»

Vodno hlajeni superračunalniki

TG Daily - IBM se zaveda, da v današnjih dneh ne more več gledati le na hitrost in zmogljivost, temveč tudi na porabo svojih superračunalnikov. Več kot 50 % emisij ogljikovega dioksida pride od hlajenja strežniških prostorov, zato so se povezali s švicarskim državnim inštitutom za tehnologijo in razvili novo linijo superračunalnikov, Aquasar. Z njim ciljajo na 85 % zmanjšan izpust ogljikovega dioksida, s čimer bi letno izpust zmanjšali za do 30 ton.

Superračunalnik bosta sestavljala dva vodno hlajena BladeCenter strežnika, z odpadno toploto pa bodo ogrevali stavbe inštituta, kjer bo nameščen prvi sistem. Sam superračunalnik ima zaprt vodni tokokrog z 10 litri prostornine in pretokom pol litra na sekundo, segreta voda pa se bo ohlajevala v toplotnem izmenjevalniku, od koder se bo prenesla na inštitutovo ogrevalno napeljavo in obenem pod črto zmanjšala energetsko porabo za do 40 %.

24 komentarjev

Test tipkovnic

PC Stats - Tipkovnica je ponavadi najbolj pozabljeni del računalnika (poleg disketnika, najbrž). Ponavadi se nanjo spomnimo, ko nas boli zapestje ali pa prsti.

Da je prava tipkovnica za pravega računalničarja pomembna, se zavedajo tudi na Pc Stats, kjer so se lotili testa treh tipkovnic, namenjenih predvsem zahtevnejšim uporabikom, ki rabijo več kot 104 tipk. Tako so jim v roke prišli trije primerki, vsak s svojimi pomanjkljivostmi in prednostmi.
Če ne zaradi drugega, članek se splača pogledati zaradi samega designa dveh testiranih modelov.

4 komentarji

RAMBUS izgublja

EBN - Kaj naj rečem o podjetju, ki na trgu neslavno propade, nato pa za zadovoljitev toži prav vse proizvajalce po vrsti, češ da so kršili njegove patente? Karkoli bi rekel, bi strogo kršilo moralna pravila naše strani, zato ostanimo samo na reku: "Bes jih plentaj". Resno. Njihov neprofesionalni arogantni odnos jih bo pripeljal samo do ene stvari - propada. Tega se zavedajo tudi v ZDA, saj je okrožni sodnik Robert Payne ovrgel prav vse tožbe RAMBUSA proti podjetju Infineon, razen treh, v isti sapi pa izjavil, da Infineona itak ne bi obtožil kakršnihkoli zlih dejanj. RAMBUS je spet pogorel v celi črti. Živel ameriški sodni sistem ! Klik!

5 komentarjev

Da ne pozabim...

Jaz - Danes smo končno zamenjali pomnilnik v našem strežniku. Po novem ga je celih 512 MB. Vsi se radujemo, držimo za roke in molimo "onemu tam zgoraj", da bo strežnik še naprej stabilen. Zahvalil bi se pa jetiju, niggerbobu, DRSergioDJ-ju ter DoBri-ju, saj so dotični osebki dobrosrčno prispevali za nakup 256 MB pomnilnika. Vsakemu brhko mladenko ter liter rujnega.

Aha, še to: Po vzpostavitvi delovanja naše strani se je nek Gnoj™ spravil nad naš ubogi forum. V celi uri je dodal okoli 600 novih tem po vseh oddelkih foruma. Uboga žival se pač ni zavedala, da se posledice lahko odpravi trenutno. Na žalost smo dva Gnoja™ imeli samo nekaj sekund (do popolne dekompostacije dotičnega osebka, ki je vključevala pospravljanje za njim z buldožerjem (beri: brisanje vsega kakorkoli povezanega z njim)). Verjetno se tudi ni zavedala, da se po pravilih, ki veljajo v Sloveniji tako dejanje lahko razglasi za "napad na integriteto strežnika" in se ga kot takega neformalno tudi preganja. Torej... osebek......

23 komentarjev

Odstranjujte zaščito!

vir: HardOCP
HardOCP - V Forumu sem že kar nekajkrat zasledil povpraševanja o nenormalno visokih temperaturah procesorjev, nakar se je izkazalo, da dotični osebek ni odstranil zaščitne folije čez termalno pasto. Na srečo pri nas še nismo imeli slučaja uničenega procesorja zaradi tega, toda to sliko prilagam kot opozorilo. Vedno pred namestitvijo bilokakšnega hladilnika preverite, ali je čez termalno pasto nameščena kaka zaščitna snov. Če ne, se lahko stvari končajo tragično...

2 komentarja

Damn!

Jaz - Kot ste verjetno vsi opazili, je Slo-Tech bil nedostopen od včeraj pozno zvečer pa do par minut nazaj. Na srečo ni bilo nič narobe z našim strežnikom ali Telemachom, temveč je neaktivnost posledica božičnega darila neznancev celotni Sloveniji. Včeraj je namreč cela Slovenija bila tarča velikega DoS napadain med drugim je podlegel tudi naš strežnik. Upajmo, da se kaj takega ne bo več ponovilo [:\\].

11 komentarjev

O cenah RAMa

Jaz - Po e-mailu sem prejel nekaj informacij v zvezi s cenami RAMa v prihodnje. Zavedajte se, da takim podatkom nikoli ni 100% za verjeti, toda baje je info zanesljiv. Torej, po novem letu naj bi se cene pomnilnika pri nas še dodatno znižale in to ne za malo! 128MB moduli naj bi se prodajali tudi po cenah okoli 15.000 SIT, 64MB moduli pa naj bi kar izginili iz prodaje. No, bomo videli koliko od tega je res, vi pa le pazite pri nakupih!

5 komentarjev