»

Miš z dvema očetoma

Shema postopka

Slo-Tech - Znanstveniki na teksaškem M.D. Anderson Cancer Centru so vzredili samce in samice miši, ki imajo genetski material dveh očetov. O odkritju poročajo v članku Generation of viable male and female mice from two fathers, ki je objavljen v reviji Biology of Reproduction.

Ekipa pod vodstvom Richarda Berhringerja je 13 dni po oploditvi izolirala mišje embrionalne fibroblaste iz zarodka moškega spola in iz njih pripravila linijo induciranih pluripotenčnih matičnih (iPS) celic. Približno odstotek teh celic je spontano izgubilo kromosom Y, tako da je ostal genotip X0 (to se lahko zgodi pri normalnem človeškem spočetju, rezultat je Turnerjev sindrom). Te celice so nato vbrizgali v

15 komentarjev

Uradno: moški izgubijo glavo ob čednih dekletih

Slashdot - Dobili smo uradno potrditev tega, kar vsi že dolgo časa vemo. Privlačna dekleta pripadnike močnejšega spola poneumljajo - k sreči le začasno. Psihologi na Radbound University so namreč osuplo obstali, ko je eden izmed njihovih kolegov v pogovoru z neznanim privlačnim dekletom napel vse kriplje, da bi jo očaral. Hkrati je povsem pozabil, kje stanuje, ko ga je dekle pobaralo o naslovu. Takoj so zbrali 40 študentov in opravili raziskavo na to temo, katere rezultate so objavili v članku Interacting with women can impair men’s cognitive functioning v Journal of Experimental Social Psychology.

Ti so morali najprej opraviti test, ki je meril njihove kognitivne funkcije. Opazovali so tok črk in čim hitreje ugotavljali, če je prikazana črka enaka prejšnji. Nato so jih polovico posadili v družbo čednih mladenk za sedem minut, drugo polovico pa v bližino moških kolegov. Rezultati so bili bolj predvidljivi kot angleško vreme. Čim privlačnejša se je sogovornica zdela študentom, tem slabše so...

51 komentarjev

Več kot polovica odraslih igra igre

Neowin - V svoji študiji Pew Internet & American Life Project ugotavlja, da več kot polovica odraslih Američanov igra video ali računalniške igre. Ugotovili so, da je najpomembnejši dejavnik starost, saj s starostjo delež igralcev pada. Kljub temu pa, zanimivo, 23 odstotkov starejših od 65 let igra igre. Tako lahko rečemo, da skupaj kar 53 odstotkov odraslih igra takšne ali drugačne igre (50 odstotkov žensk in 55 odstotkov moških).

Mlajši imajo raje konzole, ki imajo v razredu 18-29 let kar 75-odstotni delež, s starostjo pa ta delež pada. Skupni podatki kažejo, da 73 odstotkov odraslih v te namene uporaba računalnike, 53 konzole, 35 mobilne telefone in 25 druge prenosne naprave. Zanimiva je še korelacija z izobrazbo, saj med takimi z višjo ali visoko izobrazbo 57-odstotni delež igralcev, 51 med takimi s srednjo šolo in 40 pri takih z nižjo.

20 komentarjev

Adam ni nikoli srečal Eve

BBC - BBC poroča, da so z najnovejšimi raziskavami Y-kromosoma ugotovili, da je najstarejši skupni prednik vseh moških živel pred 59.000 leti v Afriki. Ta ugotovitev bega znanstvenike, saj so že pred časom ugotovili, da je živela tako imenovana mitohondrijska Eva pred 143.000 leti. Do te razlike je verjetno prišlo zato, ker so imele ženske skozi zgodovino bolj ali manj konstantno število otrok, pri moških pa so bile velike variacije. Kakšni reveži niso zaplodili nobenega otroka, nekateri srečneži pa več z več ženskami, recimo Džingiskan. Zato ima mitohondrijska DNA bolj konstantno sestavo skozi zgodovino kot Y-kromosom. Hkrati je mitohondrijska DNA bolj občutljiva za mutacije in posledično osebek z mutirano mitohondrijsko DNA hitreje propade.

