»

Novi Xbox že pod drobnogledom ter z oknom na stranici

Združen CGPU v Xbox 360

vir: AnandTech
AnandTech - Ker so srečneži, ki so se udeležili Microsoftove predstavitve Kinecta in novega Xboxa slednjega že dobili, naslednji dan pa so bili že naprodaj v trgovinah v ZDA, seveda ni trajalo dolgo, da so nekateri svoje Xboxe razstavili na prafaktorje. Eden izmed prvih, ki je to storil, je Anand Lal Shimpi, mož za AnandTechom. Tanki Xbox 360 je že njegov 6. Xbox 360, medtem ko so mu štirje od petih predhodnikov pobegnili v večna lovišča, trije od njih zaradi slavnega RRoD po izteku garancije.

Kot pravi tehnični navdušenec, ki skrbi za eno izmed najbolj znanih spletnih strani na tem področju, je najprej primerjal novi Xbox s starim, tako na področju glasnosti kot na področju porabe. Nato je sledilo prej omenjeno razdiranje, ki ga je opisal do potankosti in objavil na...

12 komentarjev

Kaj kupiti by AnandTech

AnandTech - Na AnandTech so ponovno objavili svoj, lahko bi rekli že kar tradiconalni, prispevek -- Weekly Hardware Price Guides, ki govori jasno o tem, kaj se ta trenutek splača kupiti. Tokrat so se posvetili predvsem procesorjem (Intelovim ter AMD-jevim), ATI-jevim grafikuljam ter pomnilniku. Ste vedeli, da lahko v tujini dobite 256 MB RAM-a že za slabih šestdeset dolarjev? Kakorkoli že, če trenutno nakupujete ali pa se na nakup pripravljate, je ogled članka priporočljiv. Še sveže!

0 komentarjev

Ahanix dBox

AnandTech -

Na AnandTech so objavili nov test oz. članek o ohišju. Tokrat so si ogledali ohišje manj znanega proizvajalca Ahanix, a to še ne pomeni nujno nekvalitetnosti ohišja. Da, ohišje je je videti prav zanimivo, pa tudi cena ni pretirana, znaša 90 dolarjev oz. 170, če se odločite za aluminijasto različico. Če vas ohišje zanima, si njegov opis na AnandTech preberite.

1 komentar

NV30 z gigaherčnim pomnilnikom

The inquirer - Na internetu se pojavlja vedno več špekulacij o značilnostih ter hitrosti bodočega nVidiinega paradnega konja - NV30. Na The Inqurierju se je pojavil članek o pomnilniških tehnologijah uporabljanih na NV30. Kot smo že pisali, bo pomnilniški vmesnik 128 bitni, nove informacije pa so, da bo NV30 uporabljal DDR-II pomnilnik, ki bo, tokrat prvič v zgodovini, tiktakal na celem gigahertzu. Seveda se postavlja vprašanje, kdo bo uspel dobavljati masovne količine tako hitrega pomnilnika. Zaenkrat se omenja le podjetje Samsung, ki pravi, da bo začelo z masovno proizvodnjo gigahertznih DDR-II pomnilniških čipov v prvem četrtletju prihodnjega leta. Klik!

10 komentarjev

NV30 na 400 MHz

The inquirer - V javnost je pricurljalo še nekaj informacij o novi nVidiini kartici, ki se zaenkrat še skrivnostno imenuje NV30. V začetku naj bi tiktala na 400 MHz, imela bo osem cevovodov, 120 milijonv tranzistorjev zgrajenih v 0.13 mikronski tehnologiji ter 128 bitno pomnilniško vodilo. Kljub dejstvu, da bodo Radeoni imeli kar dvakrat večjo prepustnost (256 bitno vodilo), pa v nVidii pravijo, da imajo načrt ter da bodo njihove kartice delovale hitreje. Bomo videli!

