»

Na Linux gre tudi Vietnam

Slashdot - Ministrstvo za informacije in komunikacije v Vietnamu je izdalo dekret, da bodo odslej vse državne službe uporabljale izključno Linux na svojih računalnikih. Presečni datum so postavili na 30. junij 2009, ko bo moralo 100 odstotkov strežnikov v IT-oddelkih vladnih agencij uporabljati odprtokodno programsko opremo. Prav tako bo moralo 100 odstotkov IT-osebja poznati osnovno uporabo teh izdelkov, polovica pa jih bo morala obvladati. V načrtih do konca letošnjega leta so še nekoliko smelejši, saj nameravajo 70 odstotkov vseh državnih računalnikov opremiti z odprto kodo. Do konca prihodnjega leta se bo moralo tudi vso osebje usposobiti za delo z odprtokodnimi programi.

299 komentarjev

Ameriški patentni urad je Microsoftu odobril patent za FAT datotečni sistem

News.com - Po 2-eh letih preverjanja je ameriški patentni urad Microsoftu dokončno dodelil patent za njihov FAT datotečni sistem, ki bi naj bil "inovativen in neočiten".

Kaj to pomeni? Public Patent Foundation (Javna patentna organizacija), ki je skušala spodbiti podelitev patenta opozarja, da bo Microsoft morda začel pobirati licenčnine od vseh, ki uporabljajo ta datotečni sistem. To pa so nekatere distribucije Linux-a, MP3 predvajalniki, USB flash kartice, ki jih uporabljajo fotoaparati, USB ključi, in še in še...

Predsednik ameriške Public Patent Foundation, Dan Ravicher, se s to odločitvijo seveda ne strinja. Njegova organizacija je že leta 2004 trdila, da Micosoft ni izumil tega sistema, ker je bil v uporabi že preden so ga začeli uporabljati tudi oni (tim. prior art). Po njegovem mnenju je bil postopek ponovnega preverjanja patenta pristranski, saj javnost ni mogla spodbijati argumentov Microsofta. A kakorkoli že, odločitev je sedaj (v ZDA) dokončna.

Čudi me le, čemu Microsoft še...

42 komentarjev

Microsoft praznuje 30 let

Microsoft - Danes Microsoft praznuje 30 let od kar sta Bill Gates in Paul Allen ustanovila podjetje Microsoft, ki je v letih do danes prerasel v svetovnega programskega giganta s skupaj 60.000 zaposlenimi po vsem svetu. Praznovanje, na katerega so povabili približno 16.000 zaposlenih v Redmondu, se bo odvijalo v Safeco Field v Seattlu.

Vse skupaj se je začelo nekje leta 1981, ko je Microsoft začel prodajati MS-DOS za takratne IBM računalnike, kar je ustvarilo pravi imperij. Kasneje so se skozi leta spopadali z različno konkurenco, kot je to bil Netscape, s katerim so z lahkoto opravili. Se pa sedaj poraja vprašanje, kako bo z Googlom in odprto kodo, ki prav tako konkurira...

68 komentarjev

Microsoft formiral novo skupino za boj proti spamu

Excite News -

Po vložitvi več kot 15 tožb proti domnevnim spamerjem je Microsoft včeraj objavil vest, da so formirali novo skupino raziskovalcev, inženirjev in programerjev za borbo proti spamu. V pismu, ki so ga poslali svojim partnerjem in kupcem (spam? [:D]), je Microsoftov predsednik Bill Gates očrtal strategijo borbe proti spamu.

"Kot vsi ostali, tudi sam vsak dan dobivam veliko spama, ki mi večinoma ponuja pomoč pri rešitvi dolgov ali možnost hitre obogatitve. To je smešno," pravi Gates. Raziskovalci poskušajo razviti pametne filtre, ki se sproti učijo prepoznavanja novih spamerskih taktik in izločanja. Program je za zdaj v beta preizkušanju, komercialno različico pa lahko pričakujemo z novim Outlookom. Microsoft še pravi, da je dvomesečno sodelovanje že obrodilo sadove, saj samo na servisih MSN in Hotmail dnevno blokirajo 2,4 milijarde sporočil. Več o tem.

12 komentarjev

Nič več Internet Explorerja za MacOS

News.com -

Microsoft je nedavno objavil, da končuje z razvojem Internet Explorerja kot samostojnega brskalnika. Odslej bo IE na voljo le z novimi Windows, pravijo. Včeraj je vzniknila še ena novica, ki je pokazala, da misli Microsoft popolnoma resno.

