»

Hitachi z najhitrejšim dvoterabajtnim diskom

Hitachi Deskstar 7K2000

Heise - Hitachi je včeraj predstavil nov trdi disk, ki bo prvi dvoterabajtni disk, ki se bo vrtel s 7200 obrati na minuto. Tri in pol inče velik Deskstar 7K2000 bo imel 32 MB predpomnilnika in vmesnik SATA II. Hitachi obljublja, da bo novi disk v neobremenjenem stanju porabil za desetino manj energije kot starejši modeli. V disku najdemo pet plošč, kar pomeni, da Hitachi še vedno ni uspel doseči 500 GB na ploščo. Tako sedaj pravijo, da je gostota bitov na ploščah manjša, kar naj bi prispevalo k dolgoživosti. Cena bo onstran Atlantika okrog 320 dolarjev.

Zanimivo je, da Hitachi poleg tega modela, ki je naprodaj takoj, za bližnjo prihodnost napoveduje tudi manjše člane družine Deskstar 7K1000.C,...

11 komentarjev

Dell in Alienware s terabajtnimi diski

Dell - Alienware ter njen lastnik Dell bosta kmalu postali prvi podjetji, ki bosta v svoje sisteme začeli vgrajevati diske s terabajtom kapacitete. Tako si lahko Alienware Auroro in Area 51 ter Dell XPSa zaželite z okusom Hitachi Deskstara 1 TB 7K1000. Zadeva pa ne bo poceni, saj morate v primeru XPS sistema doplačati kar zajetnih 540$.

Dellova uradna izjava.

Nič ne kaže da bi rastlinjaki nehali rasti...

4 komentarji

70 Terabajtni RAID

Tom's Hardware - Tračne enote so že lep čas "zastarele", a so se obdržale -- predvsem zaradi preprostosti, kapacitet in cen. A na univerzi v Tubinegnu so odločili za alternativo; za shranjevanje so uporabili kar trde diske. Nakupili so 576 Maxtorjevih diskov s kapaciteto 160 GB in tako dobili 70 TB prostora. Da bi se izognili dolgotrajnemu shranjevanju, so za prenos podatkov uporabili SATA-sistem. Na matičnih ploščah, ki skrbijo za delovanje, tiktajo AMD Athlon MP 1500+ procesorji -- na vsaki po dva. Impresivno, kaj.

14 komentarjev

Seagate Baracuda Serial ATA

X-Bit Labs - V predvčerajšnji novici sem pisal o Maxtorjevem trdem disku, ki med prvimi podpira Serial ATA. Kot vsi veste, ima Serial ATA ožje kable. Seveda se razlikuje tudi po hitrejšem prenosu, ki ima zgornjo mejo pri 150 MB/S. Seveda zaradi majhnosti ne omejuje pretoka zraka, kar je spet ena dobra lastnost.

Tokrat so si na X-Bit Labs pobliže ogledali Seagateov model, ki pravtako podpira Serial ATA in spisali obsežen, kar 17 strani dolg test. Preden so sploh začeli testirati pa so se vprašali, če je SATA sploh hitrejši v praksi kot ATA133. Testirali so z različnimi SATA krmilniki, vendar je na nekaj testih kar nekaj razlike med njimi po hitrosti pisanja ter branja. Tu je še posebaj izstopal model podjetja Silicon Image...

4 komentarji

Hitachi Deskstar 180GXP

Hardware Zone - Ponavadi, ko govorimo o vrhunskih trdih diskih pomislimo na podjetji WD in Maxtor. A na tržišču je še kar nekaj izvrstnih izdelkov kot je Hitachi Deskstar 180GXP . Hitachi je sicer poznano ime, a ga pri "boljših" računalnikih dostikrat zanemarimo. Da pa bi temu dokazali nasprotno so na Hardware Zone stestirali prej omenjeni disk. Z njim so bili zadovoljni, glede na to da je na enem ploščku "le" 60 GB prostora. Naj omenim le še to, da se disk vrti pri 7200 obratih in ima 8 MB predpomnilnika.

18 komentarjev

Hitachi z enim najhitrejših diskov

X-Bit Labs -

Odkar sta se IBM ter Hitachi zlila v eno podjetje (vsaj kar se tiče izdelovanja trdih diskov) in tako formirala novo podjetje, imenovano Hitachi Global Storage Technologies, skorajda ne mine dan, ko ne bi poročali o kakšni novosti iz teh logov. Včeraj smo poročali o najprostornejšem mini disku, danes pa bomo o novem 'rekorderju'.

Napovedali so, da bodo kmalu dali v prodajo novo serijo diskov Hitachi Ultrastar 15K73, katerih plošče se bodo vrtele pri astronomskih 15.000 obratih na minuto. Diski bodo na voljo v kapacitetah 36 ter 73 GB, podpirali pa bodo vse do sedaj uporabljane tehnologije. In, da, govora je o SCSI diskih.

2 komentarja

Dvoboj MX-ov

t - break - Mirno lahko rečemo, da je GeForce 4 MX440 zgrešena serija grafičnih kartic. Nvidia to zanika ter se na vse kriplje trudi dokazati nasprotno, kar so poskusili tudi z izdajo MX440 primerkov za AGP osemkratne hitrosti. Kako se ti novi MX-i obnesejo, so pogledali na T-Break, kjer so pod drobnogled vzeli MX440 podjetij MSI ter Gainward. Klik!

5 komentarjev