»

DOOM na kalkulatorju

engadget - Odličen prikaz hitrega razvoja tehnologije in malih žepnih naprav je nedvomno prenos iger (ter celo celih operacijskih sistemov) na mobilne telefone, medtem ko so nekatere izmed njih še pred nekaj leti na kolena spravile relativno zmogljive namizne računalnike. A mobilni telefoni so danes že nedvomno izredno zmogljivi, naslednje neraziskano področje pa bi morda lahko bili kalkulatorji. Igranje šaha in tetrisa na zmogljivih grafičnih različicah ni nič novega, je pa zato nekaj posebnega igranje prvega DOOMa na prav takšnem kalkulatorju.


Gre za Texas Instrumentsov TI-Nspire, na katerega je različico DOOMa, poimenovano nDOOM, prenesel uporabnik foruma Omnimaga. Žal gre še za nekoliko nestabilno različico, ki zmrzne že v prvi minuti...

23 komentarjev

PDA za ekstremne pogoje

Slashdot - Podjetje Node je razvilo PDA. A to ni kakršen koli dlančnik, to je Node Explore (fanfare [:D]). Napravica pa se od svojih šibkejših bratcev razlikuje predvsem po vodotesnoti - tako lahko namreč slednji s svojim vodoodpornim ohišjem deluje 3 metre pod vodno gladino, baterija pa ga lahko poganja do šest ur. Če torej nameravate svoj življenski kruh služiti kot potapljač v plitvih vodah, vam bo morda celo všeč. Slashdot.

4 komentarji

Vzpostavljena Bluetooth-povezava na razdalji 1 km

Operacija uspela!

Slashdot - Ob odkritju Bluesnarfinga, tehnike, ki omogoča, da iz telefona ali druge naprave, ki ima vključen Bluetooth, neopazno kopiramo podatke ali se preko nje na stroške lastnika priključimo na internet, so se nekateri tolažili, da ima Bluetooth doseg samo nekaj metrov in da torej Bluesnarfing ne predstavlja večje nevarnosti.

Žal so se motili.

Na WiFi-Toys.com so namreč objavili članek, kjer opisujejo, kako so se z modificiranim vmesnikom Bluetooth priključili na 1 km oddaljen mobilni telefon in uspešno prenesli nekaj slik. V preskusu so uporabili 19 dBi usmerjeno anteno, Linksys USB Class 1 adapter, prenosni računalnik ter nemodificiran mobilni telefon Sony Ericsson T610.
Dobra stran novice je, da bo glede na...

10 komentarjev

Microsoft bo prodajal dlančnike

ZDNet - Zadnje čase lahko vsi, ki spremljate področje informacijske tehnologije, opazite, da se skuša Microsoft vplesti v vse sfere, od strojne do programske opreme, pa tudi ideje kot o ponudniku dostopa do spletnih vsem ima.

Tako sem danes na ZDnetu zasledil, da se je velikan iz Redmonta povezal s Samsungom, in namerava narediti prevetritev na trgu cenejših dlančnikov. Tako naj bi novi skupni dlančniki imeli 200 MHz Samsungov procesor, 32 MB spomina, 3,5" barvni (ali pa tudi ne) zaslon ter podporo SD in SDIO karticam. Vse skupaj bo poganjal Pocket PC sistem, ki ga bo prispeval Microsoft.

Kaj vse bodo dlančniki še nudili, in kaj si lahko od vstopa Microsofta obetamo na trgu dlančnikov, pa poglejte tukaj.

0 komentarjev

Preskok

Scientific American - Se zavedate, da lahko s hojo po novi preprogi na suh zimski dan ustvarite napetost do 35.000 voltov? Si lahko prestavljate, kaj se lahko zgodi, če potem greste vgradit vašega novega Radeona 9700 in reakcijo, ko kartica ne dela?

Verjamem, da ni med vami nikogar, ki se pred šarjenjem po računalniku ne bi razelektril. Gleda na to, da je nastanek statične elektrike in njene spostitve ali ESD zelo pomemben dejavnik pri izdelavi električnih komponent, prav tako kot v vsakdanjem življenju, je tale članek zelo dobrodošel. V njem najdete tudi zanimivosti, kako se izdelovalci bojujejo proti nastanku statične elektrike in kaj nam lahko ob tem nudi nanotehnologija. Klik.

6 komentarjev

Tri v enem

Infosync - Samsung predstavlja novo različico dlančnika z imenom SPH-i700. Zakaj 3 v 1? V njem najdete prav vse, od integrirane kamere prek vseh značilnosti PDA-ja do mobilnega telefona. Edino, kar lahko pogrešimo pri tej dokaj majhni, a zelo zmogljivi napravici, je Bluetooth.

Za vse tehnične informacije odbrzite sem.

1 komentar

Palmi tudi namesto daljinca

Infosync - Philips je izdal programček Pronto Lite, ki dlančniku z vmesnikom IR doda zmožnosti daljinca. Na voljo je 15-dnevna demo verzija -- dobite jo tu. Če pa vam bo zadevica všeč, si jo lahko privoščite za $19.95. Vse podrobnejše informacije dobite na tej strani.

Proizvajalec upa, da se bo programčič dobro vnesel in da bo združljiv s skoraj vsemi napravami. Zgleda kar lepo [:)]

9 komentarjev

Za študentski žep

Infosync - Sony je predstavil nov PDA, ki je za 13 % manjši od standardnih dlančnikov (T-serija). Ima visokoločljivostni (320x320 pik!) črno-bel ekran, 8 megabajtov pomnilnika, uporablja pa operacijski sistem PalmOS 4.1. Za energijo skrbita 2 standardni AAA bateriji, ki se jih lahko dobi v skoraj vsaki trgovini, baterije s polnilcem lahko tudi napolnimo. Uporaben je tudi navigator...

11 komentarjev

Dva v enem: 3G telefon in PDA

Cellular News - DoCoMo je združil 3G telefon in dlančnik -- tako je nastal FOMA SH2101V, ki ima vgrajeno kamero in nam omogoča realnočasovno sestankovanje [:P]. Premore prikaz 262.144 barv, ima pa 3,5 inčni zaslon. Podatke lahko sprejema s hitrostjo do 384 kbps, pošilja pa s hitrostjo 64 kbps. Podpira seveda vse novejše tehnologije, kot so i-mode, gledanje filmov, poslušanje glasbe in drugo. Klik! Prodajalci ga bodo na trg poslali 16. julija 2002, cena pa še ni znana.

0 komentarjev