»

Nakup Oken kot davčna olajšava

Slashdot - Tako kot naš, tudi avstralski davčni urad že nekaj let ponuja program za varno in elektronsko oddajo davčnih napovedi (e-tax), a zgolj za Microsoftova Okna. Zavoljo tega so prejeli serijo pritožb davčnih zavezancev, ki uporabljajo drug operacijski sistem, zlasti Applov OS X. Urad se že vse poletje na veliko opravičuje, da so sicer že oddali javno naročilo zanj, vendar za letošnjo napoved, ki se zaključi ravno ta mesec, žal še ne bo nared..

V vmesnem času Apple oz. GNU/Linux uporabnikom priporočajo nakup virtualizacijskega programa, npr. VMWare Fusion, Parallels Desktop ali Boot Camp, ter...

51 komentarjev

Avstralska davčna uprava z javnim razpisom za programsko opremo za odpravo poklicnih bolezni pri delu z računalnikom

iTNews - Avstralska davčna uprava se je zgrozila nad povečanjem premije za zavarovanje svojih zaposlenih, ki je lani poskočila s 26,1 na 30,8 milijona dolarjev, zato so napovedali sprejetje ukrepov za zmanjšanje poškodb na delu. Preiskali so odškodninske zahtevke za preteklo leto in ugotovili, da jih je 30 odstotkov povezanih s poškodbami mišic in skeleta, nastalimi zaradi dela z računalnikom....

28 komentarjev

ISO zavrnil pritožbe glede standardizacije OOXML

Slashdot - ISO in IEC sta ponovno potrdila veljavnost standarda Office Open XML, ko so voditelji organizacij zavrnili pritožbe štirih držav (Brazilije, Južnoafriške republike, Venezuele in Indije), saj tem državam ni uspelo zbrati potrebne dvotretjinske podpore članov upravnih odborov ISO in IEC.

Razlog za pritožbo bi naj bile nepravilnosti pri glasovanju, saj je vse skozi postopek bilo slišati pritožbe o morebitnem podkupovanju s strani Microsofta.

56 komentarjev

Blusens bo kmalu izdal GPS z resničnimi zračnimi posnetki

engadget - Špansko podjetje Blusens bo v kratkem izdalo dva nova GPS navigatorja (G01 in G02), pri katerih je podatek o položaju prikazan na resničnih posnetkih iz zraka. Pridobitev potrebnega slikovnega materiala je rezultat sodelovanja z ameriškim podjetjem Pictometry in norveškim kartografskim podjetjem Blom. Uporabljeni posnetki niso narejeni pravokotno na površje, temveč pod kotom ( georeferenced oblique pictures), kar seveda vsled boljše vidnosti hišnih pročelij (oziroma reliefa nasploh) še dodatno olajša navigacijo.



G01 ima 4,3 palčni zaslon, občutljiv na dotik, za povezljivost skrbi Bluetooth, podatke lahko shranjujemo na 30...

7 komentarjev

Računalnik in internet za vsak žep

Yahoo News - Kljub stalnemu padanju cen računalniške tehnologije se različne organizacije, podjetja in države zavedajo, da je potrebno ljudem ponuditi še cenejše računalnike in internetno povezavo, saj internet postaja temeljni člen izobraževanja in razvoja. Tako si npr. MIT že nekaj časa prizadeva razviti računalnik za 100 dolarjev, Microsoft pa je v maju najavil projekt Pay-As-You-Go PC-ja (program FlexGo), v katerem naj bi preko Siola sodelovala tudi Slovenija.

Za podoben korak pa se je odločila tudi Francija. Vlada je namreč sklenila, da bo družinam z nizkim dohodkom ponudila računalnik in internetni dostop za vsega 1 evro na dan (za 3 leta). Za družine, ki bodo pristopile k omenjenemu projektu, bodo organizirali tudi ustrezen računalniški tečaj. Oblasti predvidevajo, da bodo s programom, ki naj bi se pričel v začetku prihodnjega leta, delež gospodinjstev z računalnikom iz trenutnih 50% povečal na 68%.

Ob bok omenjenim projektom z lahkoto postavimo tudi potezo občine Velenje, kjer so...

37 komentarjev

Slovenska oblast s pridom uporablja mobilne telefone

Finance - Urad za informiranje je pripravil analizo uporabe mobilnih telefonov v državni upravi. Podatke so zbirali do konca marca in ugotovili nekaj dejstev, ki označujejo korak naše oblasti s časom: okoli 30 tisoč uradnikov poseduje dobrih 4 tisoč mobilnikov, stroški zanje pa so ocenjeni na okoli 31 milijonov tolarjev mesečno.

Mobilni telefon bojda uporabljajo za stalno dosegljivost, Ministrstva pa za njihovo uporabo razpolagajo z notranjimi pravilniki. Njihove omejitve pri porabi lahko opredelimo pri najnižjih 4 tisočakih ( Inšpektorat za šolstvo in šport) pa vse tja do neomemejene uporabe ( Urad za enake možnosti). Generalni sekretar vlade, Mirko Bandelj, nam v bližnji prihodnosti obljublja enotni pravilnik o ravnanju z uradniškimi mobilniki. Kot davkoplačevalci ga seveda "držimo za besedo". Izvirna novica.

10 komentarjev

Pogodba za e-dohodnino naposled le podpisana

Finance - Davčna uprava RS ( DURS) je podpisala pogodbo s podjetjem Hermes Softlab, kot izvajalcem sistema za elektronsko oddajo napovedi dohodnine. Naj spomnimo, da se razpis za izbiro izvajalca omenjenega projekta vleče kot jara kača. Aprila je državna revizijska komisija zavrnila pritožbo podjetja Halcom Informatika kot neutemeljeno in potrdila Hermes kot dobitnika razpisa. Nekateri so mnenja, da je e-dohodnina postala rešilna bilka za krizo največje programske hiše v Sloveniji.

5 komentarjev

Dohodnina na spletu

DURS - Davčna uprava Republike Slovenije (DURS) je pripravila prejemnikom obdavčljivih dohodkov spletni obrazec, ki ga lahko izpolnijo, natisnejo kot uradni dokument ter oddajo svoji davčni izpostavi. Mogoč je tudi informativni izračun dohodnine, vnešene podatke pa lahko kadarkoli shranite (na lokalni disk), ponovno naložite ali natisnete. Prenos podatkov med strežnikom in vašim brskalnikom naj bi bil vseskozi kodiran in zaščiten pred zlorabo. Tudi DURS naj vnešenih podatkov ne bi shranjevala na strežniku. Poskrbite, da boste vse skupaj le oddali do konca meseca, sicer vam preti kar precejšnja kazen. Klik za povezavo do spletnega obrazca!

DURSov spletni obrazec je gotovo najcenejša rešitev, saj nakup obrazca v trgovini sploh ni več potreben, da elegantnosti ne omenjamo, saj ni potrebno nameščati dodatne programske opreme, potreben je le brskalnik in seveda tiskalnik.

3 komentarji