»

Na internet pricurljala izvorna koda Windows XP

Slo-Tech - Vse kaže, da je Microsoftu ušla izvorna koda Windows XP. Sprva se je povezava pojavila na 4chanu, sedaj pa se 42 GB velika datoteka valja tudi na različnih torrentih. Poleg Windows XP je notri še koda Windows 2000, NT 4, NT 3.5, Windows CE in nekaj druge kode. Obseg kode še ni potrjen, so pa raziskovalci našli že marsikaj zanimivega, denimo certifikate za NetMeeting. Ena izmed zanimivost je grafična tema Candy, ki je zelo podobna Applovemu vmesniku. Teme niso nikoli dokončali, saj je služila kot začasna rešitev pri sestavljanju mehanizma za menjanje tem. Windows XP je bil namreč prvi Microsoftov operacijski sistem, ki je omogočal res obsežno prilagajanje. Vse to kaže, da je arhiv zelo verjetno pristen. Microsoft ni bil posebej zgovoren. Dejali so, da incident preiskujejo, podrobnosti pa ne razkrivajo.

Microsoftova izvorna koda sicer ni nekaj doslej nevidenega. Poleg programa GSP (Government Security Program), ki daje 45 državam in mednarodnim organizacijam dostop do izvorne kode v...

22 komentarjev

Kako je Microsoft zakrpal program brez izvorne kode

Slo-Tech - Stari Equation Editor je eden najstarejših kosov programske opreme na večini računalnikov, ki poganjajo Microsoftov Office. Pregled datoteke EQNEDT32.EXE razkrije, da jo je Microsoft ustvaril leta 2000 in nazadnje popravil leta 2003. Program, ki ga je pred Microsoftovim prevzemom razvijal Design Science v letih 1990-2000, je kasneje zamenjalo povsem novo orodje za stavljenje enačb, a stari Equation Editor je ostal, da lahko odpiramo stare dokumente. In kot kaže, je Equation Editor tako zelo star, da je Microsoft založil (ali pa nima pravic, da bi popravljal) izvorno kodo.

V zadnjem paketu popravkov za Microsoftovo programsko opremo je tudi nova verzija Equation Editorja, ki pa jo je Microsoft popravil neposredno z urejanjem prevedene izvršljive (binary) datoteke, ugotavlja Mitja Kolšek iz 0patch Teama. To je precej neobičajen...

16 komentarjev

Microsoft odprl kodo starih MS-DOS-a in Worda

Microsoft - Izvorne kode Microsoftovih programov ni povsem nemogoče pridobiti, saj lahko veliki kupci, vladne inštitucije in nekateri drugi v zameno za podpis pogodbe o nerazkrivanju dobijo v roke vsaj dele izvorne kode programske opreme. Pred desetimi leti se je celo zgodilo, da so na internet ušli deli izvorne kode za Windows NT 4 in 2000, kar je zakrivilo podjetje Mainsoft. Vseeno pa velja, da je izvorno kodo Mirosoftovih programov bistveno teže videti kakor pri odprtokodnih programih. Microsoft je sedaj sporočil, da bo njihove najstarejše programe sedaj v celoti odprl.

Javnost je dobila vpogled v celotno izvorno kodo prvih verzij operacijskega sistema Microsoft MS-DOS in urejevalnika besedil Word. Gre za različici DOS 1.1 in...

29 komentarjev

Microsoft bo ruski tajni službi FSB omogočil dostop do izvorne kode Windows 7

ZDNet - Kot poročajo na ZDNetu, bo Microsoft ruski tajni službi FSB omogočil dostop do izvorne kodo Windows 7. Poleg tega so se v Redmondu odločili, da bodo Rusom omogočili še dostop do odprte kode Microsoft Windows Server 2008 R2, Microsoft Office 2010 in Microsoft SQL Server. Pravijo, da gre za komercialno odločitev, saj želijo pospešiti prodajo na ruskem tržišču. Omogočanje dostopa do odprte kode je sicer del Microsoftovega Government Security Program.

Nekateri strokovnjaki sicer opozarjajo, da to morda ni dobra ideja, saj bo na tak način ruska tajna služba lažje odkrila kakšno varnostno ranljivost, ki jo bo nato lahko zadržala zgolj zase in nato izkoristila. Dejstvo pa je, da je Microsoft dostop do izvorne kode svojih produktov že omogočil nekaterim zahodnim vladam in nekaterih državam članicam NATA. Poleg tega so nekatere države (npr. Rusija in Kitajska) v preteklosti večkrat postavile pod vprašaj varnost Microsoftovih produktov, zato Microsoft izbire pravzaprav nima.

Pa se le...

21 komentarjev

Microsoft bo podatke o ranljivostih delil z vladami

ZDNet - Microsoft je včeraj napovedal nov program, ki se za zdaj imenuje Omega. V njegovem sklopu bo obstajal tudi DISP (Defensive Information Sharing Program), ki bo vladam, sodelujočim v GSP (Government Security Program) in SCP (Security Cooperation Program), razkril podatke o varnostnih pomanjkljivostih in ranljivostih pred izdajo popravkov. Kot piše Microsoftov Steve Adegbite, bodo te informacije z vladami delili po izvedbi svojega preiskovalnega in popravljalnega cikla, tik preden bodo izdali popravek. Druga novost bo CIPP (Critical Infrastructure Partner Program), ki bo članom nudil detajlne informacije o varnostni politiki, strategijah in pristopih z namenom pomoči pri zagotavljanju varnosti kritične infrastrukture.

