»

AMD in SiSoft pripravljata OpenCL test

TG Daily - SiSoft je brez dvoma najbolj poznan po svojem testnem programu Sandra, ki je alfa in omega preizkušanja prepustnosti delovnega pomnilnika računalnika. Sandra je sicer opremljena tudi z drugimi testnimi in diagnostičnimi orodji, a nekako le-ta niso niti približno tako popularna, kot orodja za preizkušanje pomnilnika. To bi se znalo spremeniti, če bo sodelovanje z AMD-jem uspešno. Skupaj naj bi namreč izdelala testni program, ki bo grafične kartice ocenjeval glede na njihovo zmogljivost v OpenCL, ki se uporablja za izdelavo programov, združljivih s centralnimi in grafičnimi procesorji.

OpenCL test bo prav tako del Sandre, ki bo izšla v letu 2010. Zanimiva bo reakcija nVidie, ki se trenutno bolj posveča svoji CUDA-i, medtem ko je njihova podpora OpenCLu bolj postranskega pomena. Morda bodo številke veljake pri nVidii prepričale, da se nekoliko bolj posvetijo tudi OpenCLu, saj je le-ta vedno bolj zanimiv za razvijalce in vlagatelje. Številke, ki bodo jasno povedale da je ATI mnogo...

14 komentarjev

AGP3.0 ali AGP2.0, to je zdaj vprašanje

Hardware Zone - O tem, ali je AGP 3.0, drugače poznan kot AGP 8x, le še en marketinški nateg, ali pa gre za dejansko uporabno pridobitev, je bilo prelitega že mnogo črnila (oz. prehojenih mnogo tipk [:D]), a jasnega odgovora nekako še nismo dočakali. Na Hardware Zone so nam tokrat poskušali odgovoriti na zgornje vprašanjem z drugim delom svojega članka, ki opisuje razlike med obema vodiloma. Tokrat so si pogledali praktično razliko v grafičnih programih, seveda pa tudi tokrat niso mogli brez teoretičnega filozofiranja. Ste negotovi? Klik!

2 komentarja

Nuklearne baterije

New Scientist - Zadnje čase je povpraševanje po trajnih baterijah kar precejšnje, kar sploh ni zelo čudno. Ena zanimiva alternativa so baterije, temelječe na radioaktivnem beta razpadu izotopa niklja 63. Taka baterija daje približno milivat na kubični milimeter kakšno stoletje dolgo. Kocka z robom 10 metrov bi torej krila trenutne slovenske potrebe. Radioaktivnost pri tem je zanemarljiva, zato je to dober pogon nanorobotov. Klik ter klik!

18 komentarjev

Nova Sandra novembra

Warp2Search - Zagotovo med vami ni bralca, ki ne bi poznal programa SiSoft SANDRA. SANDRA ja namreč izjemno uporaben program za diagnosticiranje sistema, saj vam izpljune kup uporabnih ter neuporabnih informacij o celotnem računalniku. Trenutno najnovejša verzija je 2002 SP1, a kot kaže, bomo kmalu dobili naslednika. V SiSoftu so danes namreč potrdili, da se bo za november napovedana različica SP2 preimenovala v 2003. Tako bomo torej novembra deležni nove polne različice. O novostih sicer še molčijo, jasno pa je že, da bo ena večjih novosti podpora za AGP 3.0. Klik!

0 komentarjev

Nova Nokiina Bluetooth slušalka

Infosync - Nokia je izdelala nov set za prostoročno telefoniranje, ki temelji na standardu Bluetooth. HDW-2 tehta 25 gramov, baterija pa zdrži 3 ure pogovora in 60 ur pripravljenosti. Baterija je vrste nikelj-metal hidridna, jo je mogoče zamenjati, celotna polnitev pa traja uro in četrt. Set se lahko "spari" z 8 napravami naenkrat, lahko pa ga uporabljamo z napravami, ki podpirajo Bluetooth 1.1 standard. Klik za novico ter klik za uradno najavo.

