»

Motorola A810 z Linuxom

Mobile Burn - Pametni telefoni z operacijskim sistemom Linux v Motoroli niso novost, je pa zanimivo spremljati odločitve različnih proizvajalcev glede programske opreme, ki jo bodo uporabili v novih modelih.

Iz FCC je o novem telefonu "odteklo" nekaj podrobnosti. A810 ima le osnovne tipke, tipkovnica in številčnica pa se nahajata na zaslonu, ki je občutljiv na dotik. Tekst lahko vnašate s plastičnim pisalom, saj zaslon prepoznava pisavo. Telefon deluje na treh GSM frekvencah (900/1800/1900MHz), manjka pa 850 MHz, kar najbrž pomeni, da ga Motorola ne namerava prodajati v ZDA. Fotoaparat z 2 megapiksloma je brez bliskavice, opazili pa so še standardno audio vtičnico 3.5 mm in FM radio ter podporo za Bluetooth. Na voljo je tudi dokumentacija ameriške zvezne komisije za komunikacije.

3 komentarji

HD DVD v prednosti napram Blu-rayu

X-Bit Labs - Bitka med zagovorniki HD DVD-ja in Blu-raya, kateri izmed standardov bo prevladal in postal dostojni naslednik DVD-jev, je sicer še daleč od dokončne odločitve, a prve špekulacje o izidu se že pojavljajo. Podjetje ABI, ki se ukvarja z raziskavami trga, daje nekoliko večje možnosti za dolgoročno zmago HD DVD-ju.

V torek je Toshiba začela po Severni Ameriki razpošiljati prve predvajalnike HD DVD, na svojo stran pa je zaenkrat pritegnila studia Warner Home Video in Universal Studios Home, kar bi utegnilo jeziček na tehtnici vsaj začasno prevesiti na njihovo stran. Ker Amerika predstavlja daleč najpomebnejši svetovni trg, napovedujejo HD DVD-ju kar 70-odstotni tržni delež. Naslednji večji pretres lahko pričakujemo novembra, ko bo Sony izdal svoj PlayStation 3, ki bo seveda opremljen s pogonom Blu-ray. Tudi Sonyjeve močne povezave s filmskimi studii bi lahko Blu-rayu prinesle marsikateri prepotreben odstotek na trgu.

Kakorkoli že, zmagovalca verjetno še ne bomo dočakali kmalu, tako...

32 komentarjev

Leti, leti tehnologija

engadget - Že pred časom je podjetni avstralski profesor izkoristil histerijo, ki curlja iz vse dražjih sodčkov nafte in obelodanil svojo rešitev, visokoleteče mline na veter. Strnjeno povedano je poanta v tem, da spravimo lahke vetrnice na višino, kjer stalno pihajo močni vetrovi. Dovolj močni, da ne skrbijo samo za ohranjanje vetrnice v zraku, ampak proizvajajo tudi električno energijo, ki jo pošljemo po kablu, ki vetrnico hkrati drži na mestu, odjemalcem. Nadejajo se dvakrat več energije na enoto površine kot pri klasičnih vkoreninjenih vetrnicah.

Delnic Petrola sicer še ni treba prodajati, ampak ideja, četudi se Don Kihot ves čas vsiljuje v misli, vseeno ima empirično...

57 komentarjev

Se vojna na fronti BluRay vs. HD DVD šele začenja?

Slo-Tech - Očitno se je v začetku tega tedna začelo premikati na bolje tudi za HD DVD standard, kajti kar štirje večji filmski studiji so podprli standard Toshibe, ki je bil ustvarjen kot naslednik standarda DVD. Paramount, NBC Universal, Warner Bros. and New Line Cinema so s tem podvigom zadali resen udarec Sonyevemu BluRay (za katerega je kazalo da bo iz bitke odkorakal kot zmagovalec). V skupini podpornikov standarda BluRay je sicer veliko podjetji iz področja zabavne elektronike, vendar je med njimi samo en filmski studij in še ta Sonyev - Columbia TriStar Group.

Veliko vprašanje je, če lahko BluRay-u kot standardu sploh uspe brez podpore velikih filmskih studijev - BluRay predvajalnik namreč ni vreden veliko, če ne vrti filmov. Je pa res, da bitka še ni izgubljena, Sony pravkar kupuje studio MGM, poleg tega Walt Disney in 20th Century Fox še nista stopila na nobeno stran.

Očitno je da bo boj še dolg, uporabniki pa lahko samo upamo da ne bomo spet potegnili krajše, tako kot že v...

25 komentarjev

Z laserjem do nove perspektive

Slashdot - Dandanes je "največji dodatek", ki ga lahko uporabljate z očmi, kakšna (barvna) leča ali očala. A prav kmalu bomo lahko na svet gledali v popolnoma novi perspektivi, saj bo laser, ki bo svetil direktno v oko, poskrbel, da se nam bodo pred očmi prikazovali vsi potrebni in nepotrebni podatki. Prednosti te tehnologije so očitne predvsem v industriji, kjer jo že uporabljajo v Hondinih tovarnah. Slednji so tudi izračunali, da tehniki, ki so jim bile vse informacije dostopne takoj (pred očesom), prihranijo 40% časa pri pregledovanje različnih priročnikov in posledično na mesec Honda privarčujejo 2000 dolarjev na tehnika. Prvi poskusni primerki so že bili poslani tudi ameriškim vojakom v Irak.

Kaj pa domači uporabniki? Verjetno ne boste kar skočili v trgovino in nabavili novega (modnega?) dodatka, saj nosi cenovno nalepko 4000 USD. Vsekakor pa je tehnologija zanimiva tudi za širši krog uporabnikov in bo s pocenitvijo verjetno vgrajena v različne prenosne naprave.

