»

Profiliranje ne pomaga v boju proti terorizmu

Dokument MI5, foto: Frank Baron

vir: Schneier.com
Schneier.com - Britanski časopis The Guardian je dobil v svoje roke zaupne interne dokumente britanske tajne službe MI5 o profiliranju državljanov in poskusih identifikacije posameznikov, ki bi z večjo verjetnostjo sodelovali pri poskusih terorističnih dejanj.

Rezultati študije, razen za določene vlade, ne bodo predstavljali nobenih presenetljivih zaključkov: iz vseh preučevanih subjektov, ki so potrjeno sodelovali ali simpatizirali z ekstremističnimi skupinami, je nemogoče izločiti en demografski faktor na podlagi katerega bi lahko razločevali med nedolžnimi državljani in potencionalnimi teroristi.



Večina stereotipov o ekstremistih se tako z naslednjimi ugotovitvami študije sesuje v prah:

  • Večina ekstremistov je namreč britanskih državljanov in, razen...

31 komentarjev

Teroristični uporabi interneta so dnevi šteti

Slashdot - Po dolgem obdobju udobne uporabe kriptiranih internetnih komunikacij se zlodeji srečujejo s težavo, ki jim bo prekrižala njihove zle načrte. Nemška policija je končno našla poslovnega partnerja, ki ji omogoča prestrezanje kriptiranih komunikacij za ugodno ceno. Prestrezanje je tehnično izvedeno z nameščanjem t.i. trojanskega konja v računalnik terorista, ki ključe, uporabljane za komunikacijo borcem zoper terorizem, posreduje preko mreže anonimnih strežnikov za posredovanje, da teroristi težje odkrijejo, kdo jim skuša preprečiti zločin.

Del ponudbe partnerja, Digitaska, je tudi sistem za prestrezanje v realnem času, ki s programjem posneti zvočni zapis pošilja na računalnik policije in tako omogoča prijetje teroristov na delu oziroma že pri dogovarjanju za akcijo.

Zanimiv je tudi cenik storitev, ki vseobsegajočo rešitev za nadzor nad teroristično korespondenco ceni na 20500 €, medtem ko posamezno namestitev programske rešitve za eno vrsto kriptirane komunikacije ponuja za 2500...

32 komentarjev

NSA bo "žela" podatke o socialnih omrežjih iz spleta

New Scientist - Kot poroča Newscientist, se NSA zanima za analizo prometnih podatkov o socialnih mrežah, ki jih posamezniki puščamo na spletu. NSA namreč financira raziskavo, kako zajeti podatke o socialnih mrežah, ki jih posamezniki puščajo na spletnih straneh in sistemih za skupinsko sodelovanje.

Po poročanju New Scientista je osnovna ideja teh raziskav, kako ugotoviti koliko povezav oz. "stopenj" je nek posameznik oddaljen od npr. neke sporne (teroristične ali pa "teroristične") organizacije. Ali pa koliko "korakov" obstaja med dvema posameznikoma.

V bistvu gre za klasično analizo socialnih omrežij, s katero se zelo intenzivno ukvarjajo tudi na ljubljanski univerzi, kjer so razvili program Pajek. S pomočjo tega programa, ki je na voljo brezplačno, pa je nastalo že kar nekaj zanimivih analiz omrežij na internetu.

Upravičeno se domneva, da bo NSA te podatke skušala povezati s prometnimi podatki o telefonskih klicih, morda pa tudi s podatki o on-line nakupih, itd. Skupina znanstvenikov je...

11 komentarjev

Terorizem in piratstvo?

Slashdot - Slashdot poroča, da je John Stedman, namestnik v šerifovem uradu v Los Angelesu v pričanju pred senatnim komitejem za domovinsko varnost izjavil, da se nekatere teroristične organizacije (npr. Hezbollah) morda ukvarjajo s kršitvami avtorskih pravic.

Očitno se torej teroristi ukvarjajo tudi s piratstvom. Pa morda to pomeni, da so tudi pirati teroristi?

Po mnenju nekaterih lahko v kratkem pričakujemo sprejetje nove zakonodaje za varstvo pravic intelektualne lastnine. Declan McCullagh je tako prepričan, da bi bi izgovor boja proti terorizmu lahko podlaga za hitro sprejetje nove, ostrejše protipiratske zakonodaje.

