»

HP-jeva serija Mini 1100

Daily Tech - Trg računalnikov sicer stagnira, a dogajanje na področju netbookov je prav živahno, saj se kupci obnašajo, kot da krize sploh ni. Prodajalci pa jim seveda skušajo ustreči. HP je svoje prve netbooke predstavil že oktobra, in sicer je šlo za serijo Mini 1000. To pot sledi že nova serija, ki se zelo izvirno imenuje Mini 1100.

Sestavljajo jo štirje modeli: 1131CL, 1135NR, 1140NR in 1141NR. V vseh bo tiktakal Intelov Atom N270 pri 1,6 GHz ob gigabajtu pomnilnika in grafični kartici Intel GMA 950. Podatki bodo počivali na 60 GB disku s 4200 obrati na minuto, gledali pa jih bomo na 10,1-palčnem zaslonu z ločljivostjo 1024 x 576. Kakšnih večjih razlik med modeli pravzaprav ni videti, razen da le dva podpirata Bluetooth. Več informacij lahko pričakujemo, ko jih bo HP tudi uradno predstavil.

6 komentarjev

Nova anketa: Količina pomnilnika, ki ga ima na voljo grafični procesor

Slo-Tech - Rezultati prejšnje ankete:

Velikost zaslona mojega prenosnika je:
nimam prenosnika50%
(619)
med 15,4 in 15,9 palci17%
(209)
med 15 in 15,3 palci15%
(184)
med 17 in več palci 8%
(99)
med 14 in 14,9 palci5%
(58)
med 12 in 12,9 palci2%
(21)
med 13 in 13,9 palci2%
(20)
ne vem1%
(12)
11,9 ali manj palcev0%
(6)
druga0%
(2)
Skupaj glasov: 1230


Tokrat vas sprašujemo, koliko pomnilnika je na grafični kartici v vašem primarnem računalniku.

39 komentarjev

Sparkle ponuja GeForce 7900 GT s 512 MB RAM-a

Slo-Tech - Počasi, a vztrajno se povečuje količina pomnilnika na grafičnih karticah. Če smo še ne tako dolgo tega shajali z 128 MB, ali celo s 64 MB RAM-a, je danes, glede na ceno, ki jo plačamo in dani izkoristek, najbolje poseči po različici s 256 MB RAM-a.

Nekatera podjetja pa skušajo priti na naslovnice novičarskih strani in tiskanih revij tudi tako, da dodajo več pomnilnika, kot to predvideva referenčni dizajn. Poleg tega proizvajalci radi posežejo še po izdelavi posebnega sistema hlajenja (po tem je/bil znan denimo Leadtek), ki omogoča boljše navijanje. Nobena novost niso tudi serijsko vodno hlajene grafične kartice. V zadnjem času pa pozdravljamo kartice s pasivnim hlajenjem.

Kot rečeno, pri Sparklu so ubrali pot povečanja količine pomnilnika, ki ga je tako 512 MB. Kot veste, referenčni GeForce 7900 GT nosi na tiskanem vezju 256 RAM-a.

Poleg dodanega pomnilnika so povišali takt jedra na 500 MHz (50 več kot referenčna kartica), povišane pa so tudi frekvence delovanja pomnilnika, ki...

5 komentarjev

Vse o DDR pomnilniku

Overclockers New Zeland - Ste zbegani zaradi vseh kratic, ki se uporabljajo pri označevanju ter karakteriziranju DDR pomnilnika? Se sprašajute, če je nemara PC1600 boljši od DDR400? Če ste na zgornji vprašanji odgovorili pritrdilno, brž poklikajte na Overclockers New Zealand, kjer so spisali poučen in zanimiv članek, ki vam na kratko razloži osnove delovanja, značilnosti, označbe, karakteristike ... vašega DDR pomnilnika. Članek sicer ni nov, je pa danes posodobljen, tako da vsebuje vse najnovejše podatke in informacije o novih pomnilnikih. Klik!

0 komentarjev

Radeoni z 256 MB pomnilnika?

X-Bit Labs - Še pred kratkim smo se spraševali, kaj nam bo prineslo povečanje količine pomnilnika na grafičnih karticah s 64 na 128 megabajtov. No, proizvajalci se očitno bijejo predvsem bolj za višje cifre, kot dejanske zmogljivosti, saj Xelo in Tyan že napovedujeta svoje Radeone 9700 z kar 256 megazlogi™ RAMa, kjub temu, da trenutni Radeonov PCB dovoljuje največ 128 MB. Kaj bo še dodatnih 128 MB RAMa doprineslo k zmogljivostim, mi sicer ni jasno, bo pa to dobra vaba za bogate kupce, ki so jim pomembne zgolj številke. Klik!

7 komentarjev

Uporaba pomnilnika na grafični kartici

Slashdot - Ste slučajno uporabnik Linuxa? Ga obvladate? Se vam je po pomoti v vašem računalniku znašla grafična kartica, ki ima precej pomnilnika, za katerega pa se vam sanja ne, v kakšne namene bi ga uporabili? Če ste na vsa tri vprašanja odgovorili pritrdilno in slučajno čakate na nov izziv, ki bo samo še potrdil, da Linux obvladate kot nobeden drug, bo tale članek idealen za vas. Govori namreč o tem, kako del pomnilnika na grafični kartici preoblikovati v nekakšen zelo hiter navidezni disk, ki ga lahko uporabljate za swap, ali še kaj bolj uporabnega. Precej zanimiv članek, ki se ga splača prebrati.

5 komentarjev

Računalniško ohišje na koleščkih

JSI Hardware - Računalničarji smo že tako ali tako bolj lene sorte, zato vsako nepotrebno opravilo pomeni za nas nepotreben napor. No, malce pretiravam, vendar pa je res, da je tale članek namenjen ljudem, ki so že davno staknili kronični računalniški lenitis ali pa so zaradi zasedenosti izgubili prožno hrbtenico. Govori namreč o posebni modifikaciji ohišja - pritrjevanju koles. Če boste opravili ta postopek, potem se vam sploh ne bo več treba prenašati računalnika, saj ga boste enostavno privezali na vrvico in ga odpeljali po tleh. Seveda pa problem nastane, ko naletimo na prve stopnice .

2 komentarja