»

Izšel FreeBSD 5.2

OSNews - Pred dnevi je luč sveta ugledal FreeBSD 5.2. Glede na različico 5.1 ne prinaša kakšnih revolucionarnih novosti, omenimo samo izboljšano podporo diskovnim krmilnikom IDE, SATA in 802.11a/b/g, izboljšano podporo ACPI (upravljanje napajanja), odjemalsko podporo protokola NFSv4 ter najnovejše različice KDE oz. GNOME. Poskusno je dodano tudi večnitno filtriranje in usmerjanje IP prometa. Tako kot dosedanji različici 5.x tudi ta še vedno nosi oznako eksperimentalna. Za produkcijsko rabo razvijalci priporočajo preverjeno 4.9 ali katero drugo različico iz družine 4.x.

Za tiste, ki ga še ne poznate, gre za prost operacijski sistem, pred kratkim je praznoval 10. obletnico, ki se je zaradi odličnih karakteristik v obremenjenih omrežjih prijel zlasti na strežnikih, četudi je povsem uporaben za namizje. Od Linuxa se razlikuje v tem, da je nastal neodvisno od njega in pa po licenci BSD, ki je precej liberalnejša od GPL, saj dovoljuje, da lahko dele kode vključujete tudi v "zaprte" programe,...

12 komentarjev

Seagateovi SATA-diski

X-Bit Labs -

Kot je videti, smo zadnje čase priče pohodu novih tehnologij na računalniškem področju. Danes je tako Seagate storil nov korak k popularizaciji SATA-diskov, saj so štiri mesece za Maxtorjem le začeli prodajati svoje SATA-150 diske, tokrat na ameriških tleh.

Zaenkrat je moči dobiti le 80 in 120 GB inačici z 8 MB prepomnilnika in 7200 rpm hitrostjo vrtenja plošč. Cena manjšega modela bo 160, medtem ko bo cena večjega okroglih 200 dolarjev. Očitno lahko diske te vrste pričakujemo kmalu tudi na Slovenskem. Več o tem.

4 komentarji

Creative CardCam za knjigo rekordov

EverythingUSB - Creativov novi izdelek, CardCam, je prišel v knjigo rekordov kot najtanjši fotoaparat(-ić) na svetu. Debel je le 6 milimetrov in velikosti kreditne kartice. Ima 8 MB vgrajenega spomina, na katerega lahko spravite 101 fotografijo nižje ločljivosti in 26 fotografij višje ločljivosti. 1.3 megapiksla bo dovolj za fotografije ločljivosti 640x480, višje pa fotoaparat doseže z interpolacijo.

S fotoaparatom dobite tudi program ArcSoft PhotoImpression, za več podatkov pa pojdite sem ali pa sem. Za CardCam boste ošteli okroglih 100 dolarjev.

0 komentarjev

37/1

Maximum PC - Kaj dobite, če skombinirate štiri 5400rpm Maxtorje, 7200rpm Maxtorja, in enega 7200rpm Western Digitala? Vse to priključite na Gigabitovo GA6VXE7+ matično ploščo, 1GHz P-III, Promisov PCI IDE ATA/100 kontroler in ATI Rage 128 grafično kartico, za nameček pa še 350-vatni napajalnik.

Odgovora verjetno ne poznate, gre pa za Menažarijo ali Zverinjak po domače. Gre za računalnik, ki ima nameščenih 37 operacijskih sistemov, ki jih izbiramo v petih boot menijih. Vsekakor za knjigo rekordov.

Vas zanima, kaj ima 18-letni lastnik povedati o svoji zverini? Klik.

7 komentarjev

Izkušnje z WineX 2.1

Linuxorbit - Kot že veste Linux še vedno ni operacijski sistem za težkokategornega igričarja in najverjetneje še zelo dolgo časa ne bo. A od zgodnjih začetkov igričarstva na Linuxu se je zgodilo že marsikaj. Skoraj gotovo ste že slišali za program WINE, ki je namenjen poganjanju Okenskih™ programov in se je zadnje čase kar lepo razvil, saj omogoča poganjanje številnih programov in iger, ki smo jih doslej lahko igrali ter poganjali le na Microsoftovih operacijskih sistemih. Trenutno najbolj izpopolnjenega, WineX 2.1, so preizkusili na Linux Orbit, za preizkus pa so vzeli nekaj bolj poznanih iger. Njihovo mnenje o tem emulatorju si lahko preberete tukaj. Ne bo pa odveč, če kar takoj povem, da kljub vsemu WineX 2.1 še vedno potrebuje močan računalnik.

0 komentarjev

MacOS

The Register - Ja, končno, po 18-ih letih prvega videnja Macintosha na tržišču se je Apple odločil, da izda tudi MacOS (operacijski sistem za Mace) tudi za PC sisteme. V CompUSA's spletni trgovini ga že imajo. In sicer morate odšteti za verzijo 10.2 kar $82,402.02. Da, prodajte hišo, avto in psa, pa boste imeli morda za polovico. The Register poroča.

4 komentarji