»

Standard 802.11n potrjen

Reuters - Kot smo poročali poleti, je s septembrom standard 802.11n resnično dočakal končno verzijo. Nov standard za brezžični LAN, ki ga je ta teden potrdil IEEE, podpira hitrosti prenosa do 300 megabitov na sekundo, kar je šestkrat hitreje od dosedanjega 802.11g, in večji domet. Proizvajalci so seveda pograbili novost in že do sedaj, ko je bil standard v fazi osnutka (n draft), izdali kopico naprav s podporo zanj. Končna verzija se od nje ne razlikuje bistveno, tako da bodo že izdelane naprave v najslabšem primeru potrebovale le nadgradnjo firmwara za nemoteno delovanje. Vse specifikacije standarda bodo objavili sredi oktobra.

35 komentarjev

FreeSBIE 1.0

Slo-Tech - Vas je kdaj zamikalo, da bi preizkusili, kaj vse zmore FreeBSD, pa niste našli prave volje, da bi si vzeli čas zanj, oz. preuredili razdelkov na že tako vedno premajhnem disku? No, naši zahodni sosedje so pripravili FreeSBIE, nekaj podobnega Slo-Tech Linuxu, le da je zgrajeno okoli najnovejšega FreeBSD 5.2.1. Stran za dolvleko ok. 550 MB ISO slike CDja je tule, naznanilo pa lahko najdete na BSDforums.

3 komentarji

WiFi v vsak čip

Slashdot - O Intelovih naborih za prenosnike Centrino smo že pisali. Ena od njihovih dobrih lastnosti je tudi vgrajen WiFi, ki je del nabora čipovja. Sedaj se nam očitno nekaj podobnega obeta na področju namiznih računalnikov. Tako so pri Intelu sedaj predstavili svojo vizijo uvajanja WiFi v vsak dom. Del čipovja Grantsdale bo tudi WiFi čip. Da pa ne bo vse tako lepo, kot se sliši, omenimo še, da je to samo čip brez radijskega oddajnika. Slednjega bodo uporabniki morali še vedno dokupiti kot dodatno razširitveno kartico. Kupcem bo nabor na voljo enkrat v prvi polovici naslednjega leta.

Proizvajalci obstoječe opreme se sicer pritožujejo, da jim bo Intel s to potezo odvzel dobršen del trga, a po drugi strani priznavajo, da bo ta poteza pocenila uvajanje WiFi v domove in tudi poenostavila celoten proces.

Še bolj zanimiva pa je Intelova napoved, da nameravajo s časom vgraditi WiFi čip v njihove procesorje...

22 komentarjev

Wireless Networking 101 - Bodite Neožičeni

Wireless Networking 101 - Vas je že kdaj zamikalo, da bi postavili mrežo s sosedom, pa vam oče/mati ni pustil/pustila razbiti pol stene za mrežni kabel [>:D] ? Potem pa ste nekega lepega dne slišali za brezžični LAN (wireless LAN) in nikakor niste mogli najti načrta ali navodil kako to izdelati in izvesti pri vas doma? Prav za takšne ljudi je nastala tale stran. Na njej najdete veliko informacij, načrtov in navodil za uspešno postavitev brezžičnega omrežja. Zdaj pa hitro odklikajte tja!

0 komentarjev

eDimensional Wireless E-D Glasses

Overclocker's Club - Na Overclocker's Club so si ogledali novo zadevo, ki se imenuje eDimensional Wireless E-D Glasses, česar ne bomo niti poskušali prevesti v slovenščino. Marketing in imena pač. Kakorkoli že, gre za brezžična očala, ki naj bi vam v kombinaciji z ustreznim monitorjem in pravimi gonilniki pričarala resničen tridimenzionalni pogled pri igranju iger. Zadeva stane sto dolarjev in če ste pripraljeni žrtvovati dobrih petindvajset tisočakov za ugodje pri igrah, si očala le oglejte. Klik!

