»

Varovalna shema StarForce na udaru

Slo-Tech - Varovalna shema za zaščito medijev StarForce, ki je kar lep čas veljala za najbolj trdoživo, je v zadnjih dnevih doživela pravcato PR nočno moro. Kot na svoji uradni strani za igro Galactic Civilization II: Dread Lords poroča razvijalec Stardock, je eden izmed zaposlenih na StarForce forumih objavil ilegalno BitTorrent povezavo do piratske verzije omenjene igre kot dokaz, da je upad prodaje iger, ki nimajo nobene varovalne sheme in medijske zaščite (v tem primeru igra Galactic Civilization II) tesno povezan.

Medtem so se prvi razvijalci že odzvali na omenjeno cvetko in tako igra SpellForce 2 v končni verziji ne bo uporabljala StarForce zaščite, kot je to bilo sprva načrtovano. ( vir)

Kakšen je smisel v uporabi medijskih zaščit, ki ne delujejo ter samo škodujejo končnemu uporabniku, pa presodite sami.

19 komentarjev

Microsoftova zaščita proti kopiranju CD-jev

News.com - Sicer novica malce starejšega datuma, a vseeno vredna objave.

Torej, vsled piratov je glasbena industrija vložila veliko sredstev v zaščito CD-jev pred nelegalnim kopiranjem, a vseeno so te zaščite kaj hitro podlegle nadebudnežem s preveč časa ... Samo spomnimo se lanskoletnega fiaska pri Sonyju, ki je porabil na milijone dolarjev za zaščito, ki so jo pirati zlomili z navadnim alkoholnim flumastrom. Microsoft seveda meni, da ima rešitev. Boljšo, kakopak. Le ta se imenuje ... Windows Media Data Session Toolkit.

Zaščita omogoča, da bodo podatki oz. pesmi na ploščku zapečeni v dveh plasteh; v eni bodo podatki za avdio (CD-Player) in v drugi za računalniške komponentne (CD-ROM).

Universal music in EMI, dve največji založniški hiši, se že veselita novega odkritja. Klik!

20 komentarjev

The story goes on

The inquirer - Skoraj ne mine teden, da ne bi poročali, kako se podjetja trudijo, nekatere mesece in mesece, z izdelavo zaščit proti kopiranju. To, da jih potem v trenutku s salotejpom obidejo vsi, ki jim le-te niso pri srcu, najbrž veste.
Sedaj je novo železo v ogenj poslal JVC v sodelovanju z japonskih Hudsonsoftom. In čim so poskusili tokrat?
V procesu tiskanja CD-jev se v medij vtisne poseben varovalni ključ, ki onemogoča, da bi medij kopirali, saj naj bi rezultat bil medij, poln napačnih podatkov. Zaščita naj bi delovala pri CD in DVD medijih, vprašanje pa je, če bo sploh delovala.

Nagradno vprašanje za bralce: Koliko časa bodo porabili od začetka trženja do obidenja zaščite bratje piratje?

8 komentarjev

Cactus Data Shield pod drobnogledom

CDR-Info - Cactus Data Shield je pred nedavnim povzročil kar nekaj polemik, saj so se številni kupci redkih albumov, na katerih je založnik uporabil to zaščito, pritožili, da CD enostavno ni berljiv v nekaterih komponentah (PlayStation 2, ...), ki bi morale glasbeni CD prebrati brez problemov, za konec pa so se oglasili še zagovorniki pravic računalniškega uporabnika, ki so ugotovili, da se glasbenih CD-jev z zaščito CDS enostavno ne da poslušati na Linuxu, ki (brez programa WINE) ne prebere execute (.exe) datotek in tako ne more pognati posebnega predvajalnika, s katerim se da glasbo, ki je zaščitena s CDS, poslušati na tem operacijskem sistemu.
Ker je zaščita po svoje zanimiva, so se fantje na CDR-Info odločili, da si jo podrobneje ogledajo. Vse skupaj so podrobno opisali in glasbo poizkusili celo presneti na disk. Kako jim je vse skupaj uspelo, pa si poglejte tukaj.
Če potegnemo črto pod vse, lahko ugotovimo, da je Cactus Data Shield nek tragični junak, ki si prizadeva, da bi delal dobre...