Ko boste naslednič zagnali svoj priljubljen P2P program, se zavedajte, da ste morda postali teroristi. Takšno nelegalno početje vas morda nekega dne pripelje celo do brezplačnih počitnic v Guantanamu...

68 komentarjev

RIAA: Zakon je zakon. Mi ga bomo upoštevali.

The Register - RIAA -- nas s svojimi izjavami preseneča. Redno. Tokrat pa je prišlo že do tako humoresknih izjav, da sem novico, ki jo je objavil TheRegister, preveril še na drugih spletiščih -- da, deluje avtentično.

Pretekli teden sem bolj v šali kot zares zapisal, kakšnih metod bi se RIAA v svojem legitimnem boju proti nelegalninam lahko poslužila. Očitno pa resnica ni daleč.

Kakor med drugim poroča tudi New York Times, naj bi vrli krožkarji spletnim uporabnikom ponudili kar 3 trojanske konje, vsi pa so povezani z grobim posegom v uporabnikovo koriščenje računala, ako program zazna prisotnost nelegalno pridobljenih glasbenih datotek. Prvi naj bi tako uporabnike usmerjal na strani, kjer je moč povsem zakonito kupovati glasbo; 'freeze' za nedoločen čas (minute -- ure?) zamrzne računalo, s čimer se ob trdem resetiranju pojavi riziko izgube podatkov. Tretji Zlobjek™ preišče trdi disk in izbriše sumljive datoteke -- problematično je le to, da njegov algoritem za ločevanje med legitimno in...

34 komentarjev

Microsoft in Hollywod za lepši jutri: Financiramo Teroriste

ZDNet - Microsoft in MPAA (kinološka, ups, filmska ustreznica RIAA, zveze za branjenje pravic spregledanih umetnikov) opozarjata ameriški kongres, da teroristične organizacije in piratske skupine (oz., če govorimo o Aziji, podjetja) tesno sodelujeta -- s prihodki črnega trga programske opreme naj bi se financirale teroristične organizacije. Ameriško pravosodje zatrjuje, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da se vršitev takih nedopustnih transferjev ustavi. Klik!

Rešitev? Sicer je res, da si ZliTeroristi s svojimi napadi na PisarniškaPoslopja kvečjemu pljuvajo v skledo, saj zmanjšujejo potencialne prihodke v prihodnosti (zaradi 'nesreč' pač manj vlaganj v razvoj; izkušnje namreč ne nakazujejo, da bi njihova dejanja imela očitno stimulativne posledice). Programerji in filmarji bi se morali poslužiti drugačne metode: razvijati in snemati morajo pričeti popolno programje -- torej tako, ki bi zahtevalo neprestano posodabljanje (dodaten motiv za teroriste, da ne napadajo -- saj bi...

0 komentarjev

Zob za zob, email za email...

The Register - Obstajajo ljudje, katerih zgodbe o uspehu so prav zavidanja vredne, a je kaj zanimivo opažati njihovo reakcijo, ko se znajdejo na drugi strani -- internetne povezave.

Alan Ralsky je takorekoč zaslužil milijone s svojim biz-om: pošiljanje milijarde neželjene elektronske pošte dnevno. [Članek si -- prosim lepo -- preberite. Morda dobite idejo za modifikacijo svoje sobe [>:D].]

Vprašanje pa je, kako mu bo T1 pomagal sedaj, ko so ga Zli in Jezni uporabniki pričeli prijavljat na vse mogoče spamerske sezname. Verjetno bolj malo -- se je pa odločil za tožbo teh spletnih neotesancev. TheRegister.

2 komentarja

Nedeljsko zatišje

Slo-Tech - Kot ponavadi, je nedelja čas, ko na spletu primanjkuje novic. Ker pa vas vseeno moramo nekako zaposliti, pridejo na vrsto vse zanimive novice, ki sicer ne bi bile objavljene. Je to slabo? Niti ne..

Verjetno vsi poznate Nitpickers, stran, kjer lahko najdete vse napake, ki se pojavljajo v filmih. Najboljše so seveda vse zanimivosti, ki jih filmarji pripišejo računalničarjem. Sedaj pa nekaj popolnoma drugega, bi rekli pri Monthy Phytonu. Podrobnega gledanja filmov se je lotila skupina navdušenih fizikov, ki s kalkutatorjem in ostrim očesom secirajo filme. Kako pa vas lahko Hollywood preseneti danes? Klik.

1 komentar