»

Cisco ukinja Flip in v prestrukturiranju odpušča

ComputerWorld - Cisco je napovedal, da bodo ukinili proizvodnjo prenosnih videokamer znamke Flip in v procesu prestrukturiranja iz tega naslova odpustili 550 zaposlenih. Ugotovili so, da izdelki zabavne elektronike predstavljajo prevelike stroške ob premalo prihodkih, zato se jim bodo odpovedali. Namesto tega se bodo povsem posvetili petim osnovnim področjem delovanja: omrežni opremi, sodelovanju, IT-arhitekturi, video in podatkovnih centrom.

Pred tremi leti je Cisco pogumno poizkusil prodreti na trg zabavne elektronike z znamko Flip, kar je bila sila nenavadna poteza za proizvajalca osnovne infrastrukturne strojne opreme. Ker jim to ni prineslo želenih dobičkov, je izvršni direktor John Chambers...

1 komentar

Nokia odpušča

vir: Bloomberg
Bloomberg - Vse kaže, da se je Nokia s svojim sindikatom dogovorila, da bodo na Finskem lahko odpustili vse do 800 zaposlenih. Velika večina od osemstoterice, okrog 560 zaposlenih, trenutno pomaga pri razvoju Symbiana. Predstavniki podjetja so sporočili še, da celotna situacija ni tako temačna. Vsem 800 zaposlenim, ki so načrtovani za odpustitev, bodo dali možnost prostovoljne odpovedi, s čimer bodo upravičeni še do odpravnine, ki bo znašala med 5 in 15 mesečnimi plačami, odvisno od delovne dobe pri finskem mobilnem gigantu. Obenem se bodo lahko odpuščeni prijavili na druga delovna mesta znotraj Nokie, predstavnica družbe pa je povedala, da so na ta način v preteklosti izgubili mnogo manj zaposlenih, saj so v končni fazi odpuščeni...

20 komentarjev

Nov članek: DVB-T pod Linuxom

Slo-Tech - Zaradi boljše izkoriščenosti radiofrekvenčnega spektra ter oddajanja kakovostnejše slike in zvoka, po svetu od leta 2006 potekajo prizadevanja za digitalno oddajanje TV signala.

Na digitalno oddajanje so letos uspešno prešli v ZDA, EU naj bi na digitalno oddajanje preklopila do konca leta 2010, celotna Evropa pa najkasneje do leta 2015. V Sloveniji pa naj bi na digitalno oddajanje dokončno prešli do konca prihodnjega leta.

Digitalna televizija ali DVB (ang. Digital Video Broadcasting) je torej pred vrati, zato smo si v tokratnem članku ogledali kako je s sprejemom prizemnega DVB-T signala oz. gledanjem digitalne TV na domačem računalniku pod Linuxom.

Na branje!

39 komentarjev

Sony odpušča

News.com - Pri Sonyju ocenjujejo, da imajo 20.000 zaposlenih preveč, zato bodo kmalu sledila odpuščanja Sonyjevih zaposlenih po celem svetu. 20.000 uslužbencev znaša "nesrečnih" 13 %, razlog pa je upad prodaje in s tem zmanjšanje dobička. Menda niso prodali dovolj PlayStationov 2 in premalo Trinitron televizorjev, samo prestrukturiranje pa jih bo stalo 3,09 milijarde dolarjev. News.com

Le koliko televizorjev bi dobil za to ceno?

10 komentarjev

Alcatel odpušča

The Register - Alcatel je danes oznanil, da bo do konca prihodnjega leta odpustil 23.000 delavcev, saj je podjetje v procesu prestrukturiranja. Tako bo ob koncu leta 2003 zaposlenih "le" še 60.000 delavcev, medtem ko jih je bilo ob koncu lanskega leta zaposenih še 99.000. Najava prihaja po opozorilu, da bo prihodek podjetja še naprej padal, po prestrukturiranju pa naj bi se vrnili v pozitivne vode nekje v naslednjem letu. Klik!

1 komentar

Lucentovih 7.000 nesrečnikov

Slo-Tech - Po slabih četrtletnih finančnih rezultatih (padec prodaje iz 3.76 MRD GBP na 1.88 MRD GBP ter izguba 5 MRD GBP) je Lucent Technologies, znan predvsem po mrežnih izdelkih, najavil odpuščanje nadaljnih 7.000 zaposlenih. Klik!

Ti se bodo do konca tekočega leta pridružili letos že 12.000 odpuščencem, za kar gre kriviti drastičen upad prodaje opreme telekomom. Če pa posplošim, se iz rezultatov mnogih podjetjih lepo vidi, da podjetja z visoko vezanostjo na same izdelke recesijo prenesejo težje kot ona, naprimer Microsoft, ki vzporedno/istočasno tržijo 'mehkejše' izdelke ter storitve.

0 komentarjev

Fiorinian Rhapsody

Vnunet - Malce lažja tema: odkar sta HP in Compaq napovedala morebitno združitev podjetij, so obstajala prekrivajoča se področja... posledica tega je in bo odpuščanje. V svojem 'besu' pa so zaposleni spisali nekaj pesmic na račun HPjevega vodstva, predvsem ženskega idola - Carly. Tukaj si lahko preberete eno izmed njih. (Avtorjem bi predlagal, da si ogledajo epske pesnitve našega vrlega aliena .)

