»

Canterwood v akciji

AnandTech - Intelovo novo čipovje za matične plošče je na papirju obetalo veliko. Kako pa je v resnici? To vprašanje so si zadali na AnandTech-u, kjer so stestirali dve plošči. Prva, a malenkost slabša je 8KNXP Ultra, ki jo je izdelalo podjetje Gigabayte. Druga plošča pa je ASUS P4C800 Deluxe, ki pa je tudi malo bolj razkošno opremljena. Obe plošči sta se dobro odrezali, kar dokazuje visok potencial tega novega čipovja.

7 komentarjev

Asus P4SDX Deluxe

Hardware Zone - Ob poplavi testov najnovejšega Intelovega čipovja za Pentium 4 procesorje z 800 MHz prednjim vodilom podjetja Intel so na Hardware Zone spisali test matične plošče podjetja Asus, ki temelji na nedavno izdanem čipovju podjetja SIS. Pri Asusu so jo poimenovali P4SDX, temelji pa na zadnjem SISovem izdanem čipovju SIS 655. Podpira vse Intelove Pentium 4 procesorje od 1,4 GHz pa do nazadanje izdanega 3,06 GHz ter Celerone od 1,7 GHz naprej. Kot vse novejše plošče tudi ta podpira 533 MHz. Ima tudi 4 DDR reže, v katere lahko vtaknemo module do največje hitrosti 400 MHz. Seveda boste na njej našli tudi AGP 8X režo ter 6 PCI vtičev. Ker pa je to Deluxe verzija, pa ima le-ta še en kup opreme. Kako...

0 komentarjev

Nova podnožja za Intelove procesorje

X-Bit Labs -

Intel za razliko od svojega rivala AMD-ja podnožja za svoje procesorje dokaj pogosto menjuje. Spomnimo se samo legendarnega Slot1, popularnega FC-PGA 370, zgrešenega Socket 423 in sedaj uporabljanega Socket 478. No, za svoje nove procesorje, ki se zaenkrat imenujejo še s kodnimi imeni Prescott in Tejas, Intel pripravlja novo podnožje.

Tovarna v Santa Clara, Kalifornija, namerava prihodnje leto izdati novo čipovje Grantsdale, vzporedno s katerim bodo uvedli tudi nov tip pakiranja procesorjev. Novo podnožje bo predvidoma imenovano Socket T, medtem ko bo tip pakiranja poimenovan LGA-775 (land grid array). Novo čipovje bo podpiralo dvokanalni DDR pomnilnik, na trg pa bo prišlo po izidu Prescotta. Klik!

6 komentarjev

Novo čipovje od SiS

X-Bit Labs -

Tajvanski gigant, ki se ukvarja predvsem z izdelovanjem čipovij za matične plošče, podjetje SiS, je najavil novo čipovje. Nova stvaritev se tokrat imenuje SiSR659, namenjena pa je Penitum 4 procesorjem v navezi z RDRAM pomnilnikom. Kaj nam novega prinaša to čipovje?

Na začetku velja omeniti že standardne dobrote, kot so USB 2.0 priključki, AGP 8x ter Serial ATA tehnologije, posebej pa gre poudarit tudi štirikanalni RDRAM pomnilnik, ki nam tako omogoča celih 9.6 GB/s pasovne širine z uporabo PC1200 pomnilnika. O ceni in dobavljivosti ni podatkov. Ostale informacije lahko najdete tukaj.

0 komentarjev

Prenosni procesor v PC

VR - Zone -

Vgrajevanje običajnih različic procesorjev v prenosne računalnike ni nič nevsakdanjega, saj v želji po zmanjšanju stroškov izdelave in nižji ceni (pojavijo se sicer težave s hlajenjem, a pustimo to) to počne mnogo manj znanih podjetij, a obraten postopek je mnogo redkejši. Toda to še ne pomeni neizvedljiv.

Na VR-Zone so se tako odločili v namizni računalnik vgraditi prenosno različico Penituma 4, ki je mnogo hladnejša (tudi dražja), nakar so ubog procesor navili do onemoglosti. In rezultati? Hja, 210 MHz FSB pri zaklenjenem množilniku niti ni tako slabo ...

