»

Delavnica: Nadaljevalna raba jezika XML

Slo-Tech - V četrtek, 23.3. vas ob 17.00 vabimo v Kiberpipo na delavnico Tomaža Kaštruna o nadaljevalni rabi jezika XML.

V delavnici bomo tokrat na kratko spoznali uporabnost XSLT, za pretvarjanje dokumentov XML in prikazovanje njegove vsebine. Na podlagi nekaj osnovnih primerov bomo spoznali nekaj sintakse ter elementov za upravljanje vsebine dokumenta XML. Hkrati pa si bomo pogledali tudi dve večji komponenti XSLTja, to sta XPath in XLink.

Tomaž Kaštrun jezik XML redno uporablja v življenju raziskovanja, pri uporabi baz podatkov ter v svetu programiranja.

Delavnica traja dve uri, dela se za računalniki. Zaradi omejenega števila mest so prijave obvezne, zbirajo se na naslovu tomazk@mail.ljudmila.org

4 komentarji

Pipin odprti termin: Jezik XML in njegova uporaba

Slo-Tech - V torek, 28.2. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Tomaža Kaštruna o Jeziku XML in njegovi uporabi.

V predavanju bomo na kratko spoznali grobo strukturo XML, njegovih elementov in komponent, ter si ogledali uporabo XML v vsakdanji rabi. Za tem si bomo v ogledali primer XMLja z njegovimi elementi ter komponentami in s pomočjo XML urejevalnika naredili lasten XML dokument z vsemi komponentami. Novi dokument bomo nato testirali z različnimi orodji, ter tako občutili prednosti tovrstnega jezika in njegove zmožnosti v prihodnosti.

Tomaž Kaštrun jezik XML redno uporablja v življenju raziskovanja, pri uporabi baz podatkov ter v svetu programiranja.

8 komentarjev

Začetek konca Windows 2000

The Register - Microsoft bo aprila 2004 počasi začel zmanjševati tržni delež Windows 2000 in njihovo prodajo. Ta korak je prvi v vrsti, ki se počasi odvijajo do konca prodaje in podpore določenemu operacijskemu sistemu. Takšen je predviden konec enega izmed boljših Microsoftovih operacijskih sistemov:
  • april 2004 - ustavitev prodaje preko navadnih trgovcev.
  • november 2004 - ustavitev prodaje preko OEM partnerjev.
  • november 2005 - ustavitev prodaje strežnikov.
Podpora za sistem naj bi bila na voljo še vse do leta 2007, če ne še dlje. A kljub temu, da Windows 2000 samih po letu 2004 ne bo več na voljo, bo še mogoče, da podjetja kupijo Windows 2003 in nato "nadgradijo" nazaj na 2000 (ang. downgrade), kar bo po trditvah Microsofta možno do aprila 2006. Klik! za izvirno novičko ter Klik! "urnik" Microsoftove podpore.

14 komentarjev

Microsoft navzdol, dlančniki navzgor

več strani - Paket Office XP bo Microsoft sodeč po pocenitvi v ZDA in Kanadi kmalu pod ugodnejšimi pogoji (z za okoli 15 odstotkov nižjo ceno) ponudil še v Evropi. V prihodnjih mesecih je sicer napovedan izid nove inačice -- 2003.

Medtem pa uporaba dlančnikov v zahodni Evropi, kjer ima vodilni tržni delež Palm, narašča in je poskočila za slabih 35 odstotkov pri prodaji končnim uporabnikom. Pri prodaji podjetjem je zaznati rahlo nazadovanje.

Za večjo obveščenost pa še dve novosti pri Microsoftu: s strežnikom Windows Server 2003 so že križi in težave. Varnostne kopije, izdelane s priloženim programom NTBackup.exe so neuporabne (nezdružljive) v okolju Windows 2000. Microsoft tako kot ponavadi, obljublja popravek. In še, pred dnevi so izdali novo preizkusno različico orodja za izdelavo diagramov -- Visio 2003. Novo orodje naj bi zaznamovala poslovna inteligenca (BI), usklajenost s tehnologijo .NET in jezikom XML za učinkovitejše proučevanje poslovnih procesov in prenos podatkov. Ali bo...

2 komentarja

Dlančniki bodo bolje omreženi

RV Tec - Podjetje RV Tec je naznanilo novo pridobitev pri povezovanju dlančnikov z omrežji druge in tretje generacije mobilne telefonije, brezžičnimi in drugimi omrežji. Napravica (označimo jo lahko kot adapter), Guyver imenovana bo omogočala dlačnikom z univerzalnim Palm konektorjem uporabo kartic PCMCIA tipa II. V napravi je vgrajen samostojni procesor, za upravljanje pa se uporablja proizvajalčeva aplikacija. Ker brez elektrike ne gre, uporablja izmenljivi 1000 mAh litij-polimerni baterijski vložek. Na dlančnik jo namestimo na njegovo hrbtno stran, tehta pa 120 gramov.

