»

Videoigre z nasilno vsebino zmanjšujejo kriminal

BBC - Redno poslušamo znanstveno slabo utemeljene, a ušesu sila dopadljive očitke, da so videoigre in računalniške igre z nasilno vsebino sokrive za porast nasilja in kriminala. Presenetljivo pa stopnja kriminala v ZDA upada, kar pripisujejo več dejavnikom. Nekaj je klasičnih, na primer zmanjšanje odvisnosti od kokaina, povečana patruljna aktivnost policije ali odrast baby boomerjev, drugi so bolj špekulativni, kot sta manjša...

36 komentarjev

Nemci za prepoved nasilnih iger

Spiegel Online - Nemški deželni notranji ministri iz šestnajstih zveznih dežel se zavzemajo za hitro prepoved prodaje nasilnih iger, k čemur jih je vzpodbudilo letošnje streljanje na srednji šoli v Winnendenu. (Kasneje so ugotovili, da je strelec več ur pred pohodom igral Far Cry 2.) Po v petek doseženem konsenzu naj bi prepovedali igre, v katerih je realistično prikazano ubijanje bistven del igre ali vsebujejo druga okrutna nasilna dejanja proti ljudem ali ljudem podobnim bitjem.

Uwe Schuenemann iz Spodnje Saške je povedal, da se s takimi igrami viša toleranca do nasilja, saj so se strelci v pokolih pred svojimi dejanji vedno kratkočasili s takimi igrami. CDU tako zahteva, da zvezni parlament odločitev udejanji v zakonodaji še pred volitvami. To seveda ni edina odločitev, ki so jo v zvezi s tem primerom sprejeli, saj bodo prav tako omejili dostop do strelnega orožja in poostrili nadzor nad zlorabami, kar se utegne izkazati kot učinkovitejši ukrep kakor prepoved prodaje nasilnih iger. Klik!

294 komentarjev

Zasebnost uporabniških podatkov v New Jerseyu

Slashdot - Vrhovno sodišče ameriške zvezne države New Jersey je presodilo, da uporabniki interneta upravičeno pričakujejo zasebnost na področju podatkov, ki jih ob sklenitvi naročniškega razmerja posredujejo ponudniku dostopa do interneta. S tem so v New Jerseyu zaščito podatkov, ki jih o svojih uporabnikih hranijo ponudniki dostopa do interneta, izenačili z zaščito podatkov, ki jih o svojih strankah hranijo banke ali telekomi.

Sodišče je tako razsodilo v primeru uporabnice interneta Shirley Reid, ki je bila leta 2005 obtožena vdora v računalnik svojega delodajalca. Policija je podatke o uporabnici pridobila od njenega ponudnika dostopa do interneta s pomočjo mestnega sodnega poziva (tim. municipal court subpoena), Vrhovno sodišče New Jerseya pa je presodilo, da bi podatke smeli pridobiti s pozivom preiskovalnega sodišča (tim. grand jury subpoena).

Odločitev pomeni, da bodo preiskovalci v Ney Jerseyu še vedno lahko dostopali do podatkov, potrebnih za preganjanje (kiber)kriminala, vendar pa...

1 komentar

Boj proti raziskavam, ki obsojajo igre

Techdirt - To, da nasilni filmi, glasba in igre (predvsem slednje) povzročajo nasilno vedenje, je v naši družbi splošno znano dejstvo, proti kateremu se je težko boriti. Raziskave, ki to potrjujejo, so sprejete z odprtimi rokami in pogosto citirane, medtem ko je z nasprotujočimi ravno obratno. Največji borci proti tovrstnemu prepričanju s(m)o ravno uporabniki iger -- če ste kdaj zaigrali Soldier of Fortune, Doom, GTA ali katerokoli drugo nasilno igro, potem najbrž veste, da se niste po igranju počutili nič kaj bolj nasilnega. Enakega mnenja so avtorji na Techdirt, ki so spisali krajši prispevek o omenjeni tematiki, med drugim pa so v njem navedli tudi, da se nasprotnikom iger slabo piše -- kljub povečani prodaji le-teh glede na statistične raziskave stopnja nasilja med mladino pada. Zabavno branje za družbeno usmerjene.

37 komentarjev

Razširjena družina prenosnikov za nerodneže

TweakNews.net - Matsushitinim ToughBookom, ki se prodajajo pod imenom Panasonic, so se pred kratkim pridružili bolj civilni prenosniki Let's Note. Prvi iz te serije prenosnikov, odpornih proti politju z vodo, sliši na ne tako mikavno ime CF-Y5.

Zadevica seveda ni enako trdokožna kot omenjeni bolj odporni brat, a vseeno zdrži kozarec ali dva polite vode in približno 100 kg pritiska (po celi površini, ne točkovno). Na Japonskem bo dosegljiv že maja letos za približno 1.900 evrov. Demonstracijo si lahko ogledate v sledečem...

8 komentarjev

Kakšen bo novi Xbox?

Slashdot - Z Xboxom se je Microsoft podal na zanj novo avanturo -- osvajanje trga igralnih konzol. Zaenkrat ima precej manjše uspehe, kot denimo pri namiznih računalnikih, saj ga je Sonyjev PlayStation 2 prekosil za faktor 5, Xbox pa podjetju še vedno ne prinaša dobička. Zato se je podjetje najbogatejšega Zemljana odločilo, da izda novo, izboljšano različico svoje igralne konzole. Vsebovala bo 3 64-bitne IBM-ove procesorje in grafično kartico podjetja ATI, ki naj bi bila mnogo hitrejša od prihajajočega R400. Kompatibilnost s prvo različico konzole ni zagotovljena, ker naj bi bila predraga, Xbox Next pa naj bi na trg priromal jeseni 2005, vsekakor pa pred PlayStationom 3, kar naj bi bilo ključnega pomena za Microsoft. Klik!

Na novico nas je opozoril CaqKa.

9 komentarjev

Pozor! Igra vsebuje "nasilen" tekst...

BayArea - New Jersey - Policija je aretirala tri najstnike stare 14, 15 in 18 let, saj naj bi ti z revolverjem grozili vozniku, z namenom odtujiti mu njegovo vozilo. Prav tako naj bi načrtovali "pokol" po mestu. In kje naj bi dobili inspiracijo? Le kje drugje kot v računalniških igrah. Za spremembo tokrat to ni CS ali kaka druga streljanka, temveč internetna tekstovno-potezna FRP-jka Warriors Of Freedom. To so ugotovili s pomočjo strica 18-letnika, ki je "bistroumno" povezal dejanje fantov z "nasilno" igro. Več o tem tukaj.

Še malo pa bodo tudi na šah lepili ESRB nalepke.

16 komentarjev

Barbie v zaporih?

News.com - "Nasilne računalniške igre" so zelo problematična stvar, saj nas namreč privajajo k sproščanju nasilja, vsled česar se dogajajo pokoli na šolah, v podjetjih, na Slo-Tech Piran Eventu in podobno.

Še bolj kot pri otrocih pa je to problematično pri zapornikih. V avstralskih zaporih so zatorej prepovedali vse naslove; vsakega posebej bo posebna komisija ocenila ter ali odobrila ali zavrnila. Na koncu bojo igrali Barbie Pet Shop... Klik!

8 komentarjev