»

Libra 2.0 precejšen korak nazaj od Facebookove prvotne vizije

Slo-Tech - Konzorcij Libra Association je naposled objavil belo knjigo Libre 2.0 - prenovljeno idejo digitalne valute, ki so jo zasnovali pri Facebooku in z njo lani dvignili ogromno prahu. V novi izvedbi gre za precej drugačno zamisel, saj se ideal odprte globalne kriptovalute poslavlja, na njenem mestu pa je odslej nekakšen "kripto-PayPal".

Lansko poletje so v Facebooku med finančniki povzročil vihar z najavo libre, po kmečko Facebookove kriptovalute, podrobneje rečeno pa na blockchainu zasnovanega sredstva za plačevanje širom sveta. Zuckerberg in druščina so skušali svojo denarno platformo na vse načine vsaj na videz ločiti od socialnega omrežja, ki ima zaradi afer vse slabši sloves; tako so denimo nadzor nad libro poverili konzorciju Libra Association s sedežem v Švici, kjer se je sprva trlo velikih finančnih imen, kot so Visa, Mastercard in PayPal. Toda to projekta ni obvarovalo pred gnevom svetovne politike in uveljavljenih finančnih ustanov. Vlade in banke so predvsem zaradi strahu,...

20 komentarjev

Sonyjeva navidezna resničnost Morpheus leto dni pred izidom že osupljiva

The Verge - Sony je na Game Developers Conference v San Franciscu pokazal napredek, ki so ga v zadnjem letu ustvarili na projektu Morpheus. Razvoj bo trajal še leto dni in končni izdelek pričakujemo v prvem polletju 2016. O ceni še ni podatkov.

Znano je, da bo imel Morpheus OLED-zaslon s frekvenco osveževanja 120 Hz in ločljivostjo 1920 x 1080. Zaslon meri 5,7 palca in omogoča 100-stopinjsko vidno polje. Človeški periferni vid gre sicer vse do 180 stopinj, a je na skrajnih mejah že izjemno neobčutljiv na podrobnosti. Zato je 100 stopinj dober kompromis med ceno ter uporabniško izkušnjo. Hkrati ima naglavni komplet devet senzorjev LED, ki pokrivajo celoten prostor (360 stopinj) in omogočajo sledenje uporabnikovim gibom. Iger za Morpheus še ni, so pa...

5 komentarjev

Izšla Java SE 7

Slashdot - Včeraj je izšla nova verzija programskega jezika Java, ki je prva velika izdaja po letu 2006, ko je izšla Java 6, in odkar je Oracle prevzel Sun. Java 7 SE s kodnim imenom Dolphin, ki jo je skoraj pet let pisalo največje število inženirjev doslej, je bila gotova že 8. julija, od včeraj pa je obče dosegljiva. Novosti je za celo paleto, poleg njih pa v Javi 7 nekaj stvari tudi manjka. Lambda, Jigsaw in del Coina niso bili vključeni v novo verzijo, da je lahko ta izšla prej. Dočakali naj bi jih v osmici. Prenos je mogoč z Oraclove strani. Razvoj naslednje verzije naj ne bi več trajal toliko časa, tako da Javo 8...

24 komentarjev

Apple predstavil iPhoneOS 3.0

Slashdot - Apple je sinoči le obelodanil novo verzijo operacijskega sistema za svoj iPhone. Natančen zapisnik celotnega dogodka v Cupertinu imajo na MacWorld, mi pa si poglejmo bistveno. Namreč, kaj je Apple novega dodal v tretjo verzijo sistema za iPhone.

Funkcija kopiraj-izreži-prilepi je končno dostopna v vseh aplikacijah, kar bo gotovo olajšalo rokovanje z napravo. Vgradili so še iskanje po celotni vsebini iPhona, ležečo tipkovnico (landscape keyboard), podporo za MMS in glasovne opomnike (voice memo). Razvijalci bodo veseli zmožnosti nakupovanja v aplikacijah, kar bo prišlo prav za razne plačljive nadgradnje, razširitve in podobno, povezljivosti s soležniki (peer-to-peer) prek Bluetootha ter dostopa do strojne opreme prek dock priključka in Bluetootha. Razvijalska beta je izšla zdaj, končni uporabniki pa bodo prejeli novo verzijo poleti - lastniki telefonov 3G brezplačno, za iPod Touch pa bo stala 10 dolarjev.