Kako tehnologija...

9 komentarjev

Odkrili "izdajalca"

CNN - Vsi poznamo zlati kipec, Oscar, ki ga vsako leto podelijo kopici najboljšim igralkam, igralcem in filmom leta. Ogled množice filmov ni lahek. Zato tekom leta studiji pošiljajo članom akademije DVD-je (tako imenovane screenerje). Seveda je njihova uporaba namenje izključno v namene izbora. Tudi rednim obiskovalcem temnejših delov interneta so ti posnetki znani saj na marsikaterem prenešenem filmu piše prav to. Pred časom so določeni studiji celo zagrozili, da ne bodo več pošiljali DVD-jev ampak bodo morali kritiki kar lepo v kino.

Sedaj CNN poroča, da so odkrili enega od zlobnežev, ki je pred uradno izdajo DVD-ja spustil svojo kopijo filma "Something's Gotta Give" v svet. Krivec ni nihče drug kot 69 letni igralec Carmine Caridi. Odkrili so ga tako, da so pozorno spremljali podzemno sceno in iskali na filmih različne posebnosti, ki so jih vpletli v vsako različico DVD-ja. Vsi vpleteni so ali nedosegljivi oziroma obljubljajo več informacij, ko bo preiskava dokončana. Bomo videli.

6 komentarjev

Spet ena "modra"

Reuters - Zgodbe, kako se različne "plemenite" organizacije v imenu velikih imen založništva borijo proti nemoralnim piratom, postajajo naš vsakdanjik. Verjetno ne mine dan, da ne bi omenjali tožbe, patenta ali ideje, kako preprečiti nelegalno kopiranje avtorskih vsebin. Danes dodajamo nov kamen v mozaik.

Kot poroča Reuters, je ameriška (kje drugje sicer lahko sploh najdemo razne ideje) veriga WMT.N začela prodajati samouničljive DVD medije, znane tudi kot EZ-D. Kupec za ceno malo več kot 7 zelencev dobi vakuumsko zaprt medij, ki na zraku postaja čedalje manj berljiv. Tako je deklarirana doba gledanja 48 ur, kar pa je premalo, ugotavljajo v novici.

Tako se upravičeno sprašujejo, kako lahko ti mediji sploh konkurirajo klasičnim, ki si jih za nekaj manj denarja za nekaj več časa sposodimo v videoteki. Edina razlaga, ki mi pride na pamet, je dejstvo, da gre za prodajo v Združenih državah. To tudi nekaj pomeni.

Hvala Todyu, ki nas je opozoril na zanimivost.

7 komentarjev

Sony proti piratom z vsemi sredstvi

SiOL -

Filmi, ki jih bo ponujal Sony, naj bi bili odslej pripravljeni v vrhunski kvaliteti; uporabnik jih bo lahko prek interneta prenesel v svoj računalnik, si jih ogledal (ali pa tudi ne), v točno določenem času pa se bo zapis s filmom uničil. Tehnologija, ki jo je razvil japonski Japan Wave, naj bi zapisala filmsko datoteko v več map hkrati, s čimer bo onemogočeno predvajanje s klasičnimi video predvajalniki. Posebna programska oprema naj bi ob predvajanju sproti združevala vse potrebne dele datoteke v uporabno celoto. Kdor bi se, denimo, sam poskušal igrati sestavljanko, bi sprožil takojšnje samouničenje filmskega zapisa. Nad novo tehnologijo so že navdušeni pri Walt Disneyu, kjer bodo novost tudi preizkusili na ameriškem tržišču.

Tudi pri DVD-jih in kemijskih reakcijah so našli svojevrstno rešitev. DVD-ji bodo ob nakupu hermetično zaprti in preplasteni s posebnimi kemikalijami. Po odprtju embalaže bo v 48 urah dotična kemikalija potemnila DVD ploščo in tako laserju v DVD enoti...

31 komentarjev

Glasbeni založniki: "Vi ste ZlobniZlobni Pirat!"

The Register - V preteklosti smo že pisali o nadkvalitetnih izdelkih glasbene industrije, ki pa se bolj kot prodajajo kopirajo: ljudje pač ne cenijo trdega dela in naporov, ki ga Britni in Riki vlagata...

Hmm, se opravičujem, malce klišejsko sem zašel. No, da pa ne bomo vedno govorili le o 'naši' plati zgodbe, so na Registru objavili pismo zaskrbljenega založníka , ki se na pravo (ali odnose z javnostjo?) spozna še bolj kot jaz (od kuglvinkla pa sploh [;)] ). Vsekakor je dobro vedeti, v kaj se spravljate ob kopiranju CDjev: Klik!

Slo-Techovo Ministrstvo Ljubezni gre v korak s časom: najprej uvedba Predzločina, sedaj pa še nalogi za hišne preiskave...

0 komentarjev

Spremembe v internetnem režimu

Australian IT - ICANN (oni, ki so vrhovno telo pri administraciji spletnih domen) trenutno izvaja pravo reformo. Na uradniški strani bo sedaj tako več predstavnikov raznih spletnousmerjenih organizacij, prav tako pa naj bi se sčasoma povečalo število "regionalnih predstavnikov" iz petih na devet.

Za nas bolj zanimive pa znajo biti novosti na področju domen. Tako bodo upravitelji ccTLD (country-code top level domain, .si, .uk...) registrov imeli več svobode, uvedba "zavarovanja domene" pa daje lastnikom možnost, da svojo domeno podaljšajo še 30 dni po preteku lastništva. Klik!

0 komentarjev