronavtov in ki je za nedoločen čas prekinila izvajanje ameriškega vesoljskega programa, v NASI spet načtrujejo nove polete Space Shuttlov. Obsežna preiskava o nesreči se bliža koncu, tako da se znanstveniki spet pospešeno pripravljajo na nove lete. Kot pravijo tiskovni predstavniki, NASA optimistično upa, da ji bo naslednje vesoljsko plovilo uspelo poslati med zvezde naslednjo pomlad, natančneje med 11. marcem in 6. aprilom. Več o tem.

9 komentarjev

Predvidevanje možganov

Slo-Tech - Članek, objavljen na New Scientistu razglablja o tem, zakaj se, v primeru, da nas požgečka prelestna lepotica, krčevito smejemo, v primeru lastnega žgečkanja pa le nemo bolščimo v zid ter ne reagiramo. Težava naj bi tičala v naših možganih, saj ima, tako članek, naš organ (da, referiram na možgane) možnost predvidevanja dogodkov. Seveda naša koža fizično gledano občuti enako, le možgani, v primeru žgačkanja samega sebe, te impulze omilijo ter zatrejo. Klik! Bolje kot vsak Pentium 4 [:D] .

5 komentarjev

Standardni model pod vprašajem?

New Scientist - Takoimenovanemu Standardnemu modelu, ki opisuje družbo nekaj čez 1000 delcev, ni kaj dosti očitati. Vse nekako deluje tako, kot predvideno. Razen da Peter Higgs še ni dobil Nobelove nagrade za svojo domnevo o Higgsovem bozonu, ki bi nekako zaokrožil ta model z odgovorom na vprašanje - od kod masa? Ko so se pred leti v CERNU trudili odkriti ta delec, jim ni uspelo. Tudi v ZDA jim ne gre. Vsaj do 2009 jim baje ne bo ratalo potrditi ali ovreči Standardnega modela. Mogoče zna biti še zanimivo in ta znanost še ni dokončana. Link.

13 komentarjev

Skrivnost neznanih paketov se razpleta

New Scientist -

Nedavno smo poročali, da po internetu krožijo skrivnostni, 55.808 bajtov veliki paketki, ki navidezno izvirajo iz neobstoječih računalnikov in ne služijo ničemer.

Že 19. junija so pri Internet Security Systems objavili, da so paketki po vsej verjetnosti povezani z orodjem Stumbler, ki je namenjeno iskanju potencialnih lukenj v varnostnih sistemih, a ostale varnostne službe temu niso verjele. Sedaj je vladna agencija CERT priznala, da so ti paketki produkti različnih hakerskih orodij. Pravijo, da sta izvora najverjetneje 55808 Trojan - Variant A in sdbot, ki služita napadenju prek IRC-a. Zgodba se še raziskuje.

1 komentar

Odprt prvi internetni laboratorij

New Scientist - New Scientist poroča, da so uradno zagnali prvi internetni laboratorij, delo šestdesetih podjetij, ki simulira desettisoče navideznih internetnih uporabnikov hkrati. PlanetLab, kot se uradno imenuje, bodo uporabljali za preizkušanje novih orodij za boj proti črvom in za razvoj zmogljivejših protokol in v končni fazi interneta druge generacije. Laboratorij za zdaj sestoji iz 170 računalnikom po svetu, ki so povezani s posebnimi kvazi-internetnimi povezavami, kar omogoča teste v nadzorovanem in zaprtem okolju. Več o tem.

2 komentarja

...ter še več...

Jaz - Ja, nismo samo mi, bogi mali Slovenčki, ki imamo težave. The Inquirer ima tudi članek na to temo. Navajajo, da je IBM moral pri seriji DTLA celo zaustaviti proizvodnjo diskov. Sami so ugotovili, da z diski direktno ni nič narobe - težava naj bi tičala v kontrolerjih. Diski naj bi delovali brez problema sto odstotno stabilno. Kontrolerji naj bi imeli probleme z "nekaterimi od čipovij" ranga i440BX, AMD 751 ter KT 133A. Nikjer pa ni dobesedno navedeno, da naj bi probleme povzročal samo kontroler na Abitovih ploščah. Ja zanimivo, zelo zanimivo. Jutri DEFINITIVNO kličem po podjetjih za malo dodatnih informacij. Verjemite, obveščeni boste.

2 komentarja