»

Intel v tretjem kvartalu spet bolje

Hartware.net - Po dveh slabših četrtletjih so se kazalci za Intel spet zasukali na bolje. Nemški Hartware tako poroča, da je Intel spet okrepil svoj tržni delež na področju procesorjev x86, ki se je povzpel s 73 na 76 odstotkov, kar pripisujejo novim procesorjem Core 2. Na trgu namiznih računalnikov je Intel pridobil šest odstotkov, na strežniškem pa dva; prva rast gre tudi na račun nižjih cen Celeronov D in Pentiumov 4.

Prav tako je rast zaznal tudi AMD, predvsem na področju prenosnih računalnikov, kjer je bila kar štiriodstotna. Ker se VIA počasi umika s procesorskega trga, je za eno odstotno točko z 22 na 23 zrastel tudi skupni AMD-jev delež na trgu procesorjev.

7 komentarjev

Test varčnih procesorjev AMD

Slo-Tech - AMD je imel kar nekaj časa dominanten položaj na trgu namiznih procesorjev, če ocenjujemo njihove performanse, a zadnje generacije, ki so prispele iz Intelovih tovarn, so ga vrgle s prestola. Najhitrejši čipi za mase so trenutno Core 2, kljub temu pa se AMD ne misli hitro predati -- njihovi izdelki so še vedno konkurenčni na drugih področjih.

Člankopisci na motherboards.org so vzeli pod drobnogled dva dvojedrna procesorja Athlon 64 X2 (4600+ in 3800+), poudarek testa pa ni bil na golih performansah, ampak na razmerju med performansami in porabo. Slednji podatek je lahko za kupce, ki razmišljajo dolgoročno, zelo pomemben -- če se odločamo za nakup procesorja in izberemo takšnega, ki je energetsko varčen, lahko sistem opremimo z bistveno cenejšim napajalnikom, par tisočakov prihranimo še na računu za elektriko, posledično pa lahko ta denar vložimo v dražji model z boljšimi performancami. Priporočeno branje za preračunljive.

6 komentarjev

Dellu napovedujejo porast

The Register - Napovedi, ki temeljijo zgolj na statističnih podatkih prejšnjih dni, mesecev in let, so ponavadi primerne bolj ali manj za primerjavo, kaj se kasneje v resnici zgodi. Če gre verjeti danajšnji, se nam obeta velika sprememba na trgu namiznih računalnikov.

Tako The Register danes poroča o izjavi Merrilla Lyncha, ki napoveduje, da bo Dell tekom tekočega leta pridobil okoli 30% tržnega deleža. Kot tudi napoveduje, se bo na to spremembo najostreje odzval drugi veliki igralec na trgu, konglomerat HP, ki naj bi podoben delež pridobil tekom daljšega časa. Dell naj delež pridobil na račun IBM-a, Fujitsu/Fujitsu Siemensa in Acer-ja, ki bodo svoj delež ustrezno zmanjšali.

Analiza prav tako napoveduje, da bo določen delež pridobil tudi Apple, saj naj bi prodaja iPod-a utrdila njegov položaj na trgu. Še klik.

0 komentarjev

Prenosnik s 3.06 GHz?

AnandTech -

Da, pravilno ste prebrali; prenosnik s procesorjem, ki tiktaka pri 3.06 GHz. No, Intel v resnici tako hitrega prenosnega procesorja sploh še ni predstavil, a to podjetja Hypersonic ni motilo. Sestavili so računalnik, ki se po velikosti uvršča med prenosnike, njegova funkcija pa je zamenjava namiznega računalnika. Trigigarečni procesor, gigabajt pomnilnika, DVD pogon ter Radeon 9000 res ni tako slabo, kajne? Klik za branje!

8 komentarjev

Pozitivni vplivi iger

News.com.au - Iger se po pravilu drži negativni prizvok, od tega, da so krive, da mladina uporablja strelno orožje, do tega, da zgolj uničujejo domišljijo. Tega, da je recimo manj nevarno divjanje po cesti, kjer imaš opcijo Load, kot pa da realnih cestah, teh ljudi ne zanima.