49 komentarjev

Morpheus 2.0

Musiccity - Pred nekaj dnevi je izšla druga verzija popularnega peer to peer servisa Morpheus. Po mnenju nekaterih je izgubil kvaliteto, ko se je pred nekaj časa preselil na mrežo gnutella. Nato pa je izšla verzija Preview Edition, ki pa je bila še slabše kvalitete in po mojem mnenju skoraj neuporabna. Takrat je Morpheus izgubil veliko uporabnikov, ki so večinoma prešli na servis Kazaa. Nova verzija je boljša, če pa bo Morpheus dosegel staro slavo, bo pokazal le čas.

Dolpotegnete pa si ga lahko tu

1 komentar

RIAA versus Sharman Networks

Australian IT - Ameriško sodišče je dovolilo Zvezi Potrošnikov, ups, Recording Industry Association of America, da formalnega lastnika omrežja KaZaA doda v paket z drugimi servisi (Morpheus, Grokster...) v drugi pravni zadevi. Klik!

V avstralskem Sharmanu še niso prejeli odločbe; slednji prav tako vztrajajo pri predhodni sodbi, da upravitelj omrežja ne more biti odgovoren za zlorabo sistema iz strani uporabnikov. Prav tako pa se -- podobno kot v primeru podjetja Elcomsoft -- pojavlja vprašanje jurisdikcije: tako Elcomsoft kot Sharman Networks nista ameriški podjetji, ampak rusko oz. avstralsko.

2 komentarja

Crkot Morhpeusa: zarota?

Slo-Tech - Verjetno vas je nemalo, ki ste opazili, da Morpheus 'ne dela' več. Razlog temu naj bi bila nadgradnja omrežja KaZaA, katerega so pred prevzemom s strani mističnega podjetja Sharman Networks upravljali avtorji samega pogona FastTrack, ki poleg omenjenih omrežij poganja tudi Groksterja.

Zakaj je temu tako, pa ni ravno jasno. Ali zaradi lenobe programerjev Morpheusa, ki se niso zmigali ter izdali popravka; ali pa je ravno ta popravek omrežja oz. odjemalca KaZaA sporen, saj naj ne bi naredil nič drugega, kot spremenil ono besedilo o avtorskih pravicah ter -- blokiral dostop drugih odjemalcev? Kakorkoli, o tem so na The Register spisali novico, bralec model pa nas je opozoril na dotični članek.

6 komentarjev

Novi file sharing programčki

Slashdot - File sharing kljub smrti osrednjega simbola, ki se je nekoč imenoval Napster, ni podlegel sabotažam združenja RIAA. Še več, file sharing programčki so postali vse bolj in bolj priljubljeni, ob ukinitvi enega pa se jih je pojavilo vsaj trikrat toliko. Med velika imena, kot so KaZaa in Morpheus pa sta pred nedavnim vstopila dva nova igralca, ki slišita na ime RNL in Furthur. Prvi je že v polni različici in je pomemben zaradi tega, ker podpira Linux in je celo pod licenco GPL. Drugi pa je še vedno v fazi beta, vendar pa ponuja vseeno nekaj zanimivih možnosti. Preizkusite ju!

4 komentarji

Novi, še močnejši Morpheus

Short News - Snovalci priljubljenega servisa Morpheus so sporočili, da izdelujejo še boljšo verzijo tega programa za še bolj učinkovito izmenjavo glasbe in drugih datotek. Čeprav to ne bo naletelo ravno na odobravanje skupin za boj proti nelegalnemu razpečevanju glasbe in drugih datotek, pa bo Morpheusa zaradi samosvojega delovanja precej težko popolnoma "izključiti". Datum, ko bo posodobljena različica izšla, je zaenkrat še neznan.
Kot zanimivost naj povem, da programerji Morpheusa skrbijo tudi za soroden servis Kazaa, ki naj bi nehal obratovati zaradi groženj prej omenjenih skupin, vendar pa se izmenjava (zaenkrat) nemoteno nadaljuje.

3 komentarji