»

Novi znaki v imenih domen

Mozillazine - Končno si bomo lahko privoščili domene s takimi imeni, kot si jih želimo. Pod pritiskom večjih narodov, predvsem Nemčije, Japonske in Kitajske, bodo imena domen lahko vsebovala 92 novih znakov, kar je marsikomu polepšalo življenje, saj je denimo v Nemčiji bilo vloženih čez 600.000 zahtevkov za imena domen s preglasi. Seveda morajo svoje dodati tudi brskalniki, ki večinoma že podpirajo novo zahtevo, npr. Mozilla, Mozilla Firefox, Netscape, Opera, Konqueror in Safari. Internet Explorer novotarije še nima, na voljo pa je razširitev, s pomočjo katere si opomore.

17 komentarjev

Po RIAA in MPAA sedaj še filmski studiji

Overclockers.com - Vsi ste že slišali za razne akcije?, ki jih je izvajal ameriški krožek za glasbene ustvarjalce (RIAA) in po novem tudi njihov filmski ekvivalent (MPAA), da bi ustavili piratstvo. Nekatere so bile bolj, druge malo manj uspešne, ampak na splošno prav velikega učinka do zdaj še ni bilo zaznati.

Morda je to vzrok za najnovejši razvoj dogodkov, ko so začeli posamezni filmski studii pošiljati grozilna pisma direkno uporabnikom peer to peer programov. Kar pa je morda še najbolj presenetljivo pri vsem skupaj, je, da so udarili nikjer drugje kot v Evropi, kjer smo se do sedaj počutili precej varne pred ameriškimi združenji. Kakšne posledice se obetajo dobitnikom teh obvestil in ali bo tak direkten nastop kaj bolj učinkovit, za zdaj še ni jasno, vsekakor pa protipiratsko gibanje dobiva vedno večji zagon. Izvirno novico si lahko preberete tu.

Se je torej vojna prelila tudi na našo stran oceana?

22 komentarjev

Nove varnostne kopije na pohodu

ZDNet - Bitka med tvorci intelektualne lastnine na področju zabavne elektronike in podjetji, ki jim gredo zaradi inovativnih rešitev v nos, poteka že precej časa. Kljub temu pa se ena od strani trdno oklepa represivnih metod kot edine rešitve problema. Tako bo, kot kaže, tudi v tem primeru.

Tako je po poročanju ZDNet-a podjetje Tritton Technologies v petek predstavilo izdelek, imenovan DVD CopyWare. Gre za bolj ali manj preprost program, ki omogoča izdelavo popolnih kopij vaših najljubših medijev DVD.

Da gre lahko v tem primeru za novo poglavje v bitki med MPAA in izdelovalci programske opreme kaže dejstvo, da je sorodno podjetje 321 Studios že zadela tožba združenja MPAA. Vendar, kot nam zagotavlja Von Huben iz Tritton Technologies, imajo sami v tem primeru prednost, saj niso neposredni avtorji izdelka, ampak samo vmesniki pri prodaji.

O tem, kako se bo zgodba razvijala, vas bomo še obveščali, saj MPAA zaenkrat še ni podala svojega mnenja. Vseeno pa gre pričakovati opiranje na...

0 komentarjev

OperacijskiSistem 2008: Please laugh in!

The Register - Biometrija -- biološka statistika. Pri IT pod tem pojmom mislimo predvsem na proučevanje telesnih atributov in njihovo izkoriščanje v namene sledenja in avtentikacije uporabnikov. Človeštvo obvladuje prstne odtise, očesne mrežnice, bedna gesla 'admin' in osebno zaupanje, sedaj pa se jim pridružuje še glas -- vendar tokrat na veliko nižji ravni.

Govorim o programu SoundHunter, katerega namen je sledenje uporabniku in prijava v sistem, še preden uporabnik sam sploh doseže ciljni računalnik. Pri tem pa ne bi bilo nič zanimivega (kaj šele vrednega omembe ;)), če ne bi delovalo na principu prepoznavanja smeha kot gesla in analize korakov, na podlagi katere si sistem predstavlja gibanje osebka v prostoru in ga avtomatično prijavi v računalniški sistem, kateremu je najbližji oz. h kateremu je napoten. Zanimivo? TheRegister!

1 komentar

Ameriški filmarji resno zoper pirate, Slovenija bolj mlačno

Delo - V letu dni ima ameriška filmska industrija, sodeč po raziskavi Ameriškega filmskega združenja ( MPAA) skupaj s podružnico v tujini, več kot 3 milijarde dolarjev izgube prihodkov zaradi filmskih piratov. V to vsoto pa ni (!) všeta škoda, ki jo pirati povzročajo na račun interneta in širokopasovnih povezav. Posebej želijo opozoriti, da je zasebno snemanje filmov s kamero v kinodvorani (marsikomu znano že po oznaki nelegalne filmske datoteke) prepovedano in kaznivo dejanje. Deskarji naj bi dnevno iz spleta pretočili do 600 tisoč nelegalnih filmskih datotek. Jim Gianopulus, direktor 20th Century Foxa je piratstvo označil kot glavni problem filmske industrije in hkrati oznanil izid nekakšnega 72-sekundnega filmskega uvodnika, ki bo gledalcu predstavil slabosti in posledice uporabe nelegalne filmske vsebine. Bodo ljudje na filmsko predstavo potemtakem še bolj zamujali?

V Sloveniji država, distribucijska podjetja, videoteke in ostali vpleteni bolj ali manj spijo na lovorikah. Problem se...

20 komentarjev

MPAA: pričakujte naše odvetnike

The Register - TheRegister zopet poroča o nadvse zanimivem primeru ustrahovanja malega človeka. Represivne težnje tokrat izraža ameriški filmarski krožek, MPAA, ki od Laurenca Skegga zahteva prepustitev domene www.ratednc-17.com, češ da si lastijo pravice do blagovne znamke in posledično tudi domene.

Pri tem gre po mnenju pisca predvsem za blefiranje (beri: korporacija proti malemu kmetu), saj navajajo nemalo neresnic. Tako ga obtožujejo namernega izkoriščanja priznane blagovne znamke (za katero sam še nikoli nisem slišal) v komercialne namene (fante na strani poganja -- osebni dnevnik), povrhu vsega pa celo namigujejo, da proti njemu morda -- ako jim domeno prepusti zelo hitro -- ne bodo vložili tožbe, v kateri bi lahko zahtevali izplačilo 100.000 ameriških zelencev (nepomembna podrobnost: fante ni Američan, ampak Anglež--). Vsekakor zanimivo branje.

11 komentarjev

Telewest: problemi

The Register - Telewest, ponudnik internetnih storitev, oz. bolje rečeno, njegovi uporabniki, se te dni soočajo z informacijskim mrkom.

Posledic prejšnjetedenskega napada e-poštnih smeti namreč še vedno niso uspeli odpravit (vmes so se soočili s še enim), predstavniki za stik z javnostjo pa podajajo izjave, da mora na svoja sporočila približno 5 ur čakati le manjšina njihovih uporabnikov. Seveda -- večina jih čaka 4 dni. Klaaaag!

0 komentarjev