»

Big Buck Bunny

Slo-Tech - Dve leti po prvem odprtem filmu Elephants dream je včeraj doživel spletno premiero že drugi po vrsti. Ekipa sedmih zanesenjakov pod vodstvom očeta Blenderja, Tona Roosendaala, je v pol leta hkrati razvijala tudi novo različico Blenderja. Verzija 2.46 nam tako prinaša kup novosti. Film je na voljo v različnih formatih, seveda pa so na razpolago tudi vse izvorne datoteke iz produkcije: .blend datoteke, teksture, modeli itd.

Big Buck Bunny

Hkrati pa se počasi končuje tudi podoben projekt, vendar ne filma ampak prve odprte igre - Apricot open game.

12 komentarjev

Asus ali Gigabyte?

Slo-Tech - Kupujete novo osnovno ploščo? Se tudi vi ne morete odločiti, kateremu proizvajalcu bi zaupali vodilno vlogo v vašem računalniku? Za vse lastnike Penitumov4, ki se ubadate s podobnim vprašanjem, so poskrbeli na TweakTown, kjer so danes objavili test dveh matičnih plošč na enakem čipovju. Tokrat so preizkusili Asus P4PE ter Gigabyte 8PE667. Obe plošči temeljita na i845PE, novi Intelovi pogruntavščini, tako da lahko povsem objektivno primerjamo hitrost ter stabilnost obeh plošč. Klik!

Powahh [:D]

1 komentar

Hlajenje s spremembo faze

Overclockers.com - Na Overclockers.com so sestavili obširen članek o hlajenju s spremebo faze (enak princip kot pri zamrzovalnikih in podobnih napravah). Kratki predstavitvi fizikalnega ozadja takšnega hlajenja sledi zelo natančen vodič za izdelavo tovrstnega sistema. Tako izvemo kaj vse potrebujemo, kje in kako do potrebnega priti ter kako vse skupaj sestaviti, napolniti in preizkusiti. Tudi če se vam takšno hlajenje zdi preveč ekstremno, je članek nadvse priporočljivo prebrati.

0 komentarjev

O hladilnih tekočinah

Overclockers.com - Ko delaš vodno hlajenje, je ponavadi zadnja stvar, na katero pomisliš, tekočina, ki bo prenašala toploto po sistemu. Za sisteme, ki uporabljajo osnoven model, se pravi blok, radiator in pumpa, je dovolj destilirana voda z kakim dodatkom proti rjavenju/rasti alg, na primer antifriz. Ko pa se podaš v ekstremne vode, kjer že tekočino shladiš pod temperaturo zmrzovanja - se pa pojavi problem. Kako preprečiti, da bi voda zmrznila? Kater je najboljši dodatek za vodo ali, še bolje, kaj je najboljši nadomestek vode v takem sistemu? To so se vprašali na Overclockers.com in spisali precej poučen članek o hladilnih tekočinah. Pa veselo branje[:)]!

0 komentarjev

Izdelava vodnega hlajenja

Anthony's Thunderbird Overclocking - Hijacker mi je poslal mail z linkom na zelo zanimiv članek. Članek opisuje celotno pot do sestave vodnega hlajenja in je lepo ponazorjen s primeri in slikami. Uporabljen je bil velik vodni blok (7×7 cm), zelo močan peltier (165W), ličen hladilnik za vodo in še en napajalnik, ki je bil zmožen dovajati tistih 13 amperov toka do peltiera. S tem res lepo in pazljivo izdelanim sistemom se je hladil AMDjev Thunderbird 1333. Rezultati pa so... hmm, na prvi pogled slabi, saj je bila temperatura procesorja le eno stopinjo pod sobno temperaturo, vendar se ta rezultat izkaže za dokaj dobrega, če upoštevamo da tak procesor, navit na 1600 MHz pokuri kar 90 (!) vatov električne energije in skoraj vso prevede v toploto. Članek je tekstovno sicer eden izmed krajših, a vam ga priporočam, če ne zaradi drugega pa zaradi slikic. Verjemite mi, zahotelo se vam bo takega hlajenja!

13 komentarjev