»

Nov Sharpov prenosnik

Digit Life - Podjetje Sharp je naznanilo, da bo na tržišče poslalo nov prenosnik, poimenovan Sharpov Mebius MURAMASA PC-MV1-5CA. Prenosnik bo vseboval 1,3 GHz Pentium M procesor, 256 MB PC2100-pomnilnika, 60 GB-trdi disk, DVD/CD-RW-pogon, osnovan pa bo na Intelovem 885GM čipovju. Prikazano sliko bomo gledali na 12,1 palčnem zaslonu, ki bo podpiral maksimalno ločjivost 1024 x 768. Posebnost tega prenosnika je še, da ga lahko, ko je priključen na osebni računalnik prek USB-vmesnika in je pri tem izključen, uporabljamo kot zunanji trdi disk. Klik!

2 komentarja

Bentley med poslovnimi prenosniki

Tom's Hardware - Tak je bil naslov, ki se je pojavil na priljubljeni strani s strojno opremo -- Tom's Hardware. Ogledali so si namreč IBM Thinkpad T40, v katerem tiktaka Intel Penitum M (Centrino) procesor. Ta mlinček ima kar 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, kar omogoča še hitrejše delovanje. GPU (Radeon 9000 PRO) je ohlajen s pomočjo heatpipe tehnologije, ki prenaša toploto do hladilnika, pod katerim leži procesor. V sebi pa nosi pošast tudi 512 MB PC2100 pomnilnika. Prenosnik se je odrezal odlično in ga priporočajo vsem, ki so zanj pripravljeni odšteti malo čez 2000 dolarjev.

0 komentarjev

"Tabletke" 21. stoletja

Tom's Hardware -

Seveda ne govorimo o tistih nadležnih tabletkah, ki jih moramo jesti, ko smo bolni. Tabletke oz. Tablet PC-ji so ene izmed najnovejših pogruntavščin na področju prenosnih računalnikov. So namreč križanci med notesnikom in dlančnikom. Prav na Tom's Hardware so spisali kar zanimiv članek o njih. Vanj je vključena le ena tabletka in sicer Acer Travelmate C102Ti.

Sposobnosti take napravice so podobne 2 leti staremu računalniku, saj ima 800 MHz procesor in 256 MB PC100 pomnilnika. Za shranjevanje podatkov pa je navoljo 30 GB trdega diska, ki se vrti pri 4200 obratih na minuto. Microsoft je začel širiti svojo ponudbo in na strojčku je bil naložen...

3 komentarji

Drugačen test prenosnika

Padec prenosnika

The Register - Videli smo že streljanje v (neuporaben) monitor, različne načine uničevanja komponent, lomljenje neuspešno pečenih ploščkov pa je tako na dnevnem redu računalničarjev. Sedaj pa si predstavljate, da ste urednik spletne strani posvečene prenosnikov in da k vam pride nekdo izmed vodilnih ljudi proizvajalca ter vam namigne, da prenosnik vržite z mize.

To se je zgodilo avtorjem češke strani Notebooky.cz, ko jim je eden izmed predstavnikov Gericoma namignil, da naj v testu prenosnika za vojaške namene le-tega nežno porinejo z mize. Ker bo seveda preživel. Ker pa jim to ni bilo dovolj,...

10 komentarjev

Doba prenosnikov

ZDNet - Če pomislite na preteklo desetletje, se verjetno ne boste spomnili na nikogar, ki bi imel svoj prenosni računalnik. Če pogledate stanje sedaj, se z njim ponaša že velik del študentov, da o tistih, ki jim je bil namenjen, niti ne govorim.

Da je temu tako, kaže tudi analiza, ki jo je za ZDnet naredil Gartner, ki pravi, da je na vsak četrti namizni računalnik prodan en prenosnik. Kot napovedujejo, se bo to razmerje do leta 2006 popravilo na en prenosnik na tri prodane računalnike.

Kako so prenosniki v zadnjih letih tržni delež povečali za 50% in kaj se nam obeta v mobilnih platformah v prihodnosti pa si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Dlančnik z Linuxom

Hardware Zone - Da, Linux postja vedno bolj univerzalen, saj se je celo na dlančniku podjetja Sharp znašel operacijski sistem Linux. O tem in še mnogih rečeh so tako pisali na Hardware Zone. Prikupnemu dlančniku z imenom Zaurus so dali vzdevek Tiranozaurus, saj v njem tiktaka 206 MHz Strongarm procesor, za delovanje pa je procesorju v pomoč 64 MB SDRAM in 16 MB ROM pomnilnika. S svojim namiznikom, ga boste lahko povezali preko IR oz. "žične" zaporedne ali USB povezave. Če vam računalnik pomeni le pisanje besedil in ste naveličani Windows, o dlančniku vsaj premislite.

5 komentarjev

Namiznik vs. Notebook

Tweak Town - Na TweakTown so primerjali prenosnik z namiznikom in sicer v igrah. Prenosnik je bil Dellov Inspiron 8200, ki v sebi nosi 2.2GHz Pentium, 384 MB PC2100 pomnilnika ter ATI Radeon 9000. Medtem ima namizni računalnik prav tako 2.2GHz Pentium, GeForce 4 Ti ter le 256 MB PC2700 pomnilnika. Zanimivo je v UT2003 prenosnik premagal namiznika v največji resoluciji 1600x1200. Seveda je prenosnik priznal poraz pri skoraj večini testov. Za tiste, ki vam računalnik pomeni le igrice (in občasno Slo-Tech [;)]), klik!

0 komentarjev

Primerjava Detonatorjev

Slo-Tech - Ja, hej, tega opravila so se lotili tudi na Templin Techu, in sicer na Geforce2 grafični kartici. Za razliko od včerajšnje primerjave nVidiinih gonilnikov, ki so jo spisali na The Guru of 3D, so tukaj v primerjavi vse verzije "le" od 10.80 dalje. Sicer je pa postopek dobesedno enak - Q3A na treh različnih ločljivostih ter privzeti test v 3D Marku 2000 ter 2001. Testirna platforma je bila 1.33 GHz Thunderbird na (pazi to) EPoX 8KHA+ osnovni plošči, sparjeni z 256 MB PC2100 pomnilnika. Klik za rezultate. Nič, vidim, da bom spet moral zaposliti alien-wja, da bo pretestiral vse Detonatorje na GF3 Ti500 .

0 komentarjev