»

Akcijske igre pomagajo pri kognitivnem razvoju

Slo-Tech - Raziskovalci z University of Rochester v članku za revijo Current Biology poročajo, da igranje akcijskih iger pripomore h kognitivnemu razvoju. Veščine, potrebne za uspešno igranje iger, v resničnem življenju omogočajo sprejemanje urnih in natančnih odločitev, vključujoč večopravilnost, vožnjo, branje drobnega tiska, lovljenje prijateljev v množici in navigacijo po mestu.

Raziskovalci so preučevali številne mlade odrasle, ki pred eksperimentom niso igrali iger. Eksperimentalna skupina se je nato merila v igrah Call of Duty in Unreal Tournament, medtem ko je kontrolna skupina skrbela za Simse 2. Rezultati testiranj po igranju so pokazali, da je bila eksperimentalna skupina v povprečju za četrtino hitrejša pri sprejemanju odločitev, ki so bile enako pravilne kot v kontrolni skupini.

Omenjena študija je del dolgoletnega raziskovalnega projekta, v sklopu katerega Daphne Bavelier s sodelavci raziskuje nove metode za hitrejše in učinkovitejše učenje. Z leti so ugotovili, da imajo tudi...

33 komentarjev

Cene pomnilniku padajo

The inquirer - Kot kaže, je danes zelo dober dan za objavljanje novic, ki ne vsebujejo težkih besed, kot so podražitev, ukinjanje storitev, omejevanje in podobnih.

O novi ponudbi ADSL-ja ste že prebrali, sam pa sem našel novico, da so se cene pomnilnika, tako DDR kot SDR umirile, in da kažejo že rahlo nazadovanje. Kot so zadevo analizirali na Inquererju, je to posledica konca "vroče sezone", premalega zanimanja na računalniške trgu in nezadnje Comdexa. Tako in drugače.

Sicer pa je zanimiv komentar, ki so ga podali tukaj, in sicer da očitno potrebujemo Doom3, da se bo na trgu kaj pomembnega zgodilo. Mogoče pa res ...

0 komentarjev

Pozitivni vplivi iger

News.com.au - Iger se po pravilu drži negativni prizvok, od tega, da so krive, da mladina uporablja strelno orožje, do tega, da zgolj uničujejo domišljijo. Tega, da je recimo manj nevarno divjanje po cesti, kjer imaš opcijo Load, kot pa da realnih cestah, teh ljudi ne zanima.

V dokaz vsem prej omenjenim sem danes našel novico o vplivu iger na razmišljanje otrok. Tako so v raziskavi preučevali skupino 13. in 14. letnikov, ki so jim zastavili določene probleme v obliki iger, kot primer navajajo Final Fantasy 9. Tako naj bi otroci preko iger razvijali svoje kognitivne sposobnost, se učili skupinskega dela in kompleksnega reševanja problemov. Ločeno so opazovali skupino, ki ni imela učnih problemov in tisto, ki jih je imela, ter opazili, da med njima ni bilo večjih razlik. Ni slabo, kajne.

Glede na denar, ki ga država daje za osnovne šole, lahko potem pričakujemo, da bodo otroci po novem igrali igre?

6 komentarjev

Prihodnost igranja

ZDNet - Sam se ne štejem za "resnega" igralca iger, kljub temu, da dokaj redno spremljam trg. In tako sem danes naletel na zanimiv članek, ki analitsko razčleni dogajanja v prihodnosti.

Sicer avtor članek začne s sanjami, kar pa še ne pomeni, da je zadeva fiktivna. Glede na to, da sodeluje v iskanju Naslednje velike Zadeve, se je avtor osredotočil sicer bolj na strojno opremo, vendar potegnil tudi nekaj teoretiskih zaključkov. Recimo:

  • Najkasneje v roku treh let bodo nalinijske igre postane plačljivi gledani športi.
  • Konzole bodo še bolj prevzele sredstvo "resnega" igranja kot sedaj.
  • Velika podjetja se bodo morala skupno boriti proti Microsoftu, ki bo postal še večji igralec.
  • Svetla je tudi prihodnost iger na mobilnih telefonih in dlančnikih.
In nekega dne ne bo nobene razlike več..