3 komentarji

Nova Sandra

SiSoft - Leto je naokoli in snovalci priljubljenega programčka za testiranje hitrosti računala, so spet izdali novo različico, ki tokrat nosi ime Sandra 2002. Po novem program podpira najnovejši operacijski sistem Windows XP, ponaša se z boljšo podporo sistemom z večimi procesorji, podporo hyperthreadingu (tehnologija, pri kateri 1 procesor deluje kot 2 procesorja v načinu SMP) in trenutno aktualni strojni opremi (novi nabori, procesorji, ...). Program lahko dobite tukaj.

3 komentarji

Yahoo Search

ZDNet - V svojih prvih dneh pisunstva sem pisal o 'dobroti' Microsoftovega Internet Explorerja: ob vpisu neveljavnega naslova nam IE ni prikazal znane strani '404', ampak nas je raje preusmeril na svoj iskalnik. Ne smemo pozabiti, da je, kar se tiče prirejanja Windowsov ter IEja, Microsoft v veliki prednosti pred konkurenti, saj ga lahko prireja na veliko nižjem nivoju, kot je to omogočeno drugim razvijalcem dodatkov za IE. A Yahooju je le uspelo: Yahoo Experience. Stvarca poleg IM programčka (ala MSN Messenger) nastavi tudi nemalo IE 'tweakov', med poglavitnimi pa sta možnost preusmerjanja uporabnika iz MSjevih iskalnih strani na Yahoojeve. Druga dobrota vsebuje dodatno orodno vrstico, ki se namesti pod obstoječe IEjeve. Stvarce ne kanim preskusiti, vaši komentarji pa so vsekakor dobrodošli. Aja - Klik!

2 komentarja

Prihodnost je svetla

Extremetech - Velikokrat uporabljani slogan pride tu kar lepo v uporabo. Prihodnost je svetla samo ne za AGP. Ampak za Serial AGP. Sodeč po tej novici, bo izšla samo še ena verzija AGP-ja. Standard se bo imenoval AGP 3.0 (kako originalno), v resnici pa bo šlo za AGP 8x. Hitrost delovanja bo 533 MHz (tako vsaj piše), pasovna šitina pa 2.1 GBs. Na žalost pa AGP 3.0 ne bo popolnoma kompatibilen s prejšnjimi verzijami. Z AGP 4x naj ne bi bilo problema, bo pa z AGP 1x in AGP 2x, katerih sistemi s podporo AGP 8x ne bodo zaznali.
Nalednik AGP-ja bo Serial AGP (danes gre vse očitno na serial; iz ATA100 na Serial ATA, iz AGP na Serial AGP,...). Pasovna širina naj bi bila (čeprav je vse še zelo neuradno in nezanesljivo) 2.5 GBs na pin. Kar pomeni, da bi teoretična pasovna širina Serial AGP-ja bila 10 GBs. Kar je veliko. Ampak kakor jaz vedno pravim: bomo videli.

3 komentarji

SiSoft Sandra 2001 SE

SiSoft - Z malo zaostanka (5 dni) vam sporočam, da so SiSoftovci izdali Sandro 2001 SE. Popravljenih je nekaj hroščev in dodanih nekaj novih modulov. Pomembnejše novosti so izboljšana podpora Windowsem 200X in NT4, boljša podpora več procesorjem in podpora Pentiumom 4. Popravili so modul za zaznavanje strojne opreme in modul za določanje frekvenc. Odstranili pa so del "posvečen" Glideu. Verjetno najboljša novost pa je izboljšana primerjava rezultatov, kjer lahko izbiramo, s koliko sistemi želimo primerjati rezultate, dodamo pa lahko celo svoje rezultate, kar je zelo priročno za spreminjanje kakšnih nastavitev. Dodatne informacije in Sandro 2001SE lahko dobite tukaj.

2 komentarja