»

Obletnica 40. rojstnega dne Macintosha v Računalniškem muzeju: Macintosh, hvala za miško!

Poziv k dogodku

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej - 24. januarja ob 18. uri bo v Računalniškem muzeju v Ljubljani dogodek v počastitev 40. obletnice Macintosha z okroglo mizo in gosti. Sodelujoči govorniki so: Matjaž Likeb, Matej Hrček, Jan Jagodič, Mag. Janez Damjan, Janez Starc in David Praznik.

Pridružite se nam in ostalim ljubiteljem Apple računalnikov ob proslavitvi 40. rojstnega dne Macintosha. Revolucionarnega računalnika, ki je tehnološko izražanje dvignil na nov nivo človeške kreativnosti in tako v svetu kot v Sloveniji spodbudil razvoj raznolikih storitev, tehnologij in vej miselnosti.

Razvoj Macintosha je v osnovi izšel iz skromne ideje o računskem aparatu, ki pa jo je vizija Steva Jobsa, da mora biti izvrsten izdelek namenjen osvoboditvi človeške kreativne genialnosti, spremenila v začetek revolucije hišnih računalnikov. Tako je Macintosh kot prvi na trg dostavil računalnik z grafičnim vmesnikom, tipkovnico ter ta-dam, ta-dam miško.

Oglejte si časovno premico razvoja Macintosha in njegovih predhodnikov preko izbranih...

47 komentarjev

Apple zavzel prvo mesto med prodajalci glasbe

vir: Gizmodo
Gizmodo - Podatki o tem, da naj bi Apple v Januarju zavzel prvo mesto med prodajalci glasbe, so začeli curljati v javnost pred nekaj dnevi na spletni strani Ars Tehnice. Podjetje je govorice tudi uradno potrdilo in sporočilo, da je iTunes® Store prehitela Wal-Mart po številu prodanih skladb, kar pomeni, da Apple med prodajalci glasbe v Združenih državah Amerike proda največ skladb. Petdeset milijonov strank je čez iTunes nakupilo več kot 4 milijarde pesmi, hkrati pa jim trgovina ponuja tudi največji glasbeni katalog na svetu, ki vsebuje 6 milijonov naslovov.

Dejstvo, da je na...

13 komentarjev

Vse najboljše, Mac!

Prvi Macintosh

Slashdot - "In videli boste, zakaj 1984 ne bo tako kot '1984'." Tako se je zaključil oglas podjetja Apple Computer, ki je na najbolj gledanem športnem dogodku v ZDA leta 1983 najavil predstavitev Macintosha. Ta je bil popolno nasprotje takratnim računalnikom, saj ni bil namenjen programerjem, ampak je domačim uporabnikom prvi omogočil zabavo, kreativnost in komuniciranje. Bil je prvi, ki je imel grafični uporabniški vmesnik, prvi, ki je imel miško, in prvi, ki je imel disketno enoto na 3,5-palčne diskete. Izvirna novica, intervju s Stevom Jobsom, takratnim in današnjim prvim možem Appla, in prenovljen Macintosh.

18 komentarjev

Mac OS X Panther

Apple - V svetu Macov so že dalj časa krožile razne razvojne različice Applovega novega operacijskega sistema OSX 10.3 Panther. Od danes naprej lahko ta težko pričakovani OS tudi kupite. Na račun bomo prišli tudi slovenski ljubitelji Macov, saj bodo slovenski prodajalci Applove opreme prve pošiljke dobili že tekom naslednjega tedna. Cena pa žal še ni znana.

In kaj Panther ponuja? Po Applovih besedah naj bi imel novi OS kar 150 novih funkcij, najbolj pa izpostavljajo Xcode orodje za razvijalce programske opreme, Expose, originalno pogruntavščino ki olajša navigacijo med odprtimi programi, Fast User Switching in povsem prenovljeni Finder. Klik.

Obenem nas veseli, da naši bralci redno spremljate...

4 komentarji

Milijon pesmi v treh dnevih in pol!

Slashdot - Podjetje Apple je v današnji izjavi za javnost z velikim veseljem sporočilo, da so si uporabniki prenesli že več kot milijon kopij programa iTunes™ za Windows, ki je izšel šele 16. oktobra. Uporabniki so poleg tega v enakem obdobju kupili ravno enako število pesmi preko Applove storitve razširjanja glasbe v digitalni obliki. Za primerjavo naj dodam, da je ob splaviti storitve iTunes™ aprila letos trajalo cel teden, da so uporabniki kupili prvi milijon pesmi. Od tedaj je Applova zbirka glasbe prodala 14 milijonov pesmi.

23 komentarjev

Microsoft prevzema BIOS

Slashdot - Na ZDnet poročajo o novem dogovoru Microsofta s Phoenix Technologies, znanim proizvajalcem BIOS-ov. Tako bodo določene nove izvedenke BIOS-a odlsej tesneje sodelovale z operacijskim sistemom in omogočale večji oddaljeni nadzor sistemskim administratorjem. Rešitev, ki je trenutno izredno zanimiva za strežniške produkte, kjer bo še lažje priti do stanja oddaljenega strežnika.

Bolj pa nas bi moral skrbeti drugi del dogovarjanj med podjetjima. Povečana komunikacija med BIOS-om ter operacijskim sistemom bi tudi omogočila delovanje Microsoftove Naslednje Generacije Varnega Računalništva (Next Generation Secure Computing), ki onemogoča pretakanje digitalno zaščitenih vsebin in preprečuje kopiranje le-teh. Če je vsa komunikacija znotraj OS ter med OS in strojno opremo šifrirana in za vsak kos strojne opreme vemo, da je točno to, za kar se predstavlja, potem je naše delo na računalniku zelo omejeno. Še posebej ko se pojavi želja po alternativnih operacijskih sistemih in programski opremi,...

