»

Mandrakelinux 10.0 za AMD64

PC Linux Online - Izšel je Mandrakelinux 10.0 Official za platformo AMD64 (Athlon64 in Opteron). Po navedbah MandrakeSofta naj bi bil izdelek optimiziran za popolno izkoriščenje novih možnosti, ki jih prinaša nova generacija 64-bitne arhitekture. Linux naj bi bil 20% hitrejši kot na 32-bitnih sistemih, seveda pa je zagotovljena popolna združljivost s 32-bitnimi aplikacijami. Več informacij in prednaročilo sistema s 15-odstotnim popustom.

61 komentarjev

Itaniumi 2 v delovnih postajah

X-Bit Labs - Hewlett Packard je včeraj objavil, da imajo na zalogi večjo količino delovnih postaj na osnovi Itanium 2 procesorjev, ki tečejo na Windows XP 64-Bit Edition Version 2003, pripravljenih za prodajo. Postaje z oznakama zx2000 in zx6000 bodo podpirala tudi dvoprocesiranje podatkov, opremljene pa bodo z gigaherčnimi Itaniumi 2, najverjetneje SCSI trdimi diski in z malo PCI vodili. Bistvena razlika bo predvsem v predpomnilniku -- zx2000 bo imel poldrugi megabajt, zx6000 dvakrat več -- in številu procesorjev, zx2000 enega, zx6000 dva. Cene se bodo gibale med 3.300 in 5.800 dolarji za šibkejšo ter 6.900 in 15.000 za močnejšo različico. HP na svojih spletnih straneh že ponuja prednaročila, dejanska dobava pa naj bi se pričela sredi maja. Izvirna novica.

0 komentarjev

Intel se boji AMD

X-Bit Labs -

AMD je pred časom ponosno naznanjal, da bodo njihovi Opteron procesorji optimizirani tudi za delo z 32-bitnimi aplikacijami, s čimer jih je avtomatsko približal domačim uporabnikom, ki se bržkone niso pripravljeni odreči vsej svoji 32-bitni krami. Dasiravno dotični procesorji sploh še niso uradno izšli, se je Intel očitno malce ustrašil. Napovedali so izdajo IA-32 Execution Layer aplikacije.

Celotna zadeva je namenjena vključitvi v sam operacijski sistem, zategadelj se Intel že pogaja z Microsoftom in Linux-distributerji o realizaciji namere o integraciji modula v operacijske sisteme. S tem pripomočkom naj bi tako bistveno pospešili izvajanje 32-bitnih programov. Intel trdi, da bo 1,5 GHz-Itanium zmožen poganjati te progame hitreje kot Xeon MP pri istem taktu. Intel tako namerava AMD odščipniti še tisti del pogače, ki si jo je le-ta obetal pri prodaji Opteronov domačnim uporabnikom. Izvirna novica.

51 komentarjev

Končno Opteron

vir: AMD
Slo-Tech - AMD je danes končno predstavil svoj nov procesor ki bo v glavem uporabljen v strežnikih in delovnih postajah -- imenovan Opteron (kodno ime Sledgehammer) in je konkurenca najhitrejšim Intelovim Xeon in Itanium procesorjem, Ultra Sparcu, itn. Jedro Opteron procesorja vsebuje 1 MB drugostopenjskega pomnilnika ter uporablja Hyper Transport tehnologijo (ki povezuje tako različne dele jedra procesorja, kot tudi zunanje naprave), ima integriran pomnilniški kontroler (ki je bil do sedaj skrit v severnem mostu), kar znatno pomanjša latenco pomnilnika, katerega s procesorjem povezuje že prej omenjeni Hyper Transport.

Glavni adut, na katerega cilja AMD, je seveda x86-64 tehnologija, ki pa se sedaj imenuje kar...

10 komentarjev

SuSE za Itaniume2

MadPenguin.org - Nemško podjetje SuSE je danes oznanilo izid SuSE Linux Enterprise Server 8 za družino procesorjev Intel Itanium, ki je tako postal je prvi strežniški izdelek tega podjetja za procesorje Intel Itanium 2. SuSE je bil prav tako izbran za člana "TeraGrid", znanstvenega računalniška sistema za raziskovalce znotraj Združenih držav Amerike. Več o tem.

0 komentarjev

Poročilo "od znotraj"

Tweak3D - Ker moj pisunski sodelavec kljub včerajšnjim napovedim še vedno ni objavil nič, bom moral jaz delati malo močneje... Kar pa ob spodnji novoci sploh ni tako hudo.
Tuan iz Tweak3d.net je bil povabljen na IDF (Intel Develpoer Forum) in ga je, kot bi vsak normalen človek, ki ima vsaj eno možgansko celico, obiskal. Danes pa je podal poročilo o predstavljenih izdelkih na IDF-ju v dveh delih. To je prvi del poročila o tem, nad čem se bomo slinili v prihodnjih mesecih...
  • InfiniBand: je vodilo, ki naj bi zamenjalo PCI. Je sicer zelo podobno AMD-jevi Hyper Transport tehnologiji, ampak Intelovo delo. Gre za vodilo, ki lahko prenaša velik bandwith. Tudi do 8GB/s bo šlo.
  • Itanium: Intel je predstavil ta 64-bitni procesor v testu realno-časovnega računanja posledic potresa. Za delo sta bila uporabljena dva Itanium procesorja v sinhroničnem delovanju. Pokazali pa so tudi, kako delujejo WinXP 64bitna verzija. Razlika med to in 32bitno je la v par spremembah v kernelu in driverjih.
  • EFI tehnologija:...

3 komentarji