»

Namizni izvor koherentnih rentgenskih žarkov

Del peta vatnega laserja Hercules v lasti Michiganske univerze.

vir: physicsworld.com
physicsworld.com - Skupina raziskovalcev je predstavila nov kompaktni izvor "kvalitetnih" rentgenskih žarkov, ki jih je bilo do sedaj mogoče proizvesti le v sinhrotronih. To jim je uspelo s pomočjo plazemskega pospeševalnika, ki ga poganjajo s petavatnim laserjem.



Vsaka nova generacija naprav, ki proizvajajo rentgenske žarke, je prinesla mnogo novosti v znanosti. Odkril jih je Wilhelm Röntgen in s tem omogočil razvoj radiografije. S pomočjo sodobnih izvorov znamo narediti koherentne rentgenske žarke visokih energij, ki jih uporabljamo za fotografiranje kompleksnih sistemov na nanometrski in femtosekundni skali. Do sedaj je bila možna proizvodnja takih rentgenskih žarkov dovolj velikih energij le v sinhrotronu s...

2 komentarja

Zastonj knjiga: Linux na namizju

Slo-Tech - Za vse, ki so se želeli pobližje spoznati z Linuxom ali ga morda preizkusiti, pa jih je skrbelo pomanjkanje ustrezne literature v slovenskem jeziku, je sedaj na voljo priročnik Linux na namizju - uporaba Ubuntu Linuxa na namiznem računalniku, ki ga je spisal Matej Kovačič.

Kot rečeno je knjiga namenjena začetnikom v svetu Linuxa. Na začetku je na kratko razloženo, kaj je to Linux in kaj omogoča, sledi pa opis uporabe Ubuntu Linuxa...

133 komentarjev

Novell odprl SuSE Linux

Slo-Tech - Novell, ki je pred časom postal lastnik nemškega SuSE-ja, se je odločil popolnoma odpreti paradnega konja prevzetega podjetja. SuSE Linux Professional je namreč po vzoru Mozille, OpenOffice.org in Fedore podaril skupnosti odprtokodnih razvijalcev, ki bo odslej skrbela za razvoj. V ta namen so postavili spletno stran z domeno openSUSE.org (le kdo ve zakaj so U napisali z veliko črko?), ki svojo odprtost dokazuje že s tem, da je wiki. Izvorna koda distribucije SuSE je še posebej zanimiva (tudi za ostale distribucije) zaradi namestitvenega sistema in nastavitvenih orodij.

45 komentarjev

RedHat ES 3.0 vs. SuSE Server 8.0

PC Linux Online - Čedalje več je govora o Linuxu kot namiznem operacijskem sistemu, vendar pa je njegova najpomembnejša vloga, ki jo trenutno igra, strežniška. Po večini raziskav tretjina vseh svetovnih strežnikov uporablja Linuxa, znano pa je, da je najpogostejša izbira med spletnimi in poštnimi strežniki. In katero distribucijo uporabiti za strežnik? Za pomoč preberite članek na DevX.com, kjer so si ugledali RedHat Enterprise Server 3.0 in SuSE Server 8.0.

Seveda pa nikar ne pozabite, da obstajajo tudi nekomercialne distribucije.

0 komentarjev

SuSE Linux 9.1

OSNews - V Nemčiji, Avstriji in Švici je že na voljo novi SuSE Linux 9.1, za ostali svet pa so Nemci pripravili živo distribucijo, SuSE LiveCD, prej znano kot Live-Eval ( zrcala). V nekaj dneh lahko pričakujemo novo različico najbolj priljubljene distribucije Linuxa v Evropi tudi na FTP-strežnikih, "škatle" pa bodo priromale v Slovenijo nekoliko pozneje. Podrobna predstavitev SuSE Linuxa 9.1 je zaenkrat na voljo samo v nemščini.

22 komentarjev

Yast odslej pod dovoljenjem GPL

News.com - Tisti, ki ste kdaj namestili SuSEjev Linux, gotovo poznate Yast (yet another setup tool), ki je bilo vsaj po mojih izkušnjah eno najboljših orodij za nameščanje Linuxa, programja ter upravljanje sistema (takoj za urejevalnikom vi, če mene vprašate [:D]). Doslej je SuSE ljubosumno prepovedoval razpečevanje tega programa, z Novellovim prevzemom pa se načrti očitno spreminjajo. Po poročanju News.com in Slashdota sodeč lahko namreč pričakujemo, da bo ob izidu SuSE Linux Enterprise Server 9 (predvidoma konec pomladi ali začetek poletja) Yast prešel pod linuxašem tako ljubo dovoljenje GPL. Stvar seveda ne bo takoj uporabna (in tudi ne priporočljiva) za debianovsko, rdečeklobučno ali podobno podvrsto vernikov v pingvina, saj pri Novellu pričakujejo predvsem, da bodo Yastove "dobrote" postopoma prepričale izdajatelje pomembnejših distribucij Linuxa in da bodo razvijalci dodali še kakšno izboljšavo.