11 komentarjev

Pekel ni zmrznil

Ars Technica - Pekel ni zmrznil, ko je Microsoft na splet postavil izvorno kodo orodja Windows 7 USB/DVD. Spomnimo se geneze: sredi novembra je na spletu završalo, ko so ugotovili, da vsebuje ta program dele kode, ki je pod licenco GPL. To seveda pomeni, da lahko izide le v odprtokodnem modelu. Microsoft je tedaj nemudoma priznal napako in pojasnil, da je program zanje razvil podizvajalec, ki mu niso dovolj dobro gledali pod prste, ter obljubil, da bo orodje z vso kodo v najkrajšem času na voljo.

To se je te dni tudi zgodilo. Z wudt.codeplex.com lahko snamete poltretji megabajt veliko namestitveno datoteko (kar je zanimivo, ker je prvotna in pozneje umaknjena verzija obsegala zgolj slab megabajt) ali izvorno kodo. Večjih sprememb v programu ni, dodelali so le namestitveni postopek,...

6 komentarjev

Microsoft toži distributerja ukradene izvorne kode

Security Focus Online - Februarja tega leta je Microsoftu ušlo za okoli 200 MB izvorne kode operacijskih sistemov Windows NT in Windows 2000, ki se je naglo pojavila na P2P omrežjih širom sveta. Seveda so se pri Microsoftu takoj vrgli v iskanje izvora te izvorne kode in so tekom postopka ugotovili, da je koda prišla od njihovega partnerja Mainsofta, ki je razvijal Unix orodja za Windows. Vseeno pa način, kako je bila izvorna koda izdana ter kdo jo je izdal, ostaja skrivnost.

Pod neusmiljenim napadom Microsoftovih odvetnikov se je znašel William Genovese, ki ga obtužujejo ekonomskega vohunstva, ker je objavil to kodo na svoji spletni strani. In v čem je razlika med Williamom in večino ostalih ljudi, ki so prenesli datoteke na svoj računalnik? On je objavil datoteke z izvorno kodo na spleti strani in za njihov prenos zahteval dvajset dolarjev. Sam trdi, da je vse to naredil v šali, vendar pa se to enemu izmed preiskovalcev ni zdelo smešno.

William se brani z izjavo, da bi naj bila edina oseba, ki je vzela...

11 komentarjev

Microsoft bo delil izvorno kodo Offica 2003

Reuters - Microsoft je napovedal, da bo vladnim organizacijam ponudil vpogled v izvorno kodo programskega paketa Office 2003. Tako naj bi največji idelovalec programske opreme na svetu vlade prepričal v varnost svojih izdelkov. Pri tem gre za nadaljevanje Microsoftovega programa za varnost vlad, ki ga je začel s predstavitvijo kode operacijskega sistema Windows več kot 30-im vladam po svetu. K vpogledu kode Offica je zaenkrat pristopila Velika Britanija. Več o tem.

Na novico nas je napotil junior.

35 komentarjev

64-bitni Windows preloženi

X-Bit Labs -

Včeraj je Microsoft objavil, da bodo 64-bitni operacijski sistemi Windows izšli šele leta 2005. Razlog za preložitev je dodatno testiranje, pravijo. Windows Server 2003 SP1 lahko pričakujemo na začetku prihodnjega leta, Windows XP pa še nekoliko kasneje, čeprav je Microsoft na začetku zagotavljal, da bomo vse različice videli konec lanskega leta oz. v začetku letošnjega. Klik!

52 komentarjev

Bo tudi naša vlada imela Billyjevo odprto kodo?

Finance - Vlade bodo dobile vpogled v izvorno kodo, varnostno dokumentacijo in stik z Microsoftovimi programerji, pravijo. Glavna razloga naj bi bila -- po mnenju večine opazovalcev -- vedno hujša konkurenca operacijskega sistema Linux in omajano zaupanje v varnost Microsoftove programske opreme.

V začetku letošnjega leta je Microsoft objavil Government Security Program, s katerim bo vladam in vladnim organizacijam omogočil vpogled v izvorno kodo operacijskega sistema Windows. Vlade bodo lahko dobile izvorno kodo za Windows 2000, ME, prihajajoči Server 2003 in CE, vpogled v Microsoftovo varnostno dokumentacijo, možnost komuniciranja z Microsoftovimi programerji in izvajanja svojih testov na izvorni kodi. Podobne programe je Microsoft nekaterim velikim strankam, tako vladam kot podjetjem, omogočal že prej, vendar v bolj omejeni obliki. Doslej so se programu že priključili Rusija, Velika Britanija in NATO, z 20 državami pa se Microsoft še pogaja. Klik!...

5 komentarjev

Želite videti izvorno kodo Windows?

