»

Zgodovina: Kako je Windows 95 izgubil detekcijo diskete

Slashdot - Ena izmed pogostejših nevšečnosti, ki je pestila uporabnike legendarnega Windows 95, je bil šklepetajoči disketnik. Če je uporabnik odprl kakšno datoteko neposredno z diskete, je Windows spravil njeno bližnjico v nedavno uporabljene dokumente v meniju start, kar počne še danes. Žal je to pomenilo, da je računalnik ob vsakem naslednjem zagonu na silo poskušal prebrati vsebino diskete, pa če je ta bila v pogonu ali pa ne. Podobno se je disketnik oglasil, če je uporabnik poskušal dostopati do diska A:, ko v disketniku ni bilo ničesar. Na MSDN blogu je Microsoft pojasnil, kakšne ideje so imeli z implementacijo detekcije prisotnosti diskete v pogonu.

Oseba, ki je pisala 32-bitni gonilnik za disketnik, je ugotovila, da je s pametno izbranimi ukazi moč ugotoviti, ali je disketa dejansko v pogonu, ne da bi se zavrtela. Žal je imela funkcija lepotno napako, da je delovala na približno polovici pogonov diametralno nasprotno. Disketnik iste serije je vedno vrnil 0 ali 1, odvisno od...

26 komentarjev

Zadnja smrt disketne enote?

BBC - Iz trgovine PC World so sporočili, da bodo do poletja ukinili prodajo računalniških sistemov z disketno enoto. Trenutno se delež takih sistemov v njihovih trgovinah giblje okoli 2%. Sedaj bodo prodali še ostalo zalogo in se nato dokončno poslovili od tehnologije 20. stoletja. Seveda to ni prvič, ko je bila napovedana smrt disketam. Najbolj znan dogodek, ki je sprožil takšne govorice, je bil izid iMac-a leta 1998. Slednji je bil prvi sistem, ki ni imel vključenega disketnika. Zanimivi so podatki o prodaji. Podatki kažejo, da je prodaja disketnikov od leta 1998 padla iz 2,1 milijarde na 700 milijonov v letu 2006. Koliko teh enot je bilo kdaj koli uporabljenih, študije ne kažejo. V PC Worldu se zavedajo, da je čas 1.44 MB disketnih enot končan. Umikajo se predvsem USB ključem in internetu. Bodo pa uporabnikom njihovih storitev omogočili prenos podatkov iz disket. V izvorni novici se avtor ozre tako v preteklost shranjevanja podatkov, kot tudi v prihodnost, ki prihaja z Visto.

52 komentarjev

Nova anketa!

Slo-Tech -
Spletni brskalnik, ki ga najraje uporabljam je:
Internet Explorer;36%
(393)
Firefox;32%
(352)
Mozilla;16%
(175)
Opera;10%
(112)
nekaj šestega.4%
(47)
Netscape;2%
(18)
Skupaj glasov: 1097

Torej sem imel prav ... v komentarjih na novico za tole anketo ste se skoraj pobili, a vsak hvali svojega konja, ups, brskalnik. Internet Explorer torej na prvem mestu, Firefox takoj za njim. Zanimivo je, da je prvih nekaj ur po objavi ankete z veliko prednostjo vodil Firefox, kar nam da vedeti, da ga uporabljajo predvsem tisti, ki veliko časa preživijo na Slo-Techu in verjetno internetu nasploh. Anketo sem namenoma pustil tako dolgo, saj se je lepo videlo kako je s časom in s prijavljanjem uporabnikov, ki manj pogosto obiščejo Slo-Tech naraščal odstotek Internet Explorašev. Malce me je razočarala Opera, za katero sem mislil, da bo do sedaj pridobila že kaj več uporabnikov, Mozilla pa je verjetno izgubila marsikateri odstotek na račun njenega "stranskega projekta" Firefoxa.

Prejšnjič sem vam tudi obljubil, da...

55 komentarjev

Nova anketa

Slo-Tech -
Moj hrček zna:
zrolati Joint™ 51%
(553)
popivati 16%
(177)
preganjati kikle 15%
(162)
formatirati disk 13%
(137)
pošiljati SPAM 5%
(59)
Skupaj glasov: 1088
Rezultate si razlagajte sami [:D]. Nova anketa je, na željo uporabnikov, novoletno obarvana. Ha ha [:D].

4 komentarji

Nova anketa

Slo-Tech - Prejšnja anketa vas je spraševala, kolikokrat ste že gostili virus na računalu. Zmagala je vaša osveščenost: možnost 1-3x je pobrala 602 glasova, šiš-kebap™ antivirus pa 304. Tesno sta si konkurirala rezultata 4-6x ter več kot 9x - prvi je pobral 144, drugi pa le en glas več. Zanimivo je to, da so redki izmed vas gostili virus 7-9x. Bog ve zakaj. [:D]

Hitro reševat novo anketo!

7 komentarjev