Ločeno raziskovanje po ženski in moški liniji je mogoče zato, ker imamo moški Y-kromosom, ki ga ženske nimajo, vsa mitohondrijska DNA pa je ženska. Pri oploditvi se namreč iz spermija prenese samo kromosomska DNA, mitohondrijska pa je vsa iz...

86 komentarjev

Začetek preiskušanja modela napovedovanja umorov

Schneier.com - Kriminolog Richard Berk iz University of Pennsylvania je s pomočjo podatkov o pogojno izpuščenih zapornikih filadelfijskega oddelka za pogojne izpuste skontruiral model, ki bo skušal odgovoriti na vprašanje, kdo izmed zapornikov bo po odsluženi kazni (ponovno) ubijal.

Računalniški model napovedovanja umorov, ki za osnovo vzame 30 do 40 različnih statističnih spremenljivk, so raziskovalci skonstruirali s pomočjo podatkov iz dvoletne študije. Raziskovalci sicer opozarjajo na problem stopnje lažno pozitivnih rezultatov, kljub temu, pa bodo model pričeli "klinično preiskušati" v začetku prihodnje pomladi, saj začetna testiranja kažejo, da je sistem 40-krat točnejši od obstoječih modelov.

Minority Report, 2002?

31 komentarjev

Tiskanje z bakterijami

The New York Times - Znanstveniki z Univerze v Kaliforniji so odkrili zanimivo metodo za uporabo bakterij, te organizme (z rahlo modificiranim genetskim materialom) so namreč uporabili za izdelavo slik. Rezultat, na katerega so čakali okoli dvanajst ur, ni bil preveč navdušujoč, a ker gre za pionirski poskus, so raziskovalci z njim zadovoljni. Chris Voigt, predavatelj na zgoraj omenjeni ustanovi, je ob predstavitvi novega načina tiskanja digitalnih fotografij povedal, da je njegov nadaljnji razvoj (teoretično omogoča do 10x višje ločljivosti od sedanjih) odvisen predvsem od sodelovanja med znanstveniki na področjih medicine in tehnike.

18 komentarjev

Ženske potrebujejo večje zaslone

New Scientist -

Zanimiva študija, katere rezultati so objavljeni na New Scientist, ugotavlja, da ženske za uspešno delo z računalnikom in navigacijo potrebujejo večje zaslone kot pripadniki moškega spola.

V študiji znanstveniki z univerz Pittsburgha in Pennsylvanie ter Microsoftovi inženirji ugototavljajo, da arhitektke, dizajnerke, instruktorice in celo igralke računalniških iger potrebujejo večje in širše zaslone ter natančnejše 3D-animacije, da bi se lahko njihova produktivnost kosala s storilnostjo moških.

Dasiravno se zadeva sliši diskriminatorno, raziskave, ki so jih zgoraj navedeni opravili, kažejo, da imajo ženske v povprečju slabšo prostorsko predstavo kot moški. Več o tem.

19 komentarjev

Nanocevke za boljšo toplotno prevodnost

UniSci - Vse od odkritja nanocevk pred kakim desetletjem znanstveniki raziskujejo možnosti, ki jih odpira uporaba teh cevk iz čistega ogljika. Ena od najnovejših možnosti uporabe je zanimiva tudi za nas, ki si prizadevamo čimbolj spustiti temperaturo procesorja. Znanstveniki z univerze v Pennsylvanii so prišli do odkritja, da majhen dodatek teh nanocevk termalnemu epoxyju poveča njegovo trdnost za 3.5 - krat, hkrati pa poveča tudi njegovo toplotno prevodnost. Več o tem si preberite tukaj.

0 komentarjev

Optimizacija Win2k/NT za igre

NTCompatible - Na NTCompatible so objavili res dober nasvet za pospešitev vseh iger pod Win2k/NT operacijskim sistemom. V bistvu gre za izdelavo lastne .bat datoteke, v kateri dodelite igri ali programu precej večjo prioriteto in s tem več procesorskega časa, kar seveda pomeni, da bo igra/program tekla hitreje. Mogoče se zadeva sliši zakomplicirano, toda verjemite, da je postopek zelo preprost. Jaz sem si tako uredil vse bližnjice in sem precej zadovoljen...

6 komentarjev