»

Pripravite se na meteorski dež leonidov

Hiter pozdrav Leonida

vir: StarDate
StarDate - Prišel je tisti čas leta, ko z našim majhnim planetom zajadramo skozi pot in s tem ostanke kometa Tempel-Tuttle.

Iz navidezne smeri ozvezdja leva, po katerem nosijo ime, Leonidi švigajo skozi našo atmosfero med 10. in 23. novembrom, vrh bodo letos dosegli 17. in 18. novembra. Zaradi polne Lune, ki bo nastopila 21. novembra, bo meteorski dež najlepše viden po tretji uri zjutraj ko Luna zaide, ob lepem vremenu brez oblakov, lahko pričakujemo do 20 meteorjev na uro.


Pograbite fotoaparate, deke in kakav ter odvlecite vaše prijatelje ali bližnje na primerno opazovalno mesto

8 komentarjev

Najava meteorskega dežja leonidov 19. novembra

NASA - 19. novembra zjutraj (4:45 UT oz. 5:45 po našem času) bo Zemlja prešla trajektorijo kometa Tempel iz leta 1932. Obeta se nam meteorski dež leonidov. Evropa, severna Afrika in Bližnji Vzhod bodo ugodna mesta za opazovanje.

Meteorski dež leonidov se pojavlja vsako leto, imenuje pa se po ozvezdju Lev (Leo - leonidi), iz katerega navidezno švigajo meteoriti. Meteoriti leonidov so ostanki kometa Tempel, ki pride v bližino Sonca vsakih 33 let. Število utrinkov/minuto oziroma spektakularnost predstave se razlikuje od leta do leta. Leonidi novembra 2001 in 2002 so priredili kar lepo predstavo, za letos pa simulacije ne napovedujejo "meteorske nevihte" (meteor storm), ampak zgolj "meteorsko ploho". Kljub temu je potrebno pripomniti, da je s simulacijami intezitete meteorskega dežja podobno, kot s simulacijami vremena - niso točne. Zato se pustimo presenetiti [;)]

Upam, da je tokratna astro-novica prišla do vas pravočasno. [:D]

Več informacij: www.arm.ac.uk
Novica na nasinem portalu:

37 komentarjev

Nova anketa!

Slo-Tech -
V internet se povezujem s/z:
ADSL;53%
(375)
kabelski internet22%
(156)
klicni dostop po telefonski žici;15%
(108)
ISDN;7%
(47)
drugo.3%
(19)
Skupaj glasov: 705

Na žalost vam ne morem prikazati prejšnjih rezultatov anket na to vprašanje, če pa mi slučajno uspe, vas bom obvestil. Sedaj pa varnostno opozorilo. Naši monitorji imajo neko lastnost, ki se ji reče osveževalna frekvenca. Ta pove, kolikokrat na sekundo se osveži slika na ekranu in za vaše oči je bolje, če se le-to zgodi čim večkrat. Vsi si torej nastavite najvišje frekvence, ki jih vaša grafična kartica in monitor podpirata in prizanesite vašemu vidu. Anketo je predlagal Pero (pojavljajo se samo najbolj pogoste frekvence).

25 komentarjev

AMD ponovno izdeluje Thoroughbrede A?

ProCooling - Joe, glavni urednik strani ProCooling, je presenečeno pogledal, ko je zapazil, da je njegov novi, v 24. tednu izdelani nizkonapetostni (DLT) Thoroughbred 1700+ iz stare serije A. Procesor se temu ustrezno slabo navija, saj mu ga je uspelo spraviti le na 1,73 GHz pri 1,65 V. Ako se nameravate podati po nakupih dajte oči na peclje, kak pogled pa velja nameniti tudi naši bazi Thoroughbred in Barton stopničk (steppingov) in njihovega navijaškega potenciala.

6 komentarjev

Kdo se boji Linuxa?

Slashdot - Kljub temu, da je David še vedno le mala pikica na Goliatovem radarju, se ta zaveda nevarnosti. Micro$oft je tako vsem svojim preprodajalcem naročil, naj imajo oči na pecljih. Če vidijo, da kakšen njihov odjemalec razmišlja o preskoku na Linuxe, se morajo brž posvetovati s centralnim (marketinškim) komitejem, ki bo morda odobril posebno znižanje cen, da bi nevernega grešnega čezplotskakalca(tm) odvrnili od te poteze.
Če ne drugega bo Linux tako prinesel vsaj znižanje MSjevih cen (tja do 50%). Seveda le za podjetja, ki bodo to znala izkoristit. Pri nakupu novih računalnikov bo Micro$oftov davek ostal enak.
MS se očitno požvižga na nedavno monopolno sodbo, ki takšne ponudbe eksplicitno prepoveduje.
Več pa vam lahko pove Yahoo

3 komentarji

Poglejte v nebo, ne v monitor

Slo-Tech - Za eno zadnjih novic danes si lahko privoščimo bolj sproščujočo tematiko. Če ste izmučeni od celodnevnega sedenja pred računalom in če so vaše oči od gledanja v monitor že skoraj kot kocke™, potem imate priložnost, da si danes ponoči spočijete oči in si ogledate nekaj, česar v svojem življenju ne boste več videli. Ob štirih zjutraj po srednjeevropskem času se bo namreč pojavil meteorski dež, imenovan tudi Leonidi. Zdaj živeče človeštvo na Zemlji ga nikdar več ne bo videlo, saj se pojavi na sto in nekaj let. Vse kar potrebujete je jasno nebo, očke na pecljih in ugasnjeno računalo (v temi se namreč bolje vidi [:D]). Pa lahko noč.

24 komentarjev

Power Down Protector

MODTHEBOX - Skoraj sigurno ste kdaj po dokaj dolgi (ali zelo agresivni [:D] ) vožnji z avtomobilom na hitro parkirali pred kakšno gostilno ali pred vašim domom, avtomobil zaklenili in odšli. Verjetno ste takrat zaslišali močno tuljenje ventilatorjev, ki so pihali na mašino, da se le-ta ne bi pregrela.
No, na enakem principu in z enako namembnostjo deluje tudi PCModsov Power Down Protector. Nanj enostavno priključite dva ventilatorja (max 12W vsak) in ko ugasnete računalo se tista dva ventilatorja še do 10 minut vrtita in še naprej hladita posamezne komponente. Test zanimive, a pogojno uporabne naprave si preberite na Modthebox.

2 komentarja