»

Zopet navijanje TBreda

Overclockers Australia - Da so 0.13 mikronski Athloni, ki jih nekateri imenujejo kar TBread praktično pred vrati, priča kar nekaj člankov, ki se ukvarjajo z navijanjem tega obetavnega procesorja. Enega izmed teh člankov si lahko preberete na tej strani. Tip se je spravil na inženirski primerek TBreda 1900 (1600 MHz) in ga uspel naviti na neverjetnih 2100 in še nekaj MHz. Sicer ni odveč poudariti, da se je navijanja lotil z odličnim Vapochillovim hlajenjem, vendar pa gre vseeno za dober rezultat, do katerega je prišel tudi z dvigom voltaže iz 1.6 na 2.1 V.
Vse skupaj da vedeti, da bo TBred odličen procesor, ki bo najbrž zopet osvojil srca številnih navijalcev, ki so zaradi omejitev Palominov že začeli prestopati med lastnike Intelovih 0.13 mikronskih Pentiumov4.

10 komentarjev

Več novic o T-bredu

X-Bit Labs - Če ste se začeli že sliniti ob pogledu na domnevni T-bred z oznako 2800+, ki ga je AMD razkazoval na CeBitu in se neizmerno veseliti konca meseca, ko naj bi postali T-bredi tudi dostopni v trgovinah, naj vas razočaram, da bo AMD konec meseca samo naznanil nove procesorje, medtem ko jih bomo v trgovinah videli mnogo kasneje. X-bit labsi poročajo, da bo AMD konec marca predstavil le mobilne Athlone 4, ki bodo bazirali na T-breadovemu jedru. Domnevna prodaja desktop Thoroughbredov pa je napovedana za konec pomladi, kar niti slučajno še ni tako blizu. Pred tem bo AMD v trgovine poslal še zadnjega Palomina z oznako 2200+.
T-bredi se od Palominov ne bodo razlikovali po ničemer, razen po 0.13 mikronski tehnologiji. Prva različica novega Athlona XP s 0.13 mikronskim jedrom bo nosila oznako 2400+, kasneje pa bomo videli še procesorje z oznakami 2200+ in 2000+.
Navijalska nebesa se nam tako na žalost obetajo šele konec Junija. Ah ja. ...

1 komentar

AMD Athlon XP 2300+ vs Intel Pentium 4 3000

Tom's Hardware - Boj med AMDjem ter Intelom se nadaljuje. Prav zato so na Tom's Hardware primerjali po enega iz najnovejše družine procesorjev vsakega podjetja - Pentiuma 4 2200@3000 ter Athlona4 1666@1866. Zaradi same omejitve 0.18 mikronskega proizvodbenega procesa lahko rečemo, da je 1866 MHz za Palomina že pravi dosežek, enako pa gre 0.13 mikronskemu Pentiumu4. Navkljub ogromni razliki v številu ciklov na sekundo je Pentium4 vodil le za 10-15% iz že znanih razlogov (20-stopenjski cevovod,...). Če bi Tomu le uspelo naviti Palomina na 1950 MHz, bi brali drugače, saj bi bila procesorja popolnoma izenačena. Ste še vedno fan AMDja ali boste počasi začeli razmišljati o Intelu? Klik!

28 komentarjev

In saga se nadaljuje

The inquirer - Še pred kratkim je kazalo, da bo AMD za malo malico pospravil Intela s svojimi Athloni, vendar pa smo bili kmalu priča preobratu, ki je Intel popeljal zopet med proizvajalce najzmogljivejših procesorjev za PC tržišče. Sicer je Intelova zmaga popolna samo na papirju, saj so 0.13 mikronski Pentiumi4 še vedno predragi, Athloni pa še vedno uspejo prepričati dobršen del kupcev ravno zaradi svoje nizke cene. Vendar o cenovni politiki kdaj drugič.
Čeprav ima Intel trenutno boljše izhodišče v tekmi za najbolj zmogljive procesorje, AMD prav nič ne zaostaja, saj uspešno lovi tempo, ki mu ga zastavlja Intel. Po roadmapih sodeč, se bo to sledenje uspešno nadaljevalo tudi v tem letu, saj ima AMD v vseh četrtinah najavljene ustrezne procesorje, ki bodo konkurirali Intelovi pestri ponudbi. Ne smemo pa pozabiti tudi dejstva, da se bo AMD-jev veliki naskok začel s predstavitvijo 0.13 mikronskih Athlonov, ki bodo zlahka dosegali višje hitrosti od danes najhitrejših Palominov. Več o vsem tem si...