V dokaz vsem prej omenjenim sem danes našel novico o vplivu iger na razmišljanje otrok. Tako so v raziskavi preučevali skupino 13. in 14. letnikov, ki so jim zastavili določene probleme v obliki iger, kot primer navajajo Final Fantasy 9. Tako naj bi otroci preko iger razvijali svoje kognitivne sposobnost, se učili skupinskega dela in kompleksnega reševanja problemov. Ločeno so opazovali skupino, ki ni imela učnih problemov in tisto, ki jih je imela, ter opazili, da med njima ni bilo večjih razlik. Ni slabo, kajne.

Glede na denar, ki ga država daje za osnovne šole, lahko potem pričakujemo, da bodo otroci po novem igrali igre?

6 komentarjev

Uptime: 16 ur. Na prenosniku.

The Register - No, ne ravno na čistokrvnem prenosniku, ampak na prihajajočih 'Tablet PC'jih (kateri navdušujejo tudi mene osebno). Pri podjetju ElectroFuel Inc. namreč trdijo, da lahko izdelajo Tablet PC z WinXP ter Pentiumom 3M 866 (sicer malo manjših mer -- hakeljc!), ga opremijo s svojo baterijo ter obdržijo pri življenju od 10 do 16 ur. Vsekakor zelo zanimivo -- če bi le velikost ne bila okrnjena na 275 × 223 milimetrov. Klik!

0 komentarjev

Roadmap prenosnikov

ZDNet - V logih namizih računalnikov je napovedovanje prihodnosti zelo nahvaležna reč. Na srečo je drugače na področju prenosnikov, kjer je trg veliko bolj transparenten, pa tudi podjetja se trudijo na drugačen način. Nenazadnje tudi zaradi cen, ki presegajo cene namiznih računalnikov za faktor ena do dve.

Če gre verjeti poročanju v tem članku, nam trije veliki, Toshiba, Hewlett-Packard in Sony pripravljajo bolj ali manj nove modele s procesorji okoli 1.8-2.0 GHz, 30 GB diski, 15" zasloni in kombiniranimi enotami CDR/DVD. Za bolj petične stranke bodo predstavili prve modele tablet PC-jev (glej povezane novice), za vse z debelimi denarnicami pa Toshiba pripravlja prvi model z DVD pekačem. Ni slabo, kajne?

Glede na to, da je trg prenosnikov beležil večji prirast prodaje kot trg namiznih računalnikov, vas bo mogoče tudi denarnica bolela manj. Ali pač?

3 komentarji

Tablet PC

ZDNet - Če spremljate sceno na področju prenosnikov, verjetno poznate Compaqove prenosnike Evo. Namenjeni kot nasledniki znane serije Armada, so sicer postregli z lepim designom, samo so bili, vsaj po moje, premalo zmogljivi in predragi.

Kljub temu so bili vmesna stopnja do t.i Tablet PC-jev. Tako bo HP iz trga umaknil serijo N200, ki jo bo nadomestil Evo tablet PC. Pogruntavščina, ki jo podpira tudi Mali Mehki, omogoča, da na prenosnik pišemo s posebnim peresom, poleg tega pa je naprava tudi normalen prenosnik, samo zaslon bo potrebno zasukat, saj bo v "Tablet" načinu zaslon pokrival tipkovnico.

S Transmetinim procesorjem Crusoe TM5800, ki bo nihal pri 1 Ghz, in velikostjo modela N200 nas bo za okoli 2000$ doletel sedmega novembra, poročajo na ZDNetu.

0 komentarjev

Namiznosnik

Slo-Tech - Zadnjič sem na forumu zasledil vprašanje, če je možno zaradi racionalnih razlogov kupiti prenosnik, ki nima baterije. Kako se to splača, je drugo vprašanje, samo kot kaže, menda se.

Na PC Review sem zasledil opis prenosnika, ki pa niti ni to. Namreč, za razliko od pravega prenosnika nima baterije, in procesor in pomnilnik sta namenjena namiznim računalnikom. S tem pridobijo na teži, ker pa nima baterije, je pa tako ali tako vseeno, če ima navadne komponente. Za hlajenje je menda tudi dobro poskrbljeno, prav tako za oči, katerim je namenjen 15" zaslon.

Kot so ugotovili na testu, je ideja zelo dobrodošla za vse, ki želijo imeti poceni "prenosnik", in pri tem ne potrebujejo dela brez priključka za elektriko, kot za razne lan-partye. Če imate veliko časa, poglejte cel članek.

Samo še vedno je občutek, da lahko delaš, ko vsi preklinjajo Eles, enkraten..

2 komentarja