»

Domače branje: Adam Curtis: Century of the Self (2002)

Slo-Tech - Šef velikega ameriškega tobačnega podjetja je imel veliko težavo. Bila so dvajseta leta prejšnjega stoletja in kajenje je bilo za ženske družbeno nesprejemljivo. Za tobačno industrijo je to pomenilo velik izpad prihodkov, saj tobačne razvade niso mogli razširiti na žensko polovico prebivalstva. Direktor je poklical na pomoč Edwarda Bernaysa in ga vprašal, ali lahko reši njegov problem.

Nič lažjega, je v slogu risanega pujska Melkijata odgovoril Bernays. Pri svojem psihoanalitskem stricu Sigmundu Freudu je izvedel, da je lahko cigar(et)a močan faličen simbol, ki ga družba ženskam ne privošči (Barnays je bil Freudov nečak). Zato je na shodu newyorških sufražetk zrežiral prizor, v katerem je skupina mladenk pred zbranimi novinarji ponosno...

12 komentarjev

Koolance ERM-3K4U5

Koolance ERM-3K4U5

Slo-Tech - V zadnjem času se pojavlja vedno več novic o domnevno veliki porabi prihajajočih računalniških komponent, kar pomeni tudi potrebo po učinkovitem hlajenju omenjenih komponent. Koolance je predstavil zanimivo rešitev za tiste, ki bi radi svoje mlinčke kar se da tiho in učinkovito ohladili.



Sistem vodnega hlajenja ERM-3K4U5 vsebuje namreč kar pet vodnih črpalk, s pretokom več kot šest litrov na minuto, tako lahko odvede kar 3000 W toplote. Za hlajenje radiatorja skrbi kar šest dvanajst centimetrskih ventilatorjev, hitrost katerih se samodejno upravlja, odvisno od temperature vode v rezervoarju, oziroma se upravlja ročno, z izbiro med desetimi različnimi nastavitvami....

8 komentarjev

Nov članek: Jackalovi vodni bloki I.

Slo-Tech - Ker je s hlajenjem računalniških komponent križ, navijanje pa vso stvar samo še poslabša, je iskanje alternativnih rešitev hlajenja vedno bolj popularno. V zadnjem času vedno pogostejše postaja tudi vodno hlajenje. Jackal vas v prvem delu svojega članka Jackalovi vodni bloki seznani s teorijo, zakaj in kako se procesorji in ostale komponente grejejo in kako si poceni izdelati lasten sistem vodnega hlajenja.

20 komentarjev

Prometeia Mach 2

Tom's Hardware - Verjetno se vas veliko spominja hlajenja za procesorje imenovanega Prometeia, s pomočjo katerega lahko zelo dobro navijemo naše procesorje. Tokrat so na Tom's Hardware preizkusili novi, izboljšani model - Mach 2. Seveda pa nameščanje takega hladilnega sistema ni preprosto. Ob inštalaciji sistema so poskusili iz procesorja iztisniti tudi zadnje megahertze in poiskati skrite potenciale. Procesor Pentium 4 3 GHz so navili na kar 4,17 GHz. Pri tej frekvenci pa je srce računalnika še vedno delovalo pri ekstremno nizki temperaturi - okoli -49 stopinj celzija. Klik!

2 komentarja

GPU vodni blok

LiquidNinjas - Ste strastni navijalec grafičnih kartic? Želite iztisniti iz vaše kartice kar največ? Ergo, tudi vodnega hlajenja se ne branite. Edino kar v takih primerih bega uporabnike je izbira vodnega bloka, da bi iztisnili iz vaše grafikulje kar največ. Če se tudi vi ubadate s podobnimi težavami, ne smete spregledati testa dveh vodnih blokov, ki so ga pripravili pri Ninjah™.

