»

Uradno: Mojang Microsoftu za poltretjo milijardo

Slo-Tech - Potrdile so se govorice iz preteklega tedna, da Microsoft kupuje švedsko podjetje Mojang, ki je znano po svoji igri Minecraft. Zanj bodo odšteli 2,5 milijarde dolarjev, kar je celo malo več od zgornje meje v napovedih, transakcija pa bo zaključena proti koncu leta. Po pričakovanjih bo Mojang postal del Microsoftove divizije za igre.

Minecraft je za Microsoftovo konzolo Xbox 360 že na voljo in v zadnjih dveh letih so ljudje v njej prebili dve milijardi ur, ocenjujejo. Microsoftov izvršni direktor Satya Nadella poudarja, da so igre še vedno ena izmed glavnih aktivnostih, ki sega od računalnikov in konzol do tabličnih računalnikov in pametnih telefonov. Minecraft pa je več kot igra, saj gre za platformo odprtega sveta, ki jo sestavlja živahna skupnost, kar...

46 komentarjev

Voltage Pictures toži pet tisoč uporabnikov torrentov

TG Daily - Producenti filma Bombna misija (izvirni naslov Hurt Locker) Voltage Pictures so na sodišču v Washingtonu vložili tožbo zoper 5000 uporabnikov BitTorrenta, ki so si film pred izidom ilegalno prenesli s spleta. Za zdaj producenti nimajo imen kršiteljev, le njihove IP-naslove, a bodo od ponudnikov dostopa do interneta še ta teden zahtevali razkritje imen. Če jim bo sodišče ugodilo, bodo kršiteljem lahko poslali pisma, v katerih jim bodo ponudili poravnavo s plačilom 1500 dolarjev kazni, v nasprotnem primeru jih bodo tožili. Filma Bombna misija je na splet ušel pol leta pred uradnim ameriškim izidom, kar je po mnenju producentske hiše razlog za slab uspeh v kinematografih, kjer je film zaslužil le 17 milijonov dolarjev.

80 komentarjev

Microsoft kupuje varnost

Slo-Tech - Matt Miller aka Skape, eden izmed razvijalcev aplikacij Metasploit Framework in WehnTrust ter avtor številnih naprednih člankov s področja varnosti Windows sistemov je pristal v Redmondu. Vsekakor bo v eminenti družbi, saj so bili pred njim asimilirani že, Crispin Cowan linux security guru in avtor aplikacije AppArmor, ter ruski heker EP_X0FF, eminenca na svetovni Windows rootkit sceni in avtor orodja Rootkit Unhooker.

So long Skape, and thanx for all shellcodes.

63 komentarjev

Kiberpipin program v tem tednu

O'Reilly Web 2.0 Expo

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden je program v Kiberpipi v znamenju Web 2.0. V torek Pipinem odprtem terminu bo Domen Savič, ki je nedavno prestopil v oglaševalske vode, o spletnih skupnostih in spletu 2.0 pa predava že več let, predstavil oglaševanje 2.0. Kakšne spremembe so se zgodile na področju spletnega oglaševanja, kako dobro so podjetja v Sloveniji pripravljena na novo dobo spletnega oglaševanja in kaj se lahko naučimo iz tujine?

Na Spletnih uricah v sredo pa bo Jure čuhalev predstavil pomembnejše novosti konference O'Reilly Web 2.0 Expo, ki je ena največjih konferenc na področju spletnih tehnologij. Kot se za takšen dogodek spodobi, je bila tudi letos predstavljena vrsta novosti. Najbolj odmevni med njimi sta bila Microsoftov odgovor na splet: LiveMesh in Yahoo Search Monkey - semantični splet v vašem iskalniku.
Vabljeni!

0 komentarjev

Macromedia MX 2004: na voljo!

Macromedia - Bodimo subjektivni: paket mojih najljubših programov za izdelavo spletnih strani, MX 2004, je uradno izšel. Na spletni strani Macromedie so na voljo poskusne verzije, ki pa tokrat v stilu Windowsev XP zahtevajo aktivacijo (še danes, jutri, morda tudi pojutrišnjem ...). Ta pri Macromediinem programju sicer ni popolnoma nova, saj jo je uvedel že Contribute, vendar se bo tokrat z njo prvič srečalo večje število negodovalnikov.

Splošni vtisi seveda variirajo -- kot vedno. Če nadaljujem s subjektivizmom, me najbolj moti morda pretiran premik k "uporabniški prijaznosti", zaradi katere je marsikakšna funkcija sicer še vedno na voljo, vendar klik ali dva dlje, kakor smo navajeni. Namig vsem, ki so jim ZliProgramerji™ pohabili/premaknili ljube funkcije, pa je preprost: posezite po navodilih za uporabo ter še posebej poglavju Extending ... [0:)].