10 komentarjev

Springdale prihaja

DigiTimes - Kot kaže, bo Intelovo čipovje z imenom Springdale prišlo na trg kot prvo čipovje za Penitume 4 s podporo 800 MHz FSB. Konkurenčni podjetji VIA Technologies ter SiS sicer pripravljata protiudarec s čipovjema PT600 ter 655FX, a jima, po napovedih, ne bo uspelo le-teh spraviti na tržišče v prvi četrtini prihodnjega leta. Še cena; za čipovje Springdale se bo gibala med 33 ter 50 dolarji, odvisno od različice. Klik!

2 komentarja

DDR500?

X-Bit Labs - Kljub temu, da je enokanalni DDR pomnilnik počasi že v zatonu, izpodriva ga namreč dvokanalni, ki ne potrebuje takšnih blaznih taktov, nekatera podjetja še vedno izdajajo nove in nove module. OCZ Technology Group je tako včeraj objavil dobavljivost 466 ter 500 MHz DDR modulov tipa EL (enhanced latency). O ostalih karakteristikah kot so CAS, RAS in druge, zaenkrat še molčijo, prav tako pa je tudi cena še vedno zavita v skrivnost. Klik!

0 komentarjev

Cene pomnilniku padajo

The inquirer - Kot kaže, je danes zelo dober dan za objavljanje novic, ki ne vsebujejo težkih besed, kot so podražitev, ukinjanje storitev, omejevanje in podobnih.

O novi ponudbi ADSL-ja ste že prebrali, sam pa sem našel novico, da so se cene pomnilnika, tako DDR kot SDR umirile, in da kažejo že rahlo nazadovanje. Kot so zadevo analizirali na Inquererju, je to posledica konca "vroče sezone", premalega zanimanja na računalniške trgu in nezadnje Comdexa. Tako in drugače.

Sicer pa je zanimiv komentar, ki so ga podali tukaj, in sicer da očitno potrebujemo Doom3, da se bo na trgu kaj pomembnega zgodilo. Mogoče pa res ...

0 komentarjev

Testi pomnilnika

več strani - Spet se je na internetu pojavilo nekaj novih testov pomnilniških modulov in naša naloga je, da si jih, jasno, ogledamo. Na DeviantPC so si ogledali PC3500 modul podjetja Corsair, ki deklarirano zmore omenjeno frekvenco tudi na agresivni CAS2 nastavitvi. Drugi test so opravili na ViperLair, kjer so testirali DDR400 modul podjetja Xtreme, ki je deklariran na malce manj agresivni CAS2.5 nastavitvi. Klik, klik!

Dodatek (18:48): Na ClubOverclocker pa so si ogledali še 512 MB Corsairjev PC3200 pomnilniški modul, klik!

0 komentarjev

Dvokanalni DDR je tu!

X-Bit Labs - Poročali smo že o novih čipovjih s strani SiSa in Vie, ki bodo podpirala tudi dvokanalni DDR pomnilnik. No, dočakali smo že prvo ploščo, ki to namero dejansko uresničuje. Asus je namreč izdal svojo ASUS P4SDX, ki temelji na SiS655 čipovju in je tako prva plošča za Penitume 4, ki uradno podpira dvokanalni DDR pomnilnik. Vse tehnične podrobnosti, uradne specifikacije in podobne litanije najdete, kje drugje, kot na X-Bit Labs.

7 komentarjev

Nova čipovja prihodnji mesec

DigiTimes - Svetovna izdelovalca čipovji za procesorje, tajvansko podjetje VIA ter SiS nameravata v svoji tržni borbi že prihodnji mesec izdati nova čipovja.

Za Penitume4 ima VIA pripravljene P4X600, P4M266A ter P4M400, ki bodo tako prva čipovja s podporo dvokanalnemu DDR pomnilniku. SiSov odgovor na omenjene nabore bo SiS655, ki bo prav tako podpiral dvokanalni DDR. Tudi na trgu AMDjevih K7 procesorjev se nam obetajo nova čipovja, zlasti po AMDjevem odlogu izdaje naslednje generacije procesorjev - K8. VIA nam bo ponudila KT400A čipovje, SiS pa nas bo razveselil s SiS746FX naborom.

