»

Arris ponudil prvi usmerjevalnik po standardu EasyMesh

vir: The Verge
The Verge - Maja letos je organizacija Wi-Fi Alliance predstavila standard EasyMesh, ki naj bi olajšal povezovanje večih usmerjevalnikov v domače omrežje. Naprave skladne z njim, bi delovale druga z drugo, ne glede na proizvajalca, kar je bilo doslej v praksi skoraj nemogoče. Grajenje take mreže je bilo namreč v praksi najlažje izvedljivo, če so se med sabo povezovali izdelki ene same znamke.

Toda ta, za potrošnike odlična ideja, bo kot kaže prodirala le počasi, saj smo šele minuli teden dobili prvi izdelek, Arris VAP4641 Wi-Fi Extender, ki je certificiran s standardom EasyMesh. Proizvajalci, zlasti veliki, namreč ljubijo t. i. vendor lock-in, priklenjenost na enega samega ponudnika, in prav zato se verjetno doslej ni še ojunačil...

2 komentarja

Potrjen standard 802.11ah

Slo-Tech - V Wi-Fi Alliance so potrdili nov standard 802.11ah, ki se marketinško imenuje tudi Wi-Fi HaLow, saj napravam omogoča povezljivosti z večjim dometom ob nižji porabi energije. Uporaben bo zlasti v prihajajočih napravah, kot so pametni avtomobili, pametne ure, pametni kavomati ipd. Skratka, Wi-Fi HaLow je za IoT (internet of things).

Glavna prednost je uporaba frekvenčnega pasu 900 MHz, kar bo zagotovilo dvakrat daljši domet od trenutnih 2,4 GHz in 5 GHz ter manjšo občutljivost na ovire. Wi-Fi HaLow ni ravno namenjen masovnemu prenosu podatkov, temveč varčni povezljivosti na večje razdalje. Primer so na primer tudi kakšni senzorji, denimo merilnik temperature in vlage v kleti. Podobno funkcijo kot Wi-Fi HaLow opravlja tudi Bluetooth, a slednji...

20 komentarjev

Samsung razvija gigabitni Wi-Fi

Samsung - Samsung je sporočil, da razvijajo Wi-Fi na 60 GHz, ki bo imel najvišjo teoretično hitrost 4,6 Gb/s oziroma 575 MB/s, kar je petkrat hitreje od sedanjega prvaka dvokanalnega 802.11ac. Prve naprave s podporo novemu standardu pričakujemo že prihodnje leto.

Čeprav se Samsungova najava bere, kot da so sami izumili in izpilili tehnologiji, to ne drži. Standard 802.11ad je v pripravi od leta 2009, standardizirali pa so ga predlani pod imenom WiGig. Kasneje ga je prevzel Wi-Fi Alliance in postal je eden izmed standardov v družini Wi-Fi.

Za višji del spektra (60 GHz) so se odločili, ker je ta del še sorazmerno prost in ni rezerviran; v okolici je 8 GHz prostega spektra. Prinaša višje hitrosti in se izogiba pogostim interferencam, kot so Bluetooth, fluorescentne luči,...

18 komentarjev

Tretjina ljudi uporablja nezaščiteno sosedovo omrežje

Ars Technica - Skupina Wi-Fi Alliance je naročila raziskavo pri Wakefield Research, koliko uporabnikov interneta se je že povezalo na sosedovo nezaščiteno brezžično omrežje za dostop do interneta. Bodisi po nesreči bodisi v nuji, takšnih je očitno kar tretjina.

Anketirali so 1054 Američanov in ugotovili, da jih je 32 odstotkov že uporabilo nezaščiteno brezžično omrežje, za katero so vedeli, da ni javno. Pred dvema letoma jih je bilo le 18 odstotkov, kar pripisujejo vedno večji priljubljenosti prenosnih računalnikov...

62 komentarjev

WEP in TKIP se počasi poslavljata

vir: Heise
Heise - Že lep čas je znano, da WEP in TKIP ne nudita prave zaščite za brezžične komunikacije, a se še vedno pojavljata kot možnosti tudi v novih napravah. Razlog za to je organizacija Wi-Fi Alliance, ki testira, ali so naprave za WLAN skladne s standardi IEEE, in jim v takem primeru da ustrezen certifikat. Del testa je tudi razumevanje teh dveh zastarelih protokolov, a se bo to v prihodnosti spremenilo.