Australian IT -

Ste debelo pogledali? Da, izvorna koda Windows je ena najbolj varovanih skrivnosti sveta (no, ja), sedaj pa se kani zgoditi, da bomo dopoli vpogled vanjo. "Hum?" bi rekli pravi Štajerci.

Torej Avstralci so pod okriljem svojega vladnega zaščitnega programa ponudili šestdesetim organizacijam vpogled v izvorno kodo Windows XP, 2000, CE ter .Net. Microsoftov tiskovni predstavnik Alex Mercer je poudaril, da je program v osnovi brezplačen, a se morajo organizacije strinjati z vrsto določb in dogovorov, da dobijo izvorno kodo. Spoštovanje intelektualne lastnine, pač. NATO in Rusija sta dogovor že podpisala, ostali pa to nameravajo stori kmalu oz. z Microsoftovimi besedami, pogajanja so pri koncu. Originalna novica.

2 komentarja

Microsoft bo pokazal izvorno kodo Windows Indijcem?

The inquirer - Že pred časom se je indijska vlada odločila, da bo za edini uradni operacijski sistem vseh državnih ustanov sedaj uporabljala Linux. (Klik!) Microsoft se je seveda kmalu začel pogajati in poskušal pripraviti Indijo do tega, da bi vseeno uporabljala Windows. Cene -- ki je eden od glavnih argumentov, da so se Indijci odločili za Linux -- seveda ni bilo mogoče spremeniti do takšne mere, da bi se izenačila z Linuxom, zato so se Microsoftovci odločili, da ponudijo vpogled v izvorno kodo Windowsov izbranim vladnim osebam. Več podrobnosti lahko izveste na The Inquirerju, o novici pa je pisal tudi India Times.

19 komentarjev

Microsoft se zavzema za Palladium

InfoWorld - Po tem, ko so številni uporabniki po svetu skritizirali varnost operacijskih sistemov Windows in našli kupe varnostnih lukenj, so se Microsoftovci očitno odločili, da se bodo izboljševanja varnosti prihodnjih operacijskih sistemov Windows lotili na povsem drugačen način. Zavzeli so se za uveljavitev tako imenovanega projekta Palladium, ki zagovarja vgraditev posebnih varnostnih čipov v PC-je prihodnosti. Čip ki bi bil vgrajen v računalnik pa naj bi nato skrbel za varnost sistema in onemogočal dostope virusom ter drugim nevšečnostim do pomembnih podatkov. Po podatkih iz Infoworlda se je Microsoft že spustil v razgovore s podjetjema AMD in Intel glede izdelave teh čipov.
Palladium sicer na prvi pogled obeta, vendar pa je vprašanje kako ga bodo sprejeli drugi. Vseeno bi bilo namreč bolje, če bi Microsoft svoje prihodnje sisteme uspel narediti dovolj varne s klasičnim načinom - z dobrim pisanjem programske kode. ...

0 komentarjev

Cenzor Microsoftove kode znan

The Register - Kot že pisivši, je bil tožečim strankam proti Microsoftu (da, v ONI zadevi) odobren vpogled v programsko kodo operacijskega sistema Windows XP. Sedaj pa je znan še revizor, ki je Lee Hollaar, sicer profesor na univerzi v Utahu.

Slednji pa niti najmanj ni novo ime. Pod okriljem Caldere je namreč že imel vpogled v kodo izpod Microsoftovih programerjev... Tukaj pa je hakeljc: kot se spodobi, je takrat moral podpisati NDA oz. 'non-disclosure agreement' (pogodba, ki določene stvari označi za poslovne skrivnosti, če posplošim). Kaj to pomeni? To, da profesor prejšnjih izkušenj tokrat ne bo smel uporabiti. Absurd?

0 komentarjev

Izvorna koda Quake 2 objavljena!

Planet Quake - Morda že malce stara novica, vendar pa se bo med bralci Slo-techa zagotovo našel kdo, ki še ne ve, da se je Id končno usmilil tropov programerjev in jim ponudil celotno kodo nekdaj zelo popularne igre Quake 2. Vsi navdušenci, ki imate vsaj malo pojma o programiranju grafike, lahko kodo odslej brezskrbno spreminjate in vanjo vgrajujete nekatere novejše tehnologije, kot so npr. trueform. Kje dobiti izvorno kodo, pa izveste tukaj.

0 komentarjev

Slovenska e-vlada na Slashdotu

Slashdot - Tokrat izjemoma kopija celotne novice:

" In its October 20th issue the Economist reports from Ljubljana that 'Slovenia may be Europe's most Internetted government', including 'holding most of its cabinet meetings online'. There is some information at the Slovenian e-government site, in particular check out their detailed strategy for e-commerce in public administration."

Sam sicer mislim, da ni vse tako rožnato (da o fijasku z Microsoftovo rešitvijo za elektronsko obračunavanje DDVja za davčno upravo ne govorimo), ima pa naša e-vlada tudi nekaj dobrih lastnosti. Rekel bi edino da moramo bolj poslušati MID kot CVI, saj se MID bolj bori za odprte standarde (pa še open source podpirajo :)

8 komentarjev