»

Nove matične plošče

X-Bit Labs - Pa poglejmo, kaj nam danes ponujajo proizvajalci mamaplatk:

Soltek:
Danes je Soltek uradno naznanil novo SocketA matično ploščo (SL-75DRV-X), ki bazira na VIA KT266 chipsetu. Od predhodnika (SL-75DRV) se razlikuje predvsem po novi VD-Tech II tehnologiji. To je nova in izboljšana Voice Diagnostics tehnologija, ki omogoča glasovno sporočanje napak. Specifikacije ostajajo večinoma nespremenjene: 3 DIMM reže za PC2100/PC1600 DDR SDRAM, 1 AGP Pro, 5 PCI in 1 CNR reža. Matična plošča podpira tudi 6 USB vtičnic in integrirano AC’97 zvočno kartico.
Plošča ponuja tudi nekaj overclockerskih nastavitev in bo na voljo v začetku julija.

Leadtek:
Leadtek je pri nas poznan predvsem po svojih...

6 komentarjev

"Test" Athlona 4

Slo-Tech - AnandTechovci ne morejo iz svoje kože in tako so včeraj objavili "test" Athlona 4 oziroma Palomina. Seveda ne gre za pravi test z benchmarki in raznimi testi, temveč informativen članek o tehnologijah in posebnostih, ki jih ta procesor prinaša. V članku so se razpisali tudi o AMDjevih prihodnjih načrtih za druge procesorje, ter izdali nekaj zanimivih podrobnosti o kompatibilnosti novih generacij Athlonov (Thoroughbred, Barton...) s trenutnimi SocketA ploščami. Članek je tako precej zanimivo branje, še posebej glede na to, da je Athlon 4 trenutno ena izmed bolj vroče ogovarjanih računalniških stvarc. Thnx, mitja34.

0 komentarjev

AMD v prihodnosti

X-Bit Labs - AMD bo v prihodnje izdal še (najmanj) dva procesorja na Thunderbird jedru. Torej še 1.4GHz in 1.5GHz različico.
Palomino, ki bo na začetku izšel v 1.533GHz različici, bo predvidoma izšel v tretji četrtini leta (Q3). Imel pa bo tudi nekaj arhitekturnih sprememb. Podpiral bo namreč stopnjevano vejno-ugibalno enoto (branch-prediction unit) in strojno izbolševanje (hardware-prefetching). Glede govoric o daljšem pipeline-u, pa še ni potrjeno. Zaradi zgoraj naštetih razlogov bo Palomino malce hitrejši od Thunderbird-a pri danih frekvencah.
Morgan, nov AMD-jev procesor nizkega cenovnega razreda, se od Palomina ne bo razlikoval po manjšem L2 predpomnilniku, temveč tudi po kraju izdelave. Palomini bodo delani v Dresden-u, Nemčija, kjer uporabljajo bakreno notranje-povezovalno tehnologijo. Morgan-i pa bodo delani v Austin-u, ZDA, kjer uporabljajo aluminijasto notranje-povezovalno tehnologijo.
AMD ne namerava spreminjati velikosti svojih procesorjev, zato ostaja standard SocketA še vedno v...

2 komentarja

GOrb za Slot1 Celerone

Extreme Overclocking - Thermaltake je nekako kar pozabil na vse lastnike Slot1 Celeronov in ni izdal ustreznega Golden Orba za njih. Zato se je pač bilo potrebno znajti in zmodificirati obstoječe Golden Orbe. Sodeč po našem Forumu je veična osebkov modificirala SlotA verzijo, na tej strani pa si lahko ogledate zares dobro konverzijo Slot1 GOrba. Tipček se je res potrudil, zadevo temeljito pobrusil in naredil svoj preprost, ampak učinkovit montirni sistem. Ne dvomim, da bo projekt inspiriral tudi koga izmed vas!

2 komentarja

Kompatibilnost SocketA plošč z Morganom in Palominom

X-Bit Labs - AMD ni znan po tem, da skrbi za svoje uporabnike. Dočim ste z Intelovo ploščo večinoma lahko zdržali kar nekaj časa vsi vemo, kako je z AMDjem. Prvo jim niso bile všeč KX133 plošče in so jih ob prihodu SlotA Thunderbirdov zamenjali za KT133 čipovje (ki je v bistvu enako...), sedaj pa je spet potrebna zamenjava SocketA plošč, saj KT133 čipovjene podpira 266MHz FSBja. Zato se seveda postavlja vprašanje, ali bodo današnj plošče spet potrebno menjati maja/junija, ko bodo na voljo novi Palomino in Morgan procesorji. Na to je zaenkrat še težko odgovoriti, toda AMDjaši zatrjujejo, da bodo vse plošče z "ustreznimi voltažnimi regulatorji" ustrezale. Upajmo, da je to res!

4 komentarji

Kdaj torej DDR?

X-Bit Labs - Po vseh teh slabih novicah se seveda postavlja vprašanje kdaj bomo zares ugledali kakšne DDR matične plošče in pomnilnik. Odgovor je precej zapleten, saj je trenutno le en proizvajalec sposoben dostavljati DDR čipovje v velikih količinah, in to je AMD. Kot vemo, pa ima AMDjevo čipovje nekatere težave, tako da so proizvajalci zelo previdni pri vgradnji. Druga dva, ALi in VIA, sta trenutno še v fazi testiranja, tako da masovno proizvodnjo lahko pričakujemo komaj nekje v začetku naslednjega leta. Iz vsega tega je mogoče sklepati, da se DDR era računalništva zagotovo ne bo začela prej, kot nekje v prvi polovici naslednjega leta. D0h [:(].

0 komentarjev

Novi primerjalni test

Jaz - Ok, končno sem objavil dolgo pričakovani primerjalni test SocketA plošč, number 2. Tokrat sta se v ringu smrti pomerili Solte SL-75KV2-X in MSI K7T Pro2. V bistvu gre tudi za primerjavo v Sloveniji precej nepoznanega podjetja Soltek in uveljavljenega MSIja. Obe plošči podpirata overclockanje SocketA procesorjev, če pa želite izvedeti več, si le oglejte test. Zahvala gre tokrat podjetjema Electra (za Soltekovo plato) in Mlacom (za MSIjko).

9 komentarjev

Epox 8KTA3 na Tweak Townu

Tweak Town - Pri Tweak Townu so testirali eno izmed najbolj vročih SocketA plošč trenutno, Epox 8KTA3. Gre za ploščo z novim VIA KT133A čipovjem, ki podpira 133MHz zunanjo frekvenco. To seveda pomeni precej več manevrirnega prostora pri overclockanju. Tudi drugače se je Epox precej potrudil s ploščo, saj je vse overclockerske možnosti premaknil v BIOS (da, tudi spreminjanje množilnika), na ploščo pa so vgradili tudi HPTjev ATA100/RAID kontroler. Tako lahko na ploščo priključite do 8 ATA100 naprav, kar vsekakor ni zanemarljivo. Tesi si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev