»

Nova anketa: zvočna kartica, da ali ne?

Slo-Tech - Diski so po rezultatih ankete sodeč, še daleč od popolnosti, saj vas je več kot polovica že izgubila podatke zaradi okvare tega nosilca podatkov.

Zaradi napake na disku sem že izgubil podatke:
da58%
(578)
ne42%
(419)
Skupaj glasov: 997


Tokrat vas sprašujemo, kaj pošilja zvok na zvočnike, oziroma slušalke. Je to kar vezje, integrirano na matično ploščo, je to zvočna kartica, ali pa gre za zunanjo zvočno kartico?

37 komentarjev

Ruski procesorji

Digit Life - Rusi so dobri matematiki, dobri računalničarji, tehniki, inžinirji ter fiziki, problem je le v pomanjkanju sredstev za uporabo vsega njihovega znanja. Zato (in zato, ker so ti ljudje precej poceni delovna sila) veliko število podjetij z bolj razvitih področij prestavlja svoje razvojne oddelke prav v države bivše Sovjetske zveze.

Tokrat pa so Rusi sami razvili strežniški procesor, ki bo ugledal masovno proizvodnjo. Elbrus MCST je namreč razvil 0,13 mikronski 500 megaherčni procesor, ki pri ubogih 1,2 volta napetosti porabi samo 2 W s 4,2 miliona tranzistorji pa uspe iztisniti 400 MIPS in 170 MFLOP-ov procesorske moči. Je izredno majhen - v velikosti kovanca za en Rubelj. Se bo procesor prijel še kje drugje kot v ruskih skrivnih jedrskih laboratorijih, kjer bodo...

21 komentarjev

Predelajte si čipovje

Tom's Hardware - Podjetje Intel je pred kratkim izdalo svoje novo čipovje za Canterwood procesorje, ki so pravzaprav Penitumi 4 z 800 MHz-FSB vodilom. Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek, ki pouči, kako lahko iz malo starejšega Granite Bay čipovja napravimo čipovje za novega Canterwooda. Rezultati kažejo na to, da Granite Bay nabor deluje čisto normalno z novimi Canterwoodi. V nekaj testih so bili rezultati enake, kar kaže na to, da je lahko staro vezje skoraj identično novemu. Več o tem

0 komentarjev

AOpen Tube vs. Terratec Aureon 5.1 Sky

Lost Circuits - Zvok na računalu je lahko dobra alternativa domačim DVD komponentam. Lahko je uporaben ne samo za DVD, ampak tudi igre. Na Lost Circuits so spisali zanimiv članek v katerem so primerjali v naslovu omenjeni zvočni kartici (Pri AOpen-u je zvočna vgrajena na matično ploščo).

V uvodu so pisali o tem kako se je sploh začelo z zvočnimi karticami ter se spraševali ali je že vgrajena zvočna kartica na nForce2 dobra. Vas zanima kako se obnese Audigy 2 proti malo prej...

3 komentarji

Zvočne kartice optimizirane za igre?

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek - kako so zvočne kartice optimizirane za igre. Kot kaže ni dvoma o tem, da te bi bile. Na test so postavili 5 zvočnih kartic: nForce APU, Audigy2, Realtek ALC 650, Herculess Fortissimo 3 ter C-Media CMI8738 in jih testirali v nekaj igrah. V vseh testih je zmagal Nforcev APU, čeprav mu je Creativov Audigy2 neprenehoma dihal za ovratnik. Članek ni dolg - verjetno pa bo za marsikoga zanimiv. Klikot!

2 komentarja

Osemkanalni zvok

vir: Bjorn3D
Bjorn3D -

Na Bjorn3D so objavili test zvočne kartice z imenom Hercules Gamesurround Fortissimo III 7.1, ki, kar ste verjetno ugotovili že iz imena, podpira osemkanalni prostorski zvok. Na kartico lahko priklopite analogne ali digitalne zvočnike, prozivajalec pa poudarja, da kartica pokaže vso svojo moč šele s priključitvijo slednjih. Če bi torej radi imel najnovejše čudo zvočnega sveta v svoji kištici, si test le oglejte, a ne pozabite, da imate navsezadnje le dve ušesi.

8 komentarjev

Scoolirajte se

Overclockers.com - Na Overclockers so spisali zanimiv članek, ki na kratko predstavi šest različnih tipov hlajenja, med katerimi je tudi najizkušenejšim navijačem bržčas vsaj nekaj slabše nepoznanih. Ste že slišali za (pustimo prevod strokovnjakom) t.i. Vortex Tubes, s katerimi je moč zračno hladiti tudi do -50 °C brez premičnih delov (razen kompresorja, seveda). Branje tega članka je tako več kot priporočljivo.

