»

DirectX 12 vendarle bo

Microsoft DirectX 12

PC World - Knjižnice DirectX so z nami že dve desetletji, a se je pred časom zdelo, da novih verzij počasi ne bo več. Kartic, ki docela izkoristijo DirectX 11, ni veliko, poleg tega pa je lani takle čas AMD-jev podpredsednik trdil, da DirectX 12 zagotovo ne bo nikdar izšel. Potem je še Microsoft nespretno izjavil, da se tehnologija DirectX ne razvija več. Zarečenega kruha se največ poje, in res bo DirectX 12 kmalu ti.

Microsoft ni odprl le kanala na Twitterju, ampak je na spletni strani uradno predstavitev napovedal za 20. marec. Platforma DirectX je torej še kako živa, pri novi verziji pa bodo kot partnerji sodelovali AMD, Intel, Nvidia in Qualcomm. Da se je toliko pompa okoli DirectX dvignilo prav zdaj, ni naključje,...

207 komentarjev

Bo Crysis 2 omejen le na DirectX 9?

Crysis 2 - New York zgolj v DirectX 9

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Že nekaj časa pred izidom Crysis 2 smo izvedeli, da bo igra izšla zgolj s podporo Microsoftovim knjižnicam DirectX 9. Temu so sledile neuradne napovedi, da naj bi pri Cryteku pripravljali popravek, s katerim bi v Crysis 2 vgradili podporo najnovejšim knjižnicam DirectX 11. To bi bilo edino smiselno, sploh glede na predhodnikov status osramočevalca še tako zmogljivih sistemov, kar so pri Cryteku dosegli tudi z uporabo DirectX 10. Popravek naj bi poleg popravljenega grafičnega pogona v Crysis 2 s seboj prinesel še obsežnejši nabor nastavitev (le-te so trenutno očitno izredno omejene, spet, sploh v primerjavi s prvim Crysisom), s katerimi bi bilo mogoče narediti prikaz igre še bolj fotorealističen, seveda ob podpori dovolj zmogljive strojne opreme. Na isti dan je...

71 komentarjev

R420 z 32-bitnimi Pixel Shaderji?

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs objavljajo napovedi, da naj bi ATI-jeve kartice od R420 podpirala 32-bitno natančnost Pixel Shaderjev. Trenutno vse z DirectX 9 združljive kartice podpirajo zgolj 24-bitno, kar je po Microsoftovih zahtevah za DirectX 9 dovolj, a nVidia že nekaj časa v karticah višjega cenovnega razreda uporablja 32-bitno. Implementacije 64-bitnih Pixel Shaderjev sicer niso ne potrdili ne zavrnili, so pa potrdili manjše težave oz. nevšečnosti z njimi. Klik!

1 komentar

Nov članek: DirectX 9.0 - Osvetljevanje

Slo-Tech - Slotechova baza člankov se redno dnevno (pardon, dvakrat tedensko) debeli. V sklopu strokovnih člankov s področja grafičnih tehnologij je Senitel s svojo serijo DirectX 9 oral svojevrstno ledino.

Tudi njegov tokratni izdelek je spisan v stilu ostalih: akoravno nekaterim laikom pravzaprav nerazumljiv, je nadobudnim programerjem in tistim, ki bi se na področju tovrstne grafike želeli preizkusiti, lahko izvrsten vir informacij o Microsoftovi knjižnjici.

Tokrat na sporedu: DirectX 9.0 - Osvetljevanje

11 komentarjev

Integriran DirectX 9 še letos

X-Bit Labs - Govorilo se je že o tem, da naj bi kanadsko podjetje ATi začelo izdelovati nabore za matične plošče. Sedaj pa je na dan prišla novica, da naj bi v teh naborih našli tudi prvo integrirano grafično kartico s podporo DirectX 9. To bo grafična kartica iz serije RV350 -- Radeon 9600 Pro. Integrirana bo v tako imenovan "južni most" in bo grajena v 0,13 mikronski tehnologiji. To bo prva integrirana grafikulja s podporo deveti verziji Microsoftovega DirectX-a. X-bit labs.

2 komentarja

Microsoft s HLSL

Slo-Tech - Microsoft bo ta konec tedna, na konferenci razvijalcev iger (GDC, Game Developer Conference) predstavil uporabo jezika HLSL, ki temelji na programskem jeziku C. HLSL, visokonivojski jezik za osenčevanje (High-Lever Shader Language) bo, vsaj tako izgleda, z integracijo v DirectX 9 neposredno konkuriral nVidiinem Cg, saj najbrž mali mehki noče, da bi se pozornost iz knjižnice DirectX preusmerila kam drugam. Microsoft bo na sejmu imel dva dni odprte delavnice za oblikovanje z uporabo HLSL. Visoko nivojski jeziki so v grafičnem svetu definitivno postali nuja. Vprašanje je le, komu bo uspelo svojo rešitev tako razširiti, da bo le-ta veljala za standardno. Klik!

6 komentarjev

Nov članek o DirectX 9!

Slo-Tech - Po dobrem mesecu predaha je na vrsti novo branje o prenovljenem skupku grafičnih knjižnic, DirectX 9 poimenovanem. Senitel, naš grafikmojster, se je spravil opisovati izboljšave, ki jih je Microsoft v DirectX 9 tudi vprogramiral. Vse o povpraševalnem mehanizmu, dinamičnem odmikanju oglišč ter možnosti prikazovanja porničev na eni sami teksturi! Klik!

14 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Po predstavitvah tehnologij Radeona 9700, katerega poganja ATIjev čip R300, se je Senitel odločil, da še on spiše svoje videnje paradnega konja kanadskega grafičnega giganta. Spisal je zelo poučen članek o tehnologijah, ki jih prinaša R300, o njegovih prednostih, slabostih ter implementaciji v Microsoftovi že deveti različici knjižnice DirectX. Branje obvezno!

7 komentarjev