»

ARM dobil simultano večnitenje

Slo-Tech - ARM je predstavil novi procesor Cortex A65AE, ki je prvi procesor tega proizvajalca s podporo simultanemu večnitenju. Novinca bržkone ne bomo videli v namiznih računalnikih, saj je namenjen avtomobilskemu svetu - poganjal bo avtonomna vozila in razvedrilne sisteme. ARM pa žal ni razkril podrobnih specifikacij ali hitrosti.

Doslej se je ARM vztrajno izogibal večnitenju (HyperThreading), kot sta ga poznala AMD in Intel. Namesto tega se je raje odločal za kombinacijo hitrih in počasnih jeder (big.LITTLE). Čeprav je ARM prvikrat resno omenjal večnitenje že leta 2010 in ga odtlej celo nekajkrat dodal v načrte, je na koncu vedno prevladala odločitev, da ga ne potrebuje. Logika je bila preprosta: mobilne naprave ga ne potrebujejo, hkrati pa požre preveč energije....

14 komentarjev

HyperThreading 2

The Register - Da, Intelov naslednji procesor, kodno imenovan Prescott, naj bi vseboval HyperThreading 2. Vsaj tako pravi Juergen Thiel, direktor evropskega dela. Zadeva naj bi na enem čipu vsebovala celo več kot dva virutalna dela oziroma procesorja in naj bi izšel nekje v četrti četrtini tega leta. Izdelan bo v 90nm tehnologiji in bo deloval pri 800MHz zunanje ter več kot 3.4GHz prave hitrosti.

Prav tako zanikajo izdelavo 64-bitnega procesorja, ki bi konkuriral AMDju, kar napoveduje da Yamhill morda vseeno ne bo 64-biten. Bomo videli. Nemško in angleško.

4 komentarji

HyperThreading gor, HyperThreading dol

The inquirer - Intel je zopet povzročil velik dvig prahu okrog njihove HyperThreading (HT) tehnologije. Po poročanju The Inquierja naj bi majhna modifikacija procesorja (prestavitev enega pina) zadoščala, da le-ta ne bo prepoznan kot HT-compliant in tako posledično čipovje ne bo vklopilo podporo HT. Zakaj bi kdorkoli počel kaj takega? Da, v ozadju je ponovno denar. Intel upa, da si bo s takšnim izsiljevanjem pridobil dodatnih deset dolarjev z vsakim prodanim čipovjem, če bo lastnik želel uporabiti prednosti HT. Da ne omenjamo, da boste za uporabo HT potrebovali novo ploščo. Fej in fuj!

6 komentarjev

Vse o večnitenju

Tom's Hardware - HyperThreading oz. večnitenje je najnovejša tehnologija, ki jo je v svojih novih Pentiumih 4 uporabil procesorski gigant Intel. Prav o njej so pisali na Tom's Hardware. Njena prednost je predvsem hitrost, saj je princip HyperThreadinga podoben dvoprocesorskim sistemom. Za enkrat je v trgovinah s podporo večnitenju na voljo le 3.06 GHz inačica Pentiuma 4, ki s pomočjo te tehnologije dosega izjemne rezultate. V članku boste izvedeli vse prednosti in slabosti večnitenja, zato hitro k branju.

6 komentarjev

HyperThreading tudi na VIA ploščah?

več strani - HyperThreading (HT) je Intelova nova tehnologija, o kateri smo že mnogo poročali, omogoča pa, da procesor teoretično izvaja dva ukaza na enkrat. S tem naj bil procesor optimalno izkoriščen, saj delujejo tudi tranzistorji, ki pri trenutni operaciji niso potrebni. Na žalost pa je HyperThreading doslej deloval le na novih Intelovih čipovjih. Zakaj preteklik?

Hja, stvari se očitno spreminjajo, saj so na spletni strani InpactHardware preizkusili delovanje Penituma4 3.06 GHz na plošči z Viinim naborom P4X400 in presenečeno ugotovili, da procesor deluje v HT načinu. Ali to pomeni, da bodo odslej tudi vse plošče na omenjenem naboru podpirale HT? Preveden klik!
...

5 komentarjev

HyperThreading

Tom's Hardware - Tehnologijo z imenom HyperThreading HT so "iznašli" pri podjetju Intel, na njej pa sloni najnovejši Pentium4, ki tiktaka s kar 3.06GHz. O tej tehnologiji so tokrat govorili na Tom's Hardware, kjer so spisali zanimiv članek. V tem, dokaj kratkem članku boste izvedeli vse, kar morate vedeti o tej novosti. Če imate na vašem bančnem računu nekaj 100 tisočakov odveč, o nakupu 3.06GHz procesorja resno razmislite. Klik!

2 komentarja

Nove miške pri M$-ju

Microsoft - Za vse ki imamo radi modro barvo in za tiste s prenosniki so pri Microsoftu izdali 3 nove mišake, Optical Mouse Blue, Wireless Optical Mouse Blue ter Notebook Optical Mouse. Za neučakance so slikice tukaj: 1,2, 3, teste (čisto nič niso podkupljeni! [:D] ) pa dobite na uradni strani. Z opisovanjem ne bom izgubljal besed, ker revolucionarnih novosti ni, (razen seveda megastično-bombastičnega izgleda). Hitro k branju!

3 komentarji

Intel v Q3 z novimi Pentiumi4

The inquirer - Vojna za prevlado na tržišču procesorjev je očitno zopet v polnem razmahu. Medtem ko AMD počasi osvaja izgubljeno s svojimi izboljšanimi Athloni, bo Intel poizkušal pridobiti nove kupce s še hitrejšimi procesorji Pentium4. V tej četrtini bomo namreč ugledali kar tri nove Pentiume4 in enega Celerona. Cene so naslednje in veljajo za nakupe po 1000 kosov:
  • Pentium4 2.8 GHz - $637

  • Pentium4 2.66GHz/2.6GHz - $562

  • Pentium4 2.53GHz/2.5GHz - $433

  • Pentium 4 "Celeron" 1.9GHz - $138

Tisto pravo pa naj bi nas čakalo v četrti četrtini tega leta, ko bo Intel splavil Pentiume4 s frekvenco 3 GHz.

0 komentarjev