Da pa ne bomo filozofirali samo o teoriji, še povezava na članek entuziasta, ki je zgoraj omenjen tip hlajenja udejanil tudi v praksi.

2 komentarja

Nove plošče iz ASUSa

X-Bit Labs - Po določenem času sem se spet pojavil na sceni pisanja novic... Pa začnimo.

Na COMDEX sejmu je ASUS predstavil kar nekaj zanimivih osnovnih plošč. Tukaj so na kratko predstavljene nekatere:
  • P4S333: Socket478 osnovna plošča za P4 procesorje, ki temelji na SiS645 čipovju. Ima 3 DIMM reže za PC1600/PC2100/PC2700 DDR SDRAM, 6 PCI rež, 1 AGP 4x slot in 1 ACR režo. Poleg tega ima 6 USB priključkov in integrirano C-media CMI8738 6-kanalno zvočno kartico, ki podpira SPDIF vmesnik.
  • A7A266-E: Ta plošča je namenjena Athlon/Duron kebrom in je osnovana na ALi MAGiK 1 C-revision čipovju. Plošča bo oblikovana po vzoru starejše A7A266 in bo imela 2 DIMM slota za PC1600/PC2100 DDR SDRAM ter 3 DIMM slote za PC133 SDRAM. Poleg tega bo plošča imela AGP Pro režo, 5 PCI rež, 6 USB priključkov in integrirano C-media zvočno kartico. Omeniti bi bilo treba tudi to, da bo plošča podpirala tudi ATA/133 vmesnik in bo uporabnikom ponujala izjemne možnosti za navijanje. (vsaj tako pravi ASUS...)
  • A7A133: Pravzaprav...

0 komentarjev

ASUS na i845

X-Bit Labs - Kot sem omenil že v prejšnji novici, je ASUS preveč odvisen od Intela, zato se je odločil, da raje ne bo podprl Viinega P4X266 nabora, dokler VIA ne pridobi Intelove licence. Do takrat bo ASUS raje podpiral najnovejši Intelov i845 nabor. Plošče so že osnovane, njihove specifikacije pa izgledajo precej zanimivo:
  • P4B bo plošča, ki bo podpirala 478 pinske Pentium4 procesorje. Opremljena bo s tremi DIMM režami, ki bodo sprejele do 3 GB PC133 SDRAM pomnilnika (s podporo ECC ali brez). Plošča bo imela še 1 AGP 4x, 6 PCI in 1 CNR režo, vgrajeno AC'97 zvočno kartico in 4 USB vtičnice. Seveda pa ASUS-u ni vseeno za uporabnike, zato bodo v ploščo vgradili še kup dobrot, kot so JumperFree tehnologija, možnost povezave z malce ponesrečenemu LCD prikazovalniku iPanel, ASUS Post Reporter (glasovno sporočanje napak), ASUS EZ Plug , ki bo omogočal priključitev plošče na navadno napajanje (odlično :)) in ASUS MyLogo, ki bo omogočal izdelovanje lastnih logotipov, ki jih boste lahko kasneje zapekli...

1 komentar

Dogajanje na Slo-Techu in novi test

Jaz - Hm, danes je očitno krepnila Siolovoa povezava v tujino, tako da gre vse prav neznansko počasi. Upam, da se bo to do večera popravilo, drugače z moje strani ne boste deležni kakšnih večjih novic. Po eni strani pa je to tudi dobro, saj imam tako čas, da poskrbim za ostale stvari, ki bi jih moral narediti že dolgo nazaj.

Prvi je tako Sergiotov primerjalni testi zvočnih kartic. Stvarca bi morala biti online že prejšnji teden ampak je zaradi določenih komplikacij (in moje zaposlenosti...) izšla šele zdaj. V tem testu je Sergio med seboj primerjal SB Live! Player, Platinum ter Guillemotove zvočne kartice. Sprva je bila v načrtu tudi ABITova zvočna kartica AU10, toda zaradi prej omenjenih komplikacij bo test dodan naknadno. Mislim, da je test zelo dobro napisan in tako vas vabim, da si ga ogledate.

Druga stvar, za katero bi moral poskrbeti, so naši hardverski Oskarji za leto 2000. Kot lahko opazite, samo povezavo do glasovanja že ukinili in v roku enega do dveh dnevov bodo rezultati...

11 komentarjev