0 komentarjev

Nov test

Slo-Tech - Da boste imeli čez vikend kaj brati, je morphling1, naš podkovani forumaš ter izumitelj B&M vodnih blokov, za vas stestiral šest osnovnih plošč, ki temeljijo na novem Viinem čipovju KT400. Obsežen test, kakovostni opisi, gomilo testov ter odlična primerjava. Branje obvezno v vsakem primeru, ter, še toliko bolj, če ste zainteresirani za nakup sledečih osnovnih plošč:
  • Gigabyte 7VAXP,
  • DFI AD77 Infinity,
  • MSI KT4 Ultra,
  • Abit KD7,
  • Epox 8K9a ali
  • Abit KX7-333
Pretestirane so bile vse zgoraj omenjene, KX7-333 le za referenco. Klik!

24 komentarjev

Swiftech vodni blok

Slo-Tech - Vsi, ki želite naviti svoje procesorje do njihovih skrajnih meja, potrebujete vodno hlajenje. Poglavitna komponenta vsakega vodnega hlajenja pa je zagotovo vodni blok, ki je pritrjen na procesor. Enega izmed njih so si tokrat ogledali na ExtremeMHz. Izdelalo ga je podjetje Swiftech in nosi ime MCW478-UHT. Posebnost tega vodnega bloka je termo-električno hlajenje, kar pripomore k večji zmogljivosti hlajenja. Tako kot pri večini spodobnih vodnih blokov, ima tudi ta bakreno dno. Klik!

0 komentarjev

Nov test!

Slo-Tech - Vodni bloki, po katerih je naš forumaš ter pisec člankov morphling1 znan že po celem svetu, so njegova strast. Kako iz procesorja iztisniti še tisti zadnji megaherc, kako optimizirati sistem vodnega hlajenja, kakšne črpalke uporabiti, kakšne cevi -- za taka vprašanja se obrača na njega. No, vsi, ki vam vodno hlajenje predstavlja neko naložbo, v katero se je vredno spraviti, ter tisti, ki vas enostavno zanima, kako se 6 različnih vodnih blokov obnese pod enakimi pogoji, kliknite sem. Morphling1 je namreč spisal vzporedni test šestih vodnih blokov -- od tega je kar pet njegovih. Branje obvezno.

5 komentarjev

Slovenska inovativnost

Slo-Tech -
Kdor redno spremlja forum, mu je jasno, da so vodni bloki, poslikani zgoraj, plod slovenske inovativnosti ter ustvarjalnosti. Boeing ter morphling1, naša izumitelja, sta staknila glave ter iz načrta, ki ga je naredil morphling1, naredila blok. V tej temi v našem forumu lahko vodni blok tudi naročite ter izveste vse potrebne informacije. Mene je design tako navdušil, da sem poslal povezavo do teme v forumu tujim OC stranem. Uganite kaj - Avstralci so nas že omenili . Lep dan, ja.

24 komentarjev

Pritrditev vodnega bloka

OCtools - Pri OCTools so se spravili na reševanje problema pritrjevanja vodnega bloka na procesor in prišli do meni zelo zanimive in enostavne rešitve. Nekatere plošče za AMDjeve procesorje imajo okoli socketa štiri luknje, ki so zelo prikladne za namestitev vodnega bloka. Vse kar še rabite je ploščica približno 5 mm debelega pleksi stekla, iz katerega naredite lepo se prilegajočo ploščico, ki jo namestite na vodni blok in skoznjo s plastičnimi vijaki privijete vodni blok na procesor. Vsekakor zelo lepa in elegantna reštev. Članek vam močno priporočam.

2 komentarja

Kako speči procesor?

Dan's DATA - Kako? Dobite si vodno hlajenje, kjer sta blok in hladilnik iz različnih kovin (aluminij in baker, recimo) in ga pustite delovati pol leta. Po pol leta bi morali imeti črn procesor, zaradi elektro - korozije razjeden vodni blok, ki je zraven tega še zelen od alg. Kako bi stvar morala izgledati, pa lahko vidite tukaj.

0 komentarjev