»

Router oz. firewall na Linuxu

Viper's Lair - S pojavom širokopasovnega dostopa do interneta ter kopičenjem računalnikov v naših domovih, so se povečale tudi zahteve po "razdelilnikih" internetne linije oz. t.i. routerjih. Prva možnost je nakup namenskega routerja, kar seveda stane, druga možnost pa je predelava kakšne stare štiriosemšestke. Za vse, ki imate doma kakšen starejši računalnik in si želite postaviti router oz. firewall pod Linux sistemom, so na Viper's Lair objavili kratek članek, ki vam razloži osnove tega početja. Klik!

3 komentarji

Vse o benchmarkih

Viper's Lair - Gotovo že vsi izmed vas poznate mistično besedo računalništva -- benchmark. Z besedo benchmark namreč označujemo programe, ki merijo zmogljivosti ter hitrost različnih računalniških komponent. Vse skupaj seveda ni enostaven proces, saj je za testiranje določene strojne opreme potrebno izbrati prave benchmarke, v nasprotnem primeru so dobljeni podatki neuporabni ali celo zavajajoči.

Prav zaradi tega so na Viper's Lair spisali članek, v katerem raložijo osnove testiranja ter uporabe benchmark programov. V članku so se dotaknili predvsem grafičnih kartic, procesorjev ter matičnih plošč, vendar je članek kljub temu zanimiv, saj vas lahko nauči osnove testiranja. Klik!

0 komentarjev

Ali res potrebujem najnovejši procesor?

Viper's Lair - Ko človek takole brska po internetu ter bere najnovejše članke najhitrejših in najboljših procesorjev, Intelovih in AMD-jevih, mu kar malce požene kri po žilah. Jasno, ob astronomskih grafih, procesor, čeprav soliden, saj zmore poganjati vse najnovejše programe in igre, kar nekako ni več dovolj hiter in kar nekaj je ljudi, ki se na vrat na nos odpravijo kupovati najhitrejšega Pentiuma4 2.8 GHz.

Toda ali so take nadgradnje procesorja nujne, oziroma, bolje rečeno, se splačajo? Ravno to so se spraševali na Viper's Lair in spisali kratek članek, v katerem obravnavajo to problematiko in zadevo še podkrepili z grafi.

10 komentarjev

Menjava zagonske slikice pri Win2000

Little White Dog - Glede na to, da so med našimi bralci precej razširjeni Windowsi 2000, sem se odločil, da v svoj venec () novic vključim povezavo do članka, ki vam razloži spreminjanje zagonske slikice tega operacijskega sistema. Članek so spisali na strani Littlewhitedog.com, razložil pa vam bo vse pomembne korake, skozi katere boste morali iti, če se boste hoteli znebiti že rahlo dolgočasne Microsoftove slike.

1 komentar

Natikanje Blue Orba na sistemski nabor

Viper's Lair - Blue Orb je čisto svojevrsten hladilnik, ki bo mnoge razveselil s svojim izjemnim hlajenjem, vendar pa bo novince kaj kmalu zmedel, ko bodo morali hladilnik natakniti na grafično kartico ali matično ploščo in z grozo gledati, kako se tiskano vezje dobesedno krivi pod močnim pritrdilnim mehanizmom, ki so ga Thermaltakovci zdizajnirali za ta hladilnik. Da bi novinci privarčevali živce, so se na Viper's lair odločili, da spišejo kratek članek o tem, kako zamenjati obstoječ hladilnik za procesorski nabor z Blue Orbom. V članku so napisani vsi koraki, kako zamenjati stari hladilnik z novim in nasvet, da nabor pred namestitvijo še dodatno "zalijete" s kvalitetno termalno pasto .

0 komentarjev

Kako postaviti lasten strežnik

Tweak3D - Računalničarji ponavadi prej ali slej pridemo do določene "razvojne stopnje", pri kateri si želimo postaviti lasten strežnik. Osnove so v bistvu enake neglede na to, ali gre za domači LAN strežnik ali DivX Pr0n FTP, toda ravno te osnove so lahko včasih precej težavne. Na srečo so se pri Tweak3D spet zganili in pripravili še enega v seriji svojih slavnih vodičev. Tokratni govori, kot bi lahko sklepali, o postavitvi lastnega strežnika. Ogled priporočam predvsem vsem administratorskim začetnikom, saj je tem tudi namenjen.

Popravek: članek je beden in se ne zanašajte na njega kaj preveč... bo treba zadeve narediti the hard way

12 komentarjev

Sestava svojega routerja

Geek Extreme - Imate doma malo večje lokalno omrežje? Si hočete omisliti router, a pač nimate denarja za tako špoganje? Na Geek Extreme so naredili konec tudi tej težavici. Za borih 50$ (kar znese dobrih dvanajst prešernov) si lahko sami postavite svoj router. Rešitev je sila preprosta - kupite star, zahojen računalnik stila 50+ MHz ter 16+ MB RAM ter gor namestite Linux. Ostalo je samo po sebi umevno. Če vam pa ni - pa kar veselo kliknite.

0 komentarjev