14 komentarjev

Hitrost NV30

Slo-Tech - Zanimivo je to, da linija grafičnih kartic, ki bo na sebi nosila NV30, sploh še nima imena. Nekateri upajo, da bo poimenovan Geforce5, drugi mu že vnaprej pripisujejo tržno ime DreamForce, in tako naprej. Še bolj zanimivo dejstvo od zgoraj navedenega je pa to, da imajo nekatere strani že benchmarke NV30, v primerjavi z R9700 ter Geforce4 Ti4600. Avtor naj bi primerjal te kartice v 3D Mark 2001 in Q3:A ter naknadno (ne vemo kako) izmeril hitrost enote za osenčevanje pik. Jaz rezultatom ne verjamem ter mislim, da so le propaganda za nVidio ter sredstvo za čenče, a kdo sem jaz, da bi sodil [:D]. Klik!

17 komentarjev

NV30 in R300 tehnologije

The Tech Report - The Tech Report poznamo po odličnih strokovnih člankih, med katere spada tudi njihov najnovejši prispevek - ATI 9700 proti NV30. Toda to ni zopet ena primerjava lastnosti in zmožnosti ter hitrosti dveh grafičnih kartic, temveč je članek bolj "znanstevene" narave. Razloži predvsem tehnologije, nove smernice v izdelavi in načrtovanju novih grafičnih čipov ter skuša oceniti oba grafična čipa na podlagi čistih tehnikalij.

Prav tako pravijo, da so v članek zajeli tudi precej stvari in dejstev, ki do tega trenutka še niso bila objavljena. Članek je res vreden ogleda, zato si ga le preberite tukaj. Za nameček...

4 komentarji

NV30 bo 3,5x hitrejša od NV25

Reactor Critical -
  • V Quake III Arena pri resoluciji 1280x1024 z vklopljenim 4x FSAA, bo NV30 2.5-krat hitrejša od GeForca4 Ti4600;
  • v prihajajočem Doomu bo NV30 sposobna prikazati 3.5 ali več krat boljše performanse kot sedajšnja najmočnejša Nvidiina kartica;
  • z NV30 boste v 3D Marku2001 dobili do trikrat več točk kot s Ti4600;
  • hitrost pixel-shadinga pa bo 4x hitrejša kot pri NV25;
  • predelal naj bi tudi kar 200 milionov trikotnikov na sekundo.
Jim verjamete? Preberite si bolj podrobno na Reactor Critical.

13 komentarjev

O NV30

Beyond 3D - Ker je petek zvečer in ker ravno v tem času najraje poslušamo nepreverjene ter nepotrjene govorice, še nekaj iz moje strani. Na glavni strani Beyond 3D si lahko preberete, kakšne bodo specifikacije nVidiinega prihajajočega konkurenta ATIjevemu R300, NV30 imenovanemu. Grajena bo v 0.13 mikronski tehnologiji, nosila podporo standardu AGP 8x, podpirala pomnilniški standard DDR2, imela podporo Vertex Shader ter Pixel Shader čez specifikacije DirectX 9.0, podporo računanju s plavajočo vejico, podporo lažjemu programiranju ukazov, in tako dalje. V redu, si rečemo, ampak kdaj bo čip prišel v roke testerjem? O tej temi sem na spletu prebral kar nekaj člankov, ki pa nakazujejo več resnic - od indicev, da bo NV30 na voljo že čez 2 meseca, do dejstva, da bomo morali čakati na december, ter dejstva, da se ga lahko nadejamo šele junija 2003. V vsakem primeru - ne verjemite vsemu, kar slišite. Edini pravi pokazatelj bo le čas....

0 komentarjev

NV30 in R300

Extremetech - Kratka novica za tiste, ki že nestrpno pričakujete nove čipe s tekočih trakov dveh največjih tvrdk grafičnih čipovij. Pri Nvidii pravijo, da bo njihova nova generacija (NV30) nared že jeseni - točneje oktobra. NV18 in NV28 pa naj bi ugledala luč dneva (ali temo škatelj) že v poznem poletju, verjetno avgusta.

Medtem ko naj bi ATIjev R300 že počasi prešel iz testne faze in popravkov v proizvodnjo. To niso potrjene informacije, to so "ugibanja" analitikov. Več o tem na ExtremeTech.