0 komentarjev

Cactus Data Shield razbit

TechTV - Gotovo se še spomnite mojih poletnih novic o raznih zaščitah, ki so jih glasbeni založniki začeli mrzlično vgrajevati v svoje glasbene CD-je. Med številnimi zaščitami se je našla tudi Cactus Data Shield, ki naj bi glasbene CD-je učinkovito varovala pred zloglasnim ripanjem in kompresiranjem v MP3. Kako ta zaščita deluje? Ko vstavite CD s to zaščito v računalniško CD enoto, se bo avtomatično pognal predvajalnik, ki je vgrajen v CD, s katerim boste edino lahko poslušali glasbo, ki je posneta ne CD. Teoretično je Cactus Data Shield močan, v praksi pa se izkaže, da za razbitje le-tega ni potrebno niti posredovanje hekerjev. Raziskave strani TechTV so pokazale, da nekateri sistemi s pogoni DVD brez težav spregledajo zaščito, glasbo zripajo na disk, od koder jo lahko mirno predelamo v datoteko MP3. Testirali so samo Dellove sisteme, ki vsebujejo enoto NEC DV-5700A. Enota ni naprodaj. Gotovo se da zaščito obiti tudi na drugih DVD enotah, če pa ne, pa itak ne preostane nič drugega, kot...

3 komentarji

Protipiratsko zaščiten glasbeni cd!

ZDNet - Da, Universal je izdal prvi cd, zaščiten proti kopiranju! Če ga želite predvajati na računalu, se požene preprost (narejen iz open source mp3 predvajalnika) predvajalnik, ki pa glasbo bere iz ene same 'CDS' datoteke. Žal samo na (novejših) Windowsih, Maci in Linux odpadejo. 'Ripanje' glasbe seveda ni mogoče. Klik!

Preden me greste skalpirat za še eno, leto staro novico, postoj, bralec! CD z glasbo iz filma "The Fast and the Furious" je, po besedah Universala, 'prvi', pri katerem zaščita res deluje. Oh, naj nas že nehajo vazelinit. Kaj je naslednje? Prvi zares 'IBM compatible' PC? Prvi motor z notranjim izgorevanjem?

20 komentarjev

Zaščita CD-jev pohekana

Slo-Tech - Uf, zadnje čase se opiram samo še na naše zveste bralce, ki nam na vsake toliko časa pošljejo kakšen prispevek, ki ga pisuni potem integriramo v Slo-Techovo bazo podatkov. Da ne boste rekli, da se samo švercam, sem se odločil, da za jutri pripravim malo goro novic, pa naj se zgodi kar se hoče. No, tukaj imate Tomijevo novico, ki je že tako ali tako dovolj dobra, da je ne bom popravljal. Aja, thanx Tomi .

Zadnjič sem poročal o tem, kako je Sony razvil zaščito audio CD-jev pred kopiranjem. Kot je rekel slycer, ta zadeva ne bo dolgo zdržala, kar se je tudi potrdilo. Vendar za razrešitev "problema" ni bilo treba čakata na nov sofver, ampak naj bi jo ponujal kar CloneCD oziroma tehnologija RAW, ki pa jo podpira večina današnjih pekačev. Več o tem tukaj

0 komentarjev

Sony razvija varne audio CD-je

Slo-Tech - Glede na to, da ima večina ljudi svojo najljubšo glasbo presneto ( jaz se štejem za izjemo ), se je Sony lotil projekta, ki naj bi zagodel vsem tem. Razvija namreč sistem Cactus Data Shield, ki ob kopiranju CD-ja namesto glasbe posname šum. Ta pa naj bi po njihovem bil sposoben uničiti zvočnike. Sicer, če pa dobro pomislite, glasbo še vedno lahko posnamete v mp3, potem pa iz tega dobite nov audio CD.. .

Ta zaščita je nek ustreznik Macromediine SafeAudio zaščite, za katero pa se je že našlo zdravilo. Kot vsaka druga zaščita, bo tudi ta najverjetneje obsojena na propad, saj zdolgočaseni hekerji kar hrepenijo po novih izzivih. Thanx, Tomi.

3 komentarji

Anti-rip CD tehnologija razbita

The Register - Problem vseh tehnologij, ki skrbijo za zaščito pred kopiranjem je, da vse skupaj na papirju izgledajo dobro, v praksi pa ne, saj jih hekerji običajno sesujejo še preden zaščita pride v izdelke. Tako je bilo tudi z Macrovisionovo zaščito SafeAudio, ki preprečuje luščenje (rippanje) CD glasbe na trdi disk. Macrovisionova tehnologija je šla v prodajo skupaj s komercialnimi CD-ji, kot del testnega programa (vendar ne računalniškega), v katerem bi poslušalcem na zaščitenih CD-jih omogočili poslušanje glasbe, ki nebi bila "oplemenitena" z raznimi motnjami. Vendar je bilo vse poizkušanje zastonj, saj so kmalu začela prihajati sporočila, da SafeAudio pri pogonih, ki nimajo "error correction" sistema povzroča precej zoprno sikanje (hiss).
Zaščito so pred kratkim sesuli pri skupini CD Freaks s povsem preprostim trikom. Sledi (tracks) pretvorijo v RAM-u v datoteke .wav in jih predstavijo kot normalne nezaščitene sledi. Ob tako predrugačenih sledeh lahko za nadaljnjo obdelavo poskrbi vsak...

0 komentarjev