0 komentarjev

Padalo, ki vam utegne rešiti življenje

Slo-Tech - Tole novico nam je poslal Primoz Princic:

Tole sem ravno prebral na SIOL-u:
Padalo za zaposlene v visokih stavbah

Izraelsko podjetje je izdelalo padalo za zaposlene v visokih stavbah - proizvod, ki ga je vzpodbudil napad na Svetovno trgovsko središče 11. septembra.

"Tri tedne po napadu je bil izdelan načrt za tako imenovani Executivechute, testiran in pripravljen za izdelavo," je povedal direktor Apco Aviation.

Padalo, ki daje videz nahrbtnika prodajajo na ameriškem in japonskem tržišču za 795 dolarjev, težko pa je manj kot dva kilograma. LOL.

7 komentarjev

Intel bo odpuščal delavce

The inquirer - Da v Intelu nekaj ni bilo na svojem mestu, smo lahko sklepali po Intelovi nezmožnosti, da bi zagotovil zadostno količino naborov i845 in procesorjev Pentium4. Kasneje pa je počilo, saj se je izkazalo, da bo četrta četrtina za Intela vse prej, kot idealna. Sledili so še slabši poslovni rezultati, ki so najverjetneje posledica vedno nižjih cen procesorjev. In kaj sledi slabim poslovnim rezultatom? Odpuščanje, kaj pa. Da bi si Intel zagotovil kolikor toliko zadovoljive poslovne rezultate, so se vodilni odločili, da zmanjšajo število delavcev. Kje bodo odpuščali in koliko delavcev bo dobilo v roke svojo delovno knjižico, še ni znano.

2 komentarja

Odpuščanja v IT. Ne prvič, verjetno niti zadnjič.

Vnunet - Zakaj se mi zdi, da se večina mojih novic nanaša na množična odpuščanja v IT? Kakorkoli - dandanašnji managementi vseh bolj opažanih podjetij, ki imajo izgubo (ter posledično odpuščajo trume delavcev), svoje težave povezujejo s ključnimi besedami 'restrukturiranje', 'recesija' in '11. september' (no, ta je aktualen šele v zadnjem času ).

Na enako noto žvižgajo tudi pri Motoroli; že tako okrnjeno delovno silo (-32.000 v zadnjem letu) bodo zmanjšali za še dodatnih 7.000. Razlogi naj bi bili v zmanjšanju dohodkov na $7.4 MRD oz. zmanjšanje sedem centov na delnico v tretjem četrtletju. Klik!

0 komentarjev

Dogaja se vsem

AMD - Če ste mislili, da se varčevanja z metodo odpuščanja poslužuje le veliki zlobni Intel, ste se zmotili. Advanced Micro Devices (AMD) se je namreč odločil, da bo "prestrukturiral" svoje operacije. AMD bo v sklopu tega "prestrukturiranja" zaprl dve tovarni. Natančneje tovarno 15 in tovarno 15 v Austinu, Texas, ZDA. Kot del "prestrukturiranja" bo tudi odpustil 2300 delavcev, kar predstavlja 15% globalne AMD-jeve delovna sile. Pribljižno 1000 od teh odpuščenih so povezani s tovarnama 14 in 15.
No, pozitivna stran je ta, da bo začel bolj vlagati v tovarno v Penang, Malezija. Vsi odpuščeni delavci bodo dobili odpravnine.

0 komentarjev

AMD toži Alcatel

AMD - Še ena lepa zgodbica iz sveta računalništva se je končala (na splošno me pogodbe v svet hardvera vedno bolj spominjajo na poroke v Hollywoodu ) tako kot ponavadi: s tožbo na sodišču. Tokrat gre za AMDja in Alcatela, ki sta pred kakšnim letom podpisala pogodbo o medsebojnem sodelovanju, po katerem bi AMD Alcatelu dobavljal flash memory produkte, Alcatel pa bi jih kupoval v velikih količinah. Na osnovi te pogodbe je AMD vložil ogromne denarje v svoje proizvodne zmogljivosti, toda Alcatel si je naenkrat premislil. Nič kaj ugodna situacija za AMD, moram priznati. Seveda so se slednji odločili za tožbo, ki so jo vložili na vrhovnem New Yorškem sodišču. Če vas zanima več, preberite kar AMDjevo uradno izjavo.

6 komentarjev

Pa še Creative...

The Nando Times - Intel, Dell, Yahoo... Vsa ta podjetja so v preteklem času odpuščala delavce zaradi prevelikih stroškov. V taisti koš sedaj spada še Creative, ki se je odločil, da bo odpustil 400 delavcev, kar znese 10% celotne delovne sile, ter zaprl tovarno v Pennsylvanii. Razlog? Isti kot vedno: "Drastično bomo zmanjšali stroške". Kot vidite, celotno računalniško področje trpi z izgubami (razen redkih izjem). Tudi Yahoo, ki je bil smatran za največjega, je v primerjavi z lanskim letom zgubil kar 90% na vrednosti delnic, odpustili so pa domala vse direktorje vsake od podružnic tega giganta. Ja, tako je to... Temu obdobju sedaj bi lahko na grobo rekli "ločevanje listja od plev", saj se bo šele sedaj, po težkem udarcu, pokazalo, katero podjetje ponuja kvalitetne storitve. Taka podjetja bodo obstala in preživela. Podjetjem (in s tem mislim tudi e-podjetja), ki so pa prišla na trg samo zaradi čimhitrejšega zaslužka, se pa ne piše dobro....

1 komentar