O datumih in dobavljivosti še ni podatkov, govori se le, da bodo čipovja na voljo še pred božičem. Klik!

0 komentarjev

Še hitrejši DDR modul

Tweak Town - Proizvajalci DDR pomnilnika se res ne dajo ugnati. JEDEC sploh še ni postavil uradnih specifikacij (vprašanje če jih sploh kdaj bo) 400-megaherčnega DDR pomnilnika, a pojavljajo se že 433-megaherčni moduli.

Corsairju sledijo tudi druga podjetja, tako da vam danes predstavljam DDR433 oz. PC3500 (kar vam je pač ljubše) modul podjetja Geil. Palčko so dobili v roke na TweakTownu, kjer so ju izmučili do konca, ter iz nje izstisnili še tiste zadnje megaherce moči. Če vašemu sistemu manjka hitrosti, klik (in manjkali bodo še zelenci)!

0 komentarjev

Epox EP-4SDA

X-Bit Labs - Ko sem že govoril o DDR333 pomnilniku, ki ga zaenkrat dodobra izkoristi samo SiS645 čipovje, je prav, da tudi kaj napišem o kakšni matični plošči, ki temelji na le-tem.

Na Xbitlabs so na kratko napisali nekaj o Epoxovi EP-4SDA matični plošči, ki temelji na SiS645 čipovju. Plošča je narejena v ATX velikosti, narejena je na Socket478 podnožju, ki ugaja P4 procesorjem, ima pa 3 PC2700/PC2100/PC1600 DDR SDRAM DIMM reže, 6 rež PCI, AGP 4x vtič, podpora ATA133 RAID polju, POST diodi, cel kup navijalskih sposobnosti (uravnavanje jedra procesorja, pomnilnika ter AGP reže, FSB frekvenco lahko uravnavate v korakih po 1 med 100 in 200 MHz, lahko uravnavate tudi frekvenco procesorja)

Hm, slabo sploh ne, ane? Po pravici povedano, je ta plošča pravzaprav super. Za danes je to edina plošča na SiS645 čipovju, ki ponuja tako širok izbor funkcij. Aja, pa še link.

0 komentarjev

Priljubljenost DDR pomnilnika

X-Bit Labs - Ne glede na to, kako sem navdušen nad novo tehnologijo, moram priznati, da se DDR pomnilnik ni prijel. Večina ljudi je pač ne pripravljenih dati nekaj denarja več za hitrost, ki je dejansko res ne potrebujejo. To se bo spremenilo.
Tako vsaj pravijo proizvajalci matičnih plošč, ki bodo začeli promovirati svoje DDR matične plošče veliko bolj intenzivno. DDR se je tako zelo slabo prijel tudi zato, ker so (bila) vsa vezna čipovja zanj precej draga. Zato sta AMD in VIA začela izdelovalcem končnih računalnikov (ala IBM Aptiva) ponujati "bundle". V njih bodo vezno čipovje in priložen DDR pomnilnik. Še bolj priljubljena pa je ALi-jeva in SiS-ova ponudba, ki raje kot "bundle" ponuja zelo ugodno ceno čipovja samega. Skaratka; v prihodnje lahko pričakujemo veliko bolj agresivno trženje DDR matičnih plošč. Kar pomeni večjo konkurenco. Kar pomeni nižje cene!

0 komentarjev

Sisova podpora nVidii

Akiba - Pri Akibi so naredili nekaj posnetkov iz priročnika ECSove matične plošče, ki temelji na SiSovem 370 čipovju. Zanimivo pa je to, da naj bi ta plošča (to čipovje) podpiralo samo nVidiine AGP 4× grafične kartice. To je vsekakor zelo slaba poteza SiSa, saj s tem to čipovje zgubi na prilagodljivosti drugih kartic, kot sta na primer Radeon in Kyro. Sliko priročnika najdete tukaj.

1 komentar