0 komentarjev

SuSE Z EAL3 certifikatom

Slashdot - Po tem ko so certifikat EAL3 pridobili že skoraj vsi veliki operacijski sistemi za strežnike (Windows, Solaris, HP-UX in AIX), se jim zdaj pridružuje tudi SuSE s svojim izdelkom. Certifikat, ki sicer ne bo imel velikega vpliva na zasebno in poslovno uporabo, daje nemškemu podjetju možnost, da svoj operacijski sistem prodajajo tudi vojski in vladnim inštitucijam. SuSE, ki bo sicer moral pridobiti še EAL4 (vsi prej navedeni sistemi ga že imajo), je s tem dejanjem naredil nov korak k prepoznanovsti in verjetno tudi uporabnosti Linuxa. In med tem ko nazdravljajo novemu uspehu, bodo pri konkurenčni Rdeči kapici v kratkem po vsej verjetnosti pridobili šele EAL2. Klik! za novico, če vas pa zanima več o EAL, kliknite sem.

0 komentarjev

Kratke novičke strica Tuxa

Tux

OSNews - Nedavno smo poročali o integraciji pisarniške zbirke OpenOffice.org v KDE, zdaj pa naznanjamo, da poteka tudi razvoj knjižnice QtGTK, ki bo aplikacije okolja GNOME povezala v KDE. Klik!

IDC poroča, da je v preteklem letu na Japonskem močno narasla prodaja licenc za uporabo Linuxa, in sicer za več kot 37 %. Prodaja licenc okolja Windows je narasla le za 0,5%. Klik!

V javnosti se je pojavilo nekaj zanimivih idej o uporabi Linuxa kot strežnika za iTunes. Do izvedbe še ni prišlo, sistem pa bo verjetno uporabljal obstoječe programe za Linux z...

10 komentarjev

nForce 3 za Opterone

AMDboard.com - Po poročanju strani AMD Board naj bi podjetje nVidia kmalu izdalo vezje za AMDjeve nove procesorje -- Opterone. Nabor bo namenjen profesionalnim delovnim postajam z AMDjevo 64-bitno tehnologijo. Matične plošče naj bi imele štiri reže za DDR pomnilnik, katerega največja količina naj bi bila 8 GB, eno AGP 8x režo, 5 PCI vtičev, Serial-ATA, 6 USBjev 2.0, itd. Celotno novico pa lahko preberete tukaj.

1 komentar

SuSE Linux Enterprise Server 8 for AMD64

PC Linux Online -

22. aprila 2002 je izšel SuSE Linux 8.0 za AMD64, ki je prinesel mnoge novosti pri uporabi Linuxa na namizjih. Danes, natanko eno leto za tem, je še izšla distribucija Linuxa, ki ne prinaša novih možnosti, temveč razširja paleto arhitektur, na katerih teče Linux in so pripravljena za uporabo v podjetjih. Tako SuSE kot Mandrake sta sicer že pred nekaj tedni predstavila svoja operacijska sistema za procesorje AMD Opteron, novi SuSE Linux Enterprise Server 8 za arhitekturo AMD64 pa je prvi izdelek, ki je pripravljen za profesionalno uporabo na zmogljivih sistemih na omenjeni arhitekturi. Kmalu lahko pričakujemo tudi odgovor RedHata in Microsofta.

Na Newsforge so si izdelek že ogledali, na uradni spletni stran nemškega podjetja SuSE pa je na voljo uradna novica.

0 komentarjev

Prvi testi Athlona 64...

AMD Athlon 64 2800+

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so v roke dobili Athlona 64 2800+. Seveda si niso mogli pomagati in so ga testirali.[:D] Procesor deluje pri taktu 1,6 GHz. Frekvenca je zelo nizka, zaradi velike količine drugostopenjskega pomnilnika, ki ga je kar za 1 MB. Kasneje naj bi AMD izdal tudi Athlone 64 z 256 kB L2. Kot vsi verjetno veste bo Intel uporabil 1 MB L2 v prihajajočih Prescottih, ki bodo zgrajeni v 0,09 mikronih.