V naslednjih treh letih bosta namreč TKIP in WEP izpadla iz seznama testov. IEEE ima WEP na seznamu za odstranitev že od leta 2004 in se želi hkrati znebiti tudi TKIP. Od januarja 2011 bo TKIP prepovedan pri novih dostopnih točkah (angl. access point), leto kasneje pa...

12 komentarjev

Prihaja nov pomnilniški standard

logotip

vir: TG Daily
TG Daily - Brez skrbi, DDR3 še ni zastarel, saj je nov standard namenjen (sprva ročnim) mobilnim napravam. Serial Port Memory Technology oz. serijski pomnilnik je dobil zeleno luč s podporo Hynixa, Samsunga, LGja ter Silicon Imagea. V primerjavi s trenutnimi standardi, ki so v uporabi v mobilnih napravah, ciljajo na vsaj 40 % zmanjšanje števila nožic, prepustnost med 200 MB/s in prek 12 GB/s, omogočal pa naj bi tudi povezovanje enega čipa k večim porabnikom.

Potrebo za nov standard so člani konzorcija videli v mobilnikih, ki so vsak dan zmogljivejši, saj omogočajo poslušanje glasbe, predvajanje filmov, brskanje po spletu, itd. Posledica je jasno potreba po vedno več pomnilnika, prav to pa naj bi ob nižji porabi prinesel SPMT. Zaradi brezplačne uporabe (brez licenčnine) je obenem tudi cenovno ugodna rešitev.

5 komentarjev

Standard 802.11b dobil naslednika

SiOL - Organizacija IEEE je uskladila novo različico standarda za brezžična računalniška omrežja in jo poimenovala 802.11g. Slednja bo omogočala večjo prepustnost podatkov, teoretično do 54 Mbit/s, praktično pa polovico manj, a je napredek glede hitrosti predhodnika očiten. Oddahnili si bodo tudi proizvajalci naprav s standardom, ki ob lansiranju izdelkov na trg še ni uradno obstajal.

1 komentar

WLAN/DSL

Tom's Hardware - Verjetno vas velika večina pozna LAN -- tj. omrežje, ki ga vzpostavimo med računalniki na lokalni ravni. Še pred kratkim je bilo to možno edinole prek kablovja, v zadnjem času pa se uveljavlja WLAN, kar razvozlano in prevedeno v slovenščino pomeni brezžično omrežje. Na Tom's Hardware so si ogledali kar nekaj takih naprav, katerih posebnost je tudi vgrajen DSL modem, zaradi česar so uporabne tudi kot DSL usmerjevalnik. Če vas brezžični DSL routerji zanimajo in si kakšnega za ceno okoli 50 tisočakov lahko tudi privoščite, klik!

0 komentarjev

Še enkrat o brezžičnih omrežjih

The Register - Če me spomin ne vara, sem že vsaj trikrat pisal o varnosti brezžičnih omrežij. Ponavadi je bilo govora o velikem potencialu, vendar preslabo zagotovljeni varnosti.

Sedaj pa je 20 IT vodilnih managerjev, ki jih je na konferenco v London povabil Defcom, prišlo do sledečih zaključkov:
  • Brezžična omrežja bodo v treh do petih letih podobno varna kot sedanji LAN-i
  • Glavni razlog za slabo razširjenost je še vedno pomanjkanje varnosti
  • Rast prodaje naj bi letos dosegla 73%
To je samo nekaj povzetkov, ki so jih sprejeli. Več pa najdete tukaj.

0 komentarjev

Prihajajo mobilni hekerji

The Register - Kot poročajo na Registru, hekerji niso več samo temna stran "klasičnega" računalništva, če temu lahko tako rečemo, ampak so začeli prodirati tudi na področje mobilnih komunikacij.

Tako sem zasledil, da se je precej uporabnikov T-Mobilovega GPRS lokalnega omrežja v ZDA pritožilo nad čudnim obnašanjem računalnikov. Kot so kasneje ugotovili, je prišlo do pošiljanja prob, gre za zametek pravih napadov. Seveda so na strežnike takoj postavili požarni zid, poročajo tukaj.

Bomo ph33r us našli tudi že preko ModregaZoba?