1 komentar

Namesto računalniške škatle rezina v omari?

Monitor - Pri Hewlett Packardu so začeli s postopki za izdelavo računalniških rezin. In kaj so računalniške rezine? Gre za poseben prostor v omari, ki jo danes že imajo računalniški centri in v kateri so ponavadi fizično locirani strežniki. Uporabnik bo tako imel na domači lokaciji le najbolj pomembne komponente (tipkovnico, miško, zaslon in enoto za povezavo). Rezine so nekaj posebnega tudi zato, ker ima vsak uporabnik v svoji rezini svoj trdi disk, procesor in pomnilnik.

HP razvija tudi učinkovite nadzorne in upravljalne mehanizme, da bo mogoče tovrstne računalnike enostavno nadgrajevati, vzdrževati in da bodo nekoriščena sistemska sredstva koristno uporabljena (neizkoriščeno moč našega procesorja bo lahko uporabil drug uporabnik, mi pa naprimer nezaseden prostor njegovega trdega diska). Končne izdelke napovedujejo za konec tega leta s čimer naj bi se stroški imetja osebnega računalnika bistveno zmanjšali a hkrati ohranili vse obstoječe prednosti njegove uporabe.

8 komentarjev

Windows Server 2003: brez gneče

Monitor - Sodeč po raziskavi Gartner-ja se uporabnikom starejših strežniških sistemov Microsofta (Win NT 4, Windows 2000) nikamor ne mudi pri nadgradnji na Windows Server 2003. Do konca leta 2003 naj bi Windows Server 2003 začela uporabljati le tretjina uporabnikov (80 odstotkov tistih z Windows NT 4). Najmanj razlogov za nadgradnjo je zaslediti pri uporabnikih strežniških Windows 2000, saj mnogi še niso pokrili investicij.

Ne preseneča tudi pričakovanje potencialnih kupcev na izdajo prvih servsnih popravkov, s katerimi bodo najverjetneje zopet krpali varnostne luknje. Pri Microsoftu se z raziskavo seveda ne strinjajo in uporabnikom NT 4 okolja ponujajo rešitev Virtual server, s katero bodo uporabniki okolje NT ohranili znotraj navideznih strežnikov. Več...

0 komentarjev

Windows Server 2003 boljši od Linuxa

The inquirer - Postalo je znano, da je Microsoftov Windows Server 2003 znatno boljši od operacijskega sistema Linux. Tekmovalci, ki so se borili za prvo mesto na testu, so bili Windows Server 2003, Red Hat 8.0 in Red Hat Advanced Server 2.1. Test je bil opravljen na 8-procesorskem HP Proliant DL760 Xeon sistemu s 4 GB RAM, izpeljan pa s pomočjo uporabe NetBench 7.02. Microsoftov izdelek je bil prepričljivo boljši (kar se tiče hitrosti, jasno), saj je bil v nekaterih testih tudi do dvakrat hitrešji od konkurenta. Opazna prednost Linuxa ostaja njegova cena, kar pa še ne pomeni, da ga lahko izključimo iz boja z Microsoftom. Klik!

25 komentarjev

Microsoft ZamudaInZmeda™ 2003

Monitor - Kmalu po predstavitvi novega strežniškega operacijskega sistema Windows Server 2003 je iz Microsofta pricurljala vest o zamudi pri izdaji nove različice pisarniškega paketa Office 2003. Iz Redmonda so sporočili, da bodo kmalu izdali še eno razvojno različico, ki je rezultat uspešnega preskusa javne razvojne različice Beta 2. Končno različico lahko pričakujemo v tretjem četrtletju, torej nekje jeseni. http://www.monitor.si/s.nsf/vse/3105964...Klik!

Podjetje domnevno najbogatejšega Zemljana je razkrilo tudi načrte glede različnih paketov zbirke Office 2003. Ne boste verjeli, toda različnih paketov bo kar 7: Office 2003 Basic Edition, Office 2003 Standard Edition, Office 2003 Small Business Edition, Office 2003 Professional Edition, Office 2003 Professional Enterprise Edition, Office Students and Reachers Edition in Office Developer Edition. Opozoriti velja tudi na razlike med programi, ki so vključeni v posamezne pakete, saj bo v dražjih paketih npr. izboljšana podpora XML....

0 komentarjev