2 komentarja

Grčija ni edina

The Register - Pred nekaj časa smo poročali, da Grki ne znajo najbolje interpretirati pravnih vidikov, in iz zakona, ki prepoveduje elektronske igre na srečo, naredijo zakon, ki prepoveduje vse igre. Da pa niso tvorci demokracije edini, ki imajo v igri čudne zakone, potrjujejo Španci.

Tako sem danes na Registru zasledil novico, da so španski ponudniki dostopa do spleta v znak protesta proti novemu zakonu, ki je ravno bil sprejet pred tremi dnevi, zaprli svoje strani. Zakon, ki ga je predlagalo Ministrstvo za znanost in tehnologijo, omogoča vladi, da ponudnikov zahteva, da ti preverjajo strani, ki jih vodijo, in vse vsebinske nepravilnosti prijavijo oblastem. Gre torej za nek sistem samocenzure, zakon pa določa za kršitve tudi kazni do 600.000 evrov. Še klik do izvirne novice.

Očitno vroč mediteranski zrak vpliva na politike. Je naslednja na vrsti Italija?

3 komentarji

Aretacija ruskega hackerja

SiOL - Na SiOL-u sem našel novico o aretaciji ruskega hackerja ki so ga s prevaro spravili v ZDA, kjer so ga ob prihodu aretirali. 27-letni Vasiliy Gorshkov je bil spoznan za krivega množične kraje številk kreditnih kartic ter drugih osebnih podatkov iz podatkovnih baz bank, ISP-jev ter drugih podobnih podjetij. Kazen je reci in piši 3 leta zapora ali varščina v višini 690.000 ameriških dolarjev. Sedaj pa še en klik!

3 komentarji

Roadmap prenosnikov

ZDNet - V logih namizih računalnikov je napovedovanje prihodnosti zelo nahvaležna reč. Na srečo je drugače na področju prenosnikov, kjer je trg veliko bolj transparenten, pa tudi podjetja se trudijo na drugačen način. Nenazadnje tudi zaradi cen, ki presegajo cene namiznih računalnikov za faktor ena do dve.

Če gre verjeti poročanju v tem članku, nam trije veliki, Toshiba, Hewlett-Packard in Sony pripravljajo bolj ali manj nove modele s procesorji okoli 1.8-2.0 GHz, 30 GB diski, 15" zasloni in kombiniranimi enotami CDR/DVD. Za bolj petične stranke bodo predstavili prve modele tablet PC-jev (glej povezane novice), za vse z debelimi denarnicami pa Toshiba pripravlja prvi model z DVD pekačem. Ni slabo, kajne?

Glede na to, da je trg prenosnikov beležil večji prirast prodaje kot trg namiznih računalnikov, vas bo mogoče tudi denarnica bolela manj. Ali pač?

3 komentarji

Vem, da danes bo srečen dan...

The Register - Če spremljate dogajanje na področju informacijske tehnologije, sta vam lahko v oči zadnja dva tedna padli dve neumnosti. Prva je bil grški zakon, ki je prepovedoval igranje iger, druga pa kitajska prepoved uporabe določenih strani, predvsem Googla, za kitajske uporabnike.

Kako se je razpletla prva dilema, je poročal Sergio, sam pa sem našel novico, da je kitajska vlada menda popustila. Tako vsaj pravijo na Registru, kjer so dobili nekaj e-mailov s starni kitajsih uporabnikov, ki sporočajo, da spet lahko dostopajo do Googla. Prav tako pravi predstavnik za stike z javnostjo pri Googlu. Lepo in edino prav...

..to sem začutil že zjutraj..

4 komentarji