0 komentarjev

Razlike med Palominom in Thoroughbredom

X-Bit Labs - Gotovo že veste, da je Intel pred kratkim začel svojo agresivno oglaševalsko kampanjo, ki oglašuje 0.13 mikronske Northwoode kot procesorje, ki bodo končno dobili vojno proti vedno neugodnemu nasprotniku AMD-ju, ki že dolgo časa preseneča kupce s svojimi Athloni. AMD trenutno nima kakšnega posebnega odgovora na Northwoode, saj se Palomini počasi bližajo kritičnim hitrostim, ki jih jedro Palomino ne bo več zmožno prenesti. AMD-ju tako ostane samo še čakanje na izid 0.13 mikronskega jedra Thoroughbred. To jedro pa na žalost pride v proizvodnjo šele proti koncu prve četrtine v letu 2002. Po nekaterih podatkih se od Palomina ne bo razlikovalo po ničemer, razen po tem, da bo izdelano v 0.13 mikronski tehnologiji. Vendar to še ne pomeni, da bo procesor popoln podn proti trenutno vodilnemu Northwoodu, saj AMD-jevci pravijo, da bo jedro še manjše, kar pomeni, da bo za njegovo izdelavo potrebnega manj silicija in bo zaradi tega cenejši, poleg tega pa tudi hladnejši. Prvi 0.13 mikronski...

0 komentarjev

Zgodba o uspehu ali kako učinkovito scvreti procesor

Tom's Hardware - Pentium4 je že od nekdaj hudo opljuvan procesor, češ da Intel samo nateguje uporabnike s svojo "megaherz kampanjo" in da je Thunderbird/Palomino najboljši skupek tranzistorjev daleč naokoli. Po zmogljivosti morda že, vendar pa ne smete pozabiti, da Intel v marsikaterem pogledu upraviči malce višjo ceno svojih procesorjev, saj so v večini primerov zasnovani bolj kvalitetno, kot konkurenčni AMD-ji. Da je z Athloni/Duroni nekaj narobe, smo videli, ko so ljudje začeli množično poročati o poškodbah procesorjev, ki so nastale zaradi pregrobega hladilnika. Sicer so se lomili tudi Coppermini, vendar je medtem Intel svoje bolj...

8 komentarjev

AMD vendarle ne spi

The inquirer - Za AMD sem bil že kar malo v skrbeh, saj se mi je vse bolj zdelo, da so inženirji popolnoma zaspali na lovoriki, saj od predstavitve 1 GHz Morgana nismo ugledali nobenih novih procesorjev, Palomine pa lahko še vedno bolj ali manj občudujemo na raznih velikih "hardware" straneh, kjer imajo vsaj po mojem kar precej dobre stike z AMD-jem. No, ko sem si prebral novico na The Inquirerju se počutim malce bolj pomirjenega, saj vidim, da AMD-jevi inženirji ne spijo, ampak pridno delajo na različnih projektih.
Kot lahko razberemo iz novice, se AMD pospešeno pripravlja na 0.13 mikronsko tehnologijo. Tako bo AMD začel že v četrti četrtini proizvajati 0.13 mikronske vaferje, prvi procesorji, ki bodo izdelani na podlagi te tehnologije pa bodo Duroni, ki jih bomo videli v prvi polovici naslednjega leta. AMD navaja, da bo celotna tovarna v Dresdenu do konca leta 2002 že dokončno prilagojena izdelovanju procesorjev v 0.13 mikronski tehnologiji in izdelovala od 50 do 60 milijonov procesorjev na...

2 komentarja

Štiri giga? Prebito...