Žal pa se mi je zadnjič pri napovedi nove družine v novico nehote prisolila nesramna laž. Agronomi tokrat vseeno niste bili v prednosti -- če...

4 komentarji

Macromedia MX 2004

Dreamweaver MX 2004: izboljšano urejanje in prikaz CSS elementov

vir: Macromedia
Macromedia - Macromedia je najavila nadaljevanje serije razvoju internetnih aplikacij namenjenih izdelkov MX. Z oznako MX 2004 se bo najprej kitil 'standarden' nabor, torej programi Fireworks (namenjen pripravi slikovnega gradiva za splet), Dreamweaver (postavitev in prelom spletnih strani), Flash (namenjen izdelavi koristnih multimedijsko opremljenih interaktivnih strani, zlorabljen za izdelavo...

5 komentarjev

Apache Geronimo

vir: Apache
Apache - Razvijalcem dobro znan projekt Apache, v okviru katerega lahko najdemo veliko odličnih odprto-kodnih produktov, je najavil začetek razvoja aplikacijskega J2EE strežnika pod kodnim imenom Geronimo. Strežnik bo najbrž referenčna implementacija za vse razvijalce v Javi, ki se ukvarjajo s tehnologijami kot so na primer EJB, JMX, clustering ali fail-over, podobno kot je že nekaj časa odlični Tomcat za Servlet-e in JSP-je. Natančneje o Geronimu tukaj.

0 komentarjev

Microsoft kupuje Macromedio?

Slo-Tech - Na spletu se je začelo šušljati, da naj bi Microsoft kupoval podjetje Macromedia. Le-ta je zanimiva predvsem zaradi grafičnih programov in ponudbe na področju spletnih tehnologij. V ozadju prevzema je Microsoftov vnovični "teroristični" napad na Sun, saj je Macromedia z izdelki MX postala eden ključnih ponudnikov tehnologije J2EE, ki bi jo Billy gotovo rad nadomestil z arhitekturo .NET. Ker pa sta Microsoft in Sun trenutno na sodišču ravno zaradi afere z Javo, se utegne zgoditi, da bo sodišče Microsoftu prekrižalo načrte. Klik!

8 komentarjev

Java, Sun in Microsoft niso najboljši par

The inquirer - Java je kar zanimiv programski jezik, s katerim se da narediti čuda stvari. Vendar se je Microsoft kljub vsesplošni zanimivosti tega programskega jezika odločil, da v svoje težko pričakovanje Windows XP ne bo vgradil podpore javi. Seveda pa to ne pomeni, da jave pod WinXP nikakor ne bomo mogli uporabljati. Da bo java delovala, bomo morali iz interneta potegniti poseben plug in ali pa upati, da Microsoft in Sun skleneta kompromis. Gotovo se bo kdo vprašal, kaj je pripeljalo do te odločitve. Vzrokov za to je veliko, vendar nekaterih gotovo ne bomo nikoli izvedeli. Mogoče se je Microsoft naveličal stalnega tožarjenja s Sun-om glede jave. Kdo ve ...

3 komentarji

Starr in Microsoft

Newsfactor - Ken Starr, ki ga vsi zelo dobro poznamo iz preiskav o Billu Clintonu ter Monici Lewinsky, bo igral ključno vlogo v protimonopolni preiskavi proti Microsoftu.
Ken Starr, ki je že pripravljal podlago za ločitev Microsofta na več pravno ločenih enot, je javno opozoril Bushevo vlado, naj se ne poravna z Microsoftom. Starr je tudi povedal v intervjuju, da Microsoft uživa dejanski monopol na področju operacijskih sistemov in to tudi izkorišča. To je bilo tudi zelo očitno v primeru Netscape-a, ki je bil Microsoftova velika konkurenca na področju spletnih brkljalnikov.

Več o tem pa lahko preberete tukaj.

8 komentarjev

Vodno hlajenje

Guru 3D - Vse bolj in bolj popularno postaja zadnje čase - navsezadnje nas je tudi kar precej Slovencev, ki hladimo svoje mlinčke z vodo. Tukaj si alhko ogledate še en tak projekt, ki je zanimiv predvsem zaradi dejstva, da je tip dal rezervoar in radiator v posebno ohišje, ki ga je še dodatno zvočno izoliral. Zanimiva in najbrž tudi uporabna ideja. Bo treba preizkusit, glede na to, da imam sedaj kar precej hrupno vse skupaj.

5 komentarjev