0 komentarjev

Teorija brezžičnih omrežij

Digit Life - Danes je sicer sobota, samo občutek imam, da je nedelja. Najbolj k temu pripomore splošni vtis na novičarskih straneh, ki ne dajejo prav nobenega pametnega pisanja.

Kljub temu vas na Slo-techu razvajamo, in gremo za vas do konca, če je potrebno. Tako sem danes našel en zanimiv članek, kjer avtor razloži teorijo delovanja brezžičnih omrežij, njihovo tehnično podlago in prihodnost. To in še več tukaj.

0 komentarjev

Spet o varnosti WLAN-ov

The Register - O tem, kako se spreminjajo kriteriji in varnost brezžičnih omrežij, smo na Slo-techu že poročali. Da se zadeva pelje kot jara kača, je logična posledica nedefiniranih standardov.

Ker naj bi nov standard 802.11i prišel šele konec naslednjega leta, so se pri Wi-Fi Alliance odločili izdati Wi-Fi Protected Access (WPA), ki bo nasledil WEP (Wired Equivalent Privacy) protokol. Prvi bo za razliko od drugega omogočal dinamično razporejanje ključev, večjo varnost pa naj bi zagotavljal še na druge načine. Če vas zanima, na katere, in kaj vse si lahko obetamo v brezžičnih omrežjih prihodnosti, potem odklikajte sem.

5 komentarjev

Spet brezžična omrežja

PC Stats - Čeprav se morda tega ne zavedate (hm, živite verjetno v Sloveniji), ampak brežična omrežja ali WLANi so na pohodu.

Zadnjič sem sicer pisal, kako naj bi bilo poskrbljeno za varnost, danes pa sem našel članek, ki se spusti v primerjavo mrežne opreme, za vsakega proizvajalca posebej. Članek je relativno dolg, in če ste nestrpni, kaj so ugotovili, potem poglejte sem.

Jaz pa še vedno nisem prepričan, da se sosedov mulc ne bo priključil na mojo 100 Mbit linijo..

1 komentar

Varnost brezžičnih omrežij

Elite HW - Kljub temu, da smo po tehnološki razvitosti v Sloveniji še kakšno leto ali dve stran od brezžičnih omrežij, se po svetu že ubadajo z njihovo varnostjo. Tako se avtor članka na EliteHW na zelo poljuden način loti brezžičnih omrežij in varnosti le-teh. V članku odgovarja na vprašanja, kako lahko sosedovemu mulcu preprečite, da bi se obesil na vašo 100 Mbit linijo, kako je s cenami, kaj je "WEP stuff" in podobna vprašanja. Zanimivo (in dokaj kratko) večerno branje.

3 komentarji

Laž ima kratke noge...

Yahoo News - ...kršenje pogodbe o zaupnosti pa tudi. Kot smo na Slo-Techu že poročali, je marca leta 2000 sedemnajst nVidiinih inženirjev vedelo za prihajajočo pogodbo z Microsoftom za konzolo Xbox. Kupili so delnice ter obogateli. nVidia je prevaro odkrila, vseh 17 kršiteljev prijavila, rezultat je pa viden že danes. Prvi od skupine je že bil obtožen. Kazen? Odpust iz podjetja, črna pika v kartoteko ter finančna kazen "skromnih" četrt milijona ameriških zelencev. Uf uf, z velikimi se ni igrati .

0 komentarjev

27. julij - dan adminov

The Register - Izgleda, da računalništvo postaja neka svoja kultura, saj so se nekateri ljudje domislili, da bi lahko tudi računalničarji imeli svoje dneve. Škoda, da takih dni ne bo nikoli odobrila država. Kakorkoli že, pred kratkim (27. julija) je bil System Administrator Appreciation Day ali po domače dan adminov. To je "poseben" dan, ko naj bi se vsi uporabniki interneta in drugih omrežij zahvalili adminom za njihov trud. Ustanovitelji dneva imajo tudi svojo stran, na kateri lahko najdete predloge za adminsko darilo (PDA, digitalna kamera, sladoledna ali tortna zabava, radijsko voden avtomobilček, Javanski mobilni telefon), ter kup povezav do adminskega humorja. Vsaj kolikor jaz vem ne gre za kakšen uraden dan, ampak bolj za zafrkancijo .

2 komentarja