»

VapoChill XE "Xtreme Edition"

HardOCP - Ekstremno navijanje je želja prenekaterega računalniškega nadebudneža in k takemu navijanju spada tudi ekstremno hlajenje. Vodno hlajenje zagotavlja veliko več, kot nam lahko ponudu zračno hlajenje, korak pred vsemi pa je podjetje Asete s svojimi proizvodi VapoChill, ki delujejo na tehnologiji, na kateri deluje vaš domači hladilnik ali skrinja. Podjetje je zaslovelo s prvim VapoChill proizvodom leta 1999 in od takrat se njihovi produkti iz leta v leto samo še izboljšujejo.

VapoChill XE, katerega so stestirali na HardOCP je po zunanjosti enak prejšnim modelom, v notranjosti...

6 komentarjev

Naspidirana Pentiuma4

Nameščanje VapoChill

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware -

Na Tom's Hardware so si privoščili še eno overclockersko popotovanje. Tokrat so imeli na testu dva Penituma4, ki sta potrpežljivo čakala, saj nista vedela, kaj ju še čaka -- navijanje do njunih skrajnih mejá, kajpa. Model z osnovno frekvenco 2,26 GHz je svojo poslušnost odpovedal pri 800 MHz FSB, kar je prineslo kar 3,4 GHz hitrost. Zmogljivejši bratec, ki v osnovi tiktaka pri pri 3,06 GHz so uporabili le kot referenco, zategadelj so ga takisto navili le na 3,4 GHz. In da, na Tom's Hardware niso čarovniki; za takšen podvig so pač morali uporabiti VapoChill hlajenje. Klik!

7 komentarjev

Scoolirajte se

Overclockers.com - Na Overclockers so spisali zanimiv članek, ki na kratko predstavi šest različnih tipov hlajenja, med katerimi je tudi najizkušenejšim navijačem bržčas vsaj nekaj slabše nepoznanih. Ste že slišali za (pustimo prevod strokovnjakom) t.i. Vortex Tubes, s katerimi je moč zračno hladiti tudi do -50 °C brez premičnih delov (razen kompresorja, seveda). Branje tega članka je tako več kot priporočljivo.

Da pa ne bomo filozofirali samo o teoriji, še povezava na članek entuziasta, ki je zgoraj omenjen tip hlajenja udejanil tudi v praksi.

2 komentarja

Ohišje

več strani - Ohišje je za nekatere eden izmed najbolj pomembnih delov računala, saj ga lahko z malo dela in domišljije spremenimo v pravo umetniško delo, ali pa naredimo iz njega vetrni tunel, ki hladi procesor. Nekatera ohišja pa imajo ventilatorje že industrijsko vgrajene. Enega izmed takih so si ogledali v Klubu kanadskih overclockerjev™. Izdelal ga je gigant Antec in seveda so vetrniki™ prav tako Antecovi (doh!). Srebrna barva pa mu daje prav lep izgled, na sprednji strani pa boste našli USB in Firewire vtiče, zato se vam ne bo treba plaziti za računalo vsakič ko boste hoteli priklopiti digitalni fotoaparat. Tukaj.

Za nadzor vseh teh ventilatorjev lahko uporabite tudi Vantec Fan Controllers , ki so ga testirali na System Cooling.

2 komentarja

Hlajenje s spremembo faze

Overclockers.com - Na Overclockers.com so sestavili obširen članek o hlajenju s spremebo faze (enak princip kot pri zamrzovalnikih in podobnih napravah). Kratki predstavitvi fizikalnega ozadja takšnega hlajenja sledi zelo natančen vodič za izdelavo tovrstnega sistema. Tako izvemo kaj vse potrebujemo, kje in kako do potrebnega priti ter kako vse skupaj sestaviti, napolniti in preizkusiti. Tudi če se vam takšno hlajenje zdi preveč ekstremno, je članek nadvse priporočljivo prebrati.

0 komentarjev

SETI članek

Digital Explosion - Kaj je SETI, najbrž že veste. Gotovo pa ne veste, da običajna grafična različica tega programa, ki jo ima nameščeno večina vas bralcev, ni ravno idealna, če bi se radi nekoč povzpeli visoko na katerikoli SETI lestvici. Najbrž že veste, da obstaja tudi tekstovna različica, ki bistveno pohitri računanje, vendar pa boste gotovo dosegli še bolje rezultate z orodji, o katerih si lahko več preberete v tem članku. Gre namreč za posebnega tekstovnega odjemalca in za precej uporabno orodje, ki bo prišlo prav predvsem tistim, ki niso noč in dan povezani v internet. Omogoča namreč to, da si iz osrednjega SETI strežnika potegnete poljubno število paketkov, nakar jih program računa toliko časa, dokler niso paketki preračunani in vas nato opozori, da je čas, da pošljete rezultate. Poleg opisov teh dveh dodatkov pa boste našli še nekaj nakladanja o zgodovini tega programa in nekaj nasvetov za boljše računanje....

3 komentarji