2 komentarja

Wireless internet po TV valovih

News.com -

FCC (Federal Communications Commission) potihoma razmišlja o odprtju valov -- ki so bili do sedaj sicer rezervirani le za televizijsko oddajanje -- za brezžične internet povezave. Pasovna širina, ki je nimajo zakupljene TV postaje, bi bila tako uporabljana za internetne ponudnike. FCC prepričuje TV postaje, da bi se usmerili tudi v internet televizijo. "Ne pričakujemo, da bo bitka lahka," je komentiral Alan Scrime, šef FCC pisarne za tehnologijo in inženiring, "ker so upravniki TV postaj zelo vplivni ... ne pričakujemo hitre zmage".

Wi-Fi produkti bodo obratovali med pasovi 2.4GHz in 5GHz, ki še niso zakupljeni. Analogna TV obratuje v 6Hz kanalu in FCC cilja na pasove med 54MHz do 72MHz, 76MHz do 88MHz, 174MHz do 216MHz ter 470MHz do 806MHz. Če jih bo to uspelo, bodo povečali uporabnost radijskih in televizijskih pasovnih širin. Tukaj!

0 komentarjev

Najcenejša modifikacija

Guru 3D - Vas je kdaj zamikalo, da bi predelali svoje ohišje in vanj vstavili kakšno neonko, potem pa ste se spomnili na ceno ter idejo v kali ovrgli? To od sedaj ni več problem. Na Guru3d so pripravili članek o tem, kako narediti najcenejšo predelavo ohišja. Mogoče vam bo celo všeč, kot zanimivost pa naj povem, da so za izvedbo predelave uporabili škatlo od pice. Klik!

0 komentarjev

Kako do mrežnih kablov

Xtreme Tek - Vsi vemo, da prodajalci opreme s svojim prodajanjem že-vnaprej-narejenih mrežnih kablov malo pretiravajo, saj zna cena narasti nad 5000 SIT, pa še dolžina ni točno taka, kakršno smo želeli imeti. Če pa pogledamo na zadevo iz druge plati, pa vidimo, da dva konektorja ter kabel točno enake dolžine stanejo znatno manj. Rešitev? Delanje lastnih mrežnih kablov, kajpak. Okej, potrebujemo kabel, dva konektorja, erm... Osem žičk v kablu? Kam katero? S čim dam konektor na kabel? Zakaj je vse tako zapleteno? Na Xtreme Tek prepričujejo, da delo niti ni tako težko. V članku nam opišejo, kako po pravilnem postopku narediti mrežni kabel, v katero režo vtakniti kateri kabel (za kar čimmanj interference) in tako dalje. Zanimivo branje...

4 komentarji

Arnes flešira

Slo-Tech - Naš najcenejši (heh) ponudnik dial-up interneta, Arnes, ima danes neke hude fleše, saj se nikakor nisem mogel prijaviti v njihovo omrežje. Nikakor. Potem probam čez alternativno ter ugotovim, da jim glavno stran odpira strašno počasi ter da so povezave skorajda mrtve. Jah, tudi najboljšim se dogaja...

2 komentarja

O Detonatorjih...

več strani - Ok, spet so na vrsti Nvidiini Detonator gonilniki. Tokrat jih omenjamo v povezavi z novim Tweaker Asylumovim člankom. Fantje so pljunili v roke in dejansko ustvarili pravo malo bazo detonator gonilnikov. Na enaki testni konfiguraciji so namreč pretestirali celo goro različnih Detonatorjev in moram priznati, da je to dejansko najpopolnejši članek te vrste, kar sem jih do zdaj videl. Res vredno ogleda .

Ko smo že pri Detonatorjih, pa omenimo še tudi to francosko stran. Na njej najdete zelo priročen programček z imenom NV Cleaner. Stvarca iz sistema temeljito odstrani vse ostanke, ki so se vam po vsej verjetnosti nabrali po 50 inštalacijah vedno novih Detonatorjev. Sicer programčka sam nisem preizkusil, toda odzivi uporabnikov so kar pozitivni...

5 komentarjev