Tweak3D - Na IDF, o katerem sem vam že govoril, se je zgodilo... Intel je predstavil 4GHz procesor. Njegovega imena, jedra in vseh drugih lastnosti niso želeli povedati. Pokazali so le, da dejansko teče pri 4GHz in uporablja le zračno hlajenje!
Sklepamo lahko, da je narejen v 0.13 mikronski tehnologiji. To zato, ker Intel (še) nima možnosti izdelave .11 mikronskih procesorjev, 0.15 mikronska tehnologija pa bi bila težko zmožna narediti kaj takega. S tem je Intel dokazal tudi, da kaj lahko naredi z 0.13 mikronsko tehnologijo... Pri Micronu so že pred mesecem dni napovedali, da bodo kmalu začeli izdelovati pomnilniške čipe z 0.13 mikrosko tehnologijo. Kar pomeni, manjše čipe. Kar pomeni, da ne bo tako dolgo, ko bomo lahko videli 1024MB DDR pomnilniške module... Prihodnost je več kot svetla. Prihodnost žari!

5 komentarjev

O Intelu

AnchorDesk - AnchorDesk se je poglobil v to, kako bo Intel že spet postal naš najljubši proizvajalec procesorjev. Najprej so se ustavili ob nam že zelo znanem dejstvu, da so Pentiumi 4 narejeni v 0.18 mikronski tehnologiji, ter da Intel vanj ni mogel vgraditi vseh novosti, saj bi bili fizična velikost čipa ter poraba energije enostavno preveliki. Dejstvo je tudi, da se je Intel preprosto zaklal z takratno neomajno podporo Rambusu, saj P4 delujejo le s RDRAM pomnilnikom, ki je še vedno pregrešno drag. Kako se misli Intel rešiti? Tranzit misli Intel narediti s čipovjem Brookdale, ki naj bi naredil Pentiume 4 združljive z nam dobro znanimi SDRAM pomnilniškimi moduli. Toda prihodnost naj bi ležala v Northwoodu, razvojnem imenu "novega" Pentium 4 procesorja. Northwood bo narejen v 0.13 mikronski tehnologiji, bo dosti manjši, porabil bo manj energije ter imel v sebi vgrajene vse manjkajoče tranzistorje, ki so jih morali Intelovci v prvotnem Pentiumu 4 zaradi fizične velikosti izpustiti. Frekvenca naj...

6 komentarjev

Intel ima probleme z 0.13 mikronsko tehnologijo

EBN - Intel ima probleme z datumom izida procesorjev, izdelanih v 0.13 mikronski tehnologiji. Problem pa ni tehnične narave, da Intel ne bi znal narediti takega procesorja, ali kaj drugega. Razlog je veliko bolj banalen. Podjetje, ki bi naj Intelu dobavilo stroje za izdelavo procesorjev, je sporočilo, da bo z dostavo le teh zamudilo. In to ne en ali dva dni, ampak tri ali štiri mesece.
Intelov uradni odgovor je, da bo procesor v 0.13 mikronski tehnologiji (Tualatin) izšel pravočasno. Izšel naj bi nekje v sredini leta. Čip naj bi izdelovali v Fab 20 v Hillsboru, Oregon in v Fab 22 v Chandlerju, Arizona. Več o tem tu.

7 komentarjev

Primerjava med TBirdom in P4 iz slovenskih logov

Jaz - Heh, Uroš iz Mlacoma ima poleg rednega dela očitno še dovolj časa, da se ljubiteljsko ukvarja s testiranjem in pisanjem testov. Verjetno se še spomnite njegovega članka o RAMih, sedaj pa se je lotil primerjave med TBirdom in Pentiumom4. Njegove izsledke najdete tukaj, vsa stvar pa le potrjuje znano dejstvo, in sicer da je TBird procesor za sedanjost, Pentiume4 pa bodo izkoristili komaj vaši vnuki.
Nam pa ga niso hoteli posoditi (Pentiuma4, namreč).

2 komentarja

Intel predstavil Northwooda

več strani - Na IDFju so Intelovci predstavili prve primerke novih 0.13 mikronskih Pentiumov4 s kodnim imenom Northwood. Novi procesor se od starega Pentiuma4 razlikuje v veliko stvareh. Že fizično je povsem drugačen, saj je izdelan s finejšo tehnologijo, ima pa tudi drugačno pakiranj (mPGA478) s 55 dodatnimi nožicami. Poleg tega ima kar 512KB L2 predpomnilnika, deluje pa pri 1.3V. Northwoode bomo predvidoma ugledali v tretji četrtini tega leta, predstavljeni pa bodo pri 2GHz. Še nekaj slikic z Akibe.

