»

Najhitrejši Hynixov GDDR5 pomnilnik

Expreview.com - Hynixu se je prehod na 40 nm-proizvodni proces pri GDDR5 pomnilniških čipih očitno dodobra poplačal, saj so predstavili najhitrejši GDDR5 čip do sedaj. Čip v velikosti 2 Gb ima 32 bitov široko vodilo, kar z osmimi čipi na tiskanini nanese 2 gigabajta pomnilnika na 256-bitnem vodilu oz. gigabajt pomnilnika s 128-bitnim vodilom, če so uporabljeni le štirje čipi. Delovna frekvenca znaša do kar 7 GHz (oz. dejanskih 1,75 GHz), kar pomeni do 28 GB/s prepustnosti (oz. do 224 GB/s pri dveh gigabajtih delovnega pomnilnika na celotni grafični kartici). Pomanjšanje proizvodnega procesa s 50 na 40 nm blagodejno ni vplivalo le na hitrosti, temveč tudi na porabi. Inženirji so uspeli delovno napetost znižati na vsega 1,35 V, kar...

6 komentarjev

Premiki na področju baterij

engadget - Želje po enomesečnem delovanju prenosnikov so še relativno daleč od uresničitve, a dandanes obstaja ogromno modelov, s katerimi zlahka delamo na terenu, ne da bi se (vsaj nekaj ur) živčno ozirali za viri električne energije. Vse pa kaže, da se bo ta brezskrbnost še podaljšala, zahvaljujoč profesorju Cho Jae-Philu s Hanyanške univerze. V litijevih baterijah so naredili preprosto zamenjavo - grafit so zamenjali s posebnim, poroznim silicijem, z čimer so povečali količino shranjene energije za kar osemkrat!
Baterije so zaenkrat še v prototipni fazi, omejitev, ki bi jim onemogočala prihod v uporabniško elektroniko - razen časa za razvoj - pa zaenkrat ni. Klik!

Prenosniki z uporabnim časom kar treh dni. Sliši se fino!

10 komentarjev

Prvi DDR3 čipi

Elpida DDR3

vir: DarkVision Hardware
DarkVision Hardware - Elpida je danes najavila čipe nove generacije - DDR3 SDRAM, ki bodo v prihodnosti nadomestili DDR in DDR2 spominske module, kateri so v računalnikih uporabljani danes.

Prvi načrtovani čipi imajo kapaciteto 512 megabitov oziroma 64 MB, načrtujejo pa že tudi večje čipe z gigabitno in dvo gigabitno kapaciteto. Vsi čipi bodo proizvedeni v 90 nanometerskem procesu, ki je že dovolj izpopolnjen, da bo ob začetku prodaje mogoče dokaj nemoteno dobavljati čipe.

Elpida načrtuje, da bodo proizvajalci spominskih modulov prve primerke dobili do konca leta 2005, v letu 2006 pa že lahko...

6 komentarjev

Madison s 410 milijoni tranzistorjev

Gambit - Naslednik Itaniuma II, Intelov procesor Madison bo imel kar neverjetnih 410 milijonov tranzistorjev na jedru velikem 374 kvadratnih milimetrov. Da bodo pri Intelu spravili toliko tranzistorjev na tako majhen prostor, bodo Intelovi strokovnjaki pri proizvajalcu zagotovili natančnejši proizvodni proces, ta pa bo dopustil višje delovne takte in integracijo gromozanskih 6 MB drugonivojskega predpomnilnika. Za primerjavo, Pentium4 zavzema površino 146 kvadratnih milimetrov in ima le 54 milijonov tranzistorjev, kar je osemkrat manj, kot jih bo imel Madison. Klik!

3 komentarji

Rambus predstavil 1200 MHz pomnilnik

The inquirer - Podjetja Rambus zagotovo ni treba posebej predstavljati, saj je podjetje znano po svojih številnih tožbah in pomnilniku RDRAM, ki se sicer odreže dobro, vendar pa mu je DDR vse preveč za petami, povrhu vsega pa je slednji še opazno cenejši od Rambusove pogruntavščine. Vendar pa konkurenca v obliki DDR pomnilnika ne vpliva bistveno na moralo Rambusovih inženirjev, ki pridno razvijajo še hitrejše module, ki naj bi prišli v poštev pri 2 in več gigaherčnih procesorjih, ki potrebujejo veliko pasovno širino. Tako so pred kratkim predstavili navit računalnik s svojim pomnilnikom, ki je deloval pri neverjetnih 1200 MHz in je zmogel teoretično pasovno širino 4.8 GB/s. Morda je Rambus danes še vedno eden izmed najbolj zagnanih proizvajalcev pomnilnika, vendar pa ne smemo pozabiti, da se predstavitev prvih modulov DDR-II iz dneva v dan bolj bliža.

0 komentarjev

Spet udarec za Rambus

The Register - Rambus je čisto Ameriško podjetje - tako po značaju, kot po izvoru. Ima pa tudi precej "zanimivo" taktiko, kako izživcirati konkurenco- na sodišču seveda. No, čeprav je Rambus precej prisoten na raznih tožbah proti drugim proizvajalcem, pa ga sodišče ne jemlje preveč resno, saj Rambus po tekočem traku izgublja tožbe. Tako se je zgodilo tudi tokrat, ko je Rambus zahteval zaprtje Micronove tovarne v italijanskem Avezanu, zaradi domnevnega kršenja patentnih pravic. Rambus je zopet zvisel, Micron pa lahko spet nemoteno "štanca" svoje module. Ni kaj Rambus, namesto, da bi denar porabil za napredek pomnilniških tehnologij, ga raje trosiš po sodiščih .

0 komentarjev

Rambus izgubil na sodišču

SystemLogic - Na Slo-Techu smo Rambusovo tožarjenje pozorno spremljali že od samega začetka in sedaj se zadeva počasi zaključuje. Po tem, ko jim je uspelo podrediti nekaj manjših proizvajalcev pomnilnik, se je Rambus lotil velikanov in na prvem mestu je bil Infineon. Na srečo se je vse skupaj pri Infineonu tudi končalo. Ne le, da Rambus ni dobil, kar je zahteval, temveč jih je sodnik spoznal za krive prevare pri pridobivanju patentov, ki so jih pomnilniški proizvajalci razvijali pod okriljem JEDECa. Tako mora Rambus plačati $3.5 milijona odškodnin. Na sodbo se sicer mislijo pritožiti, toda dvomim, da bo to kaj spremenilo. Pa so le dobili, kar so si zaslužili!

3 komentarji

Rambus

Electic Tech - Ko ni po sodiščih, pa dela to kar bi vedno moral. Torej, načrtuje pomnilniške module ter uvaja nove smernice z upanjem, da se bodo prijele . Electic Tech navaja, da bo Rambus v kratkem predstavil dve novi tehnologiji. Prva je tip pomnilnika, ki bo zmogel prenos 2.2 GB na sekundo in več, druga tehnologija je pa tudi v zvezi s hitrostjo: Rambusovi inženirji so povečali prepustnost, tako bo kmalu teoretična prepustnost enega samega pina na pomnilniku kar 2 Gbit/s (pozor, 2 gigabita. to je osemkrat manj od dveh gigabajtov). Jah, kaj naj rečem, bolje to kot pa pravni spopadi. Imamo vsaj kaj od tega. Klik!

0 komentarjev