Athlon 64 ima seveda vgrajenega tudi 128 KB L1 pomnilnika, zgrajen pa je v 0,13 mikronih in uporablja SOI tehnologijo. Ta tehnologija izboljša odvajanje toplote iz notranjosti procesorja....

24 komentarjev

Red Carpet Enterprise 1.4

Ximian - Ximian je izdal Red Carpet Enterprise 1.4 - novo različico svoje rešitve za centraliziran nadzor programske opreme delovnih postaj in strežnikov, ki uporabljajo Linux. Red Carpet Enterprise za strežnike deluje v celoti za požarnim zidom in podjetjem omogoča samodejni nadzor nad nameščeno programsko opremo v heterogenih skupinah sistemov. Poleg mnogih izboljšav različica 1.4 razširja seznam podprtih podlag, saj sedaj podpira tudi strežniški liniji SuSE Linux Enterprise Server in Red Hat Enterprise Linux. Klik!

0 komentarjev

SuSE za Itaniume2

MadPenguin.org - Nemško podjetje SuSE je danes oznanilo izid SuSE Linux Enterprise Server 8 za družino procesorjev Intel Itanium, ki je tako postal je prvi strežniški izdelek tega podjetja za procesorje Intel Itanium 2. SuSE je bil prav tako izbran za člana "TeraGrid", znanstvenega računalniška sistema za raziskovalce znotraj Združenih držav Amerike. Več o tem.

0 komentarjev

Kaj je nemško, je varno in ni drago?

Newsfactor - Linux oz. SuSE Linux. Na pričujočo distribucijo se je odočila preseliti tudi nemška uprava, ki se poleg vseh ekonomskih in tehničnih razlogov predvsem želi znebiti "monokulture", na katero so vezani pri uporabi Microsoftovih sistemov. Klik!

Postavitev sistemov bo potekala pod taktirko IBM-a, ki je pred časom sklenil bajno vredne posle z Red Hatom, nemškemu SuSE Linux AG pa je, ko je bil slednji v finančnih težavah, pomagal z izdatno finančno injekcijo.

0 komentarjev

SuSE osmico v izložbo postavi

SuSE - SuSE, stvarci tudi moje omiljene Linux distribucije, so obelodanili podrobnosti novega paketka paketkov, SuSE Linux 8. Po šestih mesecih špekulacij je tudi končno znana (ne?)pomembna podrobnost, da bo vključeno namizje KDE tretje generacije. Jedro ima biti verzije 2.4.18.

Podrobnosti so oz. bodo tukaj -- če pa se vam ne da čakati, da vrli prevajalci prevedejo nemško besedilo v večini ljubšega (beri: razumljivejšega), pa Klicken sie hier!

4 komentarji

Smešna Microsoftova poravnava

Linux Today - Torej MS bo očitno odnesel celo rit iz tožbe, ki jo je proti njemu sprožilo 20 zveznih držav. Zadnji MSjev predlog za poravnavo je bil, da bi plačali 1.1 miljarde dolarjev za računalništvo v 14000 najrevnejših ameriških šolskih okrožjih. ... Ne boste verjeli... 900 miljonov od te miljarde naj bi MS dal v lastnem softwareu. Pa koga oni zajebavajo?

No ... po drugi strani pa se je odzval RedHat in rekel, da bo dal zastonj software in podporo za _vse_ ameriške šole. S tem namerava priskočiti na pomoč MSju, da lažje izpolni obljubljeni cilj - pomagati otrokom. RedHat mu predlaga, da naj prihranjen denar raje investira v hardware, ki ga šole krvavo potrebujejo. Evil :)))))

14 komentarjev

Red Hat Linux 7.2 ne bo podpiral Alpha procesorjev

The inquirer - Po odločitvi nemškega podjetja SuSE, da bodo opustili razvoj distribucij za procesorje Alpha, so se za podoben korak odločili še pri ameriškem Red Hatu, kjer so izjavili, da se je razvoj distribucije za procesorje Alpha končal. Zadnja Red Hatova distribucija za Alphe ostaja različica 7.1. Pri Red Hatu pravijo, da izključitev podpore Alpham ne pomeni, da se bo prenehala tudi podpora drugim RISC procesorjem.

0 komentarjev