»

Dobili smo prve posnetke teleskopa James Webb v polni ločljivosti

[dodaj]

vir: NASA
NASA - Danes smo dobili od vesoljskega teleskopa James Webb (JWST), kar smo čakali vse od začetka gradnje in še posebej od izstrelitve za lanski božič. NASA in ESA sta pokazali prve barvne fotografije, ki jih je posnel JWST. Prva fotografija se imenuje Webbovo globoko polje in prikazuje jato galaksij SMACS J0723.3-732, ki je od Zemlje oddaljena 4,6 milijarde svetlobnih let. Teleskop je posnel majhno zaplato neba, ki je na Zemlji vidna le z južne poloble, in predstavlja najnadrobnejšo fotografijo mladega vesolja kadarkoli doslej. Primerjava s Hubblom odkrije osupljivost dosežka, ob čemer ne smemo pozabiti, da je ekspozicija JWST trajala 12 ur, Hubblova pa 10 dni. Snemal je področje, ki je veliko približno toliko, kot zrno peska, ki ga z roko držimo čim dlje proč od oči - zelo majhen delec vidnega neba torej.

Fotografija, ki jo gledamo, je seveda umetno pobarvana. JWST jo je posnel v infrardečem delu spektra (z instrumentom NIRcam), ki ga človeške oči ne vidijo in zato tudi o barvah ne...

58 komentarjev

Vodno hlajen GeForce 4

Deviant PC - Na tem naslovu si lahko ogledate tretji del članka o izdelavi vodno hlajenega GeForca 4, prvi del se nahaja tukaj, drugi del pa tukaj.

Moram rečt, da zadeva izgleda sapo jemajoče [8-O]. Fantje so se resnično potrudili in naredili nekaj, kar definitivno izzove razne 'aaah' in 'oooh', pa tudi marsikak zelen pogled[>:D]. Mah, kaj bi govoril - oglejte si članek in se prepričajte sami.

4 komentarji

AMD LED logo

Overclockers Australia - Ali veste, kako spoznate fanatičnega podpornika določenega podjetja? Tako, da ga vprašate, če je naredil logotip ljubljenega proizvajalca. Tip na tej strani zagotovo spada med trdne podpornike - in to AMD-jeve, saj je iz LED diod sestavil čisto pravi AMD-jev logotip. Ne verjamete? Poglejte si sliko.

4 komentarji

Kupite RAM!

The inquirer - Po nekaterih podatkih se nam obeta še cenejši ram, kot smo ga bili vajeni doslej. Na tej strani lahko za smešno ceno 65 $ kupite 512 MB PC 133 SDRAM-a v OEM obliki (brez škatlice, samo v vrečki). Sicer lahko tudi čakate in upate na prihodnja znižanja. Čeprav je RAM že tako ali tako poceni, da bolj ne bi mogel biti, tudi ponovna znižanja niso nemogoča.

4 komentarji