4 komentarji

Bo Nvidia uspela izdati NV30 do božiča?

The inquirer - ATI-jevi R300 so preplavili Computex in vse bolj verjetno je, da bomo kartice s temi strah vzbujajočimi procesorji videli še to poletje v trgovinah širom po svetu. Na vrsti pa je Nvidia, ki bo morala konkurirati v obliki procesorja NV30. Ta čip je napovedan za obdobje pred božičem, vendar pa na The Inquirerju dvomijo v to. Njihovo obrazložitev najdete tukaj. Se strinjate z njimi?

4 komentarji

Zgodnji podatki o NV30

3D Chipset - Kaj ni zanimivo, da vsi GeForci 4 še niso prišli na tržišče, pa so se že pojavili prvi podatki, kako naj bi izgledal naslednji čip Nvidie, kodno imenovan NV30? No ja, kakorkoli že, če vas zanima, kako bo izgledala prihodnost 3D grafike, potem najbrž ne bo odveč, če vam sporočim da bo NV30 zmogel izrisati na sekundo kar 200 milijonov poligonov in da bo pomnilnik na karticah s temi čipi deloval na vrtoglavih 900 MHz. Zaenkrat še ni točnega podatka, kakšen naj bi bil ta pomnilnik (DDR zagotovo), vendar pa so se pojavila določena ugibanja, da naj bi Nvidia uporabila celo DDR-II. Na žalost pa so to edini podatki o novem čipu. Najbrž vas bo večina pomislila, da gre za govorice, vendar pa po trditvah avtorja te novice temu ni tako, saj naj bi podatke sporočil Nvidiin predstavnik na neki konferenci.

6 komentarjev

GeForce3 Ultra?

NvNews - Spet ena zanimiva novica od OZZY-ja.
Hardware.fr naj bi videl Asusove načrte in nekaj stvari je kar zanimivih. Po načrtih naj bi ASUS od avgusta naprej izdeloval grafične kartice V8100 z NV17 čipom ali po domače GF3 MX kartice. Sam čip naj bi NVIDIA najavila poleti. In kot GF2Mx pred njim bo le ta vseboval le dva rendirna cevovoda sparjenega z 128bit SDRAM-om (vključena pa bo tudi podpora DDR ramu). Podpiral pa naj bi tudi TwinViev (ali DualHead tehnologijo). Prav tako je ASUS napovedal kartico V8500. Kartica bo bazirala na NV25 čipu (GF3 Ultra), ki pa naj bi bila predstavljena šele v začetku leta 2002. Specifikacije te kartice obstajajo še skrivnost. Znano je le, da bo čip izdelan v 0.13 mikronski tehnologiji in naj bi dovolil 300Mhz hitrost jedra (seveda še več ko ga bomo navijal). Med drugim pa bo vseboval tudi izboljšani Vertex Shader. Kar je Hardware.fr presenetilo je to, da niso pričakovali, da bo izšla kartica z NV25 čipom, saj so mislili, da se bo NVIDIA skoncentrirala na...

9 komentarjev

Whoa...

Jaz - A ga slučajno naš ISP že spet serje? Hočem iti na AnandTech po kakšno novičko dve, pa mi javi tale error:

You are not authorized to view this page.
Zloglasni Error 403. Pomislil sem - že spet ga napadajo, AnandTech namreč. Nadalje pobaram kolege na IRCu, če jim AnandTech dela. Delalo jim je vse. Nato opazim, da so vsi dotični osebki, katerim AnandTech dela, povezani na internet prek Arnesa. Moja SiOl povezava pa, tudi po večkratnem restartu Internet Explorerja, ni hotela odpreti te strani. Čudno, čudno...
Addendum k novici, 18:34 - Sedaj dela lepo. Odpre in naloži. Ampak ne vem kaj bi lahko bilo. IP block ni, ker nekaterim tudi ni delalo. To, da drugim ni delalo,...

7 komentarjev