Po poročanju News.com Microsoft ne bo več razvijal novih inačic svojega brskalnika za okolje MacOS. Uporabniki Macov bodo tako z različico pet ostali na suhem, saj novih ne bo. To ne pomeni, da bodo takoj ukinili vso podporo, saj bodo še vedno objavljali manjše varnostne popravke za obstoječe inačice. Po besedah Sommerjeve uporabniki IE-ja sploh ne potrebujejo več, saj jim Apple ponuja po Microsoftovem mnenju boljši brskalnik -- Safari. Manj poudarjano dejstvo je, da Microsoft nima dostopa do izvorne kode MacOS sistema, zaradi česar smatrajo, da Safariju ne morejo konkurirati. Več o tem.

Očitno so odgovorni pri Microsoftu pozabili, da je situacija v Windows ravno obratna.

10 komentarjev

Microsoft naš najljubši

Security Focus Online - Z malo zamude, pa vendar še vedno aktualno, IE ima spet novo zmogljivost prikazovanja lokalnih datotek. Bodite pozorni na datum pošiljanja obvestila vašemu najljubšemu proizvajalcu programske opreme. Kot vidite, popravek izdelujejo že pol leta, pa ga še vedno ni. Malo več o tem.
Mozilla na našo srečo še ni tako zmogljiva.

Dodatek: še malo drugih podobnih zadev in tako naprej.
Za nekaj (malo) od zgoraj naštetih zmogljivosti Microsoftovih programov že obstajajo popravki. Windows Update

22 komentarjev

Indija za odprto kodo

The Register -

Vodilni možje naše Kokoške so pred kratkim pristali na uporabo Microsoftovih programov v državni upravi, kar pomeni, da za odprto kodo v državnih vodah ni prostora. A do drugačnega zaključka so prišli v Münchnu, kjer jih niti Bill Gates ni mogel prepričati v uporabo njihovega operacijskega sistema. Do zelo podobnega rezultata so prišli tudi v Indiji, kjer vidijo prihodnosti v obliki odprte kode.

Očitno bo Bill Gates živel le še od nas.[:D]

5 komentarjev

Nemčija za Linux, Slovenija za Microsoft

SiOL - Nemci so zaradi varčevanja, ki mu gotovo botruje tudi svetovna gospodarska recesija previdni na vseh nivojih državne in lokalne oblasti. Pred letom dni se je Nemška vlada odločila za večjo uporabo programske opreme z odprto kodo, danes pa slednjo uporablja že več deset tisoč uradniških računalnikov. V prihodnje bodo uporabljali Linux SuSE, čeprav v nekaterih delih države še niso rešili vprašanja, ali uporabljati Linux SuSE in pisarniški paket OpenOffice ali pa Windows s paketom Office. K boljšemu položaju Microsofta v Nemčiji ni pripomogel niti obisk enega od šefov ameriškega giganta -- Stevea Ballmerja.

Slovenska država pa se v tem času pripravlja na podpis krovne pogodbe EA (enterprise agreement) med državno upravo in Microsoftom. Po zagotovilih Centra vlade za informatiko ( CVI) smo si izborili boljše finančne pogoje kot v preteklosti, boljše pogoje za slovenske pogajalce kot v drugih državah pa potrujejo tudi pri Microsoftu. Posel dober, vsi zadovoljni, bi rekli? No, pa...

20 komentarjev

Windows Server 2003 boljši od Linuxa

The inquirer - Postalo je znano, da je Microsoftov Windows Server 2003 znatno boljši od operacijskega sistema Linux. Tekmovalci, ki so se borili za prvo mesto na testu, so bili Windows Server 2003, Red Hat 8.0 in Red Hat Advanced Server 2.1. Test je bil opravljen na 8-procesorskem HP Proliant DL760 Xeon sistemu s 4 GB RAM, izpeljan pa s pomočjo uporabe NetBench 7.02. Microsoftov izdelek je bil prepričljivo boljši (kar se tiče hitrosti, jasno), saj je bil v nekaterih testih tudi do dvakrat hitrešji od konkurenta. Opazna prednost Linuxa ostaja njegova cena, kar pa še ne pomeni, da ga lahko izključimo iz boja z Microsoftom. Klik!

25 komentarjev