0 komentarjev

Mini Orb za Rackmount ohišja in podobne zadeve

Jaz - Thermaltake (ali Titan, če že hočete) je ponudbo dvojih radial fin ventilatorjev precej razširil. Tako sedaj ponujajo tudi poseben nizko profilni Orb, namenjen delovanju v Rackmount ohišjih in podobnih stisnjenih prostorih. Zadevica najbrž ne bo tako zanimiva za z overclockanjem obsedene Slo-Techerje (mogoče b iga kvečjemu lahko stlačili na grafikuljo namesto Blue Orba ), toda administratorji raznih serverjev je bodo najbrž še kako veseli. Več informacij najdete tukaj. Thnx, Miha!

0 komentarjev

Težave z 0.13 mikronsko tehnologijo

X-Bit Labs - Z novimi tehnologijami vedno prihajajo določeni problemi in očitno niso imuni niti največji proizvajalci. UMC in TSMC, največja proizvajalca polprevodnikov na svetu, sta nenačrtovano preložila začetek proizvodnje v 0.13 mikronski tehnologiji z bakrenimi povezavami med elementi. Zaenkrat še ni večjih podrobnosti o razlogih, velikana trdita le, da gre za težave z materiali in opremo. Tako naj bi se 0.13 mikronska proizvodnja začela komaj v zadnjem četrtletju tega leta. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da bo to prekrižalo načrte marsikaterem proizvajalcu (recimo VIAi), ki so že naročili 0.13 mikronske čipe in so pričakovali začetek proizvodnje že v 2. ali 3. četrtletju.

2 komentarja

Top 10 razlogov, da stavite na AMD

Jaz - NiggerBob mi je poslal zanimivo povezavo na seznam najboljših 10 razlogov, da stavite na uspeh AMDja. Seznam je napisal neki marketinški tip, tako da gre predvsem za finančni pogled na situacijo, ampak je vseeno zelo zanimiv. Moram priznati, da tip zna razmišljati in da se na zadeve dobro spozna. Pa tudi nasmejali se boste, naprimeri njegovi razlagi pojma DDR: "Death to Dumb Rambus" [>:D]. Stvarco najdete tukaj.

0 komentarjev

Tudi AMD na 0.13 mikronski tehnologiji

CNet - Potem, ko je Intel vse stavil na izid 0.13 mikronskega Pentiuma4 ( NorthWooda ) v začetku 2002, je AMD galantno odgovoril z najavo dveh novih procesorjev, Thoroughbreda in Appalooosa ( mater, kje dobijo ta imena [:D]). V prvem primeru gre za predelanega Palomina ( ki je predelani TBird [;)]) na 0.13 mikronski tehnologiji in za bakrenimi povezavami, drugi pa je, kot ste lahko uganili, predelani Morgan ( aka predelani Duron ). Za informacije o dejanskih zmogljivostih pa bomo še malce počakali [:))]. Več informacij najdete tukaj.

5 komentarjev

Intel končal razvoj 0.13 mikronske tehnologije

Intel - Danes je Intel slavnostno objavil, da so končali z razvojem 0.13 mikronske tehnologije, ki jim omogoča "izdelavo čipov s tranzistorji, ki so debeli približno 1/1000 človeških las" [;)]. Kaj to pomeni za nas, navadne uporabnike? V bistvu več pozitivnih stvari. Z novo tehnologijo bo tudi Intel začel uporabljati bakrene povezave v procesorjih ( AMD jih uporablja že kar nekaj časa ), kar bo omogočilo doseganje višjih frekvenc in tudi, upajmo, boljšo overclockabilnost. Druga velika prednost novih čipov bo manjša poraba energije, in sicer za okoli 20%, saj bodo potrebovali le 1.3V napajalne napetosti. Zadnja prednost bo začetek uporabe 300mm silicijevih rezin namesto sedanjih 200mm, kar bo ceno čipov spustilo za približno 30%.Prve čipe na 0.13 mikronski tehnologiji bomo verjetno videli jeseni 2001, in sicer bo šlo za Coppermine-T ( Tualatin ) in Pentium4 Northwood. Sliši se lepo, sedaj moramo še samo počakati......

0 komentarjev