»

Windows 7 ubija baterije

Kako dolgo bo prenosnik še prenosen?

vir: engadget
engadget - V Redmondu so, po mnogih pritožbah uporabnikov, končno sprožili preiskavo o zmanjševanju življenjske dobe baterij v prenosnikih, ki uporabljajo operacijski sistem Windows 7. Le-ta ima namreč težave s pravilnim zaznavanjem nekaterih tipov baterij, kar povzroči napačne podatke o napolnjenosti oz. celo zdravju baterije. Uporabniki posledično pogosto dobijo opozorilo, da se bateriji izteka življenjska doba in da bi bila zamenjava priporočljiva. A opozorila je enostavno ignorirati, medtem ko so poročila o trajnem vplivu na baterije mnogo bolj resna. Po poročilih enega izmed uporabnikov HP-jevega prenosnika 6810b je le-ta v Windows XP imel dve uri avtonomije, ki se je več kot razpolovila na 45 minut s prehodom na Windows...

86 komentarjev

MacBook Air

MacRumors.com - Na letnem januarskem MacWorldu je Steve Jobs danes naznanil najnovejši ultra lahki prenosnik MacBook Air.

Pri debelini med 1,9 in 0,4 cm, teži 1,36 kg in 13,3-palčnem LCD zaslonu z osvetlitvijo LED ga lahko dobesedno spravimo v kuverto. Prenosnik je brez interne optične enote, seveda pa ima množico brezžičnih modulov. Naprava ima tudi multitouch trackpad, s katerim je mogoče izvajati poteze z več prsti naenkrat, pri čemer združljive aplikacije temu primerno odreagirajo. Za podatke skrbi 80 GB 1,8-palčni trdi disk, ki ga je mogoče zamenjati za 64-gigabajten solid state drive, ki še dodatno pohitri dostop do podatkov in izboljša življenjsko dobo baterije (privzeta znaša 5 ur). Del osnovne opreme je tudi 2 GB...

271 komentarjev

Amazon Kindle

engadget - Danes je direktor Amazon.com - Jeff Bezos, uradno najavil njihov najnovejši podvig v svet e-papirja, poimenovan Amazon Kindle. Štiristo dolarjev vredna napravica ima šest inčni E-Ink zaslon, EV-DO (brezžični mobilni internet) in možnost nakupa e-knjig preko Amazona. Žal nima osvetlitve zaslona. Obljubljena življenjska doba baterije je 30 ur, pri čemer obljubljajo da se bo napolnila v dveh urah. Knjige nameravajo prodajati po 9,99 dolarjev, uporabniki pa se lahko...

54 komentarjev

Iztisnite več iz baterij

Adrian's Rojak Pot -

Na Loncu Adrijana Rojaka so dopolnili vodič o podaljševanju življenjske dobe baterij. Sestavili so pravo malo beštijo (akumulator) iz navadnih baterij, ki je sposobna napajati več energijsko nepožrešnih naprav, še posebej dlančnike s potratnimi barvnimi zasloni. Zadevca na žalost ni lahko prenosljiva, saj dlančniku doda slab kilogram mase.

Če imate kakšen dlančnik (predvsem Pocket PC) in bi želeli baterijam dodali nekaj življenjske dobe, klik!

0 komentarjev

Nuklearne baterije

New Scientist - Zadnje čase je povpraševanje po trajnih baterijah kar precejšnje, kar sploh ni zelo čudno. Ena zanimiva alternativa so baterije, temelječe na radioaktivnem beta razpadu izotopa niklja 63. Taka baterija daje približno milivat na kubični milimeter kakšno stoletje dolgo. Kocka z robom 10 metrov bi torej krila trenutne slovenske potrebe. Radioaktivnost pri tem je zanemarljiva, zato je to dober pogon nanorobotov. Klik ter klik!

18 komentarjev

MS, ARM: Trije majhni sloni so se pozabavali...

The Register - Skupinici velikih in močnih, ki z Microsoftom pod pazduho (ali obratno) kujejo vedno priljubljenejšo alternativo Palmovim dlančnikom, ŽePCnike™, so se pridružili še trije.

Na srečanju vodilnih vseh sodelujočih v Redmondu, so bili najavljeni novi kolegialci: STMicroelectronics, Motorola in NeoMagic.

Kaj pa so z novimi partnerji pridobili? Sodeč po sporočilu za javnost, predvsem podaljšano življenjska dobo baterij (Hura!), brezžične komunikacije ter povečanje hitrosti. Klik!

0 komentarjev

Baterija na papirju

New Scientist - Izraelsko podjetje Paper Power je razvilo novo obliko baterij. Možno naj bi bilo to baterijo "natisniti" na papir, saj je debelina troslojne baterije le 0,5 mm. Cena za en kvadratni centimeter, ki je zmožen dovajati napetost 1,5V in ima kapaciteto 3 mAh, je le nekaj tolarjev. Najprej naj bi bile te baterije uporabljene na raznih propagandnih letakih, kjer naj bi napajale majhne LED diode, kasneje pa še marsikje drugje. Klik!

5 komentarjev

Dlančniki z igricami

Slo-Tech - Naslednjo novico nam je poslal MorpheusX:

Kot nekateri veste, se namerava Sega umakniti iz igričarske hardware scene in se osredotočiti na izdelovanje iger. Tu sem zasledil informacijo, da se Sega namerava povezati s Synovial Inc. s pomočjo katerega bo izdelovala igre za popularne dlančnike in njihove operacijske sisteme. Sega tako namerava klasike, kot so Sonic The Hedgehog prenesti na dlančnike. Po zgodbi sodeč, naj bi bila prva skupna igra firm imenovana Virtual Game Gear, ki naj bi delovala na Pocket PC-jih kot je Compaq-ov iPAQ.

1 komentar