36 komentarjev

Beatli tožijo Apple

BBC - Glasbena skupina Beatles je davno tega ustanovila podjetje Apple Corps. Leta 1991 so z Apple Computers sklenili dogovor o uporabi blagovne znamke Apple. Točna vsebina dogovora ni znana, je pa jasno, da je bil dogovor v smislu Applove uporabe jabučka(tm) v računalniškem svetu, medtem ko ga bodo pri Apple Corps tržili v glasbenem delu industrije. Vendar je podjetje te dni naznanilo tožbo proti Apple Computers, saj naj bi s svojimi izdelki na področju glasbe (iTunes, iPod) kršil dogovor.

Tožbe v poslovnem svetu niso nič nenavadnega, vendar se poraja vprašanje, kako bodo morebitne odločitve sodišča glede iTunes vplivale na nalinijsko prodajo glasbe. Znano je, da je Apple v 4 mesecih prodal 10...

7 komentarjev

Applov tržni delež zmanjšan

ZDNet - V letožnjem letu je znašal le še 2,3 % namesto lanskih 2,7 %. Vse kaže, da bo moral Apple storiti nekaj, kar bo privabilo več kupcev, tako Mac Minute.

V drugem članku na ZDNetu pa kolumnist David Coursey Applu predlaga potezo, ki bi podjetje očitno dvignila iz recesije: Zamenjati arhitekturo in iz PPC preiti na x86. To za sabo potegne tudi MacOS X za x86, ki baje še vedno kroži po Applovih laboratorijih in se razvija vzporedno z različico za PPC.

Vprašanje je le, če bo Apple storil ta korak. Vse pa kaže, da zaenkrat še ne. Nevarnost, ki jo takšna poteza pripelje s sabo je, da bo uporaba OS X postala nenadzirana in ušla licenčnemu sistemu. Prej mora Apple najti še strojno rešitev za preprečitev tega in omogočiti povratno združljivost za Apple uporabnike, saj si še enega prehoda ne želi nihče med nami.

16 komentarjev

Applove novosti: iTunes, iPod in Panther

PC Linux Online - Apple je objavili začetek prodaje digitalne glasbe v spletni trgovini iTunes Music Store. Posamezna skladba stane 99 ameriških centov, v knjižnici pa je zaenkrat čez 200.000 skladb. Gre za eno najbolj svobodnih spletnih trgovin, saj ne uporablja nobene tehnologije DRM za preprečevanje kopiranja, obenem pa uporabnikom ni treba plačevati nobenih naročnin. Klik!

Apple je predstavil tudi nove modele predvajalnikov iPod, ki se lahko pohvali z manjšimi merami in novo podobo. Novi iPodi so na voljo v različicah z diski velikosti 10 GB, 15 GB in 30 GB in stanejo 300, 400 ali 500 USD. Novost je tudi zvočni izhod, ki olajša priključitev predvajalnika na glasbeni stolp. Klik!

Nova različica operacijskega sistema Mac OS X 10.3, ki nosi kodno ime Panther, naj bi bila na voljo septembra. Največ pozornosti bo namenjene uporabniku in lažji uporabi. Poenostavili bodo možnosti prilagajanja delovnega okolja in prenašanja uporabniških profilov med različnimi sistemi Macintosh in drugimi napravami,...

4 komentarji

17 palčni iMac

Design Technica - V Evropi se za računalnike uporabljajo PCji, ki so dokaj poceni in zmogljivi. Čez lužo pa skorajda ni hiše, kjer ne bi domoval Macintosh. Ti računalniki predvsem slovijo po svoji stabilnosti zaradi katere so priljubljeni pri zahtevnejših aplikacijah. Apple iMac 17" se od svojega predhodnika razlikuje predvsem po velikosti ekrana, saj se je le ta povečal za 2 palca. Procesor tiktaka pri skromnih 1000 MHz, a to je za Macintosha veliko. Če ste pripravljeni odšteti 1800 dolarjev je o nakupu tega računalnika vredno razmisliti.

17 komentarjev

Nov test!

Slo-Tech - Leta gredo naprej, a pregovori ostajajo. PCji so fajn, ampak grdi pa malce neprijazni do začetnika, računalniki z GNU/Linuxom so le za izkušene mačke, in tako dalje. Naš stalni forumaš kst, privrženec vsega jabolčnega, trdi da so Applovi računalniki ter najnovejši operacijski sistem istega podjetja OSX nekaj najboljšega po narezanem kruhu. Ravno v namene osveščanja javnosti o alternativah nakupa je na test popeljal prenosni računalnik Apple iBook ter opisal priloženo programje. Klik!

22 komentarjev

Apple spet preseneča

Apple - Po nekajdnevnem zatišju, ki je sledilo MacWorldu, je Apple spet poskrbel za manjše presenečenje. Predstavili so prenovljeno linijo svojih PRO delovnih postaj

Glavne značilnosti so predvsem Firewire 800 (800 Mbps), BlueTooth, hitrejši Superdrive, ki DVD-je zdaj zapisuje s 4x hitrostjo, hitrejša brezžična povezava Airport Extreme in še veliko drugih drobnarij. "Navili" so tudi procesor: v najhitrejšem PowerMacu sedaj tečeta 2 G4 procesorja pri 1.42 GHz z 2 MB L3 predpomnilnika.

"Usmilili" so se tudi manj zahtevnih kupcev, saj zdaj najcenejši PowerMac stane le 1.500 dolarjev.

Nove pa so tudi cene zaslonov: 17" LCD zdaj stane 700, 20" 1.300 in 23" 2.000 dolarjev.

Za več podrobnosti obiščite njihovo spletno stran.

2 komentarja